Serie A, İtalyan futbol liglerinin en üst seviyesidir. Ana sponsoru TIM (Telecom Italia Mobile) adındaki İtalyan telekomünikasyon şirketidir.
Başbakanlık Kupası, ilk kez 1944 yılında oynanmaya başlanmıştır. 5 yıl devam eden kupa, Türkiye Futbol Birincisi ile Millî Küme Şampiyonu arasında oynanmıştır. 1950 yılında Millî Küme'nin son bulması ile Başbakanlık Kupası da 1966 yılına kadar yapılmamıştır.
Spor Toto Kupası ve "Türkiye Lig Kupası", 1964-1971 yılları arasında Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen lig kupası. Bu kupayı en çok alan Beşiktaş olmuştur.
Türkiye Futbol Şampiyonası ya da Türkiye Futbol Birinciliği, Türkiye'de ülke çapında yapılan ilk futbol şampiyonasıdır. Türk İdman Cemiyetleri İttifakı'nın 1924 yılında Ankara'da yapılan bir genel kurul toplantısında düzenlenmesi kararlaştırıldı. Futbol Heyet-i Müttehidesi adıyla kurulan Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlendi. Lig formatında düzenlenen bölge ve şehir liglerinde şampiyon olan takımları, eliminasyon usulüne göre karşılaştıran organizasyon, farklı şehir takımlarını bir araya getiren ilk ulusal futbol şampiyonası olma özelliğini taşımaktadır.
Türkiye nüfusunun % 29’unu 12-24 yaş grubu oluşturmaktadır. Geriye kalan orta yaş ve yaşlı nüfusu oluşturan grupla birlikte genç nüfusun spora olan ihtiyacı oldukça fazladır. Şöyle ki; günümüzde gerek bilim ve teknolojideki gelişmeler, gerekse tıp alanındaki gelişmeler ortalama yaşam sınırını yükseltmiştir. Böylece spor yapmaya olan ihtiyaç artmaktadır. Spora ihtiyaç gösteren grupların spor yapabilmesi ise öncelikle spor kulüpleri ile okullarda olabilmektedir. Ancak Türkiye’de spor kulübü sayısı, 1999 verilerine göre 5.988’dir. Bunun 4.828’i futbol branşında, 1.160’ı ise diğer spor branşlarında faaliyet göstermektedir. Yani, her 10.455 kişiye bir spor kulübü düşmekte, futbol branşı baz alındığında ise her 12.967 kişiye bir futbol spor kulübü düşmektedir. İl bazında ise, Uşak'ta 3874 kişiye bir spor kulübü düşerken, Ankara’da 14.004 kişiye, İstanbul’da 14.474 kişiye bir spor kulübü düşmektedir. Böylece, Ankara, İstanbul gibi büyük iller Türkiye ortalamasının altında kalmaktadır. Nüfusa göre spor kulübü başına düşen en fazla insan sayısı ise Kilis'te bulunmaktadır (36.681).
Bu madde, Türkiye futbol liglerinin sistemini içermektedir.
Süper Kupa ya da sponsorluk anlaşmaları gereğince Turkcell Süper Kupa, Türkiye'de yeni sezon başlamadan önce Süper Lig şampiyonu ile Türkiye Kupası şampiyonu takımların arasında oynanan futbol organizasyonu.
Bardzraguyn humb, Ermenistan'ın en üst düzeydeki futbol ligidir. 1992 yılından beri Ermenistan Futbol Federasyonu tarafından düzenlenmektedir. 1936-1991 yılları arasında Sovyetler Birliği'nde bölgesel bir turnuva şeklindeydi. Bu ligde bir sezon ilkbahardan sonbahara kadar sürmektedir. Ama 1995-1996 ve 1996-1997 sezonları sonbahardan ilkbahara kadar düzenlenmiştir. Lig, 10 takımdan oluşmaktadır ve bir alt düzeydeki ligi Ermenistan Birinci Ligi'dir. Geçmiş yıllarda toplam sekiz takım ve iki gruptan meydana gelmekteydi. Ligin şampiyonu UEFA Şampiyonlar Ligi ön eleme turuna, ligin ikincisi ve üçüncüsü ise UEFA Konferans Ligi ön eleme turuna katılır.
Galatasaray sezonları listesi, Galatasaray 'nın, herhangi bir ligde ilk kez mücadele etmeye başladığı 1906-07 sezonundan günümüze kadarki lig, Avrupa kupaları ve ulusal kupalardaki sezonlarının listesini içermektedir. Kulüp, 1905'te, Galatasaray Lisesi öğrencilerinden Ali Sami Yen önderliğinde Asım Tevfik Sonumut, Emin Bülent Serdaroğlu, Celal İbrahim, Boris Nikolof, Milo Bakiç, Pol Bakiç, Bekir Sıtkı Bircan, Tahsin Nahit, Reşat Şirvanizade, Hüseyin Hüsnü Kayacan, Refik Cevdet Kalpakçıoğlu ve Abidin Daver tarafından kuruldu.
Futbol, Arnavutluk'ta hem katılımcılar hem de izleyiciler bakımından en popüler spordur. Ülkedeki tüm futbol faaliyetleri Arnavutluk Futbol Federasyonu tarafından yürütülmektedir.
Pezoporikos Club Larnaca Kıbrıs futbol, basketbol ve voleybol kulübü. 1927 yılında kuruldu, futbol kulübü 1938'de Kıbrıs Ligi'ne katıldı. İki kez A' Katigorias'ni ve bir kez de Kıbrıs Kupası'nı kazandı. Kulübün renkleri yeşil-beyazdır. 1994'te EPA Larnaca kulübüyle birleşti ve bu birleşme sonucunda oluşan yeni kulüp AEK Larnaca adını aldı.
Bursaspor, 3. Lig'de mücadele eden Bursa merkezli futbol takımıdır. Renkleri yeşil-beyaz, takma adı Yeşil Timsahlar'dır. Süper Lig'de şampiyon olan 6 takımdan biridir.
Resmî adıyla İskoçya Futbol Federasyonu Challenge Kupası ya da yaygın olarak kullanılan şekliyle İskoçya Kupası İskoçya futbolundaki ana millî kupa organizasyonudur. Tek maçlı eleme sistemi ile oynanan kupa, aynı zamanda düzenleyicisi olan İskoçya Futbol Federasyonu'nun ismini taşır. Organizasyon ilk kez 1873-74 sezonunda düzenlenmiştir. Organizasyon, sponsorluk anlaşması sebebiyle William Hill İskoç Kupası olarak anılmaktadır.
Superkubak Belarusi, 2010 yılından bu yana Belarus Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen ulusal kupa organizasyonudur. Belarus Lig şampiyonu ve Kubak Belarusi şampiyonları arasında oynanır. İki kupayı da aynı takımın kazanması durumunda lig şampiyonu olan takım maçı Kubak Belarusi'yi kaybeden finalist ile oynar. Maçlar genellikle Şubat ayının sonu veya Mart ayının başında yapılır.
Kazakistan Süper Kupası, Kazakistan Futbol Federasyonu tarafından her sezon başı düzenlenen kupa organizasyonudur. Premyer-Liga şampiyonu ile Kazakistan Kupası şampiyonu arasında oynanır. İki kupayı da aynı takımın kazanması durumunda lig şampiyonu olan takım, finalde lig ikincisiyle karşılaşır. 2021 yılından itibaren kupadaki takım sayısı dörde çıkarılmıştır.
Kadınlar 1. Ligi şampiyonları listesi, Türkiye kadınlar futbol ligleri hiyerarşisinin 2. düzey futbol ligi olan Kadınlar 1. Ligi'nin şampiyonlarının yer aldığı listedir. Türkiye Bayanlar Futbol Ligi adıyla düzenlenen ilk sezon olan 1993-94 sezonu ve ikinci sezon deplasmanlı iki maç üzerinden dört gruplu lig sistemiyle yapılmış, 1995-96 sezonundan lige ara verilen 2002-03 sezonuna dek iki gruplu sistemle oynanmıştır. Şike yapılması, bazı takımların maçlara çıkmaması, ve idari-mali sorunlar nedenleriyle kulüplerin kapanmasıyla 2003-04, 2004-05 ve 2005-06 sezonlarında ara verilen lig 2006-07 sezonunda ikişer gruplu normal sezon ve play-off sistemiyle yeniden düzenlenmeye başlamıştır. Ertesi sezon beş gruplu 1. kademe, üç gruplu 2. kademe ve play-off sistemine geçilen organizasyon, Bayanlar 1. Ligi adını aldığı 2008-09 ve 2010-11 sezonları arasında deplasmanlı lig formatında oynanmıştır. Günümüzdeki adıyla düzenlendiği 2011-12 sezonunda statü tekrar değiştirilerek klasman, kademe ve final grupları sistemi benimsenmiştir. 2012-13 sezonunda deplasmanlı lig sistemine geri dönülmüş fakat ertesi sezon kademe ve final grupları formatı uygulanmıştır. 2014-15 sezonunda bir kez daha deplasmanlı lig statüsüne geri dönülse de 2016-17 sezonunda deplasmanlı lig sistemi ile birlikte sekiz haftalık play-off/play-out sistemi uygulamaya konulmuştur.
2016 Türkiye Süper Kupası, 2015-16 Süper Lig şampiyonu Beşiktaş ile 2015-16 Türkiye Kupası şampiyonu Galatasaray arasında 13 Ağustos 2016 tarihinde oynanan 43. Süper Kupa maçıdır.
Kuzey Kıbrıs Süper Kupası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu tarafından 2010 yılından bu yana düzenlenen ve Süper Lig şampiyonu ile Kıbrıs Kupası şampiyonu arasında oynanacak karşılaşmanın galibine verilen kupa.
Türkiye futbol şampiyonları, Türkiye'nin her yıl düzenlenen en üst düzey futbol şampiyonalarını kazanan takımlardır. Ülke çapında düzenlenen ilk futbol turnuvası, Türkiye Futbol Şampiyonası ya da diğer adıyla Türkiye Futbol Birinciliği'dir. İlk kez 1924 yılında Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen bu organizasyonda bölge (mıntıka) liglerinde şampiyon olan takımlar eleme usulüne göre karşılaşıp Türkiye şampiyonunu belirlemişlerdir. İlk şampiyonada askerî mıntıkasında birinci olup katılan Harbiye İdman Yurdu yenilgisiz ve tek bir gol yemeden Türk futbol tarihindeki ilk ülke şampiyonu olmuştur. 1937'de ise ülkenin ilk deplasmanlı millî futbol ligi olan Millî Küme hayata geçirilmiştir. Lig 1950'de son kez icra edilip sonlandırılmıştır.
Federasyon Kupası, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 1956-57 ve 1957-58 sezonlarında Şampiyon Kulüpler Kupası'na katılacak takımı belirlemek için düzenlenen ulusal futbol şampiyonasıdır. 1950'de sonlanan Millî Küme'den sonra profesyonel yerel liglerin başlamasıyla Türkiye çapında düzenlenen bir turnuva yoktu. 31 Ağustos 1955'te Futbol Federasyonu, 1955-56 sezonunu takiben profesyonel lig bulunan bölgelerin takımlarından oluşan bir Federasyon Kupası'nın oynanacağını açıkladı. 26 Eylül 1956'da İstanbulspor - Emniyet maçı ile kupa maçları başladı. Kupayı kazanan takım Beşiktaş oldu ve Türkiye'yi Avrupa'da temsil etme hakkı kazandı ancak TFF'nin UEFA'ya geç başvurması nedeniyle bu hakkı kullanamadı. İlk sezonu başarı ile düzenlenen kupa, bir sene sonra tekrar düzenlendi. Bu turnuvayı kazanan takım da Beşiktaş oldu.