İçeriğe atla

Hayfa Uluslararası Film Festivali

Hayfa Uluslararası Film Festivali
2009 Hayfa Film Festivali, gösterimlerin yapıldığı Oditoryum
Açılış filmi9 Ekim 2014
Kapanış filmi18 Ekim 2014
KonumHayfa, İsrail
http://www.haifaff.co.il/eng/
2009 Hayfa Film Festivalinin gerçekleştirildiği Hayfa Oditoryumu’nun yerleşim planı
2009 Hayfa’da Sinematek binası

Hayfa Uluslararası Film Festivali, İsrail'in Hayfa kentinde 1983 yılında başlayan ve Yahudilerin kutsal Sukot bayramına gelen dönemde her yıl Eylül-Ekim aylarında düzenlenen film festivali.[1]

İsrail'de türünün ilki olan festival, uluslararası alanda ise önemli ve saygın bir sinema olayıdır. Her türden, kendi yaratıcıları tarafından sunulan yüzlerce filmin gösterildiği festivale sayıları yüz binleri bulan izleyici katılımı vardır. Festival çoğulculuk, birlikte yaşama ve barış gibi kavramları özendirmek amacındadır.[1]

Festival Yönetim Kurulu sinema ve kültür uzmanları ile kamu temsilcilerinden oluşur. Festival, Hayfa Belediyesi, İsrail Eğitim Bakanlığı, İsrail Film Konseyi ve Avrupa Birliği ile çeşitli firmalar tarafından desteklenir.

Festival süresince, gösterimlerin yanında çeşitli özel etkinlikler yer alır. "İsrail Sineması Uluslararası Pazarlama Forumu" tarafından düzenlenen "Hayfa Sinemarket" (Cinemarket Haifa) İsrail film piyasasının gelişimi için İsrail film endüstrisinin temsilcileri ile Uluslararası üretim şirketlerinin temsilcilerini bir araya getirir. Kentin eğlence mekanlarında canlı müzik gösterileri, parklarda açık hava film gösterileri, Mania Shokhat Park'ta sanatçı pazarı düzenlenir.[1]

Festival programı

Sanatsal bölüm

Festival iki bölümden oluşmaktadır. Sanatsal bölümde yüksek bir standart ve kalite ön plana çıkarılır. Gösterilen filmlerin çoğu dünyanın en büyük ve önemli festivallerinde yer alan veya ödül kazanan filmlerdir.

Yarışmalı bölüm

Festivalin yarışmalı bölümü uluslararası ve İsrail yapımı film yarışmalarından oluşan iki ana başlık altında çeşitli yarışmalardan oluşmaktadır.[2][3]

Uluslararası yarışmalar:

  • Altın Çapa (Golden Anchor): Ödülün tam adı "Akdeniz Sineması İçin Altın Çapa Yarışması"dır. Akdeniz ülkelerinde yapılan uzun metrajlı filmler yarışır. En iyi filme Golden Anchor verilir.[1]
  • Yarının Yapımcıları: ilk uzun metrajlı filmini çeken yönetmenler arasında geçen yarışmada en iyi yönetmene ödül verilir. Avrupa ve Akdeniz Film Eleştirmenleri Federasyonu (FEDEORA) tarafından desteklenmektedir.[1]
  • Musevilik ve İsrailizm Arasında: 2013 yılında Uluslararası yarışma bölümüne dahil edilen yeni bir yarışmadır.[1]

İsrail filmleri yarışmaları:

  • İsrail Filmleri Yarışması
  • İsrail Belgesel Filmleri Yarışması
  • İsrail Kısa Film Yarışması
  • İsrail Animasyon Film Yarışması
  • Genç Sinema Yarışması

Ödüller

Festivalde Türkiye

Türk filmleri 2007 yılından itibaren uluslararası yarışmada yer almaya başladılar ve ödüller kazandılar. yönetmen Nuri Bilge Ceylan üç kez Altın Çapa ödülünü kazandı.[4]

YılYarışmaFilmYönetmenYapımÖdül
2007:Altın Çapa YarışmasıBeş Vakit (Times and Winds)Reha ErdemTürkiye (2006)Jüri Özel Mansiyonu [5]
2008:Altın Çapa YarışmasıÜç Maymun (Three Monkeys)Nuri Bilge CeylanTürkiye/Fransa/İtalya (2008)Golden Anchor [6]
2009Altın Çapa YarışmasıUzak İhtimal (Wrong Rosary)Mahmut Fazıl CoşkunTürkiye (2009)Golden Anchor[7]
2010Akdeniz Sineması İçin Altın Çapa YarışmasıKozmos (Kosmos)Reha ErdemTürkiye/Bulgaristan (2010)Golden Anchor[8]
2011Altın Çapa YarışmasıBir Zamanlar Anadolu'da (Once Upon a Time in Anatolia)Nuri Bilge CeylanTürkiye/Bosna-Hersek (2011)Golden Anchor[9]
2014Altın Çapa YarışmasıKış Uykusu (Winter Sleep)Nuri Bilge CeylanTürkiye/Fransa/İtalya (2014)Golden Anchor[10]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f "Festival hakkında" (İngilizce). Haiaff.co.il. 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2014. 
  2. ^ "Uluslararası yarışmalar" (İngilizce). Haifaff.co.il. 6 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2014. 
  3. ^ "İsrail filmleri yarışmaları" (İngilizce). Haifaff.co.il. 6 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2014. 
  4. ^ "Yıllara göre ödül kazananlar" (İngilizce). Haifaff.co.il. 6 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2014. 
  5. ^ "2007 Ödülleri" (İngilizce). Haifaff.co.il. 29 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2014. 
  6. ^ "2008 Ödülleri" (İngilizce). Haifaff.co.il. 29 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2014. 
  7. ^ "2009 Ödülleri" (İngilizce). Haifaff.co.il. 29 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2014. 
  8. ^ "2010 Ödülleri" (İngilizce). Haifaff.co.il. 29 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2014. 
  9. ^ "2011 Ödülleri" (İngilizce). Haifaff.co.il. 29 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2014. 
  10. ^ "2014 Ödülleri" (İngilizce). Haifaff.co.il. 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Adana Altın Koza Film Festivali</span> her yıl Türkiyenin Adana şehrinde düzenlenen uluslararası film festivali

Adana Altın Koza Film Festivali, her yıl Türkiye'nin Adana şehrinde düzenlenen uluslararası film festivalidir. Festivalde, jüri tarafından seçilen filmlere, çalışanlarına ve oyuncularına "Altın Koza" heykelciği ödülü verilmektedir. Festival, ilk olarak 15-22 Mayıs 1969 tarihleri arasında Altın Koza Film Festivali adıyla düzenlenmiştir. 2009 yılında Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali adını alan festival, 2016 yılında ise adını, Uluslararası Adana Film Festivali olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Altın Portakal Film Festivali</span> Antalyada gerçekleşen geleneksel film festivali

Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1964 yılından bu yana Türkiye'nin Antalya ilinde düzenlenen film festivalidir. Direktörlüğünü Ahmet Boyacıoğlu'nun gerçekleştirdiği festival, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı tarafından her yılın sonbahar mevsiminde Antalya genelindeki çeşitli mekanlarda gerçekleştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Film Festivali</span> Film Festivali

İstanbul Film Festivali, eskiden (1984-88) Uluslararası İstanbul Sinema Günleri ve Uluslararası İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından 1982'den beri düzenlenmekte olan festival. Her sene nisan ayı içinde çeşitli sinemalarda gerçekleştirilir, ayrıca festivalin içeriğinde ulusal ve uluslararası olarak iki ayrı yarışma barındırır. Festivalin direktörlüğünü 2015 yılı itibarıyla Kerem Ayan üstlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

Ankara Sinema Derneği (ASD), Ankara'da yerleşik olan bir Sivil toplum kuruluşu'dur.

<i>Uzak İhtimal</i>

Uzak İhtimal Mahmut Fazıl Çoşkun'un yönettiği, başrollerini Nadir Sarıbacak, Görkem Yeltan ve Ersan Uysal'ın paylaştığı 2009 yapımı filmdir. Uluslararası Rotterdam Film Festivali Altın Kaplan Ödülü de dahil olmak üzere katıldığı film festivallerinde çok sayıda ödül almıştır. Film, 9 Ekim 2009’da Türkiye’de vizyona girdi.

İsrail, Norveç'in başkenti Oslo'da gerçekleştirilen 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan otuz dokuz ülkeden birisi idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Harel Skaat, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından görevlendirildi; yarışmada söylediği şarkı "Milim" ise, halk oylamasına açık bir ulusal finalde seçildi. Yarışmanın favorileri arasında gösterilen Skaat, yarı finali geçti ve finalde 71 puan toplayarak on dördüncü geldi.

18. Adana Altın Koza Film Festivali, 17-24 Eylül 2011 tarihleri arasında Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen film festivali. Festival kapsamında düzenlenen Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'nın sonuçları Adana Merkez Park Amfi Tiyatro'da düzenlenen ödül töreninde açıklandı. Gecenin sunuculuğunu Özlem Gürses ve Murat Başoğlu yaptı. Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması ve Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması'nda derece alan filmlere Altın Koza heykelcikleri verildi ve Büyük Ödül gecesinde sanatçı Leman Sam da mini bir konser verdi.

<i>Tepenin Ardı</i> film

Tepenin Ardı, tarihçi ve film eleştirmeni Emin Alper'in ilk uzun metrajlı sinema filmidir. Maço erkek kültürünü konu alan filmin başrollerinde Tamer Levent, Reha Özcan, Mehmet Özgür ve Berk Hakman yer almaktadır. Çekimleri Karaman ilinin Ermenek ilçesinde gerçekleştirilmiştir. Kampfplatz dergisi üçüncü sayısında filmi odağa alan bir dosya hazırlamıştır.

Ayce Kartal, Yönetmen.

İsrail, İsveç'in başkenti Stockholm'de gerçekleştirilen 1975 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan on yedi ülkeden birisi idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı Şlomo Artzi, İbrani Şarkı ve Koro Festivali isimli ulusal finalin galibi olmuş ve "At Va'Ani" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazanmıştır. Oylamanın sonunda ülke 40 puan toplayarak on birinci olmuştur.

İsrail, Hollanda'nın Lahey şehrinde gerçekleştirilen 1976 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan on sekiz ülkeden birisi idi. İsrail'i temsil eden müzik grubu Şokolad, Menta, Mastik, ülkenin ulusal kanalı dışında gerçekleştirilen İbrani Şarkı ve Koro Festivali isimli ulusal finalin galibi olmuş ve "Emor Şalom" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazanmıştır. Oylamanın sonunda ülke 77 puan toplayarak altıncı olmuştur.

İsrail, Birleşik Krallık'ı oluşturan dört ülkeden birisi olan İngiltere'nin başkenti Londra'da gerçekleştirilen 1977 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan on sekiz ülkeden birisi idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı İlanit, "Ahava Hi Şir Lişnayim" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemek üzere ülkenin ulusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından görevlendirilmiş idi. İlanit, ilki 1973 yılında olmak üzere ikinci defa katıldığı bu yarışmayı 49 puan toplayarak on birinci sırada tamamlamıştır.

İsrail, Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleştirilen 1978 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi ülkeden birisi idi. İsrail'i temsil eden sanatçılar, şarkıcı İzhar Kohen ve müzik grubu Alphabeta, İbrani Şarkı ve Koro Festivali isimli ulusal finalin galibi olarak "A-Ba-Ni-Bi" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazanmışlardı. Yarışma finalinde 157 puan toplayan sanatçılar, yarışmaya katılan diğer on dokuz ülkeyi arkalarında bırakarak birinci gelmişlerdi. Bu, İsrail'in yarışma tarihinde aldığı ilk birinciliği idi.

İsrail, kendisi ile birlikte on dokuz ülkenin katıldığı 1979 Eurovision Şarkı Yarışması'na başkenti Kudüs'te ev sahipliği yapmış idi. İsrail'i temsil eden sanatçılar, şarkıcı Gali Atari ve müzik grubu Milk and Honey, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından "Hallelujah" isimli şarkıyı yarışmada seslendirmek üzere görevlendirilmişlerdi. Yarışma finalinde 125 puan toplayan İsrail, yarışmaya katılan diğer on sekiz ülkeyi arkasında bırakarak ilk zaferinin hemen ardından ikinci defa yarışmada birinci geldi.

İsrail, İrlanda'nın başkenti Dublin'de gerçekleştirilen 1981 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden müzik grubu, Hakol Over Habibi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından henüz birincisi düzenlenen Kdam Eurovision isimli İsrail ulusal finalinin galibi oldu; böylece "Halayla" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Grup, yarışmayı 56 puan ile yedinci sırada tamamladı.

İsrail, Batı Almanya'nın Münih şehrinde gerçekleştirilen 1983 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Ofra Haza, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Hay" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Haza, yarışmayı 136 puan toplayarak ikinci sırada tamamladı.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Fecr Film Festivali</span>

Uluslararası Fecr Film Festivali ya da Fecr Film Festivali İran'ın başkenti Tahran'da her yıl düzenlenen film festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Film Festivali</span>

Kudüs Film Festivali, her yıl İsrail'in Başkenti Kudüs'de düzenlenen uluslararası bir film festivalidir. Festival ilk defa 17 Mayıs 1984'te Lia van Leer'in öncülüğünde gerçekleştirildi. Dünyanın birçok yerinden gönderilen filmler burada bir elemeden geçerek çeşitli kategorilerde ödüllendirilirler.

<span class="mw-page-title-main">24. Uluslararası Adana Film Festivali</span>

24. Uluslararası Adana Film Festivali, Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 25 Eylül-1 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen Uluslararası Adana Film Festivali'nin 24'üncüsüdür. Festivalde bu yıl, 180 filmin seyirci ile buluşması beklenirken, 30 Eylül akşamı düzenlenen törende 5 ayrı kategoride 30 tane Altın Koza ödülü dağıtıldı. Ödül töreninde ayrıca "Yılmaz Güney Özel Ödülü" de takdim edildi. Önceki yıllarda sadece ulusal kategoride bulunan yarışmaların bir kısmı bu yıl uluslararası katılıma da açık hale getirildi. Festivalin yarışma bölümlerine başvurular 17 Mayıs 2017'de başladı.