İçeriğe atla

Hayalet restoran

Hayalet restoran sadece yemek teslimatı yapacak şekilde çalışan restoran işletmesidir. Müşterilerin telefon, mobil uygulama, internet sitesi veya çevrimiçi yemek sipariş sistemleri üzerinden vermiş olduğu yiyecek-içecek siparişlerini kurye ile teslim edecek şekilde çalışmaktadır.[1] Hayalet restoranlar normal bir restoranda olduğu gibi müşterilere hizmet edecek yiyecek yeri bulundurmadığından başta gayrimenkul olmak üzere, çalışan, ekipman gibi giderleri daha az olabilmektedir.[2][3]

Hayalet restoranların maliyetlerini normal giderlerinin yanında sadece yiyecek teslimatı şeklinde çalışmaları nedeniyle çevrimiçi yemek teslimatı yapan firmalara ödedikleri komisyonlar gider kalemlerinde önemli bir paya sahiptir.[3]

Günümüzde Uber, Deliveroo başta olmak üzere birçok yemek teslimatı uygulaması hayalet restoranlarla hizmet vermek üzere çeşitli girişimlerde bulunmaktadır.[4]

Terminoloji

Hayalet restoranlar; sanal restoran, gölge restoran, teslimat odaklı restoran veya yalnızca çevrimiçi restoran olarak da adlandırılabilir.

Hayalet restoran karanlık mutfak olarak adlandırılmakla beraber hayalet mutfaklar sadece bir restoran markası için değil birden çok marka için çalışabilirken; hayalet restoranlar sadece kendi markaları için çalışmaktadır.[5][6]

Kaynakça

  1. ^ "The next big restaurant chain may not own any kitchens". Tech Cruch. Verizon Media. Kasım 2018. 8 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2019. 
  2. ^ "Here's Why a Lot of Delivery Food Isn't Coming From Actual Restaurants The incubators are like WeWork for the restaurant industry". Eater Los Angeles. Vox Media. 23 Mayıs 2018. 27 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2019. 
  3. ^ a b "Are Virtual Restaurants Dining's Next Hot Trend?". Eater. 30 Eylül 2016. 2 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2020.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "eater" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  4. ^ "Your Favorite Uber Eats Restaurant Might Not Actually Exist". Eater. 24 Ekim 2018. 24 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2019. 
  5. ^ "9 restaurants, 1 kitchen, no dining room". chicagotribune.com. TRIBUNE PUBLISHING COMPANY. 27 Mart 2017. 27 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2020. Butcher Block, Milk Money and Leafage share the same address, chefs and owner. 
  6. ^ "A Quick Tour of Kitchen United's Virtual Kitchen Operation". thespoon.tech. The Spoon. 17 Ağustos 2018. 19 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Restoran</span> yemek hazırlayan ve sunan işletme

Lokanta veya restoran, ücret karşılığında müşterilere yemek ve içecek hazırlanıp servis edilen yer. Çoğunlukla büyük bir yemek salonu ve mutfaktan meydana gelir. Sözcük, Fransızca restaurer kelimesinden türemiştir.

Delivery Hero, Berlin, Almanya merkezli halka açık bir çevrimiçi gıda dağıtım hizmeti. Şirket Avrupa, Asya, Latin Amerika ve Orta Doğu'da 40'ın üzerinde ülkede, 500.000'den fazla restoran ile birlikte çalışmaktadır. Şirket Mayıs 2015'te Türk yemek sipariş sitesi Yemeksepeti.com'u 589 milyon dolara satın almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hong Kong mutfağı</span>

Hong Kong mutfağı, Hong Kong'un eski Britanya kolonisi olması ve uzun zaman uluslararası bir ticaret limanı olarak işlev göstermesi nedeniyle çok çeşitli unsurların etkisi altında olmuş bir mutfaktır; Hong Kong mutfağının ana etki kaynakları Kanton mutfağı, Britanya mutfağı, diğer Batı mutfakları, diğer Çin mutfakları, Japon mutfağı ve Güneydoğu Asya mutfakları. Hong Kong; yol kenarı tezgahlarından en lüks restoranlara kadar, her sınıfta sınırsız çeşitlilikte yiyecekler sunmaktadır. Hong Kong'un dünyaca ünlü bir yemek kültürü var ve Hong Kong şehri, 2017 yılı itibarıyla en az bir Michelin yıldızına layık görülmüş 50'den fazla restoran barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çevrimiçi yemek siparişi</span>

Çevrimiçi yemek siparişi, bir web sayfası veya mobil uygulama aracılığıyla yerel bir restorandan veya gıda kooperatifinden yemek teslimi veya paket teslimidir. Tüketim mallarını çevrimiçi olarak sipariş etmek ve müşterilere sık sık çevrimiçi alışveriş yapmayı kolaylaştırmağa izin veriyor. Bir müşteri, genellikle mutfak türüne göre filtrelenen ve mevcut öğeler arasından seçim yaparak, favori bir restoran için arama yapar. Ödeme, kredi kartı, Paypal veya nakit yanı sıra, restoranın çevrimiçi gıda şirketine yüzde geri dönüşü ile yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Tutak</span>

Fatih Tutak, Türk şef ve restoran sahibidir. Türkiye'de 2 Michelin Rehberi Yıldızı'na sahip tek restoran olan TURK Fatih Tutak isimli restoranın hem işletmeciliğini hem de baş şefliğini yapmaktadır.

Uber Eats, Uber tarafından çevrimiçi yemek siparişi ve dağıtımı, yemek teslimi, paket teslimi, kuryecilik alanında hizmet vermesi amacıyla 2014 yılında San Francisco'da kurulmuş bir platformdur. UberEATS kullanıcıların mobil uygulama veya web sitesi üzerinden vermiş olduğu siparişin araba, scooter, bisiklet veya yaya olarak kuryeler tarafından teslim edilmesi şeklinde çalışmaktadır.

Deliveroo Londra'da kurulmuş yemek teslimatı hizmeti veren bir teknoloji firmasıdır.

Waiter.com, çevrimiçi yemek siparişi ve teslimatı alanında 1995'ten beri hizmet veren bir firmadır. World Wide Waiter olarak bilinmekte iken waiter.com olarak isim değiştirmiştir.

Grubhub çevrimiçi yemek siparişi ve teslimatı alanında kullanıcılara ve restoranlara hizmet sağlayan Chicago merkezli bir teknoloji firmasıdır. Amerika Birleşik Devletleri'nde 3.200 şehirde 115.000 restoranla 19,9 milyon kullanıcısına hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bookatable</span>

2006 yılında kurulan Bookatable, merkezi Londra, Birleşik Krallık'ta bulunan bir çevrimiçi restoran rezervasyon hizmetidir.

Upserve,, bağımsız tam hizmet veren restoran işletimi ve onların bütün iş süreçlerinin yönetimini sağlayan bir restoran yönetimi platformu sağlayan bir şirkettir. Platform, restorana özgü satış noktası (POS) yazılımı, ödemeler, analitik, uzaktan sipariş, sadakat programı ve restoranlar için özel olarak tasarlanmış diğer pazarlama araçlarından oluşur. Upserve Platformu merkezinde bulut tabanlı Upserve POS yer almaktadır. Bu sistem, Upserve'in 2016 yılında Groupon'dan satın aldığı bir satış noktası sistemidir.

Foodler Inc., tüketicileri anında teslimat için çok çeşitli restoranlarla buluşturan bir Amerikan çevrimiçi yemek siparişi hizmetiydi.

Brightloom, restoranlara otomasyon teknolojisi sağlayan San Francisco merkezli bir Amerikan şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Foodpanda</span> Alman mobil yemek dağıtım şirketi

Foodpanda (foodpanda olarak stilize edilir) Berlin merkezli bir şirket olan Delivery Hero SE'nin sahip olduğu ve yaklaşık 50 ülkede faaliyet gösteren bir mobil yemek teslimatı pazarıdır. Çoğunlukla Asya Pasifik, Bulgaristan ve Romanya'da aktiftir. Merkezi Almanya, Berlin'dedir.

<span class="mw-page-title-main">Chowbus</span>

Chowbus, 2016 yılında Suyu Zhang ve Linxin Wen tarafından kurulan Chicago merkezli bir çevrimiçi yemek siparişi platformudur. Mutfakları arasında Çin, Japon, Kore, Vietnam ve Hint mutfağı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seamless</span>

Seamless North America LLC, kullanıcıların web siteleri veya mobil uygulamalar aracılığıyla restoranlardan paket servis ve paket yemek sipariş etmelerine olanak tanıyan çevrimiçi yemek siparişi hizmetidir.

OpenRest, restoran sahiplerine restoranda markalı çevrimiçi yemek siparişi olanağı sağlayan internet siteleri, mobil web siteleri ve yerel mobil uygulamalar sağlayan bir yazılım şirketidir. Temmuz 2014 itibarıyla toplamda 1.000'den fazla restoran, dünya çapında OpenRest ile çevrimiçi sipariş sistemlerini güçlendirmektedir. 2010 yılında kurulan OpenRest'in merkezi ABD'nin Delaware eyaletindedir ve İsrail'in Tel Aviv kentinde de araştırma ve geliştirme ofisleri bulunmaktadır.

Postmates, restoranlarda hazırlanan yiyeceklerin ve diğer ürünlerin teslimatını yapan yerel bir Amerikan şirketidir. Şubat 2019 itibarıyla Postmates, Amerika'nın 2.940 şehrinde faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Paket servis</span>

Paket servis, bir restorandan ya da hazır yemek satış noktasından satın alınan hazırlanmış yiyecek, içecek veya diğer gıda maddeleridir. Paket servis alıcısı başka bir yerde yemek yemeyi planlamıştır. Pek çok eski kültürde bulunan bir kavram olan paket servis yiyecekler dünya çapında yaygındır ve bir dizi ayrı mutfak ve yemek sunulur. Özellikle COVID-19 salgını nedeniyle tüm dünyada yaygınlaşmıştır. Ayrıca müşterilerin arabalarından çıkmadan ürün satın almalarına olanak sağlayan arabaya servis türü de vardır. Yemekleri dağıtmak için köpük kab, kâğıt tahta, oluklu mukavva, tek kullanımlık gıda ambalajı, tek kullanımlık bardak gibi gereçler kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Yemek teslimi</span> Kurye ve yemek dağıtım hizmeti

Perakende yemek teslimi bir kurye hizmeti ve yemek dağıtım hizmetidir. Çoğu zaman yemek aboneliği ile de yapılır. Restoran, mağaza veya bağımsız yemek dağıtım şirketi müşteriye yiyecek teslim eder. Bir sipariş genellikle bir restoran veya bakkalın web sitesi veya mobil uygulaması ya da yemek siparişi şirketi aracılığıyla yapılır. Teslim edilen ürünler, entree, mezeler, içecekler, tatlılar veya bakkaliye ürünlerini içerebilir. Tipik olarak ürünler poşet, kutu veya torbalarda teslim edilir. Teslimatı yapan kişi normalde araba kullanır, ancak evlerin ve restoranların birbirine daha yakın olduğu büyük şehirlerde scooter, bisiklet, motosiklet veya motorlu trotinet, ayrıca furgon, minivan, mikrovan, panelvan, kamyon gibi araçlar da kullanabilir. Son zamanlarda, teslimatları tamamlamak için ABD ve İngiltere'de Starship Technologies gibi şirketler tarafından otonom araçlar kullanıldı. Ayrıca otonom araba, teslimat dronu ve teslimat robotu gibi araçlar da popülerleşmekdedir.