İçeriğe atla

Hayvan hakları gruplarının listesi

Bu hayvan hakları grupları listesi, hayvan hakları hareketindeki gruplardan oluşmaktadır. Bu tür hayvan hakları grupları, hayvanların araştırma, gıda, giyim ve eğlence endüstrilerinde "kullanılmaması" ve hayvanların insanlarla eşdeğer haklara sahip olması gerektiği gibi görüşleri içeren idealleri doğrultusunda çalışır ve hayvanların mülk statüsüne son vermeye çalışır.[1] (Bkz. Hayvan refahı)

Bu liste yalnızca Türkçe Vikipedi'de makaleleri olan grupları, örgütleri ve lidersiz direniş ağlarını içerir.

Organizasyonlar

Genel hayvan hakları savunucuları

Hayvan testlerine odaklananlar

Avcılığa odaklananlar

Çiftlik hayvanlarına odaklananlar

Türcülüğe odaklananlar

Vegan veya vejetaryen odaklı gruplar

Vahşi hayvanlar

Meta

Lidersiz direniş ağları

Destek grupları

Bu gruplar, doğrudan hayvan hakları grupları olmasa da, ağırlıklı olarak hayvan hakları faaliyetlerini veya aktivistleri desteklemek üzere açık veya gizli bir şekilde çalışmaktadırlar.

Feshedilmiş gruplar

Aşağıda eklenen gruplar, hedeflerine ulaşıldığı için kapanan, dağılan veya sona eren grupları, kuruluşları ve lidersiz direniş ağlarını temsil eder. Başka herhangi bir grup tarafından talep edilmeyen özerk kampanyalar da burada listelenebilir, ancak listede zaten bulunan bir grup veya lidersiz ağ tarafından talep edilen kampanyalar listelenemez.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Animal Rights Law and Legal Definition | USLegal, Inc". definitions.uslegal.com. 8 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hayvan bakımevi</span>

Hayvan bakımevi veya Hayvan barınağı devlet ya da özel kuruluşlar tarafından işletilen, genellikle sokakta yetişmiş, kaybolmuş ya da sahipleri tarafından terkedilmiş hayvanlara sığınacak geçici bir yer sağlamak için, çoğu ülkede hayvan hakları savunucularının ve hayvan severlerin desteğiyle kurulan barınaklardır. Bazı ülkelerde ise, devletin sağladığı kamu kaynaklarıyla kurulan barınaklar vardır. Çoğunlukla kedi ve köpeklere ev sahipliği yaparlar.

Hayvan hakları, insan harici hayvanların tümünün ya da bir kısmının kendilerine ait bir özerkliğe sahip oldukları ve acıdan kaçınma gibi temel çıkarlarının tıpkı insanların temel çıkarlarının korunduğu gibi korunması gerektiğini savunan fikirdir. Hayvan hakları kavramı, insan harici hayvanların insan amaçlarına uygun düştüğü biçimde kullanılabilecek birer eşya olmadığı, kendi arzuları ve ihtiyaçları olan bireyler olarak muamele görmeleri gerektiği anlamına gelir. Pratikte bu, hayvanların insancıl muamele görmelerinin gerekli olması anlamına gelebileceği gibi, hayvanların tibbi ve kozmetik deneylerde kullanılmasının, eti ya da derisi için öldürülmesinin, eğlence için avlanmasının ve hayvancılık sektöründe hammadde ya da kaynak olarak kullanılmalarının hayvan hakkı ihlalleri olarak tanımlanması anlamına gelecektir.

<span class="mw-page-title-main">Hayvan Kurtuluş Cephesi</span> aktivist grup

Hayvan Kurtuluş Cephesi, 1976'da radikal hayvan hakları eylemcisi Ronnie Lee'nin kurduğu aktivist gruptur.

Evrensel Hayvan Refahı Bildirgesi (EHRB), hayvanların duyarlı olduğunu kabul etmek, zulmü önlemek, acıyı azaltmak ve çiftlik hayvanlarının, evcil hayvanların, bilimsel araştırmalarda kullanılan hayvanların, yük amaçlı kullanılan hayvanların, rekreasyondaki hayvanların ve yaban hayvanları vb. refahına ilişkin standartları teşvik etmek için önerilen bir hükûmetler arası taslak antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">PETA</span>

Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler bir hayvan hakları organizasyonudur. Norfolk, Virginia kökenli ve yaklaşık 6.5 milyon üye ve destekçisi olan organizasyon dünyanın en büyük hayvan hakları grubudur. Grubun uluslararası başkanı Ingrid Newkirk'tür.

<span class="mw-page-title-main">Hayvan refahı</span>

Hayvan refahı, hayvanların fiziksel ve psikolojik açıdan sağlıklı ve huzurlu bir hayat sürmelerini sağlamayı amaçlayan bir akım. Hayvanların refahını tespit etmede kullanılan ölçütlerden bazıları davranışlar, fizyoloji, ömür ve üremedir.

<span class="mw-page-title-main">Gary L. Francione</span> Amerikalı hukukçu

Gary Lawrence Francione hukuk alanında çalışan Amerikalı akademisyen. Francione, Newark'ta bulunan Rutgers Hukuk Okulu'nda seçkin profesör unvanını taşımaktadır.

Hayvan hakları savunucusu partiler listesi, günümüzde dünyadaki Hayvan hakları ve Hayvan refahı savunuculuğunu öncelikli ilke edinmiş siyasi partilerin listesidir.

Türkiye'de hayvan hakları, 1 Temmuz 2004 tarihli 5199 numaralı Hayvanları Koruma Kanunu ile düzenlenir. Bu kanuna göre tüm hayvanlar eşit ve kanun hükümleri çerçevesinde yaşam hakkına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Hayvan deneyleri</span> insan-dışı hayvanlar üzerinde yapılan deneysel ve bilimsel çalışmalar

Hayvan deneyleri, insan dışındaki hayvan türleri üzerinde bilimsel amaçlarla gerçekleştirilen prosedürlerdir. Bu bilimsel amaçların başlıcaları:

<span class="mw-page-title-main">Anarşizm ve hayvan hakları</span> Ortak Özellikleri

Anarşist felsefi ve politik hareket, hayvan özgürlüğü hareketinin unsurları ile bazı noktalarda bağlantılıdır. Birçok anarşist vejetaryen veya vegandır ve hayvanlara karşı mevcut olan haksızlıklar ile mücadelede rol oynamışlardır. Anarşistler genellikle insan olmayan hayvanların kurtuluşu için verilen mücadeleyi, insan özgürlüğü mücadelesinin doğal bir sonucu olarak tanımlarlar.

Animal Aid, 1977'de Jean Pink tarafından kurulan İngiliz bir hayvan hakları örgütüdür. Grup, hayvanların yiyecek olarak tüketilmesi ve tıbbi araştırma için kullanılması da dahil olmak üzere her türlü hayvan istismarına karşı barışçıl bir şekilde kampanya yürütmekte ve hayvanlara zulümden uzak bir yaşam tarzını desteklemekte. Ayrıca hayvanlara uygulanan zulümleri de araştırarak ortaya çıkarmaya çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Equanimal (organizasyon)</span>

Equanimal, kâr amacı gütmeyen bir İspanyol hayvan hakları kuruluşudur. 2006'da kurulan organizasyon, "Alternativa para la Liberación Animal" ve "Derechos para los Animales" (2002) misyonundan geliyor.

<i>Behind the Mask</i> (film)

Behind the Mask: The Story of the People Who Risk Everything to Save Animals, Hayvan Kurtuluş Cephesi (ALF) hakkında 2006 ABD yapımı bir belgesel film. Filmin hazırlanması, röportaj ve kurgu düzenlemeleri dahil üç yıl sürdü. Filmin yapımcısı ve yönetmeni, Uncaged Films ve ARME'nin sahibi ve aynı zamanda hayvan hakları avukatı olan Shannon Keith'tir.

Hayvan hakları hareketi kavramı bazen hayvan özgürlüğü, hayvan kişiliği veya hayvan savunuculuğu hareketi olarak da adlandırılır. insan ve insan olmayan hayvanlar arasında çizilen katı ahlaki ve hukuki ayrıma son veren, hayvanların mülk statüsünde görülmelerine ve hayvan deneyleri gibi araştırmalarda, gıda, giyim ve sirk-yunus parkı gibi eğlence endüstrilerinde kullanılmalarına son vermeyi amaçlayan sosyal bir harekettir.

Humphrey Primatt, İngiliz din adamı ve hayvan hakları yazarıydı. Primatt, "hayvan hakları kavramının geliştirilmesinde en önemli figürlerden biri" olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">No Compromise</span>

No Compromise, ilk olarak San Francisco, California'da 1989 kışında yayınlanan, Amerika Birleşik Devletleri merkezli iki yıllık hayvan hakları dergisidir. Dergi, hayvan haklarının küresel yönlerini ele aldı ve cruelty-free (zulümsüz) ürünlerin kullanımını öneren vegan bir yaşam tarzını desteklemektedir.

Mercy For Animals (MFA), 1999 yılında Milo Runkle tarafından kurulmuş, kâr amacı gütmeyen uluslararası bir hayvan koruma kuruluşudur. MFA'nın misyonu, "çiftlik hayvanlarına yönelik zulmü önlemek ve merhametli gıda seçimlerini ve politikalarını teşvik etmektir."

Vahşi Hayvan Girişimi , önerilen refah biyolojisi alanını oluşturmak ve vahşi hayvanların çektiği acıları ele almak için çalışan kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. Organizasyon, 2019 yılında Abraham Rowe ve Persis Eskander tarafından kuruldu. Belirtilen misyonu, hayvanlar için yırtıcılık, hastalık ve açlık gibi doğal ağrı ve ölüm nedenlerini inceleyerek "vahşi hayvanların yaşamlarını anlamak ve iyileştirmek"tir.

Toksikolojide, öldürücü doz (LD), belirli bir maddenin veya radyasyon türünün ölümcül toksikliğinin bir göstergesidir. Direnç kişiden kişiye değiştiği için, "ölümcül doz", belirli bir denek yüzdesinin öleceği bir dozu temsil eder. Ölümcül konsantrasyon, gazlar veya partiküller için kullanılan ölümcül bir doz ölçümüdür. LD, tamamen "normal" özelliklere sahip olan ve dolayısıyla tüm alt popülasyonlara uygulanmayan teorik bir birey olan standart kişi kavramına dayanabilir.