İçeriğe atla

Hayran kurgusu

Alice'in Yeni Maceraları kitabının kapağı, 1890

Hayran kurgusu, bir eserin hayranları tarafından karakterleri ya da olaylar hakkında, yaratıcısından ziyade bu çalışmanın hayranları tarafından yaratılan orijinal kurgusal eserlerdir. Hayranlar, yaratıcının karakterlerini ve olayları koruyabilir veya kendi karakterlerini de ekleyebilirler. Özellikle internetin ortaya çıkışından bu yana, hayranlar tarafından oluşturulan popüler bir çalışma biçimidir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Kurgu, film yapımı sürecinin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Anime</span> Japonyaya özgü çizim sanatıyla çizilmiş animasyonlar

Anime (Japonca: アニメ, IPA:

Bilimkurgu, bilim kurgu ya da bilim-kurgu, yakın ya da uzak gelecek ile ilgili öykülerin bugün olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını da kullanarak oluşturulmasıdır. Bilimkurgu bazen geçmişi de kurgulayabilir. Bilimkurgu kitap, sanat eserleri, televizyon, film, bilgisayar oyunları, tiyatro eserleri ve diğer kitle iletişim araçlarında bulunabilir. Yapısal ve pazarlama bağlamında bilimkurgu güncel gerçeklik içinde bulunmayacak kurgusal ögeler içeren yaratıcı çalışmaları tanımlamak için kullanılabilir. Bu tanımlama fantastik, korku ve ilgili türleri de içerir.

Fan kulüp ya da hayran kulübü, bir sanatçının, kişinin, fikrin veya cansız bir varlığın hayranları tarafından kurulan ve ona adanan kulüptür. Hayranlar tarafından yürütülen kulüpte genellikle hayranı olunan varlık ile ilgili tartışmalar, destek çalışmaları, haberler ve diğer ilgili araçlar bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Tiyatro</span> sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilenmesi amacıyla hazırlanmış gösteriler

Tiyatro, bir sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilemesi amacıyla hazırlanmış gösterilerdir. Farklı bir şekilde duyguların ve olayların hareket (jest) ve konuşmalarla anlatılmasıdır. Genel olarak temsil edilen eser anlamında da kullanılır. Tiyatro eseri, olayları oluş yoluyla gösterir. Bu yönüyle konuşma ve eyleme dayanan bir gösteri sanatı olarak da tanımlanabilir. Yaygın bir deyişle tiyatro; insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatı olarak Shakespeare'in sözüyle de ifade edilir.

<i>İçimizdeki Şeytan</i> 1940ta yayımlanan Sabahattin Ali romanı

İçimizdeki Şeytan, Sabahattin Ali'nin, 1940 yılında yayımladığı, ikinci romanıdır.

Üstkurmaca, klasik anlamdaki tüm kurmaca türlerine atıfta bulunan bir kurmaca türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Seiyū</span>

Bir seiyū Japon seslendirme sanatçısıdır.

<i>Kırmızı ve Siyah</i> Stendhalın Psikolojik Romanı

Kırmızı ve Siyah, ilk baskısı 1830'da yapılan, Fransız yazar Stendhal'ın romanı. Türkçeye Kızıl ile Kara olarak da çevrilmiştir.Parma Manastırı ile birlikte Stendhal'in en güçlü iki yapıtından biri kabul edilir.

Macera, baştan geçen ilginç olay veya olaylar zinciri, serüven, sergüzeşt, avantür. Tehlikeli iş, risk, spekülasyon gibi anlamlara da gelebilir. Mecazi olarak da "olmayacakmış gibi görünen iş" anlamında kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Evan Lorne</span> kurgusal karakter

Evan Lorne, Sci-Fi Channel’de yayınlanan ABD - Kanada ortak yapımı Stargate SG-1 ve Stargate Atlantis adlı iki askerî bilimkurgu televizyon dizisinde yer alan, Kadim adlı ırkın ulaştırma cihazı ile ulaştıkları başka bir galaksiyi keşfetmek amacıyla görevli bir askeri ekipte bulunan hayalî karakterdir.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Geçidi hayranları</span>

Yıldız Geçidi hayranları, askerî bilimkurgu filmi Yıldız Geçidi ve televizyon dizileri Stargate SG-1 (SG1), Stargate Infinity (SGI), Stargate Atlantis (SGA), Stargate Universe (SGU) ile aktif olarak ilgilenen büyük bir insan topluluğudur. İlk olarak, Yıldız Geçidi (1994) filminin varisi dört televizyon dizisi ortaya çıktı, ayrıca dört tane de filmi bulunmaktadır, satış ürünleri boldur ve büyük bir imtiyaz topluca Stargate olarak bilinir.

Alt plan herhangi bir hikâye veya ana kurgu için destekleyici bir yan hikâye veya ikincil bir kurgu koludur. Alt plan, zaman ve yerine göre veya konusal anlam içinde, ana kurguya bağlanabilir. Alt plan genellikle kahraman ya da antagonist dışında olan destekleyici karakterleri konu alır.

Kurgu, tamamen veya kısmen gerçeklere dayanmayan; yazar veya sanatçının hayal gücünün eseri olan kişi, yer ve olaylar içeren eser. Edebiyat, tiyatro, sinema ve müzikte kurgusal eserlere sıklıkla rastlanır. Kurgusal eserler gerçek kişilere, mekanlara ve olaylara dayanan eserlerle tezat oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Hayran</span> hevesle bir şeye ya da birine adanmış kişi

Hayran ya da fan, bir eseri ya da ünlüyü çok beğenen, hayranlık duyan kimse. Bu kişiler, ilgili ünlünün faaliyetlerini takip ederek, hayran (fan) kulüplerine üye olarak, fan kongrelerine katılarak, fanzinler yaratarak ya da e-posta göndererek sevgi ve düşkünlüklerini gösterirler. Günümüzde müzik, siyaset, spor, sinema, edebiyat gibi birçok alandaki popüler ünlüler hayran kitlelerine sahiptir.

Harry Potter hayranlığı, Harry Potter kitaplarının ve filmlerinin hayran topluluğunu ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Becky Rosen</span>

Becky Rosen ABD'nin The CW kanalında yayınlanan Supernatural adlı dizide Emily Perkins'in canlandırdığı kurgusal bir karakterdir.

<span class="mw-page-title-main">Televizyonda bilimkurgu</span>

Bilimkurgunun televizyonda ilk ortaya çıkışı, Bilimkurgunun Altın Çağı denilen 1930'lu yılların sonlarıdır. Özel efektler ve diğer prodüksiyon teknikleri, yaratıcılara gerçekliğin kısıtlamalarının sınırlamadığı hayali bir dünyanın yaşayan bir görsel imgesini sunmaya izin verdi.

The Idolmaster veya resmen stilize edilmiş olarak THE iDOLM@STER, Namco ve daha sonra Bandai Namco Entertainment tarafından geliştirilen bir yaşam simülasyonu ve ritim video oyunu serisidir. Seri öncelikle yetenek ajansı 765 Production'da bir grup potansiyel pop idolü ile çalışan bir yapımcının kariyerine odaklanmaktadır. İlk olarak 2005 yılında bir arcade oyunu olarak piyasaya sürülen seri, birkaç sosyal ağ oyunu da dahil olmak üzere birden fazla video oyun konsolunda sayısız bağlantı noktasına, devam oyununa ve yan ürüne uyarlandı. Seri, anime, basılı medya, drama CD, bir Kore televizyon dizisi ve radyo şovları gibi çeşitli diğer medyaları içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Frederic Dorr Steele</span>

Frederic Dorr Steele, Amerikalı ressam ve çizer. En çok bilinen eserleri Collier's dergisinde yayınlanan Arthur Conan Doyle tarafından yazılan Sherlock Holmes maceralarına çizdiği eserlerdir.