İçeriğe atla

Hazır patates püresi

Hazır patates püresi (veya çabuk patates püresi) hazır sunulan patates ürünüdür. Patates püresi'ne sıcak su veya süt ilave edilerek yeniden oluşturulabilen paketlenmiş bir hazır gıdadır. Pek çok farklı aromada bulunurlar. Dünya genelinde Smash ve Idahoan Foods gibi markaları bulunur.

Hazır patates püresi, sıcak su veya süt eklenerek yeniden oluşturulabilen ve yaklaşık patates püresi üretebilen paketlenmiş bir hazır gıda elde etmek için endüstriyel bir pişirme, ezme ve dehidrasyon sürecinden geçen patates ürünleridir. Birçok farklı lezzette bulunabilirler. Patates püresi, patates unundan, yeniden oluşturulabilir. Ancak işlem, topaklanarak daha zor hale gelir; Hazır patates püresinin önemli bir özelliği, topaklanmayı ortadan kaldırarak ince veya granül şeklinde olmasıdır. Hazır patates püresine benzer şekilde, taro'dan yapılan hazır poi ve tahıllar da dahil olmak üzere tatlı patateslerden ikamelerden yapılan hazır fufu' da bilinir. İnce kıvamlı hazır patates püresi en yaygın olarak Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'daki mağazalarda bulunur. (Pek çok batı ülkesinde de rağbet görür.) Granül formlar genellikle daha çok kurumsal veya restoranlarda kullanımı için ayrılmıştır. Hazır bir pirinç lapası olan Poha da aynı kıvama sahiptir. Daha genel olarak, topaklanmayı önlemek için inceltme maddeden, granüllerden oluşan diğer hazır lapalar gibidir.

Tarih

Koruma ve taşınabilirlik için nişastalı kök sebzelerin kurutulması ve ayıklanması uygulaması, tüm dünyada yaygın şekilde onaylanmış ve kabul görmüştür. Bu yöntemler, muhtemelen tarımın ortaya çıkışından önceye dayanmaktadır. Özellikle patatesler, en azından İnka imparatorluğu zamanından beri chuno biçiminde dondurularak kurutulur;[1] Başka bir örnek, patateslerin ilkbaharda yerden dondurularak toplandığı ve ardından kurutulduğu Japon Ainu mutfağındadır.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Patates</span> patlıcangiller familyasından yumruları yenen otsu bitki türü

Patates, patlıcangiller (Solanaceae) familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür. Patates sözcüğü Amerika yerlilerinin dilinden İspanyolca aracılığıyla çeşitli Avrupa dillerine geçmiş, Türkçeye İtalyanca ve Yunancadan girmiştir. Türkçe eş anlamlısı olarak çisil sözcüğü bulunmaktadır. Kıbrıs ağzında patatese badadez denilmektedir. Boyu 70–80 cm'ye varan, beyazımsı-pembemsi çiçekler açan, yumruları hariç zehirli köklü bir bitkidir. Patatesi diğer sebzelerden ayıran en büyük özelliği tohum ile üreme yerine Vejetatif üreme yapmasıdır. Yani patates ile geri dönüşüm kullanılarak elde edilmesidir. Örneğin: bir patates parçasını toprağın altına koyduğunuzda bu önce kendiliğinden patates bitkisi olur sonra patatesler toprağın altında çoğalırlar.

<span class="mw-page-title-main">Tarhana çorbası</span>

Tarhana çorbası, Anadolu, Balkanlar ve Orta Asya gibi geniş bir coğrafyada çeşitli yapım şekilleriyle görülen çorba çeşididir. Önemli bölümü yoğurttan oluşan Tarhana çorbası besleyici olduğu kadar kuru toz şeklinde olduğu için uzun süre saklanabilir.Mecmuâ-i Fevâid, Ali Eşref Dede'nin Yemek Risalesi, Melceü’t-Tabbâhînde tarifi verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nişasta</span>

Nişasta, farin veya amidon, suda çözünmeyen, kompleks bir karbonhidrat. Bitkiler tarafından fazla glikozu depolamak için kullanılır. Endüstride tutkal, kâğıt ve tekstil yapımında kullanılır. Gıda sanayisinde kıvamlandırıcı, yemek yapımında sıvıları koyulaştırmakta kullanılır. Çoğunlukla tahıllardan ve patatesten elde edilen tatsız ve kokusuz bir tozdur.

<span class="mw-page-title-main">Un</span> öğütülmüş tahıl

Un, tahılların öğütülmesiyle elde edilen ince toza verilen addır. Başta ekmek ve hamur işleri olmak üzere pek çok gıdanın temel bileşenidir. Genellikle buğdaydan elde edilen toza sadece un denir. Arpa, yulaf, çavdar, mısır, nohut gibi bitkilerden elde edilen un ise, yaygın olarak o tahılın adıyla birlikte mısır unu, arpa unu biçiminde adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Çerkes mutfağı</span>

Çerkes mutfağı, Çerkeslere özgü yemek pişirme tarzıdır. Çerkes yemekleri (шхынхэр) daha çok et ve süt ürünleri ağırlıklıdır. Çerkesler ekmeği az kullanırlar. Çerkesleri/Adığeleri tanıtan yemekler şıpsı-p’aste ile şelame-halıjo’dur. Adiğelerin geleneksel yemekleri et, tahıl ve süt yemeklerinden oluşur. Çerkeslerde yemeğe başlamadan, sofra büyüğünün bir konuşma (dua) yapması adettir.

<span class="mw-page-title-main">Gıda güvenliği</span>

Gıda güvenliği gıda kaynaklı hastalıkları engelleyerek, gıdaların işlenmesi ve depolanmasını ele alan bilimsel bir disiplin. Bu potansiyel olarak ciddi sağlık tehlikelerini önlemek için takip edilmesi gereken bir dizi rutinleri içerir. Gıda güvenliği tüketicilerin zarar görmelerini engelleme açısından gıda savunması ile örtüşmektedir. Endüstri ve pazar; pazar ve tüketici arasındaki hattın güvenliği de buna dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Kaynatılmış pirinç</span> Yarı pişirilmiş pirinç

Kaynatılmış pirinç kabukta kısmen kaynatılmış pirinçtir. Bunun üç temel adımı ıslatma, buharlama ve kurutmadır. Bu adımlar ayrıca pirinci elle işlemeyi, beslenme profilini arttırmayı ve dokusunu değiştirmeyi kolaylaştırır. Dünyanın çeltik üretiminin yaklaşık% 50'si kaynatılıyor. Bu, Hindistan, Bangladeş, Pakistan, Myanmar, Malezya, Nepal, Sri Lanka, Gine, Güney Afrika, İtalya, İspanya, Nijerya, Tayland, İsviçre, ABD ve Fransa gibi dünyanın birçok bölgesinde uygulanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tatar mutfağı</span> Tatarlara özgü yemek kültürü

Tatar mutfağı, başta Rusya içindeki Tataristan olmak üzere farklı ülkelerde ve coğrafi bölgelerde yaşamakta olan Tatarların yemek kültürüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gravy</span> genelde et sularından yapılan yemek sosu

Gravy, genellikle pişirme sırasında doğal olarak çalışan ve ilave doku için buğday unu veya mısır nişastası ile kalınlaştırılmış et sularından yapılan bir sostur. Amerika Birleşik Devletleri ve Singapur'da bu terim daha geniş çeşitlilikte soslara atıfta bulunabilir. Sos, ayrıca renklendirilebilir ve sos tuzu veya sos ile kızartma, hazır küpler ve tozlar ile tatlandırılabilir veya doğal et veya sebze yerine kullanılabilir. Konserve ve anlık gravy'ler de mevcuttur. Sos, yaygın olarak rosto, köfte, rulo köfte, pirinç ve patates püresi ile servis edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova mutfağı</span>

Kosova mutfağı, Kosova'ya özgü etnik grupların geleneksel yemeklerinden oluşan, Balkan mutfağının bir temsilcisidir. Arnavutluk ile tarihsel ve etnik bağları nedeniyle, Arnavut mutfağından önemli ölçüde etkilenmiş ve diğer Balkan ülkelerinin unsurlarını da benimsemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hamburger Helper</span>

Hamburger Helper, General Mills'in paketlenmiş bir gıda ürünüdür ve Betty Crocker markasının bir parçası olarak satılmaktadır. Paketlenmiş pudra sosu ve baharatlarla paketlenmiş kutulu makarnadan oluşur.

Romanya mutfağı, geleneksel olarak en çok Türk mutfağından, daha sonra da Avusturya, Alman, Yunan ve Macar mutfaklarından etkilenmiştir. Köfteler, çorbalar, dolmalar, tatlılar, salatalar dört yüzden yıldan fazla egemenliği altında kaldıkları Osmanlı İmparatorluğu'nun yemeklerine çok benzer. Alkollü içkilerden en çok şarap içilir. Romanya şarabı, dünyada en çok üretilen ilk on arasındadır. Bira da tercih edilen alkollü içkilerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Pirinç keki</span>

Bir pirinç keki, tek bir nesne halinde şekillendirilmiş, yoğunlaştırılmış veya başka şekilde birleştirilmiş pirinçten yapılan herhangi bir gıda maddesi olabilir. Pirincin yenildiği birçok farklı kültürde çok çeşitli pirinç kekleri mevcuttur ve özellikle Asya'da yaygındır. Yaygın varyasyonlar arasında pirinç unuyla yapılan kekler, öğütülmüş pirinçten yapılanlar ve birlikte sıkıştırılmış veya başka bir bağlayıcı madde ile birleştirilmiş tam pirinç tanelerinden yapılanlar bulunur. Pirinç kekleri genellikle çeşitli türlerde.

<span class="mw-page-title-main">Hazır erişte</span>

Hazır erişte hazır sunulan noodle ve erişte türüdür. Tatlandırıcı toz veya baharatlı yağ ile önceden pişirilmiş ve kurutulmuşdur. Tatlandırıcı genellikle ayrı bir pakette bulunur. Fincan eriştesi türü de bulunuyor. Bazı hazır erişte ürünleri yeniden ısıtılabilir veya paketten doğrudan yenebilir. Kurutulmuş erişte blokları, yemekten önce kaynar suda pişirilmek veya ıslatılmak üzere tasarlanmıştır, ancak kuru olarak da tüketilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Fincan eriştesi</span>

Fincan eriştesi, hazır erişte türüdür. Polistiren, polietilen veya kağıt bardak içinde erişte, tatlandırıcı toz veya baharat sosu bulunur. Bardağa sıcak su eklemekle hazır hale getirilir. Pişirme 3-5 dakika sürer. Fincan eriştesi, Asya'da uzun yıllardır tüketilmektedir. Dünya çapında daha sonra ortaya çıkmaya başladı ve popüler oldu.

<span class="mw-page-title-main">Barbados mutfağı</span>

Barbados mutfağı, Barbados ile alakalı yemek kültürünü ve çeşitlerini belirtir ve açıklar. Barbados mutfağı, çevre ülkelerden birtakım farklılıklara sahiptir ve dünya mutfağı ile ilgilenenler tarafından rağbet görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna mutfağı</span>

Ukrayna mutfağı, Ukrayna halkının uzun yıllar biriktirdiği çeşitli yemek pişirme geleneklerinin bir koleksiyonudur. Mutfak, bileşenlerinin geldiği zengin koyu topraktan (chornozem) büyük ölçüde etkilenir ve çoğu zaman birçok bileşeni içerir.

<span class="mw-page-title-main">Gıda kimyası</span>

Gıda kimyası gıdada bulunan başlıca bileşenleri, gıdayı oluşturan renkleri, tatları ve meydana gelen reaksiyonlar gibi pek çok farklı konuları ele almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gıda teknolojisi</span>

Gıda teknolojisi, gıda ürünlerinin üretimi, muhafazası, kalite kontrolü, araştırılması ve geliştirilmesi ile ilgilenen bir gıda bilimi dalıdır. Gıda teknolojisine yönelik erken bilimsel araştırmalar, gıdaların korunmasına yönelik olmuştur. Nicolas Appert'in 1810'da konserve sürecini geliştirmesi belirleyici bir olay olmuştur. Appert, bulduğu bu konserve sürecinin konserve olduğunu ve işleminin hangi prensipte çalıştığını bilmemektedir. Ancak bulunan bu konservenin gıda muhafaza teknikleri üzerinde büyük bir etkisi olmuştur. Louis Pasteur'ün şarabın bozulması üzerine araştırma yapmış ve 1864'te bozulmanın nasıl önleneceğine ilişkin açıklaması yapmıştır. Ancak bu bilimsel bilgiyi gıda işlemeye uygulamak için erken bir girişim olmuştur. Pasteur, şarap bozulmasına ilişkin araştırmaların yanı sıra alkol, sirke, şarap ve bira üretimi, sütün ekşimesi gibi konuları da araştırmıştır. Gıda bozulmalarını ve hastalık üreten organizmaları yok etmek için süt ve süt ürünlerini ısıtma işlemi olan pastörizasyonu geliştirmiştir. Pasteur, gıda teknolojisi konusundaki araştırmalarında bakteriyoloji ve modern koruyucu tıbbın öncüsü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Gıda endüstrisi</span>

Gıda endüstrisi, dünya nüfusu tarafından tüketilen gıdanın çoğunu sağlayan karmaşık, çeşitli işletmelerden oluşan küresel bir ağdır. Gıda endüstrileri terimi, gıda maddelerinin üretimi, dağıtımı, işlenmesi, dönüştürülmesi, hazırlanması, muhafazası, nakliyesi, belgelendirilmesi ve paketlenmesine yönelik bir dizi endüstriyel faaliyeti kapsamaktadır. Günümüzde gıda endüstrisi, büyük ölçüde emek-yoğun olan küçük, geleneksel, aile tarafından yürütülen faaliyetlerden büyük, sermaye-yoğun ve son derece mekanize endüstriyel süreçlere kadar uzanan imalat ile son derece çeşitlenmiştir. Birçok gıda endüstrisi neredeyse tamamen yerel tarıma, ürüne veya balıkçılığa bağlıdır.