İçeriğe atla

Haydut devlet

  • Halen Amerika Birleşik Devletleri tarafından haydut devlet olarak kabul edilen ülkeler:
  1.  İran
  2.  Kuzey Kore
  3.  Suriye
  4.  Venezuela
  • Amerika Birleşik Devletleri tarafından önceden haydut devlet olarak kabul edilen ülkeler:
  1.  Afganistan
  2.  Irak
  3.  Küba
  4.  Libya
  5.  Yugoslavya[1]
  • Türkiye tarafından haydut devlet olarak kabul edilen ülkeler:
  1.  Ermenistan
  2.  İsrail
  3.  Kıbrıs Cumhuriyeti
  4.  Suriye
  5.  Yunanistan

Haydut devlet, kural tanımayan devlet veya kanunsuz devlet (İngilizceRogue state veya Outlaw state), küresel barışı tehdit eden, ne yapacakları önceden tahmin edilemeyen, kitle imha silahlarının yaygınlaşmasına yardım eden, kendi halklarına merhametsizce davranan, komşularını tehdit eden ve katı bir şekilde tarafı oldukları uluslararası antlaşmaları ihlal eden, terörizmi destekleyen, hatta bunu siyasetlerinde bir araç olarak kullandıkları iddia edilen devletler için uluslararası ilişkilerde kullanılan bir terim.[2] Küresel kapitalist sisteme uyum sağlamayı reddeden ve Amerika Birleşik Devletleri'nin hayati çıkarlarını tehdit eden bu devletler; genellikle, politik veya ekonomik ambargolara, hatta askerî müdahalelere maruz kalma potansiyeline sahiptirler.[3]

İran, Kuzey Kore, Suriye ve Venezuela gibi devletler haydut devlet tanımı içerisinde Amerika Birleşik Devletleri tarafından sıkça kullanılmaktadır.[4][5][6] Bunun yanında Ermenistan, İsrail, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Suriye; Türkiye tarafından belirli zaman aralıklarında haydut devlet olarak tanımlandı.

Tarihçe

20. yüzyıl'da ilk kez Nazi Almanyası haydut devlet olarak adlandırıldı.[3] Ayrıca Sovyetler Birliği Amerika Birleşik Devletleri tarafından, Soğuk Savaş döneminin bazı yıllarında Irak, Libya, İran gibi diktatör rejimleri desteklediği iddiasıyla haydut devlet olarak tanımlandı.[3] 1980'li yılların sonundan itibaren “haydut devletler listesi” hazırlayan Amerika Birleşik Devletleri, terimi ilk kez Bill Clinton döneminde kullandı.[7] Fakat yaygın kullanımdaki tanımına bir sonraki başkan George W. Bush doktrini ile ulaşıldı. ABD, Soğuk Savaş’ın başlamasından beri sürdürmekte olduğu “çevreleme” ve “caydırıcılık” stratejilerinden vazgeçtiğini açıklayarak teröristler ve haydut devletlere karşı “önleyici savaş” (preemptive war) doktrinini kabul etti.[7] Küba 1982'den beri haydut devlet tanımı ile anılan ilk ülkelerden birisi oldu. Küba'nın diğer haydut devletlere biyolojik silah üretiminde yardımcı olduğu ve dünya genelinde terör faaliyetlerine destek verdiği tezi bu terimin kullanımında rol oynadı. 1979 İslam Devrimi'nin ardından ABD ile ters düşen ve sonrasındaki kırk beş yıl boyunca Amerika Birleşik Devletleri ile iki ayrı düşmana dönüşen İran, 1984 yılından beri listede yer almaktadır.

Filipinler’deki terörist gruplara destek verdiği ve tartışmalı nükleer programında ısrar ettiği iddiasıyla Kuzey Kore de 1988 yılının Ocak ayında “Haydut Devletler Listesine" dahil edildi. Aynı yıl Suriye, “Filistin Kurtuluş Örgütü ve Hamas’ı himaye ettiği, Lübnanlı liderlere düzenlenen suikastları organize ettiği ve Irak'a yabancı militanların geçişine izin verdiği gerekçeleri” ile haydut devletler arasındaki yerini aldı. 1988 yılında Frankfurt-Detroit seferini yapan Pan Am Havayollarının 103 sefer sayılı uçuşuna yerleştirilen bombayla düşürülen uçakta 270 kişinin ölmesinden Muammer Kaddafi liderliğindeki Libya'yı sorumlu tutan Amerika Birleşik Devletleri, bu faciadan sonra ülkeyi 2006'ya kadar haydut devlet olarak tanımladı.[8] Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak’ın, kimyasal silah programı ve komşusu Kuveyt’i işgal etmesi listeye girmesinin nedenleri arasında gösterildi. Listeye 1993 Ağustos'unda Sudan'ın dahil edilmesine ise, Hartum yönetiminin Hamas ve İslami Cihat örgütleriyle bağlantıları gerekçe gösterildi.

Amerika Birleşik Devletleri için kullanımı

17 Nisan 2015'te Amerikalı yazar, tarihçi ve eleştirmen Noam Chomsky, ABD ve İsrail'i iki ayrı haydut devlet olarak nitelendirdi.[9] Eylül 2020'de Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, 2017 yılında kimyasal silah saldırısı düzenleyen Suriye'yi vurması hakkındaki bir açıklamasında, devlet başkanı Beşşar Esad'a suikast emri vermek istediğini ancak dönemin savunma bakanı James Mattis'in kendisini engellediğini söyledi.[10] Bu açıklamanın ardından Suriye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Trump’ın böyle bir adımı kabul etmesi, ABD yönetiminin haydut ve kanun dışı bir devlet olduğunu ve bölgedeki çıkarlarını elde etmek için herhangi bir yasal, insani veya ahlaki kural ya da kuralı dikkate almadan cinayet ve tasfiye ile aynı terör örgütleri yöntemlerini takip ettiğini göstermektedir“ ifadelerini kullandı.[11][12] İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif 22 Temmuz 2020'de Rus Sputnik’e verdiği bir röportajda, ABD’nin 2015 yılında imza attığı İran+P5 Nükleer Anlaşmasından çekildikten sonra haydut devlete dönüştüğünü söyledi.[13]

Türkiye'de kullanımı

23 Şubat 1999 tarihinde, Türkiye Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Yunanistan'ın Kenya Büyükelçiliği'nde yakalanmasının ardından, Manila'da yaptığı bir açıklamada Yunanistan'ı "haydut devlet" olarak nitelendirdi. Demirel açıklamasında, "Yunanistan'ın PKK'lılara eğitim ve lojistik destek sağladığını, uluslararası hukuka uymadığını ve terörü destekleyen ülkeler listesine dahil edilmesini istedi. Ayrıca, Yunanistan’ın yasadışı davranışlarını sürdürmesi durumunda Türkiye’nin uluslararası hukuktan doğan meşru müdafaa hakkını saklı tuttuğunu belirtti.[14][15] Eylül 2022'de Bozcaada açıklarında uluslararası sularda seyir halindeki Anatolian isimli Ro-Ro gemisine Yunanistan Sahil Güvenliği tarafından taciz ateşi açılmasının ardından Adalet ve Kalkınma Partisi sözcüsü Ömer Çelik tarafından bir basın açıklaması yapıldı.[16] Açıklamada Çelik: "Yunanistan'ın yükseltmeye çalıştığı tahrikleri takip ediyoruz. Son olarak bir Ro-Ro gemisine ateş açmaları haydutluktur. Burası çıkmaz sokaktır. Buradan Yunanistan'ın lehine bir şey çıkmayacaktır.. Miçotakis hükümeti haydut devlet gibi davranıyor." ifadelerini kullandı.[17]

27 Haziran 2012'de Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 Haziran'da bir Türk F-4 Phantom savaş uçağının Suriye tarafından düşürülmesi üzerine yaptığı bir açıklamada Suriye'yi "haydut devlet" olarak tanımladı. Erdoğan: "Halkı nezdinde meşruiyetini yitirmiş çete devletlerine, halkına devlet terörü uygulayanlara ve Türkiye'nin büyüklüğünü test etmeye kalkanlara da hadlerini bildirmekten asla kaçınmayız." ifadelerini kullandı.[18][19]

1 Ekim 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye Büyük Millet Meclisinin yeni yasama yılı açılış konuşmasında yaptığı konuşmada İkinci Dağlık Karabağ Savaşına atıfta bulunarak Ermenistan'ı haydut devlet olarak nitelendirdi. Erdoğan açıklamasında, "Ermenistan yönetimini, her şeyi bir kenara bırakıp ısrarla Türkiye'ye iftira atma gayreti de kurtaramayacak. Bu haydut devlete destek verenleri, kendilerine insanlığın ortak vicdanı önünde hesap sorulacağı konusunda ikaz ediyorum" ifadelerini kullandı.[20][21] Erdoğan benzer olarak 5 Ekim 2020'de kabine toplantısı sonrası yaptığı basın toplantısında şu ifadelere yer verdi: "Dünya haydut devletlerden ve onların haydut yöneticilerinden kurtarılmadan, insanlığın kalıcı barışa ve huzura kavuşması mümkün değildir. Özellikle bizim bölgemizde haydut devlet sayısı oldukça fazla. İsrail, Kıbrıs Rum Kesimi ve Suriye rejimine kadar uzanan bu haydut devletler kendi vatandaşlarına zulmediyor, dünyanın istikrarını bozuyor.”[22]

Kaynakça

  1. ^ "Politics: Who are today's rogue nations?". Inter Press Service. 20 Mayıs 2001. 11 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2016. 
  2. ^ Topur, Tuncer (2005). Milli güvenlik ve Türkiye. Google Kitaplar. s. 163-164. ISBN 9752550495. 
  3. ^ a b c Yılmaz, Şaduman Ceren (2019). TARİHSEL DEVLET DÖNÜŞÜMÜ KAPSAMINDA HAYDUT DEVLET (PDF). Ankara: Hacettepe Üniversitesi. s. 7. Erişim tarihi: 27 Şubat 2021. 
  4. ^ "ABD 'Haydut Devletler' listesini gözden geçiriyor". Deutsche Welle. 27 Haziran 2008. 15 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2016. 
  5. ^ "Post–cold War Policy - Isolating and punishing "rogue" states". Encyclopedia of the New American Nation. 30 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2016. 
  6. ^ Heinlein, Peter (19 Eylül 2017). "Trump Criticizes Rogue Nations in Highly-anticipated UN Speech". Amerika'nın Sesi. 15 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2020. 
  7. ^ a b "Post–cold War Policy - Isolating and punishing "rogue" states". American Foreign Policy. 10 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2020. 
  8. ^ Öcal, Hakkı (31 Ocak 2019). "'Rogue State' modeli". Milliyet. Erişim tarihi: 16 Eylül 2020. 
  9. ^ "Chomsky: "ABD haydut devlet, Avrupa aşırı ırkçı"". Euronews. 17 Nisan 2015. 7 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2016. 
  10. ^ "Trump kendini yalanladı: Esad'ı öldürecektim, Mattis karşı çıktı". Sputnik. 15 Eylül 2020. 17 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2020. 
  11. ^ "Trump'ın Esad İle İlgili Açıklamaları ABD Yönetiminin Emellerine Ulaşmak İçin Ne Kadar Haydut Bir Yönetim Olduğunu Gösteriyor". Suriye Arap Haber Ajansı. 16 Eylül 2020. 18 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2020. 
  12. ^ "Syria calls US a 'rogue state' over Trump's kill al-Assad plan". Al Jazeera. 16 Eylül 2020. 20 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2020. 
  13. ^ "Zarif, Sputnik'e konuştu: ABD haydut devlete dönüştü". Sputnik. 22 Temmuz 2020. 31 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2020. 
  14. ^ Ilnur Çevik (23 Şubat 1999). "Demirel describes Greece: A 'rogue state'". Hürriyet Daily News. Manila. 14 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2016. 
  15. ^ Şükrü Elekdağ (23 Şubat 1999). "Yunanistan, ayağını denk al". Milliyet. 22 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2016. 
  16. ^ "Yunanistan taciz ateşinde bulunmuştu: 'Anatolian' gemisinin içinden saldırı izleri". Cumhuriyet. 13 Eylül 2022. 13 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2022. 
  17. ^ Deniz Çağıl (12 Eylül 2022). "Ömer Çelik'ten Yunanistan'a tepki: Miçotakis hükümeti haydut devleti gibi davranıyor - TGRT Haber". TGRT Haber. 12 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2022. 
  18. ^ "PM calls Syria rogue state as Turkey, Russia in touch". Hürriyet Daily News. Ankara. 28 Haziran 2012. 16 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2016. 
  19. ^ "Erdoğan: Hadlerini bildiririz". Ankara: Radikal. 27 Haziran 2012. 23 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2016. 
  20. ^ "Erdoğan: Bölgede barış Ermenilerin işgal ettiği Azerbaycan toprağından geri çekilmesiyle olur". Euronews. 1 Ekim 2020. 6 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  21. ^ Acundukluoğlu, Emin (1 Ekim 2020). "Turkey to continue supporting Baku 'with all means'". Anadolu Ajansı. 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  22. ^ "Kıbrıs ve Suriye rejimine kadar uzanan haydut devletler kendi vatandaşlarına zulmediyor". Kıbrıs Postası. 5 Ekim 2020. 10 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Donald Trump</span> 45. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (2017–2021)

Donald John Trump, 2017-2021 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin 45. başkanı olarak görev yapmış Amerikalı siyasetçi ve iş insanıdır. 8 Kasım 2016 tarihinde yapılan 2016 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerine Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olarak girmiş, Hillary Clinton'dan yaklaşık 3 milyon oy geride kalmasına rağmen, Amerika'nın seçiciler heyeti metoduna göre başkanlığa seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Türkiye ilişkileri</span> ABD ile Türkiyenin arasındaki diplomatik ilişkiler

Amerika Birleşik Devletleri-Türkiye ilişkileri, Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye'nin Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlayan ve 1947 yılından bu yana aktif sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">PYD</span> Suriye Kürtleri tarafından kurulmuş  Siyasi parti

PYD tam adı ile Demokratik Birlik Partisi, 2003 yılında Kürtler tarafından Suriye'nin kuzeyinde kurulmuş bir siyasi partidir. Günümüzde hâlâ faaliyet göstermektedir. Partinin eş başkanlık görevini Haziran 2022'den beri Salih Müslim ve Asya Abdullah yürütmektedir. Askerî kolu yaklaşık 85 binden fazla militana sahip YPG'dir.

<span class="mw-page-title-main">YPG</span> Suriyede aktif Kürt milliyetçisi örgüt

YPG tam adı ile Halk Koruma Birlikleri veya Halk Savunma Birlikleri, Suriye'de faaliyet gösteren, fiilen özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ne bağlı çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu silahlı örgüt. Suriye Demokratik Güçleri bileşendir ve silahlı gücünün çoğunu oluşturur. Kadın Koruma Birlikleri (YPJ), YPG'nin kadın kolu, YPG Enternasyonal ise yabancı gönüllülerden oluşan koludur.

2013 Reyhanlı bombalı saldırıları, 11 Mayıs 2013'te Reyhanlı, Hatay'da düzenlenen iki ayrı bombalı saldırı. Saldırıda 53 kişi ölmüş, 146 kişi yaralanmıştır. Bombalı araçlarla düzenlenen bu saldırı, 2015 Ankara saldırısından sonra Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kanlı ikinci saldırı olarak kayıtlara geçti.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Demokratik Güçleri</span> Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi‘nin askerî kuvvetleri

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Kürt, Arap, Süryani, Ermeni ve Türkmenlerden oluşan IŞİD'e karşı mücadele için oluşturulmuş ortak bir operasyon gücü. De Facto özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin silahlı gücüdür. Silahlı gücünün çoğunu YPG oluşturur, oluşum olarak da YPG'ye bağlıdır. Amerika Birleşik Devletleri tarafından fonlanmış ve silahlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mart 2016 Ankara saldırısı</span>

Mart 2016 Ankara Saldırısı veya Güvenpark Saldırısı, 13 Mart 2016'da yerel saatle 18:45'te Güvenpark, Kızılay, Ankara'da otobüs duraklarına yakın bir mesafede gerçekleşen, 2'si saldırgan olmak üzere toplam 38 kişinin hayatını kaybettiği ve 19'u ağır 125 kişinin de yaralandığı bombalı araba saldırısı. Saldırı, Ekim 2015'teki ve Şubat 2016'daki patlamalar ile birlikte beş ay içinde Türkiye'nin başkentinde gerçekleşen üçüncü bombalı saldırı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ağustos 2016 Gaziantep saldırısı</span> Gaziantep’te IŞİD terör örgütü tarafından sokak düğününe düzenlenen bombalı saldırı

Ağustos 2016 Gaziantep saldırısı, 20 Ağustos 2016'da yerel saatte 22.50 sularında Türkiye'nin Gaziantep ilinin Şahinbey ilçesinde bir sokak düğünü sırasında düzenlenen bombalı saldırı. Saldırı sonucunda 59 kişi öldü, 90'ın üzerinde kişi yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">2016 Beşiktaş saldırıları</span> 10 Aralık 2016da İstanbulun Beşiktaş ilçesinde gerçekleştirilen iki ayrı bombalı saldırı

2016 Beşiktaş saldırıları, 10 Aralık 2016'da yerel saatte 22.29 sıralarında İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki Vodafone Park yakınında ve Maçka Demokrasi Parkı içinde gerçekleştirilen iki ayrı bombalı intihar saldırısı.

<span class="mw-page-title-main">2017 İdlib kimyasal saldırısı</span>

2017 İdlib kimyasal saldırısı veya Han Şeyhun kimyasal saldırısı, 4 Nisan 2017 tarihinde Suriye İç Savaşı sırasında İdlib'in Han Şeyhun beldesinde düzenlen kimyasal saldırı. İdlib Sağlık Otoritesi, sarin veya benzeri bir maddeyi içeren zehirli gazın salınımı sonucu en az 74 kişinin öldüğünü ve 557'den fazla kişinin yaralandığını açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">2017 Şayrat bombardımanı</span> ABDnin 7 Nisan 2017de Suriyeye füze atması

2017 Şayrat bombardımanı, Suriye İç Savaşı'nın devam ettiği dönemde Suriye Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen İdlib kimyasal saldırısı sonrası 7 Nisan 2017 sabahı Birleşik Devletler'e bağlı Akdeniz'de görev alan USS Porter ve USS Ross isimli iki savaş gemisi tarafından, Suriye Silahlı Kuvvetleri ve de facto Beşşar Esad hükûmetine bağlı Shayrat Hava Üssü'ne 59 adet Tomahawk gemi roketi ile bombalanması olayı. Saldırı emri, Birleşik Devletler Başkanı Donald Trump tarafından, 4 Nisan 2017'de Han Şeyhun'a atılan kimyasal bomba saldırısına yanıt olarak emredildiği açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">Mazlum Kobani</span> Suriye Demokratik Güçleri Başkomutanı

Mazlum Kobani, Mazlum Abdi, Ferhat Abdi Şahin veya kod adı ile Şahin Cilo, Kürt lider. Suriye Demokratik Güçleri başkomutanı. Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ve Interpol tarafından kırmızı bültenle aranmaktadır. Kendi açıklamalarına göre 2012 yılına kadar PKK'ya mensup olan Kobani, örgüt içerisinde yöneticilik dahil birçok pozisyonda görev almıştır. Türk yetkilileri; PKK tarafından gerçekleştirilen birçok saldırı emrinin Kobani tarafından verildiğini belirtmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Terörizmi Destekleyen Devletler</span> Vikimedya liste maddesi

Terörizmi destekleyen devletler, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı tarafından "uluslararası terör eylemlerine defalarca destek verdiği" iddia edilen devletler için kullanılan bir terimdir. Listeye dahil edilmek, tek taraflı katı yaptırımlara sebep olur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun ES-10/L.22 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun ES-10/L.22 sayılı kararı, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması, Amerikan büyükelçiliğini Tel-Aviv'den Kudüs'e taşıma kararı ve Kudüs'ün statüsü üzerine Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 21 Aralık 2017 tarihinde aldığı ES-10/L.22 sayılı karar.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Sınır Güvenlik Gücü</span>

Suriye Sınır Güvenlik Gücü, Suriye Sınır Muhafız Gücü veya Kuzey Ordusu, Amerika Birleşik Devletleri öncülüğünde, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutası altında kuzeyde Suriye-Türkiye sınırına, güneydoğuda Irak-Suriye sınırına ve Fırat Nehri Vadisi'ne konuşlandırılacağı açıklanan silahlı birlik.

<span class="mw-page-title-main">Barış Pınarı Harekâtı</span> Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusunun 2019da Suriyenin kuzeyindeki PKK/YPGye karşı başlattığı harekât

Barış Pınarı Harekâtı, 9 Ekim 2019 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Millî Ordusu grupları tarafından Suriye'nin kuzeyinde tek taraflı özerklik ilan eden Suriye Demokratik Güçleri'ne karşı başlatılan sınır ötesi askerî harekâttır. Operasyonun amacı, Türkiye'nin PKK ile bağları nedeniyle terör örgütü olarak tanımladığı, ABD ve diğerlerinin ise Irak ve Şam İslam Devleti'ne karşı bir müttefik olarak kabul ettiği Suriye Demokratik Güçleri'nin sınır bölgesinden uzaklaştırılması, 30 kilometre derinliğinde bir güvenli bölge oluşturularak 3,6 milyon civarındaki Suriyeli sığınmacının bu bölgeye yerleştirilmesi olarak açıklandı. Harekâtın başladığını ilan eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, operasyonun "PKK/YPG ve DEAŞ örgütlerine karşı başlatıldığını" açıkladı ve amacının "Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek" olduğunu bildirdi.

Barış Pınarı Harekâtı'na tepkiler, Türkiye hükûmetinin 9 Ekim 2019'da başlattığını duyurduğu Barış Pınarı Harekâtı'na yönelik ulusal ve uluslararası tepkilerdir. Harekât uluslararası alanda genel olarak kınandı.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Selâmi</span>

Hüseyin Selâmi, tümgeneral rütbeli İranlı asker. 21 Nisan 2019'da İran Devrim Muhafızları Ordusu başkomutanı olarak atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2020 İdlib saldırısı</span> Suriyede Türk güçlerine yönelik gerçekleştirilen hava saldırısı

İdlib saldırısı, 27 Şubat 2020'de Rusya ve Suriye Silahlı Kuvvetleri'nin, Suriye'nin İdlib ilinde, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı tabura düzenlediği hava saldırısı. Otuz altı Türk askerinin ölümüyle sonuçlanan saldırı Türkiye'nin Suriye İç Savaşı kapsamında tek seferde en büyük kaybı olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri-İsrail Barış Anlaşması</span>

Birleşik Arap Emirlikleri-İsrail Barış Anlaşması veya İbrahim Anlaşması, 13 Ağustos 2020'de Birleşik Arap Emirlikleri ile İsrail arasında yapılan anlaşmadır. Birleşik Arap Emirlikleri bu anlaşmayla birlikte İsrail'in Mısır'dan ve Ürdün'den sonra anlaşma yaptığı üçüncü Arap ülkesi olmuştur ve Körfez ülkeleri arasında İsrail'le anlaşan ilk ülke konumundadır. İbrahim Anlaşması'nın açıklanmasından saatler sonra Birleşik Arap Emirlikleri medyası İsrail'in anlaşma karşılığında Filistin'deki ilhak politikasını kalıcı şekilde durdurduğunu yazmıştır, buna karşın İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ilhak politikasının kalıcı şekilde durdurulmadığını, bir süre askıya alındığını belirtmiştir.