İçeriğe atla

Haydar Karataş

Haydar Karataş
Haydar Karataş, 2012
Doğum1973
Hozat, Tunceli, Türkiye
MeslekYazar
Dönem2000-günümüz

Etkilendikleri
  • Yaşar Kemal
Resmî site

Haydar Karataş, Zaza asıllı Türk roman yazarı ve aktivist. Dersim'i anlatan nehir romanı ile tanındı. Serinin ikinci kitabı olan "Gece Kelebeği/Perperık-a Söe" 2010 yılında, birinci kitabı "On İki Dağın Sırrı, Bir Göz Ağlarken" ise 2012'de yayınlandı.[1][2]

Hayatı

1973 yılında, Tunceli'nin Hozat ilçesine bağlı Haçeli köyünde Zazaca konuşan bir ailenin çocuğu olarak doğdu.[3] Türkçeyi ilkokulda öğrendi. Politik faaliyetlerinden dolayı henüz 19 yaşında iken tutuklandı ve 10 yıl hapis yattı.[3] 2002 yılında Gebze Cezaevi'nden tahliye edildikten sonra Türkiye'yi terk etti. 2003'ten bu yana İsviçre'de politik mülteci olarak yaşıyor.[3]

Romancılığı

Yazarın birinci romanı Gece Kelebeği 1938 Dersim Harekatı sonrasını, kendi annesi olduğunu belirttiği[4] küçük bir çocuğun gözünden anlatır. İkinci romanı On İki Dağın Sırrı, Bir Göz Ağlarken ise 1938 öncesini anlatır.

Murathan Mungan'a göre insan ve doğa ilişkisini öne çıkaran tarzı dolayısıyla Yaşar Kemal'den etkilendiği söylenebilir.[5]Behçet Çelik ise daha çok yazarın masalsı anlatım dili üzerinde durmuştur.[6]

Romanlarının politik olarak son derece kritik bir dönemi anlatması, romanların edebi niteliği kadar politik tartışmaların da öne çıkmasına neden olmuştur.[7][8][9] Romancı ve Eleştirmen Bülent Usta ise Gece Kelebeği adı, oyuncak bir bebeğe ya da bir şiire yakışacak çağırışımlara neden olsa da adını verdiği roman, bu yumuşak çağrışımların tam tersine, sert bir coğrafyada yaşanan insan dramlarına yoğunlaştığını belirtir. Karataş'ın yöre kültürüne özgü ayrıntıları ustalıkla romanın içinde anlattığını, bunun dipnotlarla desteklenmesine rağmen, bazı okurların zorlanabileceğini belirtmiştir, ancak bunun Amerikan romanın da, Rus romanında da karşımıza çıkacağını göz ardı edemeyiz, der. Gece Kelebeği bir ikindi vakti Balıkan Dağ'ından aşağı, "Fecire Hatun!", "Fecire Hatun!" diye bağırarak koşan bir adamla başlıyor. On İki Dağın Sırrı ise gene bir haber taşıyıcı ile başlar, yazar önce bir yolu, yolun hikâyesini, Xaçeli ardından bir köyü, köyün virane Ermeni Mahallelerini, devrilmiş değirmenler, yıkılmış Kiliseleri anlatır ve hikâye gittikçe iç içe geçer, Kızılbaş Konakları analtılır. Ufak tefek boylu, acımasız olduğu söylenen Albeg bir atın sırtında, toz toprağın içinde bu yıkılmış hayatın içinden dağlara vurur.

Eserleri

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Zileli, Gün. "Kim demişti, roman çağının bittiğini, kim?". 30 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2012. 
  2. ^ Yalazan, A. Esra. "Dersim'de bir 'Gece Kelebeği': Haydar Karataş". 23 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2012. 
  3. ^ a b c "Yazarın biyografisi, İletişim Yayınları". 13 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2012. 
  4. ^ "Haydar Karataş'la Gece Kelebeği Üzerine". İstanbul İndymedia. 27 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2012. 
  5. ^ Murathan Mungan: "Haydar Karataş canavarcasına yazar damarı olan birisi. Hayvani bir yazar, bunu olumlu anlamda söylüyorum. Yaşar Kemal’de de böyle doğadan kaynaklanan bir güç vardır." NTV'de yapılan bir söyleşi ve kitabın arka kapağı 19 Temmuz 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ Çelik, Behçet. "Merhamet Evreninden Korku Ülkesine – Haydar Karataş". 7 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2012. 
  7. ^ Arslanoğlu, Kaan. "Gece Kelebeği (Perperık-a Söe)". 13 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2012. 
  8. ^ Kaya, Özen. "Değerlerini Yitiren, Vicdanını Kaybeden Dersimliler". Erişim tarihi: 20 Temmuz 2012. []
  9. ^ Aydın, Mehmet Said. "Gözleri Gülüzar'ın". 10 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2012. 
  10. ^ "Herkesin bir Dersim hikayesi vardır". 11 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Haydar Ergülen</span>

Haydar Ergülen Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Elif Şafak</span> Türk yazar, akademisyen ve aktivist

Elif Şafak, Britanyalı-Türk yazar, akademisyen, kadın hakları ve LGBTQ+ aktivisti. İlk romanı Pinhan'ı yayımladığı 1997'den beri eserler vermekte olan yazar, 2009'da yayımlanan Aşk adlı romanı ile Türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan edebi eserinin yazarı unvanına sahip oldu. Eserleri 50'den fazla dile çevrilen Şafak, ''Aşkın 40 Kuralı'' adlı romanı ile BBC'nin "Dünyayı Şekillendiren 100 Roman" listesine girdi. 2017'de Amerika Birleşik Devletleri merkezli Politico dergisi tarafından "Dünyayı daha iyi bir yer yapacak 12 kişi"den birisi olarak seçildi. 2021'de BBC 100 Kadın listesinde Fransa adına yer aldı. 2017 yılında Forbes dergisine göre Türkiye'nin en çok kazanan yazarıdır. Ayrıca yazar Elif Şafak'ın "Bit Palas" isimli kitabında, "Sinek Sarayı" kitabından intihal olduğu gerekçesiyle Anadolu 1. Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi yazar ile yayınevinin maddi ve manevi tazminat ödemesine hükmetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Murathan Mungan</span> Türk yazar

Murathan Mungan, Türk yazar, oyun yazarı ve şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Kent Oyuncuları</span> İstanbulda özel tiyatro

Kent Oyuncuları (Kenterler), 1962-2014 arasında temsiller vermiş İstanbul'da yerleşik özel tiyatro topluluğu.

Havva Pınar Kür, Türk yazar, çevirmen.

Seher Devrim Yakut, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusudur.

<i>Kadından Kentler</i>

Kadından Kentler, Murathan Mungan'ın 10 Nisan 2008'de yayınlanan, on altı kentte geçen on altı hikâyeden oluşan ve Metis Yayınları'ndan çıkan öykü kitabıdır. İzmir, Adana, Trabzon, Bursa, Amasya, Ankara, Samsun, Sinop, Afyon/Denizli, Kırşehir, Diyarbakır, Erzurum, Kayseri, Gümüşhane, Mersin, İstanbul, öykü kitabında geçen kentlerdir.

Memet Baydur, Türk oyun yazarı.

Edebiyat ve Eleştiri, 1992 yılının Mart - Nisan ayında Ankara'da çıktı. Kuruluş çalışmaları, sahiplik ve ilk sayının parasını ödeme ve yönetme işini Ahmet Yıldız ve Barbara Maria Kuhn birlikte yaptı. Ankara'da Kazım Karabekir Caddesi'nin işhanlarından birinde bir matbaada sabahlayarak dergiyi çıkardılar. Derginin çıkmasına katkıda bulunmak üzere söz verenlere sürpriz yaptılar. Dergi, "Edebiyat Dostları" gibi önemli bir derginin kapanmasından sonra bir ihtiyaç olarak doğdu. En önemlisi de yazar/şair ve aydınlarımız arasında Sovyetler Birliği'nin çöküşünün yarattığı dağılma ve şaşkınlık, derginin çıkmasına neden oldu. Dergi, olup bitenleri anlamak ve biraz da bu şaşkın çevrenin kendini tanıması, suretini görmesini sağlamak için bir arayış olarak çıktı. Bir anlamda da yararlı oldu.

Türk edebiyatında LGBT temaları, Türk edebiyatı içinde eser veren kişilerin, eşcinsellik ya da LGBT temaları tamamen ya da kısmi olarak ele almasıdır. Kemal Tahir, Attilâ İlhan, Demir Özlü, Ferit Edgü, Selim İleri, Bilge Karasu, Adalet Ağaoğlu, Leyla Erbil, Kamuran Şipal, Fazıl Hüsnü Dağlarca gibi yazarlar eserlerinde bu temaya yer veren bazı yazarlardır. Kimi az kimi çok, kimi belli belirsiz ve kimi de açık bir biçimde, eşcinselliğe değindiler.

Murat Menteş,, Türk yazar, roman yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Burhan Sönmez</span>

Burhan Sönmez, yazar, edebiyatçı, avukat.

<span class="mw-page-title-main">Celil Oker</span> Türk polisiye roman yazarı

Celil Oker, Türk polisiye roman yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Diyarbakır Kitap Fuarı</span>

Diyarbakır Kitap Fuarı, TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile gerçekleştirilen kitap fuarıdır. İlki 2010'da yapıldı. İkincisi, 17-22 Mayıs 2011 tarihleri arasında gerçekleşti. Fuar, TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nde yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yiğit Bener</span>

Eşref Yiğit Bener, Türk yazar ve çevirmendir.

Nermin Yıldırım, Türk yazardır.

Kadınlar Arasında, Metis Yayınlarınca 2014 yılında yayımlanan, Murathan Mungan'ın hazırladığı seçki kitabıdır.

Merhaba Asker, Metis Yayınlarınca 2014 yılında yayımlanan, Murathan Mungan'ın hazırladığı seçki kitabıdır.

Hande Mehan, Türk müzisyen ve söz yazarıdır. Üniversite yıllarında tanıştığı Cem Adrian'ın prodüktörlüğünü üstlendiği Mehan, müzik kariyerine söz ve müziği kendisine ait olan "Sen Beni Güzel Hatırla" isimli şarkısı ile başladı.

Neslihan Önderoğlu, Türk yazar.