İçeriğe atla

Hayalet yazar

Hayalet yazar veya gölge yazar; kitap, senaryo, konuşma, makale, şarkı, blog, hikâye gibi metinleri başkası adına yazması için kiralanan kişidir. Ünlüler, yöneticiler ve siyasi liderler, otobiyografileri, anıları, dergi makalelerini veya diğer yazılı materyali hazırlamak veya düzenlemek için çoğu zaman hayalet yazarları kiralamaktadır. Müzikte, hayalet yazarlar çoğu zaman şarkı, şarkı sözü ve enstrümantal parça yazmak için kullanılır. Senaryo yazarları, geliştirmek amacıyla senaryolarını düzenlemek ya da yeniden yazmak için hayalet yazarları da kullanabilirler.

Genellikle, hayalet yazar ve müellif arasındaki sözleşmede, birinin anonim kalmasını zorunlu kılan bir gizlilik hükmü vardır. Bazen yazar ya da yayıncı tarafından, yazarlık hizmetleri için bir "araştırmacı" ya da "araştırma asistanı" olarak adlandırılan yazarlık hizmetleri için kabul edilir, ancak çoğu zaman hayalet yazarın adı geçmez.

Bir pop müzik hayalet yazarı, adı geçen müzisyenin tarzında şarkı sözleri ve bir melodi yazar. Görsel sanatlarda, güzel sanatlar ya da ticari sanatta çok sayıda asistan için çizgi roman gibi tek bir sanatçıya ödün verilmiş bir eser üzerinde çalışmak nadir değildir. Ancak yazarın katkılarının kabulü kamuya açıktır ve söz konusu yazar hayalet yazar olarak görülmez.

Genel bakış

Bir danışman ya da kariyer değiştiricisi, mesleki alanda bir konuyla ilgili bir kitap yazmak, alanlarında 'uzman' olarak güvenilirliğini artırmak ya da geliştirmek için bir hayalet yazarına para ödeyebilir. Kamu görevlileri ve politikacılar, resmi yazışmalara büyük miktarda cevap vermek için "yazışma memurları" görevlendirir. Hayalet yazarlar çeşitli nedenlerle işe alınırlar. Çoğu durumda ünlüler veya kamuoyundaki figürler, birkaç yüz sayfalık otobiyografi veya "nasıl yapılır" kitabını yazmak ve araştırmak için zaman, disiplin veya yazma becerilerine sahip değildir. Bir ünlü ya da halk figürü kısa bir makaleyi kaleme almaya yönelik yazı yazma becerisine sahip olsa bile, birkaç yüz sayfalık bir kitabı nasıl yapılandıracağını ve düzenleyeceğini bilemeyebilir. Diğer durumlarda yayıncılar, her yıl çok iyi bilinen ve oldukça pazarlanabilir yazarlar adı altında yayınlanabilecek kitap sayısını artırmak için ya da yeni veya gelecek haber değeri taşıyan bir olayla bağlantılı toplanan kitabı hızla yayımlamak için hayalet yazarları kullanırlar.

Roller

Hayalet yazarların, bitmiş bir eserin yapımına değişik derecelerde katkısı olabilir. Bazı hayalet yazarlar, kaba bir taslak ya da kısmen tamamlanmış çalışmayı düzenlemek ve temizlemek için işe alınırken diğerleri ise ismi geçen yazar tarafından hazırlanan taslağa dayanarak çoğunu yazmak için işe alınır. Ünlüler için bir otobiyografi üretmek gibi bazı projeler için hayalet yazarlar önemli miktarda araştırma yapacaklardır. Hayaletler yazarlar ünlü bir yazar tarafından yayınlanabilecek kitap sayısını arttırmanın bir yolu olarak, mevcut bir yazarın tarzında kurgu yazmak içinde kiralanırlar.

Hayalet yazarlar, genellikle bir müşteri için birkaç aydan tam bir yıla kadar süren kurmaca ve kurgu çalışmalarını araştırdıkları, yazdıkları ve düzenledikleri bir dönem geçirirler.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Edebiyat</span> sözlü ya da yazılı anlatıma dayanan sanat

Edebiyat, yazın veya literatür, dil aracılığıyla; duygu, düşünce, hayal, olay, durum veya herhangi bir olgunun edebî bir tarzda ve etkili bir şekilde yazılı veya sözlü anlatımını gerçekleştiren; malzemesi söz ve ses; muhatabı insan olan bir sanat dalıdır. Edebî yazılar yazan sanatçılara edebiyatçı denir. Daha kısıtlayıcı bir tanımla, edebiyatın; bir sanat formu olarak oluşturulan yazılar olduğu düşünülmüştür. Bunun nedeni, günlük kullanımdan farklı olarak edebiyatın, dil ürünü olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Roman</span> bir kişi ya da bir grup insanın başından geçenleri, onların iç ve dış yaşantılarını belli bir kronolojik, mantıksal, duygusal ya da sanatsal ilişkiyi gözeterek öyküleyen uzun kurgusal anlatı

Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Grafik tasarım</span> Zihin yoluyla geliştirilip, görsel ya da yazılı bir şekilde bir mesajı iletme

Grafik tasarım bir mesajı iletmek, bir görseli geliştirmek veya bir düşünceyi görselleştirmek için metnin ve görsellerin algılanabilir ve görülebilir bir düzlemde, iki boyutlu, üç boyut ve de dört boyut olarak organize edilmesini içeren yaratıcı bir süreçtir. Baskı, ekran, hareketli film, animasyon, iç mimari, ambalaj tasarımı gibi birçok ortamda dijital veya dijital olmayacak bir şekilde uygulanabilir. Grafik sanatı ve grafik tasarımlarda, görsel sanatların temel ilkeleri olan hizalama, denge, karşıtlık, vurgulama, hareket, görüntü, oran, yakınlık, tekrarlama, ritim ve birlik geçerlidir. Grafik tasarım için grafik tablet, grafik yazılımı, uygulama yazılımı ve programları kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">George Bernard Shaw</span> Yazar

George Bernard Shaw, İrlandalı yazardır. Oyun yazarı olarak ünlenen yazar, altmıştan fazla oyuna imza atmıştır. Hem 1925'te Nobel Edebiyat Ödülü'nü hem de 1938'de Pygmalion ile Oscar'ı alarak, bu iki ödülü de alabilen ilk insan olmuştur. Sosyalizm ve kadın haklarının koyu bir savunucusu olmuştur. Shaw, vejetaryen olmasının yanında ayrıca içki ve sigaradan da hayatı boyunca kaçınmıştır. Ayrıca resmi eğitime de karşı çıkmıştır. Shaw, 94 yaşına geldiği 1950'de, ağaç budarken merdivenden düştükten sonra oluşan yaralarının iyileşmemesi sonucunda olaydan birkaç gün sonra ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kitap</span> ciltli veya ciltsiz olarak bir araya getirilmiş, basılı veya yazılı kâğıt yaprakların bütünü

Kitap ya da betik, bir kenarından birleştirilerek dışına kapak takılmış, yani ciltlenmiş kâğıt, parşömen, vb. malzemeden üretilmiş üzeri baskılı sayfaların bir araya gelmesiyle oluşan okumalıktır.

<i>Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü</i> Yüzüklerin Efendisi serisinin üçüncü filmi (2003)

Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü, Peter Jackson'ın yönetmenliğini yaptığı, J. R. R. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi kitaplarının ikinci ve üçüncü bölümlerinden uyarlanan 2003 yılında gösterime giren fantezi filmidir. Yüzüklerin Efendisi film serisinin Yüzük Kardeşliği ve İki Kule'den sonra üçüncü filmidir.

Beşir Ayvazoğlu, edebiyatçı, şair, yazar, gazeteci.

Fransız edebiyatı, Fransızca kullanılarak ortaya çıkan edebiyat ürünlerini kapsar. Dünyanın en zengin ve en etkileyici edebiyatlarından biridir. Fransız yazarlar başta epik şiir, lirik şiir, drama ve kurgu olmak üzere edebi yazınların tümüne katkıda bulunmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Film yapımı</span>

Film yapımı ya da film çekimi, bir film yapmak için takip edilmesi gereken birkaç aşamayı içeren bir süreçtir. Bir filmin yapılması ilk olarak hikâyenin fikrini bulmakla ya da fikri satın almakla başlar. Daha sonra bu fikir senaryoya dökülür. Film çekilir, kurgulanır ve son hâlini aldıktan sonra seyirciye sunulur. Prodüksiyon daha sonra senaristlik, rol dağıtımı, yapım öncesi, çekim, ses kayıt ve reprodüksiyonu, yapım sonrası ve bitmiş ürünün izleyici önünde gösterilmesiyle devam ediyor. Bu genellikle büyük bir insan kapasitesi gerektirmektedir ve bunun tamamlanması birkaç aydan birkaç yıla kadar geçen bir süre alabilir. Film yapımı ekonomik, sosyal ve politik açıdan dünya üzerinde büyük bir yer kaplamaktadır. Ve film yapımında çeşitli teknolojiler ve film teknikleri kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Saul Bellow</span> Kanadalı-Amerikalı yazar (1915 – 2005)

Saul Bellow, Kanada doğumlu Yahudi asıllı Amerikalı yazardır. Edebiyat alanında Nobel Ödülü'nü 1976 yılında ve Ulusal Sanat Madalya'sını 1988 yılında kazanmıştır.

Bilimsel yazı, bilgiyi öğretme, doğruluk ve yenilik için yazılan yazı türüdür. Kendine özgü bir anlatım tarzıdır. Yazı, dile dayanır. Dil ortak anlaşma aracıdır. Belli kural ve tekniklere dayanarak yazılan bir yazı amacına ulaşabilir.

<span class="mw-page-title-main">Satyajit Ray</span>

Satyajit Ray, Hindistanlı yönetmen, yapımcı. 20. yy.'ın en önemli yönetmenlerindendir. Kalküta'da Bengalli ve sanat dünyasının önde gelen ailelerinden birinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Presidency College ve Visva-Bharati Üniversitesinde okudu. Kariyerinin başında reklam alanında çalışan Ray, Fransız yönetmen Jean Renoir'le tanışması ve bir Londra ziyaretinde İtalyan yeni gerçekçi film Bisiklet Hırsızları'nı seyretmesinin ardından, film çekmeye karar verdi.

<i>Sinema El Kitabı</i>

Sinema El Kitabı, 1964 yılında Elif Yayınları'ndan çıkan bu kitap, sinema yazarı Nijat Özön tarafından kaleme alınmıştır. Sinemanın tarihi, tekniği ve sanatı hakkında bilgiler vermektedir. Kitap siyah beyaz fotoğraflar ve çizimlerle desteklenmiştir. Kitabın sonunda kapsamlı bir dizini vardır.

<i>Tehlikeli İlişkiler</i> (film)

Tehlikeli İlişkiler 1988 ABD İngiltere ortak yapımı romantik-dramatik dönem filmdir. Özgün adı Dangerous Liaisons olan film 14 Temmuz 1989'da Türkiye'de gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">William Goldman</span> Amerikalı yazar (1931 – 2018)

William Goldman, Amerikalı senaryo yazarı ve romancı.

Songwriters Hall of Fame, National Academy of Popular Music'in bir koludur. 1969'da besteci ve söz yazarı Johnny Mercer ile müzik yayıncıları Abe Olman ve Howie Richmond tarafından kuruldu. Amaç bir müze kurmak olsa da, Nisan 2008 itibarıyla bu gerçekleştirilemedi. Onun yerine bu amacı gerçekleştirmek için bir çevrimiçi sanal müze faaliyete geçmiştir. New York'ta bir ofisi bulunur. Atölyeler düzenlemekte ve umut veren yeni sanatçılara şarkı yazma yeteneklerini geliştirmeleri amacıyla burs vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gençler</span>

Gençler, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın yayınlanan ilk öyküsüdür. Bir partide tanışan iki gencin diyalogu üzerine kurulu olan Gençler, Story dergisinin Mart/Nisan 1940 sayısında yayınlandı.

Light novel, Japonya'da ortaya çıkmış bir roman tipidir. İngilizce “light ve “novel” kelimelerinin birleşiminden oluşmuş Japon yapımı İngilizce (wasei-eigo) bir terimdir. Genellikle “Ranobe", “Rainobe" olarak kısaltılır. Ender olarak keibungaku, keishōsetsu olarak da geçer.

<span class="mw-page-title-main">Philippe Soupault</span> Fransız yazar (1897 – 1990)

Philippe Soupault Fransız yazar ve şair, romancı, eleştirmen ve siyasi eylemci idi. Dadaizm'de aktifti ve daha sonra Sürrealist hareketi André Breton'la kurdu. Soupault, periyodik Littérature'yı, 1919'da Paris'teki yazarlar Breton ve Louis Aragon'la birlikte başlattı ve birçok kişi için Sürrealizmi atmosferini başlattı. Otomatik yazının ilk kitabı olan Les champs magnétiques (1920), Soupault ve Breton'un ortak yazarlığıydı. 1927'de Soupault, eşi Marie-Louise'nin yardımıyla William Blake'in Masumiyet ve Deneyim Şarkılarını Fransızcaya çevirdi. Ertesi yıl, Soupault, şairin edebiyatta Sürrealist hareketi öngören bir "dahi" olduğunu savunan Blake üzerine bir monograf hazırladı. Radyo Tunus'u Vichy yanlısı rejim tarafından tutuklandığında 1937'den 1940'a kadar yönetti. Cezayir'e başarıyla kaçtı.

<i>Colette</i> (film)

Colette, Westmoreland, Rebecca Lenkiewicz ve Richard Glatzer tarafından yazılan senaryodan Wash Westmoreland tarafından yönetilen bir 2018 biyografik drama filmidir. Film Fransız romancı Colette'in hayatına dayanmaktadır. Filmin başrollerinde Keira Knightley, Dominic West, Eleanor Tomlinson ve Denise Gough yer alıyor.