İçeriğe atla

Hayati Tabanlıoğlu

Hayati Tabanlıoğlu
Kişisel bilgiler
Doğum1927
Ankara
Ölüm1994
İstanbul
Çalışma ve başarıları
Ünlü yapıtlarıAtatürk Kültür Merkezi

Yeşilköy Havalimanı
Erzurum Üniversitesi Uluslararası Mimarlık Projesi
Galleria Alışveriş Merkezi
Ödül(leri)1957 Erzurum, Atatürk Üniversitesi Kampüsü Uluslararası mimari proje yarışması 1.’lik ödülü
1964 Antalya Arkeoloji Müzesi mimari proje yarışması 3.’lük ödülü
1983 Sedat Simavi Vakfı Mimarlık ve Kent Düzenlemesi Büyük Ödülü
1989 Alışveriş Merkezleri Uluslararası Konseyi, En İyi Tasarım Ödülü,
Resmî sitesihttp://www.tabanlioglu.com/
Yeşilköy havalimanı
Atatürk Kültür Merkezi

Hayati Tabanlıoğlu (1927, Ankara - 1994, İstanbul), Türk mimar.

Çağdaş Türk Mimarlığı'nın önde gelen büyük isimlerinden Hayati Tabanlıoğlu 1927 yılında Ankara'da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde Emin Onat, Paul Bonatz, Clemenz Holzmeister gibi büyük mimarların 25-30 kişilik sınıflarda eğitim verdiği yıllarda eğitim gördü, 1950 yılında mezun oldu.

1955 yılına kadar Almanya ve İsviçre’de çalıştı, Zürih E.T.H da asistanlık yaptı. 1954 yılında Hannover Teknik Üniversitesi’nde o yılların ünlü Alman mimarı Prof. Graubner’in yanında opera ve tiyatro konularında doktora yaptıktan sonra yurda döndü.

İlk mesleki başarısını 1957 yılında E. Tokay, A. Tayman ve B. Çinici ile birlikte birincilik ödülü aldığı Erzurum Üniversitesi Uluslararası Mimarlık Projesi'yle kazandı.

1946 yılında temeli atılan ancak Bayındırlık Bakanlığı tarafından sorunlarıyla baş edilemeyen İstanbul Opera Binası projesi için Hayati Tabanlıoğlu göreve getirildi; 1956 yılında üçüncü kez değiştirilen proje ile Atatürk Kültür Merkezi, 1969 yılında tamamlanabildi. Bina yapımından 1,5 yıl sonra Kasım 1970’te yandı ve yapının yeniden yapımı gündeme geldi. Aynı göreve bir kez daha davet edildi ve yapısını yeniden yapması istendi ve Cumhuriyet Mimarlığı’nın en önemli yapılarından Atatürk Kültür Merkezi’nin ikinci açılışı 1977’de gerçekleşti.

Bunu Türkiye’nin ilk modern çağdaş terminal binasını olan Yeşilköy Havalimanı düzenlemesi ve dış hatlar terminal binası projesi izledi.

Devletten emekli olduktan sonra Barbaros Ticaret Merkezi, Galleria Alışveriş Merkezi, Yat Limanı, Regatta Çarşısı, Holliday Inn Crowne Plaza gibi projelerini kapsayan Ataköy Turizm Kompleksi projelerini yaptı. 1989 yılında “Galleria” ile ICSC (Alışveriş Merkezleri Uluslararası Konseyi) en iyi mimari tasarım ödülünü kazandı.

1990 yılında oğlu Dipl. Ing. Murat Tabanlıoğlu'nun ortaklığı ile şirketleşen Tabanlıoğlu Mimarlık bünyesinde Doğan Medya Center İstanbul projesini gerçekleştirdi. Son olarak Bakırköy'de Carousel Alışveriş Merkezi ve Çocuk ve Kadın Doğum Hastanesi projesinde avan proje safhasında bir süreden beri mücadele ettiği hastalığa yenik düştü ve 1994'te öldü.

Projeler ve Ödüller

1950 İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden mezun oldu.

1950-56 Almanya ve İsviçre'de yardımcı mimar olarak çeşitli çalışmalar: Stadttheater Bremerhaven, Stadttheater Bochum, National Theater München, Verwaltungsgebaeude Preussag, Kraftwerk, Schaffhausen binaları mimari projeleri, Technische Hochschule Hannover ve Zürih E.T.H'te asistanlık.

1954 Technische Hochschule Hannover, Dr. Ing. Unvanı

1957 Erzurum Atatürk Üniversitesi Kampüsü Uluslararası mimari proje yarışması 1.'lik ödülü (E. Tokay, A. Tayman, B. Çinici ile)

1958- 1970 Erzurum Atatürk Üniversitesi, çeşitli fakülte binaları, kitaplık, öğrenci yurtları ve lokali, öğretim üyeleri konutları mimari projeleri

1964 Antalya Arkeoloji Müzesi mimari proje yarışması 3.'lük ödülü (Y. Ergüleç'le)

1967 Koç Holding Genel Yönetim Binası mimari projesi, İstanbul

1972 İTÜ'den Doçentlik unvanı

1973 Sofya Opera Uluslararası Mimari Proje Yarışması 4.'lük Ödülü (A. Boysan'la)

1956-1977 Atatürk Kültür Merkezi, İstanbul

1956-1981 Bayındırlık Bakanlığı Büyük Yapılar Projeleri İstanbul Bölge Müdürü

1983 Sedat Simavi Vakfı Mimarlık ve Kent Düzenlemesi Büyük Ödülü

1969-1984 Uluslararası İstanbul Atatürk Hava Limanı, (Genel Yerleşme Planı, Teknik Blok ve Kontrol Kulesi, Elektrik, Enerji Santralları, İdare Binası, Yeni Terminal Binası, 1. Ünitesi)

1971-1984 İTÜ, MSÜ, YÜ öğretim görevliliği

1984 Türk Eğitim Vakfı, İşhanı Binası, Ankara

1985 Barbaros Ticaret Merkezi Binası, İstanbul

1986 Türk Eğitim Vakfı, Kocabaş İşhanı Binası, İstanbul

1986 Ataköy Turizm Kompleksi - Genel Yerleşme Planı

1988 Ataköy Turizm Kompleksi - Galleria Alışveriş Merkezi ve Katlı Otoparkı

1989 Ataköy Turizm Kompleksi - Yat Limanı

1990 Ataköy Turizm Kompleksi - Yat Otelleri (Holiday Inn)

1991 Ataköy Turizm Kompleksi - Sağlık Kulübü, Kulüp Binası

1993 Ataköy Turizm Kompleksi - Holiday Inn, Crowne Plaza Oteli

1987 Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fahri Doktorluk Unvanı

1989 Alışveriş Merkezleri Uluslararası Konseyi, En İyi Tasarım Ödülü, Viyana (Galleria ile)

1992 T.M.M.O.B Mimarlar Odası En İyi Yapı Ödülü Doğuş İstinye Turizm ve Ticaret Merkezi (Murat Tabanlıoğlu ile)

1993'te:

  • Doğan Medya Center İstanbul (Murat Tabanlıoğlu ile)
  • Intes Şile Evleri Projesi (Murat Tabanlıoğlu ile)
  • Semerkant Uluslararası Şehircilik Projesi (Murat Tabanlıoğlu ile)
  • Juffali Brother’s Otel ve Alışveriş Merkezi Projesi (Murat Tabanlıoğlu ile)
  • Carousel Alışveriş Merkezi ve Çocuk ve Kadın Doğum Hastahanesi Projesi (Murat Tabanlıoğlu ile)
  • USO. Finance Center Projesi (Murat Tabanlıoğlu ile)
  • O.H.T. Otoyol Hizmet Tesisleri İhalesi (Murat Tabanlıoğlu ile)

1994'te İstanbul'da öldü.

Dış bağlantılar

http://www.tabanlioglu.com 7 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Modern</span> modern sanat galerisi

İstanbul Modern Sanat Müzesi veya kısaca İstanbul Modern, İstanbul'un Karaköy semtinde 2004 yılında kurulmuş modern sanat müzesi.

<span class="mw-page-title-main">Ataköy, Bakırköy</span> İstanbulun Bakırköy ilçesindeki semt

Ataköy, Türkiye'nin İstanbul ilinin Bakırköy ilçesine bağlı bir semttir. Türkiye'deki uydu kent projelerinin ilk örneklerinden biri olarak geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Armada Alışveriş ve İş Merkezi</span> Ankarada bir alışveriş merkezi

Armada Kulesi; Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde bulunan bir gökdelendir. Günümüzde, ofis binası ve alışveriş merkezi olarak kullanılır. 2003 yılında Uluslararası Alışveriş Merkezleri Konseyi tarafından "Avrupa'nın en iyi alışveriş merkezi" seçilmiş ve bu alanda İstanbul'da bulunan Akmerkez'den sonra ikinci ödüllü alışveriş merkezi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sedad Hakkı Eldem</span> Türk mimar (1908–1988)

Sedad Hakkı Eldem, Türk mimar, akademisyen ve yazar. 20. yüzyılın önde gelen Türk mimarlarındandır. Osmanlı dönemi evleri ve 18. ve 19. yüzyıl saray ve köşkleri üzerinde yaptığı çalışmalar ve klasik Osmanlı mimarisi üzerine araştırmalar yaparak, mimari tasarımda geleneksel motiflerin yeniden kullanılmasına öncülük etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Kültür Merkezi (İstanbul)</span> Mimari yapı

Atatürk Kültür Merkezi (AKM), İstanbul'da Taksim Meydanı'nda bulunan opera, bale, tiyatro, konser ve kongre amacı ile kullanılan içinde bir sergi salonu ve sinema da bulunan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kanyon Alışveriş Merkezi</span> İstanbul, Türkiyede bir alışveriş merkezi

Kanyon Alışveriş Merkezi İstanbul'un Şişli ilçesinin Esentepe semtinde bulunan bir alışveriş merkezidir. Aynı yapı kompleksinde bir rezidans kulesi de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Galleria</span> Türkiyenin ilk alışveriş merkezi

Ataköy Galleria Alışveriş Merkezi, İstanbul'un Bakırköy ilçesi Ataköy mahallesinde bulunan bir alışveriş merkezidir. Türkiye'nin ilk alışveriş merkezi unvanına sahip olan bu alışveriş merkezi, Taksim'e 45 dakika, Kadıköy'e ise 1 saat 30 dakika uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Behruz Çinici</span> Türk mimar (1932–2011)

Behruz Çinici veya tam ismiyle Veli Behruz Çinici, Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Sait Kozacıoğlu</span>

Sait Kozacıoğlu, Türk mimar.

Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığı, Doğan Tekeli ve Sami Sisa (1929-2000) tarafından İstanbul’da kurulmuş bir Türk mimarlık firmasıdır. Şirket 1954 yılında Site Mimarlık Bürosu adıyla kurulmuş, sonradan yapılandırılmasıyla Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığına dönüştürülmüştür.

Ertuğrul Menteşe Türk mimar. Türkiye'de uygulanmış ilk uydu kent projelerinden birisi olan Ataköy 1. Kısım ve 2. Kısım'ların mimarıdır. Ayrıca Modern Cumhuriyet Mimarlığı'nın en önemli uygulamalarından olan Mersin Halkevi binası'nın da mimarıdır.

Enver Tokay, Türk mimar. Türkiye'deki mimarlık tarihinde önemli yer tutan ve Türkiye'de inşa edilmiş ilk gökdelen olarak kabul edilen Kızılay Emek İşhanı'nı tasarlamıştır.

AHE Mimarlık veya tam ismiyle AHE Mimarlık ve Şehircilik Atölyesi Kemal Ahmet Aru, Tekin Aydın, Mehmet Ali Handan, Hande Suher, Yalçın Emiroğlu ve Altay Erol tarafından 1957 yılında İstanbul'da kurulmuş bir mimarlık ofisidir. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde kurulmuş ilk büyük mimarlık ofisi olması nedeniyle de Türkiye mimarlık tarihinde önemli bir yere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Sevinç Hadi</span> Türk mimar

Sevinç Hadi Türk mimar. Türkiye’nin mimarlık tarihinde önemli bir yere sahip Milli Reasürans Kompleksi projesini Şandor Hadi ile tasarlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şandor Hadi</span> Türk Mimar

Şandor Hadi Türk mimar. Türkiye’nin mimarlık tarihinde önemli bir yere sahip Milli Reasürans Kompleksi projesini Sevinç Hadi ile tasarlamıştır.

Jon Jerde Amerikalı bir mimar. Jerde Partnership adlı mimarlık ve şehir planlama firmasının da kurucusu ve başkanıdır.

Tabanlıoğlu Mimarlık 1956 yılında kurulmuş, İstanbul’un Beyoğlu semtinde yer alan bir mimarlık firması. Kurucusu Hayati Tabanlıoğlu'dur.

Hakan Dalokay, yüksek mimar ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Emre Arolat</span> Türk mimar ve akademisyen

Emre Arolat, Türk mimar.