İçeriğe atla

Hayatın Evreleri

Hayatın Evreleri
Sanatçı Caspar David Friedrich
Yıl 1835
Tür Tuval üzerine yağlı boya
Boyutlar 72,5 cm × 94 cm (285 in × 37 in)
Konum Museum der bildenden Künste, Leipzig

Hayatın Evreleri[1] ya da Hayatın Safhaları[2] (Almanca: Die Lebensstufen), Alman romantik ressam Caspar David Friedrich tarafından 1835'te çizilen alegorik peyzaj. Ölümünden beş yıl önce tamamladığı bu tabloda ressam, insanın ölümlülüğü ile hayatın geçiciliğini ele almıştır.

Resimde, bir limana yukarıdan bakan bir yükselti üzerinde bulunan iki yetişkin ve iki çocuktan oluşmuş gruba doğru yürümekte olan, izleyiciye sırtı dönük yaşlı bir adam vardır.[3] Limanda farklı uzaklıklarda görülen beş gemi, karadaki beş kişinin yansıması gibidir. Böylece, insan yaşamının değişik evreleri, bir yolculuğun sona erişi ve ölüme yakınlık ile ilgili bir alegori ortaya çıkar.

Resimdeki figürlerin Friedrich ile ailesi olduğu bilinmektedir. Yaşlı adam ressamın kendisi iken, oğlan çocuğu ressamın oğlu Gustav Adolf, kız çocuğu ise kızı Agnes Adelheid'dir. Genç kadın ressamın diğer kızı Emma, silindir şapkalı adam ise yeğeni Johann Heinrich'tir.[4]

Friedrich'in birçok tablosu hayalî manzaraları gösteriken, Hayatın Evreleri'nde görülen yer, bugün kuzeydoğu Almanya'da bulunan ve ressamın doğum yeri olan Greifswald yakınlarındaki Utkiek'tir.

İçerik

Tabloda Baltık Denizi kıyısındaki bir liman günbatımında betimlenmektedir. Denizde, limana dönmekte olan üç gemi görülmektedir. Ortadaki büyük gemi yelkenlerini toplamaya başlamıştır. İki ufak yelkenli ise karaya neredeyse varmıştır. Bunlardan sağdaki, kıyıdaki beş kişilik gruba doğru yönelmiştir. Kıyıdaki beş kişi, kıyafetlerinden anlaşıldığı üzere kasaba ahalisindendir. Grubun ortasında elinde İsveç bayrağı tutan bir oğlan çocuğu oturur. Yanındaki kız çocuğu ise bayrağa doğru uzanmaktadır. Sağ taraflarında, çocuklara doğru uzanan ve sağ elini havaya kaldırmış bir kadın oturmaktadır.

Kıyıdaki grup bir yarım çember oluşturur. Perspektife göre en uzakta çocuklar vardır. Onların iki yanında izleyiciye daha yakında bulunan iki yetişkin yer alır. Sol kenarda, ileriye, çemberin dışına doğru bakan yaşlı adam dikilmektedir. Kadın ile çocuklar yazlık giysiler içindedir, ancak yaşlı adam palto giymiştir ve kürklü bir şapka takmaktadır. Ortadaki büyük geminin pruvası, bayrak tutan çocuklara hizalanmıştır.

Bu beş kişilik grup, tamamı karaya yönelmiş durumda çizilmiş beş gemi ile eşleştirilebilir. Üç grup hâlinde konumlandırılan insanlar - yaşlı bir adam, iki yetişkin, iki çocuk - ile farklı uzaklıklardaki gemilerin yerleşimi birbirini yansıtır. Bu durum ölümün yakınlığını ve yaşamın evrelerini anlatan bir alegoridir. Ortadaki gemi genç kadını simgeler. Her iki yanı, iki daha küçük gemi ile sarılmıştır ve bunlar kıyıdaki diğer iki küçük çocuktur. Resmin sağında uzaklarda ufukta kaybolmak üzere olan gemi yaşlı adamı sembolize eder.

İsveç bayrağı

Orta kısımdan detay: Çocukların elinde İsveç bayrağı

Friedrich'in memleketi olan Greifswald, 1630'a kadar Batı Pomeranya'ya dahildi. Bu tarihte bölge, İsveç egemenliğindeki İsveç Pomeranyası'na katıldı. 1815'te ise Prusya Krallığı'nın bir eyaleti hâline geldi.

Bölgenin el değiştirmesinden 20 sene sonra çizilen tabloda Friedrich'in küçük kızı Agnes Adelheid ile oğlu Gustav Adolf'ün elinde İsveç bayrağı görülmektedir. Resimdeki manzarada görülen yarımada Baltık Denizi'ne doğru uzanır ve karşı kıyı İsveç'e aittir. Ressam oğluna İsveç Kralı Gustav Adolf IV'ün adını vermiştir. İsveçli yazar Per Daniel Amadeus Atterbom'a göre Friedrich Pomeranyalı'dır ve kendini yarı-İsveçli saymaktadır.[5]

Tablonun adı

Dönemin romantik ideallerine bağlı kalan Friedrich, tablolarının tamamıyla görsel öğeleriyle öne çıkmalarını istiyordu, bu sebeple eserlerine tanımlayıcı ya da çağrıştırıcı isimler verilmemesine dikkat ediyordu. Resmi tanımlar nitelikteki Hayatın Evreleri ismi, büyük ihtimalle ressam tarafından verilmemişti. Tablo bu ismi, ressama olan ilginin arttığı 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başı arasındaki dönemde aldı.[6]

Kaynakça

  • Börsch-Supan, Helmut & Jähnig, Karl Wilhelm, 1973: Caspar David Friedrich. Gemälde, Druckgraphik und bildmäßige Zeichnungen. Munich: Prestel Verlag. ISBN 3-7913-0053-9
  • Schmied, Wieland, 1992. Caspar David Friedrich. Köln: DuMont. ISBN 3-8321-7207-6
  • Schmied, Wieland, 1999: Harenberg Museum der Malerei. 525 Meisterwerke aus sieben Jahrhunderten. Dortmund: Harenberg Lexikon Verlag. ISBN 3-611-00814-1
  • Siegel, Linda, 1978: Caspar David Friedrich and the Age of German Romanticism. Branden Publishing Co. ISBN 0-8283-1659-7.
  • Vaughan, William, 1994: German Romantic Painting (2. baskı). Yale University Press. ISBN 0-300-06047-5
  • Vaughan, William, 2004: Friedrich. London: Phaidon Press. ISBN 0-7148-4060-2
  • Wolf, Norbert, 2003: Friedrich. Köln: Taschen. ISBN 3-8228-2293-0

Kaynak notları

  1. ^ Farthing, Stephen (2007). "Ondokuzuncu Yüzyıl". Ölmeden Önce Görmeniz Gereken 1001 Resim. Caretta Yayıncılık. s. 390. ISBN 978-975-92722-9-6. 
  2. ^ Cumming, Robert (2008). "Romantizm". Sanat. İnkılap Kitabevi. s. 272. ISBN 978-975-10-2719-1. 
  3. ^ Vaughan, 297
  4. ^ Börsch-Supan (1973), sayfa 629-30
  5. ^ Atterbom, Daniel Amadeus: "Reisebilder aus dem romantischen Deutschland", 1859.
  6. ^ "Caspar David Friedrich inventing Romanticism 8 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". designboom.com. Erişim: 21 Ekim 2008.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Édouard Manet, Fransız ressam. 19. yüzyılda modern hayatı konu alan resimler yapmaya başlamış ilk ressamlardandır. Manet, gerçekçilik akımından izlenimciliğe geçişte önemli bir rol oynadı. İlk dönem başyapıtlarından Kırda Öğle Yemeği ve Olympia, kendisinden genç ressamlara esin kaynağı oldu. Daha sonraki yıllarda ise o ressamlar izlenimciliğin en önemli isimleri oldular. Günümüzde, bu iki resim, modern sanatın başlangıcı kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Gauguin</span> Fransız ressam (1848 – 1903)

Eugène Henri Paul Gauguin, Fransız ressam.

<span class="mw-page-title-main">Gustav Klimt</span> Avusturyalı sembolist ressam ve Viyana Jugendstil temsilcisi (1862-1918)

Gustav Klimt, Avusturyalı ressamdır. Genç yaşlarda sembolizm ve art nouveau akımlarından ciddi derecede etkilenmiştir. Viyana Sezession grubunun önemli üyelerindendir. Tablolarının yanı sıra duvar resimleri, eskizleri ve diğer eserleriyle de tanınır. Klimt'in birincil resim konusu kadın bedenidir, -resimlerinde âşık olduğu bir kadını sık sık model olarak kullanmıştır- ve eserlerinde ince dekoratif süslemelerle beraber zarif bir erotizm göze çarpar. Bazı tablolarında gerçekten de saf altın kullanmıştır. Viyana Üniversitesindeki tabloları II. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından tahrip edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Théodore Géricault</span> Fransız ressam (1791 – 1824)

Théodore Géricault, özellikle Medusa'nın Salı isimli tablosuyla tanınan Fransız ressam ve taş baskı sanatçısıdır. Romantik akımın önderlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Antoine-Jean Gros</span> Fransız ressam (1771 – 1835)

Baron Antoine-Jean Gros, Fransız ressamdı.

<i>Horas Kardeşlerin Yemini</i>

Horas Kardeşlerin Yemini ya da Horatiusların Yemini, Jacques-Louis David'in 1784 yılında tamamladığı tablosudur. 330 × 425 cm boyutlarındaki tablo tuval üzerine yağlı boya ile çizilmiştir ve halen Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Caspar David Friedrich</span> Alman ressam

Caspar David Friedrich 19. yüzyılda yaşamış bir Alman ressamdır. Resimleri özellikle peyzaj cinsindendir. Çalışmalarında Romantizm akımının etkisi altında kalmıştır. Özellikle kariyerinin orta dönemlerindeki alegori peyzajları ile ünlüdür. Bu çalışmalarında karanlık silüetler, sabah sisi ve kıraç ağaçlar önemli derecede yer almaktadır.

<i>Çocuk Oyunları</i> (tablo)

Çocuk Oyunları, Çocukların Oyunu ya da Çocukların Oyunları, Flaman ressam Pieter Brueghel'in 1560 yılında ahşap panel üzerine yağlı boya ile çizdiği tablodur. Tabloda 16. yüzyıl Hollanda'sından 80 farklı çocuk oyunu betimlenir. Tablo, Viyana'daki Sanat Tarihi Müzesinde sergilenmektedir.

<i>Köy Düğünü</i>

Köy Düğünü, Flaman Rönesans ressamı Pieter Brueghel (baba) tarafından 1567 ya da 1568'de ahşap panel üzerine yağlı boya ile çizilmiş tablodur. Ressamın, köylü hayatını konu edindiği birçok janr resminden biri olan tablo, Viyana'daki Sanat Tarihi Müzesi'nde sergilenmektedir.

<i>İkarusun Düşüşü Sırasında Bir Manzara</i>

İkarus'un Düşüşü Sırasında Bir Manzara, Flaman ressam Pieter Brueghel'e atfedilen tablodur. Tuval üzerine yağlı boya ile 1558'de çizilmiştir. Tablo, Brüksel'deki Belçika Kraliyet Güzel Sanatlar Müzesi'nde sergilenmektedir.

<i>Fırtına</i> (tablo)

Fırtına, İtalyan ressam Giorgione'nin 1506 - 1508 tarihleri arasında yaptığı Rönesans tablosu. Venedikli bir soylu olan Gabriele Vendramin tarafından sipariş edilen eser, şu anda Venedik'teki Gallerie dell'Accademia'da sergilenmektedir. Tablo, ressamın ilk resmi olarak bilinir.

Giorgione, gerçek adı Giorgio Barbarelli da Castelfranco olan, Yüksek Rönesans akımına yön veren İtalyan ressam. Bugün kesin olarak ona mal edilen sadece altı tablo bulunmasına rağmen Giorgione, erişilmez şiirsellikteki eserleriyle bilinir. Kimliği ve eserleri hakkındaki bilinmezlik onu Avrupa resim tarihinin en gizemli ressamlarından biri yapmıştır.

<i>Atölyede Öğle Yemeği</i>

Atölyede Öğle Yemeği, Fransız ressam Édouard Manet tarafından 1868 yılında yapılmış tuval üzerine yağlı boya tablo. Eser şu anda Münih'teki Neue Pinakothek'te sergilenmektedir.

<i>Deniz Kenarında Keşiş</i>

Deniz Kenarında Keşiş, Alman romantik ressam Caspar David Friedrich'in yağlı boya tablosu. Tablo 1808 ile 1810 yılları arasında Dresden'de çizildi ve ilk olarak ressamın Meşe Ormanında Manastır isimli tablosuyla birlikte Berlin Akademisi'nin 1810 sergisinde sergilendi. Bu sergide Friedrich'in talebi doğrultusunda Deniz Kenarında Keşiş, diğer tablonun üstüne asılmıştı.

<i>Meşe Ormanında Manastır</i> David Friedrichin yağlı boya tablosu

Meşe Ormanında Manastır ya da Meşe Ağaçları Altındaki Manastır, Caspar David Friedrich'in yağlı boya tablosu. Tablo 1809-1810 yıllarında Dresden'de çizildi ve ilk defa Deniz Kenarında Keşiş isimli tabloyla birlikte Berlin Akademisi'nin 1810 sergisinde sergilendi. Bu sergide Friedrich'in talebi doğrultusunda Meşe Ormanında Manastır, diğer tablonun altına asılmıştı.

<i>Bulutların Üzerinde Yolculuk</i>

Bulutların Üzerinde Yolculuk ya da Sis Denizinde Amaçsızca Dolaşan Adam, Alman romantik ressam Caspar David Friedrich tarafından 1818'de çizilen yağlı boya tablo. Tablo şu anda, Almanya'nın Hamburg kentindeki Kunsthalle Hamburg'da sergilenmektedir.

<i>Rügen Kayalıkları</i>

Rügen Kayalıkları, Alman romantik ressam Caspar David Friedrich tarafından 1818'de çizilen yağlı boya tablo. Tablo şu anda, İsviçre'nın Winterthur kentindeki Museum Oskar Reinhart am Stadtgarten koleksiyonundadır.

<i>Buz Denizi</i>

Buz Denizi ya da Buzda Gemi Enkazı, Almanca özgün adı Das Eismeer ya da Die gescheiterte Hoffnung olan ve Alman romantik ressam Caspar David Friedrich tarafından 1823–1824 yıllarında çizilen yağlı boya tablo.

Vasily Grigoreviç Perov, Rus Realist hareketinin önemli bir figürü olan Rus ressamı ve Geziciler'in kurucu üyelerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Carl Gustav Carus</span>

Carl Gustav Carus Alman tıpçı ve ressamdır. Çok yönlü bir insan olarak Alman romantizminin önemli figürlerindendi. Ressam olarak Caspar David Friedrich ile birlikte çalıştı ve genellikle peyzaj resimleri çizdi. "Erdlebenbildkunst" adını verdiği bir peyzaj resmi teorisi geliştirdi. Bu teori doğadaki yeryüzü şekillerinin içsel işleyişinin resimde gösterimini savunuyordu.