İçeriğe atla

Hayraton Köprüsü

Afganistan-Özbekistan Hayraton Köprüsü'nün Afgan tarafında duran bir Afgan Sınır Polisi.
Amu Derya üzerinde Hayraton Köprüsü.
Hayraton Köprüsü, 1989 yıl. Sovyet güçlerinin Afganistan'dan çekilmesi

Hayraton Köprüsü (1989 yılına kadar resmi olarak Dostluk Köprüsü), Amu Derya üzerinde Afganistan ile Özbekistan'ı birbirine bağlayan bağlayan karayolu ve demiryolu köprü. Afganistan'ın kuzey bölgesi Belh ili'nin Hayraton şehri ve Özbekistan'ın Surxondaryo Bölgesindeki Tirmiz şehri arasında inşa edilmiştir.[1] Köprü, Sovyetler Birliği tarafından inşa edildi ve Afganistan'daki birliklerine tedarik sağlamak için 1982'de açıldı.[2]

Genel bakış

Mezar-ı Şerif şehrinin yaklaşık 75 km kuzeyinde bulunan Özbek-Afgan sınırındaki tek bağlantıdır. Amu Darya'nın üzerindeki en yakın diğer köprü 120 kilometre (74,5 mi) batıda, Türkmen-Afgan sınırındaki Lebap Bölgesi'nden geçen bir boru hattı köprüsüdür.

Kaynakça

  1. ^ "Hairatan and the Friendship Bridge". 14 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "USSR-Afghan link". Modern Railways. August 1982. s. 342. 18 Mart 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Afganistan</span> Batı, Orta ve Güney Asyanın birleştiği yerde bulunan devlet

Afganistan ya da resmî adıyla Afganistan İslam Emirliği, Orta Asya'nın güneyinde denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Doğu ve güneyde Pakistan; batıda İran; kuzeyde Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan; kuzeydoğuda ise Çin ile komşudur. 652.000 km² yüz ölçümlü, kuzey ve güneydoğusunu düzlüklerin oluşturduğu dağlık bir ülkedir. Başkenti ve en büyük şehri Kâbil'dir. Yaklaşık 40 milyonluk nüfusunun çoğunluğunu Peştunlar, Tacikler, Hazaralar ve Özbekler oluşturur. Ülke, uluslararası alanda Afganistan İslam Cumhuriyeti olarak tanınmaktadır. ABD'nin Afganistan'dan çekilmesine akabinde gerçekleşen Taliban saldırıları ile 15 Ağustos 2021'de Taliban'ın başkent Kâbil'i ele geçirmesi sonucunda kurulmuş olup, yönetimin devri konusundaki tartışmalar ve görüşmeler devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Uzun Köprü</span> Edirnede tarihî köprü

Uzun Köprü, Edirne'de, Ergene Nehri üzerinde, Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek köprü ve dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliğini taşıyan tarihi köprüdür. Eski adı Ergene Köprüsü idi. Köprü, Edirne'nin Uzunköprü ilçesine ismini vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Asya</span> Asyanın okyanuslardan uzak iç kesimi

Orta Asya, dar anlamıyla geçmişte Sovyetler Birliği'nin parçası olan beş ülkeyi tanımlar. Geniş anlamda ise Afganistan, Pakistan'ın kuzeyi, Çin'in batısı, Moğolistan ve Rusya'nın bir kısmı ile kuzeydoğu İran'ı içeren bölge ve bölgeyi tanımlamak için kullanılan coğrafi terim. Asya'nın dünya okyanuslarından uzak iç kesimini belirtmek için kullanılır, bölgenin bu denizlere kapalı oluşu başlıca ana özelliğidir. Orta Asya, aynı zamanda Türk halklarının anayurdudur.

<span class="mw-page-title-main">Galata Köprüsü</span>

Galata Köprüsü, İstanbul'da Haliç üzerine yapılmış, Karaköy'le Eminönü'nü birleştiren köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Venedik</span> Venedik iline bağlı komün (Veneto, İtalya)

Venedik, kuzeydoğu İtalya'da birbirinden kanallarla ayrılmış ve köprülerle bağlanan 118 adanın üzerine kuruludur. Şehir, kıyı şeridi boyunca uzanan Venedik Lagünü'nde, Po ve Piave nehirlerinin deltaları arasına kuruludur. Venedik doğal güzelliği, mimarisi ve sanat eserleri ile ün yapmıştır. Bu şehir bütünüyle, deniz kulağı da dahil, Dünya Mirası listesi listesindedir.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg (şehir)</span> Lüksemburgun başkenti ve komün

Lüksemburg, bilinen şehir, şehir unvanına da sahip bir komün olmanın yanı sıra Lüksemburg’un başkentidir. Şehrin kuzeyinde Alzette Nehri, güneyinde Pétrusse Nehri ve ortasında Orta Çağ’da Franklar tarafından inşa edilen Lüksemburg Kalesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mezâr-ı Şerîf</span>

Mezar-ı Şerif, Afganistan'ın kuzeyinde Belh Vilayeti'nin yönetim merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Belh</span>

Belh (Darice ve Farsça:بلخ, Balkh), Türkçe Balık (kent), Afganistan'ın kuzeyinde yer alan eski bir yerleşim yeridir.

<span class="mw-page-title-main">West Bridgford</span>

West Bridgford İngiltere'de Doğu Midlands bölgesi Nottinghamshire kontluğunun sınırları içinde bir kasabadır. İkinci seviyede metropoliten olmayan bölge idaresi Rushcliffe sınırları içindedir.

<span class="mw-page-title-main">Millennium Köprüsü</span>

Millennium Bridge Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'daki Thames Nehri üzerinde yer alan ve sadece yayalara açık olan çelik asma bir köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Köprüsü</span>

Atatürk Köprüsü ya da eski adıyla Unkapanı Köprüsü, İstanbul'da tarihî yarımadayı Beyoğlu yakasına bağlayan bir köprüdür. Fatih ilçesine bağlı Unkapanı Küçükpazar bölgesiyle Beyoğlu ilçesine bağlı Azapkapı semtlerini birbirine bağlar. Aksaray semtinden başlayarak Unkapanı'na gelen Atatürk Bulvarı'nın devamı niteliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">III. İngiliz Afgan Savaşı</span>

III. İngiliz-Afgan Savaşı, 6 Mayıs-8 Ağustos 1919 tarihleri arasında Afganistan Emirliği ile Britanya İmparatorluğu arasında gerçekleşmiş olan üçüncü savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Köprü kalesi</span>

Köprü kalesi, bir nehir geçişindeki önemli bir köprünün askeri açıdan korunmasını sağlayan, ayrıca gözetleme ve bölgesel güvenlik açısından da kullanılan tahkimat çeşididir. Bu tür kaleler doğrudan köprünün üzerine veya çok yakınına inşa edilir. Çoğunlukla Geç Orta Çağ döneminde kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nihonbashi</span> Japonyada kasaba (chōchō)

Nihonbashi, Tokyo'nun Chūō semtinde bulunan bir iş merkezidir. Semt, 17. yüzyıldan itibaren Nihonbashi Nehri'nin iki yakasını birbirine bağlayan aynı isimli köprünün çevresinde gelişmiştir. İlk ahşap köprü 1603 yılında tamamlanmış olup Tsumaki Yorinaka tarafından tasarlanan günümüz köprü, 1911 yılında çelik bir çerçeve üzerine taştan inşa edildi. Bölge, köprünün kuzeyi ve doğusundaki geniş bir alanı kapsamakta ve kuzeyde Akihabara ve doğuda Sumida Nehri'ne ulaşıyor.

<span class="mw-page-title-main">Tuna Köprüsü</span> Romanyada bir köprü

Tuna Köprüsü, Tuna Nehri üzerinde bulunan, güneydeki Bulgaristan'ın Rusçuk şehrini, kuzeydeki Romanya'nın Giurgiu şehrine bağlayan, çelik makaslı köprü. Vidin ile Calafat arasındaki Yeni Avrupa Köprüsü ile birlikte, Bulgaristan ile Romanya arasındaki iki köprüden biridir. Toplu taşıma araçlarıyla köprüye ulaşım mümkündür.

Amu Derya Boru Hattı Köprüsü, Özbekistan ve Türkmenistan arasında Ceyhun Nehri üzerinde bulunan bir asma köprüdür. Köprü, 1964 yılında inşa edilmiş olup Özbekistan'ın Harezm ili ile Türkmenistan'ın Lebap ilini birbirine bağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 6</span>

Bundesautobahn 6 Via Carolina olarak da bilinen 477 km uzunluğunda bir Alman otobanıdır. Batıda Saarbrücken şehri yakınlarındaki Fransa sınırında başlar ve doğuda Waidhaus şehri yakınlarındaki Çek sınırında sona erer.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 24</span>

Bundesautobahn 24, Hamburg şehri ve Berlin'in büyük metropol bölgelerini birbirine bağlayan kuzey Almanya'da bir otobandır. Soğuk Savaş sırasında Batı Berlin'e giden üç transit erişim yolundan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan-Özbekistan sınırı</span>

Afganistan-Özbekistan sınırı, Özbekistan'ın yabancı ülkelerle olan 144 kilometrelik sınırının en kısasıdır. Türkmenistan sınırından Tacikistan sınırına kadar Amu Derya Nehri boyunca uzanır.

Urda, Özbekistan Taşkent de Ankhor Kanalı üstünde bulunan ilçedir.