İçeriğe atla

Haydari

Haydari

Haydari, sarımsak ve yoğurt ile birlikte belirli otlar ve baharatlardan oluşan bir mezedir. Cacıktan farklı olarak salatalık içermemektedir. Tamamen bir meze olarak sunulur; cacıktan daha tuzlu, daha asidik ve daha kalın bir tutarlılığa sahip olmakla birlikte, daha keskin bir şekilde iştah açıcıdır.[1]

Kaynakça

  1. ^ Elizabeth Taviloglu. "Haydari - Meze With Strained Yogurt, Garlic and Herbs". About.com Food. 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cacık</span> Türk mutfağından soğuk çorba ve meze

Cacık, yoğurt, su, salatalık ve sarımsak ile yapılan soğuk Türk mezesi olarak bilinse de içine birçok sebze katılarak yapılan çeşitleri vardır. En çok bilinen çeşidi salatalık cacığıdır.Nane, yeşil soğan, kekik, dere otu, zeytinyağı vb malzeme ile zenginleştirilebilir. İçine rendelenmiş havuç ve marul katılan cacığa ise kış cacığı denir. Yunan mutfağında Τζατζίκι (caciki) olarak bilinen bir çeşidi yapılır. Daha kıvamlı olup sos ya da meze olarak tüketilir.

Kalenderîlik ya da Kalender'îyye 10. yüzyılda İran'da, Horasan Melametiliği'nden kaynaklanan bir sufilik akımı olarak ortaya çıkan 12. yüzyılın sonunda Cemaleddin-i Savi adlı Safevi Devletinden bir sufinin gayretiyle teşkilatlanarak Orta Doğu'da ve Orta Asya'da geniş taraftarlar toplayan bir tasavvuf akımıdır. Kalenderîler, mala, mülke ve şöhrete önem vermeyen, toplumdan önemli ölçüde kendilerini tecrid etmiş, kanaat anlayışına sahip bir topluluktu. Kalenderilik, yaşadığı toplumun nizamına karşı çıkararak dünyayı kaale almaya değer görmeyen ve bu düşünce tarzının günlük hayat ve davranışlarıyla da açığa vuran tasavvuf akımıdır. Kalenderîlik söz konusu mistik temelini ve sosyal niteliğini tarihî akış içinde İslâm dünyasının çeşitli yerlerinde ve değişik zamanlarda yeni unsurlarla zenginleştirerek geliştirmiş ve hep muhalif bir çevre olarak süregelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Meze</span> özellikle içki sofralarında yer verilen küçük ve çeşitli yemek tabakları

Meze Doğu Akdeniz'de ve özellikle Türk mutfağında yer alan bir yiyecek grubudur. Genelde soğuk servis edilir. İspanyol tapası ve İtalyan antipastisine benzer. Ana yemek öncesi aperatif olarak yenildiği gibi, çilingir sofralarının da vazgeçilmez öğesidir.

<span class="mw-page-title-main">Arkutça, Nallıhan</span> Nallıhan, Ankara, Türkiyede mahalle

Arkutça, Ankara ilinin Nallıhan ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Haydariye, Gemlik</span>

Haydariye, Bursa ilinin Gemlik ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Van otlu peyniri</span>

Van otlu peyniri Van yöresine ait, Anadolu'nun otlu küp peynirlerindendir. Van otlu peyniri Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cacıklar, Kızılırmak</span> Çankırı, Türkiyede bir köy

Cacıklar, Çankırı ilinin Kızılırmak ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Türbet Haydariye şehristanı</span>

Torbat Haydariye şehristanı (Farsça: شهرستان تربت حیدریه ), İran'nde Razavi Horasan Eyaleti'nin 25 şehristanından birisidir.

Türbet Haydariye, İran'ın Razavi Horasan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Devletabad</span>

Devletabad, İran'ın Razavi Horasan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Baherz</span>

Baherz, İran'ın Razavi Horasan Eyaleti'nde şehir.

Bayk, İran'ın Razavi Horasan Eyaleti'nde şehir.

Kedken, İran'ın Razavi Horasan Eyaleti'nde şehir.

Ribat Seng, İran'ın Razavi Horasan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Tarator</span> Balkan ve Kıbrıs usulü cacık

Tarator, Osmanlı mutfağında bulunan bir çeşit mezedir. Günümüzde ise tarator, toroto veya taratuar; bazı Balkan ülkelerinde ve Kıbrıs Adası'nda yapılan ve cacıktan esinlenmiş, ona benzeyen soğuk yemek olarak bilinir. Kıbrıs'ta talatur olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Hosru Haydari</span> İranlı eski futbolcu

Hosru Haydari, İranlı eski millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Caciki</span> Salatalık, yoğurt ve sarımsak ile yapılan meze ve soğuk çorba

Caciki , yoğurt, su, hıyar ve sarımsak ile yapılan soğuk Yunan mezesi. Yunan mutfağında Τζατζίκι (caciki) olarak bilinir. Cacıkın kıvamlı bir çeşidi olup sos ya da meze olarak tüketilir. Kökeni Osmanlı mutfağına dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Atina</span> Yunanistanın Attika bölgesinde bulunan bir bölgesel birim

Batı Atina, Yunanistan'ın Attika bölgesinde bulunan bir bölgesel birimdir. Birim, 2011 yılında Kallikratis yönetimi reformları doğrultusunda eski Atina ilinin parçalanmasıyla oluşturulmuş olup Atina kentsel alanının batı kısmını oluşturmaktadır. Yüzölçümü 66.7 km² olan birimin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 489.675'tir. Birimin merkezi Peristeri'dir.

<span class="mw-page-title-main">Haydari, Yunanistan</span> Yunanistanın başkenti Atinanın banliyösü

Haydari, Yunanistan'ın Attika Bölgesi'ne bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir Atina'nın batısında yer almakta olup Atina'nın iç banliyölerinden biridir. Yüzölçümü 22.655 km² olan şehrin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 46,897'dir.

Yeşil ayran, yoğurt, su, salatalık ve nane ile yapılan soğuk Türk ayranıdır. Ayran cacığına çok benzer fakat yeşil ayranda malzemeler blender ile iyice parçalanır.