Giresun, fındığı ile tanınan ve Karadeniz Bölgesi'nin doğusunda yer alan il. Kirazın bütün dünyaya buradan yayıldığı kabul edilir. Karadeniz'e kıyısı olan Giresun doğudan batıya Trabzon, Gümüşhane, Erzincan, Sivas ve Ordu illeriyle çevrilidir. Trafik numarası 28'dir. Yerli halkın çoğunluğunu Çepniler oluşturur. 1500'lü yıllardaki Osmanlı Tahrir Defterlerinde yöreye Vilayet-i Çepni de denmektedir.
Giresun, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz bölümünde yer alan Giresun ilinin merkezidir. Giresun, Osmanlı'daki idari bölgelerden biri olan Vilayet-i Çepni'nin merkeziydi. Giresun'un yerli nüfusunu Çepniler oluşturmaktadır.
Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.
Giresunspor Giresun'da ilk olarak 1925, daha sonra 1967 yılında tekrar kurulmuş olan bir spor kulübüdür. 2. Lig'de oynamaktadır. Kulübün lakabı Çotanaklardır. Kulübün futbol şubesi dışında erkek hentbol şubesi de mevcuttur.
Giresun Üniversitesi, Türkiye Bakanlar Kurulunun 2006 yılı içerisinde aldığı bir kararla bağlı olduğu KTÜ'den ayrılarak Giresun ilinde açılan üniversite.
Giresun Atatürk Stadyumu, Giresun'da bulunan çok amaçlı stadyumdur. Şehirlerarası Devlet Sahil Karayolu üzerinde bulunan, Giresun'dan yolu geçen herkesin rahatça ulaşabileceği bir mevkide inşa edilmiş olan stadyum Türkiye'de inşa edildiği dönemin en önemli stadyumlarından bir tanesi olmasına rağmen geçen uzun yıllar boyunca yapılamayan modernizasyon çalışmaları sonucunda günümüz koşullarının gerisinde kalmıştır. 12.191 kapastili bu stadyuma Giresunspor ev sahipliği yapmaktadır.
İbrahim Şahin, Türk Bürokrat.
Enver Hızlan,, Türk bürokrat.
Nihat Danışman, Türk bürokrat.
Ali Eşref Erkut, Türk bürokrattır.
Orhan Sami Güvenç, Türk bürokrat, Çanakkale Gazisi, Kuvâ-yi Milliye Kaymakamı, Cumhuriyet Valisi.
Alain Giresse, Fransız eski futbolcu ve teknik direktör. 1982, 1983 ve 1987 yıllarında Fransa'da Yılın Futbolcusu seçilmiştir.
Osman Nuri Şahinbaş,, Türk siyasetçidir.
Nurettin Canikli, Türk siyasetçi, Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili, Başbakan Yardımcısı ve bakan. 24 Mayıs 2016 tarihinde Binali Yıldırım tarafından kurulan 65. Türkiye Hükûmeti'nde önce Başbakan Yardımcısı, daha sonra da Millî Savunma Bakanı görevlerine getirildi. Adalet ve Kalkınma Partisi'nden 2002, 2007, 2011 ve Kasım 2015 genel seçimlerinde Giresun; 2018 genel seçimlerinde İstanbul milletvekili olarak meclise girdi.
Ordu-Giresun Havalimanı, Ordu'nun Gülyalı ilçesi ile Giresun'un Piraziz ilçeleri arasında inşa edilmiş sivil kategorideki uluslararası havalimanıdır. 22 Mayıs 2015'te hizmete girmiştir. Türkiye'de ve Avrupa'da deniz üzerine inşa edilen ilk havalimanıdır. Yılda 3 milyon yolcu taşıma kapasitesine sahiptir.
Şebinkarahisar, Karahisar-ı Şarki veya Şarki Karahisar milletvekilleri Türkiye Büyük Millet Meclisinin 1.-4. dönemleri arasında Şebinkarahisar'ı temsil eden milletvekilleri ve senatörlerin listesidir.
- Giresun, 4 Nisan 1921 tarih ve 9 sayılı Resmî Ceride'de yayımlanan 4 Aralık 1920 tarih ve 69 sayılı Kanunla il olmuştur.
- Karahisar-ı Şarki, 24 Ekim 1926 tarih ve 4248 sayılı Kararname ile Şebinkarahisar olmuştur.
- Şebinkarahisar İl, 27 Mayıs 1933 tarih ve 2411 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 20 Mayıs 1933 tarih ve 2197 sayılı Kanunla ilçe olmuş ve Giresun İline bağlanmıştır.
Ali Rıza Aksu, Türk bürokrat.
Tekin Alp, Türk bürokrat.
22 Temmuz 2007 Türkiye genel seçimleri Giresun İli sonuçları;
Giresun Müzesi Giresun, Türkiye'de bir müzedir. Müze Giresun'un Zeytinlik Mahallesi'ndedir. 18. yüzyılda inşa edilmiş Gogora Kilisesi adlı tarihi bir bazilikadır. Dikdörtgen sarı ve kahverengi kireç taşlarından demir kroşe ve kurşunla birleştirilmiş olarak yapılmıştır. Ana kapı batıya bakmaktadır. 1923'te terk edilen tarihi bazilika, 1948-1967 yılları arasında hapishane olarak kullanılmış, 1988'de müze olarak yeniden tasarlanmış. Kuzeyde ruhban evi olarak kullanılan bir diğer yapı ise idare binasıdır.