İçeriğe atla

Hayat Eve Sığar

Hayat Eve Sığar
Geliştirici(ler)Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı
İlk yayınlanma10 Nisan 2020 (4 yıl önce) (2020-04-10)
Geliştirme durumuAktif
İşletim sistemiiOS, Android, HarmonyOS
ErişilebilirlikTürkçe
TürMobil uygulama
Resmî sitesihayatevesigar.saglik.gov.tr

Hayat Eve Sığar (HES), T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından, yeni tip koronavirüs (Covid-19) hakkında bilgilendirmek, yönlendirmek, salgın hastalık ile ilgili yaşanabilecek riskleri en az seviyeye indirmek ve yayılmasını önlemek amacıyla geliştirilen mobil uygulamadır.[1]

Genel bilgi

Pandemi dönemindeki kısıtlamalara karşı yapılan eylemlerde uygulamadan esinlenilmiş döviz.[2]

Hayat Eve Sığar uygulaması ile, vatandaşların yaşadıkları bölgede ya da gitmek istedikleri yerdeki risk durumunu ve hastalık yoğunluğunu harita üzerinden görebiliyor, risk yoğunluğunun yanı sıra hastane,  eczane, market, duraklar  gibi  acil  ihtiyaçlarda bilinmesi gereken yerler de gösteriliyor.[3]

HES kodu

HES (Hayat Eve Sığar) kodu ile, Kontrollü Sosyal Hayat kapsamında, ulaşım ya da ziyaret gibi işlemlerde kurumlarla ve kişilerle, Covid-19 hastalığı açısından kişinin herhangi bir risk taşıyıp taşımadığını paylaşmasına yarayan bir koddur. Paylaşılan HES kodları uygulama üzerinden ya da kurumlara sağlanan servisler aracılığıyla sorgulanabilmektedir.[4]

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge gereğince tüm Türkiye'de şehirler arası otobüslerde HES kodu zorunluluğu getirilmiştir.[5] Bu düzenlemeden hemen sonra ise 23 Eylül 2020 tarihi itibarıyla yine İçiişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan bir genelgeyle tüm Türkiye'de kamu kurumlarına girişlerde HES kodu zorunluluğu getirilmiştir.[6] 4 Mart 2022 tarihinde HES kodu zorunluluğu kaldırılmıştır.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Hayat Eve Sığar - Google Play'de Uygulamalar". play.google.com. 6 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2020. 
  2. ^ "İstanbul'da Pand1emi Önlemlerine Karşı 'Hayat Eve Sığmıyor' Protestosu". Amerika'nın Sesi. 19 Mayıs 2021. 13 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2021. 
  3. ^ "HES GÜVENLİ ALAN VE HES KODU.pdf" (PDF). 16 Eylül 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2020. 
  4. ^ "hayatevesığar". hayatevesigar.saglik.gov.tr. 16 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2020. 
  5. ^ "81 İle Şehirlerarası Otobüslerde HES Kodu Zorunluluğu Genelgesi". 16 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2020. 
  6. ^ "HES Uygulaması Hayata Geçirildi". 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2020. 
  7. ^ "Maske ve HES kodu zorunluluğu kalktı". CNN Türk. 6 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Millî Eğitim Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 430 sayılı Tevhid-i Tedrisat Kanunu, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kalkınma plan ve programları doğrultusunda millî eğitim hizmetlerini yürütmekle sorumlu olan bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Hesse</span> İsviçreli yazar ve ressam

Hermann Karl Hesse, İsviçreli yazar ve ressamdır.

<i>T.C. Resmî Gazete</i> Türkiye Cumhuriyetinin resmî gazetesi

T.C. Resmî Gazete, Türkiye'nin 7 Ekim 1920 günü kurulan ve 7 Şubat 1921 tarihinden itibaren çıkmaya başlayan resmî gazetesidir. Amacı, TBMM, cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzel kişileri tarafından çıkarılan kanun, kararname, yönetmelik, genelge ve sair mevzuatı yayımlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Dokuz Eylül Üniversitesi</span> İzmirde kurulu devlet üniversitesi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir'de bulunan bir devlet üniversitesi. Türkiye’nin önde gelen köklü yükseköğretim kurumlarından biridir. 20 Temmuz 1982 tarihinde kuruldu. Üniversitede 10 enstitü, 18 fakülte, 2 yüksekokul, 1 konservatuvar, 6 meslek yüksekokulu, 2'si uygulama ve araştırma hastanesi olmak üzere 49 uygulama ve araştırma merkezi vardır. Üniversite 2023 yılı “Sürdürülebilirlik” listesinde Türkiye'deki devlet üniversiteleri sıralamasında 4'üncü olurken; genel sıralamada dünyada 451-500 aralığında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Yükseköğretim Kurulu</span> Türkiyede bir devlet kurumu

YÖK olarak kısaltılan Yükseköğretim Kurulu, Türk üniversiteleri için merkezî devlet denetim organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hessen</span> Almanyada eyalet

Hessen, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin orta güneybatısında yer alan bir eyaletidir. 6 milyonu aşkın nüfusuyla ülkenin en kalabalık 5. eyaletini, yaklaşık 21.000 kilometrekarelik yüzölçümüyle de en büyük 7. eyaletini oluşturmaktadır. Eyalet başkenti Wiesbaden olup, nüfusu en büyük şehri Frankfurt'tur.

(Ortaöğretim Okullarında Okutulacak) 100 Temel Eser, Türkiye 59. Hükûmeti Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığının (MEB) ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilere hem Türk Dili ve Edebiyatı dersi müfredatı ile ilişkilendirilerek okutulması hem de boş zamanlarını değerlendirmek üzere öncelikle başvurabilecekleri kaynak eserler olarak tavsiye edilmesi için derlenmiş edebî eserlerdir. Bu liste, Millî Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik tarafından 19 Ağustos 2004'te yayımlanan bir genelgeyle kamuya açıklanmıştır. Ayrıca bu genelgede, ilköğretim okulları için de benzer bir eser listesinin hazırlanıp yayımlanacağı ifade edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Medeniyet Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi (İMÜ), 2010 yılında kurulan ve İstanbul'un Anadolu Yakası'nda konuşlanan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk malı</span> Türkiyede üretilen ürünlere verilen ad ya da ayırt edici işaret

Türk malı, Türkiye'de yetiştirilen veya fabrikalarda üretilen, imal edilen malların tamamına yakınına verilen isim ya da ayırt edici işaret.

<span class="mw-page-title-main">Google Play</span> Googleın dijital dağıtım servisi

Google Play, Google'ın Android işletim sistemi için geliştirdiği bir paket yöneticisi ve elektronik medya dağıtım/satış platformudur. Kullanıcılara Android SDK ile geliştirilen ve Google üzerinden yayınlanan uygulamalara göz atmasına ve indirmesine olanak tanır ve Android işletim sisteminin resmi uygulama mağazası olarak hizmet vermektedir.

Sibel K. Türker, Türk roman ve öykü yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yaakov Litzman</span> Ultra Ortodoks İsrail politikacısı

Yaakov Litzman İsrailli politikacı ve bakan.

<span class="mw-page-title-main">Google Keep</span> not alma uygulaması

Google Keep Google tarafından geliştirilen bir not alma uygulamasıdır. 20 Mart 2013 tarihinde durdurulmuş Google Notebook'un yerine ilan edildi. Google Keep Android ve iOS mobil işletim sistemleri için bir mobil uygulama ile bir web uygulaması olarak kullanılabilir. Hizmete diğer Google ürünleri gibi, @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account hesabı ile kaydolmak mümkündür. Eylül 2015 itibarıyla, Google Play'de 50 milyondan fazla kez indirildi.

<span class="mw-page-title-main">Google Play Gazetelik</span>

Google Play Gazetelik Google tarafından Android ve iOS işletim sistemleri için geliştirilen bir haber toplayıcı ve dijital gazeteci uygulamasıdır. Google Play hizmetine dahildir. Google Play Gazetelik, Android için 20 Kasım 2013 tarihinde Google Play Dergilerinin ve Google Currents'ın tek bir üründe bir araya getirilmesiyle başlatıldı. Bunlar abonelikleri dergilere, web akışlarına ve sunucu tarafından oluşturulan topikal yayınlara sunuyordular. 15 Mayıs 2018 tarihinde Google Haberler ve Hava Durumu ile birleşerek Google Haberler oldu.

<span class="mw-page-title-main">COVID-19 pandemisi</span> 2019da ortaya SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu küresel salgın

COVID-19 pandemisi veya Koronavirüs pandemisi, 17 Kasım 2019 tarihinde Çin'in Hubei bölgesinin başkenti olan Vuhan'da ortaya çıkan virüs salgınıdır. Çeşitli hastalarda belirli bir neden olmaksızın gelişen ve tedavi ile aşılara cevap vermeyen bir zatürre görülmesi üzerine SARS-CoV-2 olarak adlandırılan yeni bir koronavirüs teşhis edildi. Kişiden kişiye bulaşabilen virüsün bulaşma oranı 2020 Ocak ortasında büyüme gösterdi. İlerleyen zamanlarda Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya-Pasifik'te yer alan çeşitli ülkelerde yaşanan virüs vakaları rapor edilmeye başlandı. 11 Mart 2020'de Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın ilan edildi. 13 Mart 2020'de Avrupa'nın artık koronavirüs krizinin merkez üssü hâline geldiği bildirildi. 12 Nisan 2024 tarihi itibarıyla dünyada 704.753.890 onaylanmış vaka, 675.619.811 iyileşen varken virüs nedeniyle 7.010.681 hasta öldü. 5 Mayıs 2023 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü pandeminin artık küresel acil bir durum olmadığını açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de COVID-19 pandemisi</span> Türkiye COVID-19 pandemi maddesi

Dünya geneline yayılan COVID-19 salgınının Türkiye'de tespit edilen ilk vakası Sağlık Bakanlığı tarafından 11 Mart 2020 günü açıklandı. Ülkedeki virüse bağlı ilk ölüm ise 15 Mart 2020'de gerçekleşti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 Nisan 2020'de yaptığı açıklamada koronavirüs vakalarının tüm Türkiye'ye yayıldığını açıkladı. 7 Nisan 2023 itibarıyla Türkiye'de koronavirüs ile enfekte olmuş toplam hasta sayısının 17.232.066 olduğu ve mevcut hastalardan kişinin yoğun bakımda tedavi görmekte olduğu; şimdiye kadar iyileşen hasta sayısının ve ölen hasta sayısının toplam 102.174 kişi olduğu bildirildi. Bugüne kadar toplam 162.743.369 test yapıldı. 14 Ocak 2021'de başlayan aşı uygulaması kapsamında 5 Mayıs 2021 itibarıyla toplam 24 milyon 278 bin 886 kişiye aşı yapıldı. Bunlardan 14 milyon 327 bin 674 kişiye birinci doz aşı uygulanırken 9 milyon 951 bin 212 kişiye ise ikinci doz aşı uygulandı. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya en çok aşının uygulandığı ilk 5 şehir arasında yerini aldı. Ayrıca Türkiye dünyada; Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Hindistan, Birleşik Krallık ve Brezilya'nın ardından en çok aşı uygulayan 6. ülke oldu. 26 Nisan 2022 itibarıyla toplam 147 milyon 455 bin 844 doz aşı uygulandı. Bunlardan 57 milyon 814 bin 672 kişiye birinci doz aşı uygulanırken 53 milyon 29 bin 128 kişiye ikinci doz aşı, 27 milyon 738 bin 522 kişiye üçüncü doz aşı uygulandı.

Türkiye'de COVID-19 pandemisi sırasında yaşanan önemli olayların gün gün listelendiği zaman çizelgesi. Şablon:2019-2020 koronavirüs pandemisi verileri/Türkiye Tıbbi vaka tablosu

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'da COVID-19 pandemisi</span>

İstanbul'da COVID-19 pandemisi, Çin'in Hubei bölgesinin başkenti olan Vuhan'da ortaya çıkan COVID-19 hastalığı, uluslararası alana yayılarak koronavirüs pandemisine dönüşmesiyle Türkiye'nin İstanbul ilinde de Türkiye Sağlık Bakanlığı açıklamalarına göre 25 Ekim 2020 itibarıyla 140.192 kişide görüldü, 3.253 kişi ise öldü.

<span class="mw-page-title-main">Google E-Tablolar</span> G Suitein bir parçası olan bulut tabanlı bir hesap tablosu uygulaması

Google E-Tablolar, Google tarafından geliştirilen bir hesap tablosu uygulamasıdır. Google Drive hizmetine sunulan ücretsiz, web tabanlı bir ofis yazılımı paketinin bir parçası olarak dahildir. Ayrıca Google Dokümanlar ve Google Slaytlar da buna dahildir. E-Tablolar bir web uygulaması, Android, iOS, Windows, BlackBerry OS ve Chrome OS'da bir masaüstü uygulama olarak mevcuttur. Microsoft Excel ve Apple Numbers ile benzerdir.

<span class="mw-page-title-main">COVID-19 aşı kartı</span> Aşı Kartı

COVID-19 aşı kartı, COVID-19 aşısı olanlara verilen, aşıların yapıldığı tarihler ve aşının markası gibi bilgileri gösteren bir karttır. Ülkeye bağlı olarak, okul veya işyeri gibi bazı kurumlar tarafından veya yurt dışı seyahatleri için istenebilecek belgedir.