İçeriğe atla

Haydarpaşa İskelesi

İskele binasının karadan görünümü.
Haydarpaşa İskelesine yanaşmış bir Şehir Hatları vapuru, arka planda Haydarpaşa Garı (Şubat 2013)

Haydarpaşa İskelesi, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda bulunan tarihî bir iskele binasıdır. Mimarı Vedat Tek'tir[1]

İstanbul'u demiryoluyla Anadolu'ya bağlayan Haydarpaşa Garı'nın hemen önünde yer alır. Gar ile İstanbul'un Avrupa Yakası arasında kolay ulaşımı sağlamak amacıyla inşa edilmiştir.

Yapının denize bakan cephesindeki çini tabloda hicrî 1334 (miladî 1915-1916) tarihi yazılı olmasına karşın, bunun kesin yapılış tarihi olup olmadığı tartışmalıdır.[2]

Yapı kesmetaştan, dikdörtgen planda inşa edilmiştir. Bir ana, iki yan olmak üzere toplam 3 ayrı salondan oluşur. Ana salon yan salonlardan bir miktar yüksek; her bir yan salonun iki katı genişliğindedir.[2]

Ana salonun ön ve arka cepheleri üç sivri kemerle bölünmüştür. Denize bakan cephenin orta kemerine ahşap bir cumba bölümü eklenmiştir.[3] Yan kemerler ise kapı olarak kullanılmaktadır.

Gar binasına bakan cephenin de orta kısmına sekizgen biçimli bir bilet gişesi eklemiş; yanlarına kapılar açılmıştır.[2] Yan salonların da ön ve arka cephelerinde birer kapı bulunur. Ana salon ve yan salonlar içeriden birbirlerine bağlıdır.[3]

Yapının dış cephesinde çini ve taş işçiliği uygulanmıştır. Çini işçiliği dönemin tanınmış çini sanatkâlarından Kütahyalı Mehmet Emin Usta'dır.[2] Ön cephede bir vitray çalışması da vardır.[1]

2014 yılında iskelenin vapur seferlerindeki kullanımına son verilmiştir.[4] Haydarpaşa Garı'na yeniden tren seferleri başlatıldığı takdirde, iskelenin de tekrar kullanıma açılacağı yönünde açıklama yapılmıştır.[5]

Çevre alanı

Kaynaklar

  1. ^ a b "Mimarlıkmuzesi web sitesi, Haydarpaşa Vapur İskelesi, Erişim tairhi:23.09.2011". 23 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2011. 
  2. ^ a b c d "Haydarpaşa Vapur İskelesi". 23 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2011. (WebCite® 20 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  3. ^ a b "Haydarpaşa İskelesi". 10 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2011. (WebCite® 20 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  4. ^ "Haydarpaşa iskelesi vapur seferlerine kapandı". İTVHaber. 24 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ ""Haydarpaşa'ya tren gelirse vapur da gelir"". Gazete Kadıköy. 24 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Haydarpaşa Garı</span> İstanbul, Türkiyede bir ana tren istasyonu

Haydarpaşa Garı, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Kadıköy ilçesi Rasimpaşa Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait ana tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Sirkeci</span> İstanbulda bulunan bir semt

Sirkeci, İstanbul ilinin Fatih ilçesinde yer alan bir semttir. Deniz kenarında Haliç'in ağzında yer alan semtin batısında Bahçekapı semti, doğusunda Sarayburnu, güneyinde ise Cağaloğlu semti bulunur. Semtin en önemli noktası Sirkeci Garı, ana caddesi ise Ankara Caddesi'dir. Sahil boyunca uzanan Ragıp Gümüşpala Caddesi ve Kennedy Caddesi Sirkeci'de birbirine bağlanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Alsancak Garı</span> Konak, İzmirdeki ana tren istasyonu

Alsancak Garı, eskiden Punta Garı, İzmir'in Konak ilçesi Mimar Sinan Mahallesi ile Umurbey Mahallesi arasında yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Garı</span> Altındağ, Ankaradaki ana tren istasyonu

Ankara Garı, Türkiye'nin başkenti Ankara'nın Altındağ ilçesi Hacı Bayram Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Haydarpaşa banliyösü</span> İstanbulun eski ana ulaşım hatlarından biri

Haydarpaşa banliyösü ya da B2 Banliyö Treni, İstanbul'un Anadolu Yakası'ndaki Haydarpaşa Garı'ndan başlayıp Gebze Tren İstasyonu'nda sona eren ve İstanbul ve Kocaeli'nin ana ulaşım hatlarından biri olan eski banliyö trenidir. Sefer süresi 65 dakika sürmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Kabataş, Beyoğlu</span>

Kabataş, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesi sınırları içinde, Fındıklı ile Dolmabahçe semtleri arasındaki kıyıyı ve yamaçları kapsayan semt. Resmi mahali yönetim birimi olarak Ömeravni Mahallesi'nin dahilindedir.

<span class="mw-page-title-main">Haydarpaşa</span> İstanbul, Kadıköydeki Haydarpaşa Garı ve çevresine verilen isim

Haydarpaşa, İstanbul ilinin Kadıköy ilçesinde Haydarpaşa Garı ve çevresindeki alana verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Cami (Bursa)</span> Bursa, Türkiyede bir cami

Yeşil Cami, Bursa'da ilk dönem Osmanlı mimarisinin önemli örnekleri arasında yer alan bir tarihi yapı.

<span class="mw-page-title-main">Ankara-İstanbul yüksek hızlı demiryolu</span> Yüksek hızlı demiryolu hattı

Ankara – İstanbul yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Ankara – İstanbul YHD, Ankara YHT – Halkalı arasında Yüksek Hızlı Tren hizmeti verilen azami 250 kilometre/saat (160 mph) hıza uygun çift hatlı, elektrikli, sinyalli yüksek hızlı demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şehir Hatları</span> İstanbul deniz taşımacılığı kuruluşu

Şehir Hatları ya da tam adıyla İstanbul Şehir Hatları Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş., İstanbul'da deniz yolu ile taşımacılık alanında faaliyette bulunan kamu kuruluşudur.

İstanbul-Haydarpaşa – Ankara demiryolu, İstanbul-Haydarpaşa – Ankara arasında yer alan TCDD'ye ait demiryolu hattıdır. Hat, Marmara Bölgesi'nden İç Anadolu Bölgesi'ne giden ana konvansiyonel yük ve yolcu treni rotasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Söğütlüçeşme Tren İstasyonu</span> İstanbul, Türkiyede bir tren istasyonu

Söğütlüçeşme Tren İstasyonu, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Kadıköy ilçesi Zühtüpaşa Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait viyadük üzerindeki tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Kadıköy (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu istasyonu

Kadıköy Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M4 Metro Hattı'nda yer alan ve 17 Ağustos 2012'de hizmete giren yer altı metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı</span> Altındağ, Ankarada bir tren istasyonu ve karma kullanım ticari bina

Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı, Ankara'nın Altındağ ilçesi Hacı Bayram Mahallesi'nde, Ankara Garı'nın yanında yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonu ve alışveriş merkezi, sinema salonu, otel, toplantı salonları vb. sosyal alanlardan oluşan ticari komplekstir.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar İskelesi</span>

Üsküdar İskelesi, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan bir iskeledir.

İzmir, Batı Anadolu için önemli bir ulaşım merkezidir. İzmir'in kapsamlı bir otobüs sistemi, gelişmekte olan bir metro ve banliyö demiryolu sistemi ve büyük bir kentsel feribot ağı bulunmaktadır. Ayrıca kenti Çeşme ve Aydın'a bağlayan otoyolları ve kentin çevresini halka gibi saran bir Çevre Yolu bulunmaktadır. Kentteki toplu taşıma hizmeti, tamamı İzmir Büyüşehir Belediyesi'nin sahip olduğu dört ayrı kamu kuruluşu tarafından yürütülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar Tren İstasyonu</span> İstanbul, Türkiyede bir tren istasyonu

Üsküdar Tren İstasyonu, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Üsküdar ilçesi Mimar Sinan Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait yer altı tren istasyonudur.

İzmir Körfezi'nde İZDENİZ tarafından sürekli olarak işletilen dokuz iskele vardır. Ayrıca yaz mevsiminde hafta sonları beş iskeleye daha seferler düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş İskelesi</span>

Beşiktaş İskelesi, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde bulunan bir iskeledir.

<span class="mw-page-title-main">Moda İskelesi</span> Kadıköyde bir iskele

Moda İskelesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde, Kadıköy ilçesine bağlı Moda semtinin tarihi iskelesidir. Haydarpaşa İskelesi, eski Kadıköy İskelesi gibi mimar Vedat Tek tarafından tasarlanmıştır.