İçeriğe atla

Haydar Bulgak

Haydar Bulgak
DoğumHaydar Bulgak
1956 (67-68 yaşında)
Özbekistan
MilliyetTürkiye Türk
MeslekMatematikçi
EvlilikAyşe Bulgak

Haydar Bulgak (RusçaАйдер Якубович Булгаков, d. 1956,[1] Özbekistan), Kırım Türkü matematikçi.

Hayatı

Kırım Türkleri sürgünde iken 1956 yılında Özbekistan'da doğdu. 1972 yılı Matematik olimpiyatlarında dereceye girdikten sonra son sınıfı 1972-1973'te Novosibirsk Üniversitesi bünyesindeki Fizik-Matematik lisesinde tamamladı. 1978 yılında Novosibirsk Üniversitesi Matematik Fakültesi'nden mezun oldu. 1978-1993 yılları arasında Rusya Bilimler Akademisi'nin önce Bilgisayar Merkezi'nde (1978-1980), 1980'den sonra ise Matematik Enstitüsü'nde Araştırma Görevlisi olup Önder Bilim Görevlisi pozisyona kadar yükseldi.

Uygulamalı Matematik anabilim dalında iki doktora, PhD (1982) ve Doctor Science (1989) çalışmalarını tamamladı. 1976-1993 tarihleri arasında dünyaca ünlü Profesör S.K. Godunov ile önce öğrencisi olarak sonra da meslektaşı olarak birlikte çalıştı. Rusya'da, bilgisayar uygulamalı olarak geliştirdiği teknolojik metotla sanayiide özellikle motor, kimya, otomotiv, uzay, uçak ve askeri sanayi dallarında çalışmalar yaptı. Araştırma merkezi koordinatörlüklerinde çalıştı. Çok sayıda ulusal ve uluslararası kongrelere düzenleyici ve konuşmacı olarak katıldı. Örneğin 1998 de 09-21 Auğustos tarihleri arasında Antalya'da yapılan "Error Control and Adaptivity in Scientific Computing" başlıklı NATO Advanced Study Institute yaz okulunun müdürlüğünü yapmıştır.[2] Bu okulunun bilimsel sonuçlarını Kluwer Academic Press tarafından yayınlanan Christoph Zenger'le (Münih Teknik Üniversitesi, Almanya) "Error Control and Adaptivity in Scientific Computing" başlıklı kitapta topladı.

Uluslararası bilimsel dergilerde çok sayıda yayınlanmış araştırma makaleleri vardır. 2000-2003 tarihleri arasında "Selcuk Journal of Applied Mathematics" uluslararası bilimsel dergisinin kurucu yönetici Editorü görevini yaptı.[3] 1993'te ailece Türkiye'ye gelerek Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü'nde Uygulamalı Matematik Profesörü olarak göreve başladı.[4]

1994 yılında Selçuk Üniversitesi Uygulamalı Matematik Araştırma Merkezi'ni kurdu ve 2003 senesinin sonuna kadar bu merkezin müdürlüğünü yaptı.[5] Bu merkezde, bilimsel bir ekip kurdu ve bu ekiple birlikte bilgisayar dialog sistemlere dayalı, ezberden uzak olan matematik eğitiminin bir örneğini gerçekleştirdi. Evli ve iki çocuk babasıdır.

İngilizce, Rusça ve Türkçe bilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ kaynakca.hacettepe.edu.tr/kisi/78972/haydar-bulgak
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2018. 
  3. ^ "Selcuk Journal of Applied Mathematics". Selçuk Üniversitesi. 8 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2018. 
  4. ^ "Haydar Bulgak". Selçuk Üniversitesi. 8 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2018. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar bilimi</span> belirli evren kurallarına dayalı, sistematik çalışan ve elementlerin ya da ağların birbirleriyle olan ilişkisi

Bilgisayar bilimi, bilgisayarların tasarımı ve kullanımı için temel oluşturan teori, deney ve mühendislik çalışmasıdır. Hesaplamaya ve uygulamalarına bilimsel ve pratik bir yaklaşımdır. Bilgisayar bilimi; edinim, temsil, işleme, depolama, iletişim ve erişimin altında yatan yönteme dayalı prosedürlerin veya algoritmaların fizibilitesi, yapısı, ifadesi ve mekanizasyonunun sistematik çalışmasıdır. Bilgisayar biliminin alternatif, daha özlü tanımı "büyük, orta veya küçük ölçekli algoritmik işlemleri otomatikleştirme çalışması" olarak nitelendirilebilir. Bir bilgisayar bilimcisi, hesaplama teorisi ve hesaplama sistemlerinin tasarımı konusunda uzmanlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Association for Computing Machinery</span>

Bilgisayar Derneği, bilgisayar bilimleri alanındaki en eski mesleki kuruluştur. 1947'de kurulmuş, günümüzde 80.000 üyeye ulaşmıştır. Mesleki ve akademik yayınları ile toplantı faaliyetlerinin yanı sıra, bilişim dalının en önemli ödülü kabul edilen Turing Ödülü'nü vermesiyle de bilinir. Merkezi New York şehrindedir. Dünya genelini kapsayan üyelik sistemi ile bilişim teknolojisinin çeşitli alanları ile uğraşan profesyonellere ve öğrencilere kaynak sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Manisa Celal Bayar Üniversitesi</span> Manisada kurulu devlet üniversitesi

Manisa Celal Bayar Üniversitesi, 11 Temmuz 1992 tarihinde Manisa'da kurulan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Trakya Üniversitesi</span> Edirnede kurulu devlet üniversitesi

Trakya Üniversitesi, Edirne merkezli bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Teknik Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu devlet üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ),1955 yılında Trabzon'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Selçuk Üniversitesi'ne bağlı bir iletişim fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi</span> Karamanda kurulu devlet üniversitesi

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Karaman'da yer alan bir yüksek eğitim kurumudur. 28 Mayıs 2007 tarihinde dönemin cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanarak faaliyete başlayan 17 üniversiteden biridir. Üniversite, daha önce Selçuk Üniversitesi'ne bağlı bir yüksekokuldu.

Araştırma, en genel tanımıyla, birtakım olguların ortaya çıkarılması ve bilgi birikiminin arttırılması için yapılan her türlü sistematik çalışmayı içeren çok yönlü incelemedir. Araştırma, önyargılı ve hatalı kaynakların kontrol altına alınmasına yönelik özel bir dikkat ile karakterize edilir ve bir konunun anlaşılmasını artırmak için kanıtların toplanmasını, düzenlenmesini ve analizini içerir. UNESCO'nun tanımına göre araştırma, insan, kültür, toplum bilgilerinin birikimini artırmak ve bu bilgiyi yeni uygulamalar için kullanmak amacıyla girişilen sistematik yaratıcı eylemleri kapsar. Herhangi bir konu hakkında araştırma yapan kişiye araştırmacı denir.

<span class="mw-page-title-main">Necmettin Erbakan Üniversitesi</span> Konyada kurulu devlet üniversitesi

Necmettin Erbakan Üniversitesi, 2010 yılında Konya'da bir devlet üniversitesi olarak 14 Temmuz 2010 tarih ve 6005 sayılı kanun ile "Konya Üniversitesi" adı ile kurulmuş ve kuruluşu 21 Temmuz 2010 tarih ve 27648 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanmıştır.

arXiv

arXiv; matematik, fizik, bilgisayar bilimleri, nicel biyoloji, istatistik nicel finans alanlarındaki bilimsel çalışmaların elektronik önbasımları için bir arşivdir. 1991 yılında fizikçi Paul Ginsparg tarafından kurulmuştur. Çoğu matematik ve fizik alanındaki tüm bilimsel çalışmalar, arXiv üzerinde kendiliğinden arşivlenir. arXiv.org, 3 Ekim 2008'de yarım milyon makaleyi geçti. 2014 yılı sonlarında bu sayı bir milyonu geçmiştir. Önbasım arşivi, 14 Ağustos 2011'de 20. yılını doldurdu.

Mustafa Demirci Konya Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Başkurt Devlet Üniversitesi</span>

Başkurt Devlet Üniversitesi, Rusya'nın Devlet üniversitesidir. 1909 yılında Öföde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ferruh Yıldız</span>

Ferruh Yıldız, Harita Mühendisliği profesörü, Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı.

<span class="mw-page-title-main">Adi Shamir</span>

Adi Shamir İsrailli bir kriptograf. Rivest-Shamir-Adleman (RSA) algoritmasının ortak mucidi, Feige-Fiat-Shamir tanımlama şemasının ortak mucidi, diferansiyel kriptanalizin mucitlerinden biri olup kriptografi ve bilgisayar bilimi alanlarına sayısız katkılarda bulunmuştur.

Kathleen Booth İngiliz bilgisayar bilimci. İlk çevirici dili yazdı ve Birkbeck Koleji, Londra Üniversitesi'ndeki ilk bilgisayar sistemleri için bir çevirici ve autocode tasarladı. ARC, SEC ve APE(X)C olmak üzere üç farklı makinenin tasarımına yardımcı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Konya Teknik Üniversitesi</span> Konyada kurulu devlet üniversitesi

Konya Teknik Üniversitesi, yeni adı ile 2018 yılında kurulan Konya ilinin Selçuklu ilçesinde bulunan devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Selçuk Ernak</span>

Burak Selçuk Ernak, Türk basketbol antrenörü ve eski profesyonel basketbolcu. En son Basketbol Süper Ligi ve EuroCup ekiplerinden Türk Telekom'u çalıştırdı.

<span class="mw-page-title-main">Bilimsel bilginin sosyolojisi</span>

Bilimsel bilgi sosyolojisi, özellikle bilimin sosyal koşullarını, etkilerini, sosyal süreçlerini mercek altına alan bir bilimin incelemesidir. Bilimsel cehalet sosyolojisi de bilimsel bilgi sosyolojisinin tamamlayıcısı görevini görmektedir. Bilimsel bilgi sosyolojisi, insan bilgisinin etkisini, etki alanlarını ve toplumlar üzerinde hakim olan fikirleri ve ortaya çıkışına neden olan sosyal etkileri incelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jennifer Tour Chayes</span> American computer scientist and mathematician

Jennifer Tour Chayes, Kaliforniya Üniversitesi (Berkeley)'nde Bilgi İşlem, Veri Bilimi ve Toplum Bölümünün Yardımcı Dekanı ve Bilgi Okulu Dekanıdır. Berkeley'e katılmadan önce, 2008'de kurduğu Cambridge, Massachusetts'teki Microsoft Research New England'ın Teknik Üyesi ve Genel Müdürü ve 2012'de kurduğu Microsoft Research New York City'de yönetici olarak görev yaptı.