İçeriğe atla

Haydutlara Karşı Savaş

Escambray Dağları

Haydutlara Karşı Savaş (İspanyolca: Lucha Contra Los Bandidos), Küba'da Fidel Castro yönetimine karşı özellikle Escambray Dağlarında yaşanan silahlı ayaklanma. Ayaklanma büyük ölçüde toprak reformu kapsamında topraklarına el konan orta büyüklükteki toprak sahiplerince gerçekleştirilmiştir.

Sebepleri

1959 yılındaki Küba Devrimi ile iktidara gelen 26 Temmuz Hareketi ekonomik ve sosyal alanda anti-kapitalist uygulamaları gerçekleştirir. Tarım alanında ise büyük toprak sahiplerine ait olan araziler kamulaştırılarak yoksul köylülere dağıtılır ve kooperatifler kurulur. Bu uygulama sonucunda eski toprak sahipleri ayaklanacak ve anti-komünist bir direniş hareketi başlatacaklardır. Castro hükûmetine karşı dağlarda silahlı direniş başlar.

Rahatsızlığın kaynağı aslında iktidarın elde edilmesiyle birlikte başlar. Castro'nun fazla sola yakınlaştığını düşünen ve o zamana kadar Batista rejiminin devrilmesi için destek veren toprak sahipleri desteklerini çekeceklerdir. Kırdaki bu gerilla savaşı Batista'ya karşı verilen savaştan daha uzun sürecek ve daha zorlu olacaktır. Escambray Dağlarındaki ayaklanma 1965 yılında tamamen bastırılacaktır.

Bileşenleri

Ayaklanmacılar arasında eski Batista güvenlik güçlerinin yanı sıra Batista'ya karşı savaşmış olan Osvaldo Ramirez ve William Alexander Morgan gibi anti-komünist komutanlar da bulunmaktaydı.[1] Kırdaki direnişçiler ilk başlarda CIA tarafından desteklense de sonraları yardımlar azalacaktır. Domuzlar Körfezi Çıkarmasının başarısız olmasından sonra ise ABD ve CIA desteği kesilecektir.

Operasyonlar

1961 yılında Domuzlar Körfezi fiyaskosundan sonra direnişçiler saldırıya geçecektir. Osvaldo Ramirez, Fidel Castro'nun temsilcisi olan Faure Chomon[2] ile Escambray Dağlarında görüşür ancak Castro'nun teslim olmaları yönündeki teklifini reddeder.

Direnişçilere karşı savaşan Küba kuvvetlerinin başında Victor Dreke, Raul Menendez Tomaşeviç[3] ve Lizardo Proenza bulunmaktadır.[4] Ayrıca daha sonra Domuzlar Körfezi Çıkarmasına karşı da savaşacak olan Francisco Ciutat de Miguel de harekâta katılacaktır.

Direnişin çöküşü

Escambray Dağlarına gönderilen komutanlar direnişçilerin etrafındaki çemberi sürekli daraltacak ve karış karış aranan dağlar anti-komünist savaşçılardan temizlenecektir. Bu harekâta Limpia del Escambray (Escambray Temizliği) denir. Küba düzenli birlikleri sayısal üstünlük, erzak desteği ve yerel halkın yardımlarıyla direnişçileri bölgeden sökecektir.

Kaynakça

  1. ^ "William Morgan 1961 yılında yakalanarak idam edilecektir". 24 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2009. 
  2. ^ Chomon Batista’ya karşı verilen savaşta Escambray bölge komutanıdır.
  3. ^ "Tomaşeviç ile röportaj". 22 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2009. 
  4. ^ "Proenza Che'nin komutanlarındandır". 28 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2009. 

Konuyla ilgili yazılan eserler

  • Puebla, Teté (Brigadier General of the Cuban Armed Forces) 2003 Marianas in Combat: the Mariana Grajales Women's Platoon in Cuba's Revolutionary War 1956–58, New York Pathfinder (Paperback) ISBN 0-87348-957-8.
  • Dreke, Victor (Edited by Mary-Alice Waters) 2002 From el Escambray to the Congo. Pathfinder Press, New York. ISBN 0-87348-947-0, ISBN 0-87348-948-9.
  • De la Cova, Antonio Rafael. 2007 The Moncada Attack: Birth of the Cuban Revolution. University of South Carolina Press. ISBN 978-1-57003-672-9, p. 314 note 47.
  • Encinosa, Enrique G. 1989 El Escopetero Chapter in Escambray: La Guerra Olvidada, Un Libro Historico de Los Combatientes Anticastristas en Cuba (1960–1966). Editorial SIBI, Miami.
  • Encinosa, Enrique G. 2004 Unvanquished — Cuba's resistance to Fidel Castro, Pureplay Press, Los Angeles, pp. 73–86. ISBN 0-9714366-6-5.
  • Faria, Miguel A. 2002 Cuba in Revolution — Escape from a Los Paradise, pp. 88–93. ISBN 0-9641077-3-2.
  • Fermoselle, Rafael 1992 Cuban leadership after Castro: Biographies of Cuba's top commanders North-South Center, University of Miami, Research Institute for Cuban Studies; 2nd ed (paperback) ISBN 0-935501-35-5.
  • Franqui, Carlos 1984 (foreword by G. Cabrera Infante and translated by Alfred MacAdam from Spanish 1981 version) Family portrait with Fidel. 985 edition Random House First Vintage Books, New York. ISBN 0-394-72620-0 .
  • Priestland, Jane (editor) 2003 British Archives on Cuba: Cuba under Castro 1959–1962. Archival Publications International Limited, 2003, London ISBN 1-903008-20-4.
  • Ros, Enrique 2006 El clandestinaje y la lucha armada contra castro (The clandestinity and the armed fight against Castro, Cuba y sus Jueces) Ediciones Universal, Miami ISBN 1-59388-079-0.
  • Volkman, Ernest 1995 Our man in Havana. Cuban double agents 1961–1987 in: Espionage: The Greatest Spy Operations of the Twentieth Century Wiley, New York ISBN 0-471-16157-8.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fidel Castro</span> 1959dan 2008e kadar Kübanın lideri

Fidel Alejandro Castro Ruz ( söylenişi), Kübalı Marksist-Leninist devrimci ve Küba Devrimi'nin önderi. Yaşamı boyunca ve ölümünden sonra çeşitli liderler ve muhalif kesimlerce diktatör olarak da nitelendirilmiştir. Devrim sonrasında, 1959-76 arasında Küba başbakanlığı, 1976-2008 arasında da Küba devlet başkanlığı yaptı. 1961 ile 2011 yılları arasında da Küba Komünist Partisi Birinci Sekreterliği görevini yürüttü. Uluslararası alanda ise 1979-1983 ve 2006-2008 yılları arasında Bağlantısızlar Hareketi'nin Genel Sekreterliğini yaptı. Lakabı İspanyolcada At anlamına gelen "El Caballo"dur.

<span class="mw-page-title-main">Küba Devrimi</span> Diktatör Fulgencio Batista rejiminin yıkılarak Fidel Castro liderliğinde bir Küba Hükümeti kurulmasıyla sonuçlanan devrim

Küba Devrimi, 1952 ile 1959 yılları arasında Küba devlet başkanı olarak hüküm süren Fulgencio Batista'nın diktatörlüğünü devirmeye yönelik askeri ve siyasi bir girişimdir. Eski devlet başkanı ve general Fulgencio Batista'nın yeni doğmakta olan Küba demokrasisini yıkıp iktidarı pekiştirdiği 1952 Küba darbesinin ardından başladı. Darbeye karşı çıkanlar arasında, o zamanlar acemi bir avukat olan ve Küba yargısı aracılığıyla darbeye itiraz etmeye çalışan Fidel Castro da vardı. Bu çabaların sonuçsuz kalması üzerine Fidel Castro ve kardeşi Raúl, 26 Temmuz 1953'te Küba ordusunun Moncada Kışlası'na silahlı bir saldırı düzenledi. Saldırının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Fidel Castro ve suç ortakları tutuklandı ve gözaltındayken 26 Temmuz Hareketi'ni (M-26-7) kurdular. Duruşmasında Fidel Castro, Batista diktatörlüğüne karşı şikayetlerini ortaya koyarken kendisine ulusal ün kazandıran iki saatlik bir konuşma yaptı. Batista, halkın onayını kazanmak amacıyla Moncada Kışlası saldırganlarından hayatta kalanlara af çıkardı ve Castrolar sürgüne kaçtı. Castrolar sürgün sırasında Meksika'daki stratejilerini pekiştirdiler ve daha sonra 1956'da Meksika'da bulundukları sırada tanıştıkları Che Guevara eşliğinde Küba'ya yeniden girdiler.

<span class="mw-page-title-main">Camilo Cienfuegos</span> Kübalı devrimci

Camilo Cienfuegos Gorriarán Calabazar de Sagua`da dünyaya gelen Kübalı devrimci. Fulgencio Batista başkanlığını devirmek için birçok yer altı aktiviteye katıldı ve Küba Devrimi`nde önemli bir rol oynadı. Fidel Castro, Raúl Castro ve Che Guevara ile birlikte devrimin önemli liderlerinden biridir. Geçirdiği uçak kazasında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Domuzlar Körfezi Çıkarması</span> ABD´nin desteğini arkasına alan sürgündeki Kübalıların, Fidel Castro rejimini yıkmak için gerçekleştirdikleri başarısız işgal girişimi

Domuzlar Körfezi Çıkarması, 1961 yılında ABD´nin desteğini arkasına alan sürgündeki Kübalıların, Fidel Castro rejimini yıkmak için gerçekleştirdikleri başarısız işgal girişimi. Adını, çıkarmanın yapıldığı körfez olan Playa Giron'dan almıştır.

Víctor Emilio Dreke Cruz, Kübalı komünist lider ve Küba Devrim Ordusu'nda general.

Carlos Manuel Puebla, Kübalı şarkıcı, gitarist, ozan ve besteci. Eski Trova hareketinin bolerolar ve milliyetçi şarkılar üzerine uzmanlaşmış bir üyesiydi.

Francisco Ciutat de Miguel, İspanyol sosyalist komutan, asker ve siyasetçidir. İspanya İç Savaşı'nda Cumhuriyetçilerin safında savaştı. 1961 yılında CIA tarafından desteklenen sürgün Kübalı askerlerden oluşan 2506. Tugay'ın Domuzlar Körfezi Çıkarması ile Küba'yı işgal etmesi üzerine Fidel Castro'nun yanında savaştı.

<span class="mw-page-title-main">Moncada Kışlası</span> Kübada bir kışla

Moncada Kışlası, Küba'nın Santiago kentinde, Küba bağımsızlık savaşı kahramanlarınan General Guillermon Moncada'nın adıyla anılan askeri bir kışlanın adıdır.

<span class="mw-page-title-main">José Ramón Fernández</span> Kübalı siyasetçi

José Ramón Fernández Álvarez, Kübalı komünist lider, Küba Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcılığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Juan Almeida Bosque</span>

Juan Almeida Bosque Kübalı komünist siyasetçi ve bestecidir. Küba Devlet Konseyi'nin en kıdemli üçüncü üyesi ve Konsey Başkan Yardımcısıdır. Küba Devrimi'ni gerçekleştiren askeri komutanlardan bir tanesidir. Küba Cumhuriyeti Kahramanı ödülünü alan az sayıdaki kişilerden birisidir. Küba Devrimi Gazileri Derneğinin başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">2506. Tugay</span>

2506. Tugay 1960 yılında, Fidel Castro yönetimindeki Küba hükûmetini devirmek için CIA desteğiyle Kübalı sürgünler tarafından kurulan birlik. Birlik 17 Nisan 1961 günü başarısız Domuzlar Körfezi Çıkarmasını gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mongoose Operasyonu</span>

Mongoose (Firavunfaresi) Operasyonu, ABD Başkanı John Kennedy döneminde CIA tarafından örtülü olarak başlatılan operasyon. Başarısız Domuzlar Körfezi Çıkarmasından sonra 30 Kasım 1961 tarihinde Küba’daki Fidel Castro yönetimine karşı örtülü saldırılara Kennedy tarafından onay verilmiştir. Operasyona Hava Kuvvetleri Generali Edward Lasdale komuta ediyordu.

Küba'daki Yahudilerin tarihi, Küba'da yaşayan Yahudi kökenli topluluk. Bazı Yahudi asıllı Kübalılar atalarını, İspanyol Engizisyonundan kaçan Marrano'lara kadar dayandırırlar. 20. yüzyılının başında Küba'ya önemli ölçüde bir Yahudi göçü gerçekleşti. Birçok Kübalı gibi ülkedeki Yahudilerin çoğu da Fidel Castro başa geçince Amerika Birleşik Devletleri'ne kaçtı ve Güney Florida'da büyük bir cemaat oluşturdular. Modern Küba'da Yahudiler ve Lübnanlılar gibi Orta Doğu kökenli halklar bulunmaktadır.

Abelardo Colomé Ibarra Kübalı devrimci, asker ve devlet adamı. Küba Devrimci Silahlı Kuvvetlerinde general ve Küba Komünist Partisi kurucusu, Politbüro ve Merkez Komite üyesidir. 2015 yılına dek Küba İçişleri Bakanı ve Devlet Konseyi Başkan Yardımcısı görevinde bulunmuştur. Çok sayıda muharebeye girmiş bir askerdir. Küba Cumhuriyeti Kahramanıdır.

<i>Tarih beni beraat ettirecektir</i> Ünlü bir söz

Tarih beni beraat ettirecektir veya Tarih beni aklayacaktır, Kübalı devrimci lider Fidel Castro'nun 16 Ekim 1953 günü mahkemede yaptığı ünlü konuşmanın son cümlesi ve sonradan basılan konuşma metninin başlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Frank Pais</span>

Frank País García Fulgencio Batista rejiminin devrilmesi için mücadele eden Kübalı devrimci. Yoğunlukla Sierra Maestra'da faaliyet gösteren Fidel Castro'nun 26 Temmuz Hareketinin şehir örgütlenmesi sorumlusuydu. 30 Temmuz 1957 günü Santiago de Cuba sokaklarında tutuklandıktan sonra polis tarafından yargısız infaz edilerek öldürülmüştür. Anısı bugün Küba'da çok sayıda yerin isminde yaşatılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Huber Matos</span> Kübalı devrimci

Huber Matos, Fulgencio Batista rejiminin devrilmesi için mücadele eden Kübalı devrimci. Yoğunlukla Sierra Maestra'da faaliyet gösteren Fidel Castro'nun 26 Temmuz Hareketinin komutanlarındandı. İktidarın alınmasından sonra oluşan hükûmetin marksist ilkeleri benimsemesini protesto ettiği için tasfiye edilmiş ve 20 yıl (1959-1979) hapis kalmıştır. 1979 yılında salıverildikten sonra ABD'ye gitmiş ve Küba hükûmetine karşı olan muhalefete katılmıştır.

Carlos Franqui, Kübalı yazar, şair, gazeteci, devrimci ve siyasetçi. Küba Devrimi sırasında Fidel Castro önderliğindeki 26 Temmuz Hareketi üyesi olmuştur. Devrimden sonra Revolución gazetesinin yayın sorumlusu olmuştur. Rejimle ayrılığa düşüp ülkeden ayrılmış ve 1968 yılı itibarıyla Castro rejimine karşı aktif muhalefete katılmıştır.

Celia Sánchez Manduley, Kübalı devrimci ve komünist siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Zoila Águila Almeida</span>

Zoila Águila Almeida, Kübalı devrimci ve siyasi hükümlüdür.