İçeriğe atla

Hayatın Kaynağı (film)

Hayatın Kaynağı
The Fountainhead
DVD Kapağı
YönetmenKing Vidor
YapımcıHenry Blanke
SenaristAyn Rand
OyuncularGary Cooper
Patricia Neal
Raymond Massey
Kent Smith
MüzikMax Steiner
Görüntü yönetmeniRobert Burks
KurguDavid Weisbart
DağıtıcıWarner Bros.
CinsiSinema filmi
TürüDram
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1949, ABD
Süre114 dakika.
Dilİngilizce

Hayatın Kaynağı (İngilizceThe Fountainhead), Ayn Rand’in aynı adlı romanından uyarlanmış 1949 yapımı bir ABD filmidir. King Vidor tarafından yönetilen filmin senaryosu yine Ayn Rand tarafından yazılmıştır.

Filmdeki ilgi çeken noktalardan biri Howard Roark'un duruşma konuşmasıdır. Ayn Rand tüm konuşmayı kitaptaki gibi yazmıştır ve filmde de bu konuşmanın ayı uzunlukta kalmasını istemiştir. Başlangıçta yönetmen King Vidor bu isteği kabul etmiş; ancak çekim esnasında konuyu biraz daha etkileyici hale getirmeye çalışmıştır. Bunu duyan Ayn Rand baş stüdyoya ulaşarak tüm konuşmanın olduğu gibi filme aktarılması isteğini yenilemiştir. Sonunda Rand kazanmış ve Vidor bütün konuşmayı çekmiştir. Bu sahne yaklaşık 6 dakika sürer. Bu, film tarihindeki en uzun konuşmalardan birisidir.

Oyuncular

ActorRole
Gary CooperHoward Roark
Patricia NealDominique Francon
Raymond MasseyGail Wynand
Kent SmithPeter Keating
Robert DouglasEllsworth M. Toohey
Henry HullHenry Cameron
Ray CollinsRoger Enright

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Sinan Çetin, Türk film yönetmeni, yapımcı. Plato Film adlı bir sinema ve televizyon yapım şirketinin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Martin Luther King Jr.</span> Afrikalı-Amerikalı Baptist pastör ve Amerikan yurttaş hakları hareketi önderi

Martin Luther King Jr. veya doğum adıyla Michael King Jr., 1955'ten 1968'deki suikastına kadar sivil haklar hareketinin en önde gelen liderlerinden biri olan Amerikalı Baptist papaz, aktivist ve siyaset filozofuydu. Siyahi bir kilise lideri ve ilk sivil haklar aktivisti olan papaz Martin Luther King Sr.'ın oğlu olan King, Jim Crow yasalarına ve diğer yasallaştırılmış ayrımcılık biçimlerine karşı şiddet içermeyen direniş ve şiddet içermeyen sivil itaatsizlik yöntemlerini kullanarak Amerika Birleşik Devletleri'ndeki beyaz olmayan insanların sivil haklarını geliştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Ayn Rand</span> Rus-Amerikan yazar ve filozof

Ayn Rand, kurduğu objektivizm felsefesi ve yazdığı Yaşamak İstiyorum, Ben (Anthem), Hayatın Kaynağı ve Atlas Silkindi kitaplarıyla tanınan filozof-yazar.

<i>Ben</i> (roman) Ayn Randın ilk kez 1938de yayımlanmış bilimkurgu romanı

Ben, Ayn Rand tarafından kaleme alınmış, ilk kez 1938 yılında yayımlanmış bir bilimkurgu romanı. Ayrıca Türkçe, Ben adının yanı sıra Ego adıyla da yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İhtiyacımız Olan Felsefe</span>

İhtiyacımız Olan Felsefe, Amerikalı yazar Ayn Rand'ın 1970'li yıllarda üniversitelerde verdiği konferansların ve The Objectivist dergisinde yayımlanan makalelerinin bir derlemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Senaryo</span> Tiyatro oyunu, piyes, film, dizi vb. eserlerin sahnelerini ve akışını gösteren yazılı metinler

Senaryo Tiyatro oyunu, piyes, dizi, film, video oyunu gibi eserlerin sahnelerini ve akışını gösteren yazılı metinlere verilen isimdir.

Objektivizm, Rus-Amerikan yazar ve filozof Ayn Rand tarafından geliştirilen bir felsefi sistemdir. Kendisi bu sistemi "insanı kahraman bir varlık olarak, kendi mutluluğunu hayatının ahlaki amacı olarak, üretken başarıyı en asil faaliyeti olarak ve aklı tek mutlak olarak gören bir kavram" olarak tanımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kirk Douglas</span> Amerikalı sahne sanatçısı (1916 – 2020)

Kirk Douglas, Amerikalı oyuncu ve film yapımcısıdır. Douglas, "Spartaküs" gibi 20. yüzyılın en önemli filmlerine imza atmış, önemli bir oyuncudur. oyuncu Michael Douglas'ın babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">King Vidor</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; senarist (1894 – 1982)

King Wallis Vidor, Amerikalı sinema yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Herkesten yeteneğine göre, herkese ihtiyacına göre!</span>

"Herkesten yeteneğine göre, herkese ihtiyacına göre", Karl Marx'ın 1875 tarihli Gotha Programı'nın Eleştirisi çalışmasında yer alan dize, komünizmin önemli sloganlarından biridir. Bu düşünce özet olarak, komünist sistemde, her bireyin yeteneğine göre üreteceğini ve her bireyin yeteneğine bakılmaksızın bu üretimden faydalanacağını söyler. Gelişmiş bir komünist toplumda, burjuva mülkiyeti ortadan kalktığı için mal ve hizmetler bu düzende birbirinden ayrılabilir. Böylece herkes ihtiyacına göre olabildiğince memnun edilmiş olur.

James Clavell, Amerikalı romancı, senarist ve film yönetmeni. Aynı zamanda II. Dünya Savaşı gazisi ve savaş tutsağıdır.

<i>Zoraki Kral</i> 2010 yapımı İngiliz filmi

Zoraki Kral, Tom Hooper tarafından yönetilen ve David Seidler tarafından senaryosu yazılan 2010 tarihsel drama. Film, 2010 Toronto Uluslararası Film Festivali, People's Choice Ödülü kazandı ve on dört BAFTA, on iki Akademi ve yedi Altın Küre ödülüne aday gösterildi.

Four Great Women and a Manicure, Simpsonlar'ın yirminci sezonunun yirminci bölümüdür. ABD'nin Fox kanalında 10 Mayıs 2009'da yayınlanmıştır. 4 hikâyenin anlatıldığı 2. Simpsonlar bölümüdür. Bu bölümdeki hikâyelerde Simpsonlar karakterleri ünlü kadınlar yerine kullanılmıştır: Selma, I. Elizabeth rolünde, Lisa, Pamuk Prenses rolünde, Marge, Lady Macbeth rolünde ve Maggie, Ayn Rand'ın The Fountainhead filmindeki Howard Roark rolündedir.

Saldırmazlık ilkesi, sağ liberteryenizm içinde, bir bireye veya onun mülküne herhangi bir kuvvetli müdahale başlatmak veya tehdit etmek olarak tanımlanan "saldırganlığın" doğası gereği yanlış olduğunu ifade eden kavram veya öğretidir. Buna göre, kendini savunma dışında zor ve şiddet kullanımı meşru değildir. Pasifizmin aksine kendini savunma ya da başkalarının savunulması sırasında kullanılan şiddet ise meşrudur.

<i>The Patriot</i> (film)

Patriot, Ernst Lubitsch tarafından yönetilen ve Paramount Pictures tarafından yayınlanan 1928 tarihli yarı biyografik bir filmdir. Çoğunlukla sessiz bir film olsa da, film senkronize bir film müziğine ve bazı konuşma sekanslarına sahipti. Film, Emil Jannings, Florence Vidor ve Lewis Stone'un başrollerini paylaştığı film Rusya İmparatoru I. Paul'un biyografik bir hikâyesini konu edinir.

<i>The Champ</i> (film, 1931) 1931 tarihli film

The Champ, Wallace Beery ve Jackie Cooper'ın başrollerini paylaştığı ve Frances Marion, Leonard Praskins ve Wanda Tuchock'un senaryosundan Kral Vidor'un yönettiği 1931 Amerikan yasa öncesi film. Film küçük oğlu (Cooper) uğruna hayatını yeniden bir araya getirmeye çalışan alkolik bir boksörün (Beery) hikâyesini anlatıyor.

<i>Stella Dallas</i> (film, 1937)

Stella Dallas, 1923 tarihli Olive Higgins Prouty'nin aynı adlı romanından uyarlanan 1937 yapımı bir Amerikan drama filmidir. King Vidor tarafından yönetildi ve başrolde Barbara Stanwyck, John Boles ve Anne Shirley var. Film, Başrolde En İyi Kadın Oyuncu ve Yardımcı Rolde En İyi Kadın Oyuncu olmak üzere iki Akademi Ödülü'ne aday gösterildi.

Charles Vidor Macar film yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Rouben Mamoulian</span> Amerikalı film yönetmeni (1897 – 1987)

Zachary Rouben Mamoulian, Ermeni-Amerikalı film yönetmeni, film yapımcısı ve tiyatro yönetmeni. Mamoulian, sinema tarihinin en etkili film yapımcılarından biri olarak kabul edilir.

<i>Atlas Silkindi</i>

Atlas Silkindi, Ayn Rand'ın 1957 tarihli romanıdır. En uzun romanı, yaşamı boyunca yayınlanan dördüncü ve son romanı olan bu eser, yazarın kurgu yazarlığı alanındaki magnum opus'u olarak kabul edilmektedir. Atlas Silkindi'nin temasını "insan aklının varoluştaki rolü" olarak tanımlamıştır ve kitap bilimkurgu, gizem ve romantizm unsurları içermektedir. Kitap, Rand'ın daha sonra Objektivizm'i oluşturacağı akıl, mülkiyet hakları, bireycilik, özgürlükçülük ve kapitalizm gibi bir dizi felsefi konuyu ele almakta ve Rand'ın devlet baskısının başarısızlığı olarak gördüğü konuları tasvir etmektedir. Rand'ın kurgu eserleri arasında, felsefi sistemini en kapsamlı şekilde ifade ettiği eserdir. Kitabın adında bulunan "Atlas Silkindi" ifadesi Yunan mitolojisindeki Atlas'ın yerküreyi taşımasına yönelik bir atıftır.