İçeriğe atla

Hayvan Deyip de Geçme

Hayvan Deyip de Geçme
YazarAziz Nesin
ÜlkeTürkiye Türkiye
Yayım1973

Hayvan Deyip De Geçme, Aziz Nesin tarafından yazılan, ilk olarak 1973 yılında basılan hikâye kitabıdır. Kitapta Aziz Nesin tarafından yazılmış olan seçmece hikâyeler bulunmaktadır. En ünlü hikâyesi Hayvanları sevmek, korumak hikâyesidir. Kitap 1973-2005 yılları arasında 13 kez, toplam 62 bin adet basılmıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aziz Nesin</span> Türk mizah yazarı (1915–1995)

Aziz Nesin, asıl adıyla Mehmet Nusret Nesin,, Türk mizah yazarı. Kısa öykü, tiyatro ve şiir dallarında pek çok eser yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çocuk edebiyatı</span>

Çocuk Edebiyatı, çocuklar için konuları, karakterleri ve kullanılan dil özelleştirilerek hazırlanan edebî eserlerin oluşturduğu edebiyat koludur.

<span class="mw-page-title-main">Hikâye</span> gerçek ya da tasarlanmış olayları ilgiyi çekecek bir biçimde anlatan, genellikle beş on sayfadan oluşan düzyazı türü

Hikâye ya da öykü, gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatım türlerinden ayrılır.

<i>Dede Korkut Kitabı</i> Oğuz Türklerinin en eski epik destansı hikâyeleri

Dede Korkut Kitabı, Oğuz Türklerinin bilinen en eski epik destansı hikâyeleridir. Hikâyeler, göçebe Türk halklarının sosyal yaşam tarzları ve İslam öncesi inançları için önemli olan ahlak ve değerleri taşır. Kitabın efsanevi anlatımı, başta Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan olmak üzere Oğuz kökenli halkların kültürel mirasının bir parçasıdır. Aslen sözlü bir edebî ürün olup, 14. veya 15. yüzyılda anonim bir yazar tarafından yazıya geçirilmiştir.

<i>Dağa Çıkan Kurt</i>

Dağa Çıkan Kurt, Halide Edib Adıvar'ın nesir yazılarını ve hikâyelerini toplayan, 1922 yılında yazdığı kitabı.

<i>Gizli Yüz</i> film

Gizli Yüz, senaryosunu Orhan Pamuk'un yazdığı, yönetmenliğini Ömer Kavur'un yaptığı 1991 yapımı Türk filmidir. Pamuk senaryoyu Kara Kitap'taki "Karlı Gecenin Aşk Hikâyeleri" adlı bölümde bahsi geçen bir hikâyeden yola çıkarak yazmış ve 1992'de kitap haline getirmiştir.

Türkiye Yazarlar Sendikası, merkezi İstanbul'da olan bir sivil toplum kuruluşudur.

Demirtaş Ceyhun, Türk hikâye, roman ve inceleme kitapları yazarı.

<i>Ozan Beedleın Hikâyeleri</i>

Ozan Beedle'in Hikâyeleri; J.K.Rowling'in yazmış olduğu Harry Potter serisinin 7. kitabında, Albus Dumbledore'un Hermione Granger'a bıraktığı kitaptır.

<i>Biz Adam Olmayız</i>

Biz Adam Olmayız, Aziz Nesin tarafından yazılan bir hikâye kitabıdır. Kitap ilk olarak 1962 yılında yayınlanmıştır. Kitapta Aziz Nesine ait hikâyeler bulunmaktadır. Kitap 1962-2003 yılları arasında, 14 kez, toplamda 97 bin adet basılmıştır.

Fil Hamdi, Aziz Nesin tarafından 1956 yılında yazılan öykü kitabıdır. Kitapta Aziz Nesin tarafından yazılmış olan öyküler bulunmaktadır. En ünlü hikâye kitabın adından da anlaşılacağı gibi Fil Hamdi öyküsüdür.

<i>Yetmiş Yaşım Merhaba</i>

Yetmiş Yaşım Merhaba, Aziz Nesin'e ait olan, ilk basımı 1984 yılında yapılan hikâye kitabıdır. Kitap, Aziz Nesin tarafından 70 yaşına girdiği 1984 yılında yayımlanmıştır. Kitabın içeriğinde Aziz Nesin'in hikâyeleri bulunmaktadır. Kitaptaki "Tülsüyü Sevmek" öyküsü, Aziz Nesin'in en ünlü hikâyelerdendir.

Böyle Gelmiş Böyle Gitmez I - Yol, Aziz Nesin'in doğumundan 12 yaşına kadarki yaşamını anlattığı, anı türünde bir kitabıdır.

<i>Canım Oğlum Canım Babacığım - 1</i>

Canım Oğlum Canım Babacığım, ünlü yazar Aziz Nesin ile oğlu Ali Nesin arasında 30 yıl süren mektuplaşmaları bir araya toplayan bir kitaptır.

<i>Yüz Liraya Bir Deli</i>

Yüz Liraya Bir Deli, Aziz Nesin'in ilk kez 1961 yılında yayınladığı öykü kitabıdır. 1961 yılındaki ilk baskısından bu yana, Yüz Liraya Bir Deli öykü kitabı Nisan 2013 tarihine dek 23 ayrı baskıda, toplam 109.500 adet basıldı.

Maçinli Kız İçin Ev, Aziz Nesin'in 1987 yılında yayınlanan öykü kitabıdır.

Türk edebiyatı'nda hem sözlü hem yazılı, manzum ve mensur hikâye geleneğine sahip olmasına rağmen Tanzimat'tan sonra farklı yapısal özellikler taşıyan bir anlatı türü olarak yeni bir hikâye tarzı oluşmuştur. Giritli Ali Aziz Efendi tarafından 1796-97'de yazılan ve ilk defa 1852 tarihinde basılan Muhayyelât, Batı tesiri olmadan gerçekçi anlatıma olan yakınlığı noktasında modern Türk hikâyesinin başlangıcı sayılmaktadır. Bunun dışında, XIX. yüzyılda basımları yapılarak yaygınlık kazanmış olan meddah hikâyeleri "yeni hikâyeye" zemin hazırlayan eserler olarak görülmektedir. 1875-1890 yılları arasında Ahmed Midhat Efendi'nin devam eden Letâif-i Rivâyât serisinin dışında Mehmet Celal'in Venüs, Cemile gibi uzun hikâyeleri ile Nabizâde Nâzım'ın ilk dönem hikâyeleri bulunmaktadır. Samipaşazade Sezai'nin Küçük Şeyler adlı eseri Türk edebiyatında modern anlamda kısa hikâyenin başlangıcı kabul edilmektedir. Halid Ziya Uşaklıgil'in 1888'de yazdığı Bir Muhtıranın Son Yaprakları ile Bir İzdivacın Tarih-i Muaşakası adlı çalışmaları Avrupaî tarzda ilk hikâyeler kabul edilmektedir.

<i>Muhayyelât</i> Osmanlı yazarı Giritli Ali Aziz Efendinin 1797de yazdığı, 1852de basılan eseri

Muhayyelât, Muhayyelât-ı Ledünni-i İlahi-i Giridî Ali Aziz Efendi ya da Muhayyelât-ı Aziz Efendi, Giritli Ali Aziz Efendi'nin 18. yüzyıl sonunda yazdığı ve ilk baskısı 1852 yılında yapılan fantastik bir eser.

<i>Çıplak Deniz Çıplak Ada</i> Yaşar Kemalin 2012de basılmış romanı

Çıplak Deniz Çıplak Ada, Yaşar Kemal'in Bir Ada Hikâyesi serisinin dördüncü ve son romanıdır. Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana (1997) romanı ile başlayan Karıncanın Su İçtiği (2002) ve Tanyeri Horozları (2002) kitaplarıyla devam eden Bir Ada Hikâyesi dörtlemesi, son kitabı Çıplak Deniz Çıplak Ada ile tamamlanmış oldu. 4 Ekim 2012'de Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı. Romanda yerlerinden edilen insanların Ege'de bir adada yeni bir yaşam kurma mücadelesi anlatılmaktadır.

Rıfat Bey Neden Kaşınıyor, Aziz Nesin'in ilk olarak 1965 yılında yayımlanan içindeki ana öyküyle aynı ismi taşıyan kitabıdır. 2013'ten sonraki basımlardaki kapak illüstrasyonu Mustafa Delioğlu tarafından çizilmiştir. Kitabın içindeki öyküler Aziz Nesin'in mizahi yönü, siyasi ve toplumsal eleştirileri ile şekillenmiştir.