İçeriğe atla

Hayalet Üçlüsü

Hayalet Üçlüsü (orijinal adı: Ghost Trio), Samuel Beckett'ın İngilizce yazdığı bir televizyon oyunudur. 1975'te yazıldı, Ekim 1976'da kaydedildi ve ilk defa BBC2'de 17 Nisan 1977'de Lively Arts programının Beckett'ın Shades adını verdiği bölümünde yayınlandı. Yönetmenliği Beckett'ın denetiminde Ronald Pickup ve Billie Whitelaw'la birlikte Donald McWhinnie üstlendi. Oyunun orijinal adı Tryst olacaktı. "Beckett'ın defterinde bu ismin üzerine kuvvetlice çizilmiş ve yanına yeni başlık olan Hayalet Üçlüsü (Ghost Trio) yazılmıştı. Aynı el yazısıyla başlık değişikliği BBC çekim senaryosunun ilk sayfasında da görülebilir; buna göre değişikliğin son dakikada yapılmış olması gerekir."[1]

İlk kez Journal of Beckett Studies 1 (Winter 1976)'da basıldı, daha sonra Ends and Odds'da yer aldı. (Grove Press, 1976; Faber, 1977)

İlk üç perdesi Beethoven'ın ritmindeki hafifçe ürkütücü titreklikten dolayı "Hayalet" (The Ghost) olarak bilinen Beşinci Piyano Triosu (Opus 70, #1)'i yansıtır.

Geistertrio'yu Beckett yönetti ve oyun Mayıs 1977'de Stuttgart'ta Süddeutscher Rundfunk tarafından Klaus Herm ve Irmgard Först'le kaydedildi. 1 Kasım 1977'de yayınlandı.[2]

Oyuna ilişkin fikir 1968'de doğdu. Beckett o sırada Watt'ın Fransızca çevirisi üzerinde çalışıyordu. Yeni televizyon oyunuyla ilgili aklına gelen fikri Josette Hayden'le tartıştı. Hayden muhtemelen orijinal taslaktan geriye kalan tek şey olan şu notu yazdı:

Bir adam bekliyor, gazete okuyor, pencereden dışarı bakıyor, vb., önce uzaktan görülüyor, sonra tekrar yakın çekim ve yakın çekim epey kuvvetli bir mahremiyet yaratıyor. Adamın yüzü, jestleri, küçük sesler. Sonunda beklemekten yorulup yatağa giriyor. Yatağa yakın çekim. Hiç konuşma yok ya da belki birkaç sözcük. Belki biraz mırıltı.[3]

Kaynakça

  1. ^ Maier, M., ‘Geistertrio: Beethoven’s Music in Samuel Beckett’s Ghost Trio 2 Ekim 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.’ in Samuel Beckett Today/Aujourd'hui, Samuel Beckett in the Year 2000, pp 268,269.
  2. ^ Gontarski, S. E., ‘Beckett and Performance’ in Oppenheim, L., (Ed.) Palgrave Advances in Samuel Beckett Studies (London: Palgrave, 2004), p 206
  3. ^ Josette Hayden'ın Fransızca notu (7th January 1968), İngilizce çeviri James Knowlson, J., Damned to Fame: The Life of Samuel Beckett (London: Bloomsbury, 1996), p 555

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Samuel Beckett</span> İrlandalı yazar, eleştirmen ve şair (1906–1989)

Samuel Barclay Beckett, İrlandalı yazar, oyun yazarı, eleştirmen ve şair. 20. yüzyıl deneysel edebiyatının önde gelen yazarlarından biridir. James Joyce'un takipçisi olduğu için "son modernistlerden", daha sonraki pek çok yazarı etkilemiş olduğu için de "ilk postmodernistlerden" biri olarak değerlendirilir. Beckett ayrıca, Martin Esslin'in "Absürt Tiyatro" olarak adlandırdığı akımın en önemli yazarı sayılmaktadır. Eserlerinin çoğunu Fransızca ya da İngilizce yazıp, diğer dile kendisi çevirmiştir. En bilinen eseri Godot'yu Beklerken'dir.

<i>Godotyu Beklerken</i>

Godot'yu Beklerken, Samuel Beckett'ın 1949 yılında Fransızca olarak yazılan ve ilk kez 1953'te Paris'te sahnelenen ünlü eseridir. Zamanla ülke çapında ün kazanıp 1954 yılında Beckett tarafından bazı değişikliklerle İngilizceye çevrilmiş ve başka ülkelerde de sahnelenmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nükhet Duru</span> Türk oyuncu ve şarkıcı

Nükhet Duru, Türk şarkıcı ve oyuncudur. 70'li ve 80'li yıllarda Türkiye'de popüler müziğin en güçlü seslerinden ve en meşhur şarkıcılarından biri oldu.

<i>Oyun Sonu</i> (oyun)

Oyun Sonu, Samuel Beckett tarafından 1954-1956 yılları arasında yazılmış tek perdelik tiyatro oyunudur.

<i>Film</i> (film) film

Film, Samuel Beckett'in yazdığı tek senaryodan çekilen 1965 ABD yapımı filmdir. Grove Press'ten Barney Rosset'in görevlendirmesiyle yazıldı. Senaryonun yazımına 5 Nisan 1963'te başlandı ve ilk taslak dört gün içinde yazıldı. 22 Mayıs'ta hazırlanan ikinci taslağı, kırk yapraklık çekim senaryosu takip etti. Çekimler Temmuz 1964'te New York'ta yapıldı.

<i>Mutlu Günler</i>

Mutlu Günler, Samuel Beckett tarafından İngilizce yazılmış, iki perdelik tiyatro oyunu. Beckett oyunu yazmaya 8 Ekim 1960'ta başladı ve 14 Mayıs 1961'de bitirdi. Daha sonra oyunu Fransızcaya çevirmeye başladı ancak Kasım 1962'de bitirdiği bu çeviride oyunun ismini değiştirdi. Verlaine’in Colloque sentimental şiirinden Oh les beaux jours dizesini bir anlık ilham ile oyunun başlığı olarak kullandı.

Disjecta: Miscellaneous Writings and a Dramatic Fragment Samuel Beckett'in kariyeri boyunca yazdığı, daha önceden toplu hâlde basılmamış yazılarından oluşan bir derlemedir. Derlemenin başlığı genelde yazılı yapıtlar için kullanılan ve dağılmış kalıntılar ve parçalar anlamına gelen Latince "disjecta membra" teriminden gelir. Derleme, James Joyce'un Our Exagmination Round His Factification for Incamination of Work in Progress 'de çıkmış olan Finnegans Wake adlı yapıtının ilk versiyonu hakkında Beckett'in tanınmış denemesini de içerir. Bazı denemeler yazıldığı özgün dille yayımlanmıştır.

Söyle Joe, Samuel Beckett'in televizyon için yazdığı ilk eseridir. Yazar eseri İngilizce olarak elli dokuzuncu doğumgünü olan 13 Nisan 1965'te yazmaya başladı ve Mayıs'ın 1'inde bitirdi. "Onu altı tarihsiz daktilo metni takip etti."

Sözsüz Oyun I, Samuel Beckett'ın yazdığı bir kısa oyundur. Beckett'ın birçok eseri gibi önce Fransızca yazılmış, ardından yazarı tarafından Act Without Words I başlığıyla İngilizceye çevrilmiştir. Beckett'ın ilk mim oyunudur. Dansçı Deryk Mendel'in talebi üzerine 1956'da yazılmış ve ilk defa 3 Nisan 1957'de Londra'daki Royal Court Theatre'da, Oyun Sonu'nun bir gösterimini takiben oynanmıştır. Bu performansta kullanılan özgün müzik, Beckett'ın daha sonra radyo oyunu Sözler ve Müzik'te de birlikte çalışacağı kuzeni John Beckett tarafından bestelenmiştir.

Sözsüz Oyun II, Samuel Beckett'ın Sözsüz Oyun I'den sonra yazdığı ikinci mim oyunudur. Özgün olarak Fransızca yazılan oyun daha sonra Beckett tarafından Act Without Words II adıyla İngilizceye çevrildi. 1950'lerin sonunda yazılan oyun ilk defa Oxford'daki Calderon Press Institute'ta John McGrath yönetiminde oynandı. Oyunun Londra prömiyeri 25 Ocak 1960'ta Michael Horovitz yönetiminde Institute of Contemporary Arts'ta yapıldı. Oyun ilk defa New Departures'ın Yaz 1959 sayısında yayınlandı.

<i>Geliş ve Gidiş</i>

Geliş ve Gidiş, Samuel Beckett tarafından yazılmış, yazarın dramaticule olarak tanımladığı kısa bir tiyatro oyunudur. Ocak 1965'te İngilizce yazılan oyun, ilk defa 14 Şubat 1966'da Berlin'deki Schillertheater'de Almanca olarak sahnelenmiştir. Oyun yayıncı John Calder için yazılmış ve ona ithaf edilmiştir.

...ama bulutlar..., Samuel Beckett'ın Ekim - Kasım 1976'da BBC'nin kendisine onay için yolladığı Oyun'un filmiyle yer değiştirmek üzere yazdığı televizyon oyunudur. Billie Whitelaw ile Ronald Pickup'ın rol aldığı oyunu Donald McWhinnie yönetti. İlk defa 17 Nisan 1977'de BBC2'de üç Beckett oyununun yer aldığı ‘Shades’ adlı programda yayınlandı. İlk basımı Ends and Odds kitabında oldu. Oyunun daha önceki başlığı Poetry only love idi. ...ama bulutlar... adı ise, W. B. Yeats'in neredeyse solipsist şiiri The Tower'ın şu dizesinden gelir: "Seem but the clouds of the sky".

Quad, Samuel Beckett'ın 1981'de yazdığı oyun. İlk defa 1984'te basıldı. Kitapta oyun, "dört kişi, ışık ve perküsyon için bir parça" ve "dört kişilik bir bale" olarak tanımlanır.

Radyo Oyunu Taslağı II, Samuel Beckett'ın yazdığı bir radyo oyunudur. Oyun 1961'de Pochade radiophonique başlığı ile Fransızca yazıldı ve Les Éditions de Minuit tarafından Kasım 1975'te yayınlandı. Beckett oyunu, BBC Radyo 3'te 13 Nisan 1976'daki yayınlanışından kısa bir süre önce İngilizceye çevirdi. Martin Esslin'in yönettiği BBC yapımında Harold Pinter, Billie Whitelaw ve Patrick Magee rol aldı. Oyunun İngilizce versiyonu ilk kez Ends and Odds'da Radio II adıyla yayınlandı.

Radyo Oyunu Taslağı I, Samuel Beckett'ın yazdığı bir radyo oyunudur. 1961'de Fransızca yazılan oyun Les Éditions de Minuit tarafından Esquisse radiophinique başlığı ile Eylül 1973'te yayınlandı. İngilizcede ilk yayınlanışı Sketch for Radio Play başlığı ile Stereo Headphones 7'de oldu. Oyun daha sonra Ends and Odds'da Rough for Radio I adıyla yayınlandı.

<i>Oh! Calcutta!</i>

Oh! Calcutta!, İngiliz drama eleştirmeni Kenneth Tynan tarafından yaratılan, uzun süre oynanmış avangard tiyatro revüsüdür. Cinsel içerikli skeçlerden oluşan gösteri ilk defa 1969'da bir Off-Broadway yapımı olarak sahnelendi. Cinselliğin gişe başarısı getirdiğini bir kez daha ispatlayan oyun, Londra'da 2.400'den, New York'ta ise 1.600'den fazla gösteri yaptı. Aktör ve aktrislerin tamamen çıplak kaldıkları uzun bölümleri içeren oyun, zamanında birçok tartışmaya sebep oldu. Oyunun, Clovis Trouille'in bir tablosunun isminden alınmış olan başlığı, Fransızca "O quel cul t'as!" cümlesiyle yapılmış bir söz oyunuydu.

Dervişan 1970'li yılların ikinci yarısında etkin olmuş Türk progresif rock grubu. Özellikle Cem Karaca ile yaptıkları politik çalışmalar ile dikkat çekmiştir. 2005'te kadrosunda yeniliklerle müzik hayatına geri döndü.

<span class="mw-page-title-main">5. Senfoni (Beethoven)</span>

5. Senfoni, Op. 67, 1804-1808 yıllarında Ludwig van Beethoven tarafından bestelenmiştir. Bu eser klasik müzikte en çok ve en iyi bilinen kompozisyonlardan ve en çok çalınmış senfonilerden biridir. Eser dört bölümden oluşmaktadır: Bir açılış sonatası, bir andante ve finali yapacak attacca'ya götüren hızlı bir scherzo. Eser ilk olarak 1808 yılında Viyana'daki Theater an der Wien'de çalınmış, kısa bir süre sonra da müthiş bir itibar elde etmiştir. E. T. A. Hoffmann senfoniyi "zamanının en önemli çalışması" olarak nitelemektedir. Eser, "kısa-kısa-kısa-uzun" melodisinin iki kere çalınmasıyla başlar. (

<span class="mw-page-title-main">77 Bildirgesi</span> Komünist Çekoslovakyada 1976 ve 1992 arasında varlığını sürdürmüş sivil muhalif inisiyatif

77 Bildirgesi yahut Bildirge 77. Adını, Ocak 1977'de bir grup Çekoslovak aydının yayınladığı bildiriden alan, komünist Çekoslovakya'da 1976 ve 1992 yılları arasında varlığını sürdürmüş sivil muhalif inisiyatif. Kurucuları Jiří Němec, Václav Benda, Ladislav Hejdánek, Václav Havel, Jan Patočka, Zdeněk Mlynář, Jiří Hájek, Martin Palouš ve Pavel Kohout'tur. Bu tip bir bildirinin yayınlanması, dönemin komünist rejimi tarafından suç olarak kabul edilmekteydi. 1989 yılındaki Kadife Devrim'den sonra, bu oluşumun birçok üyesi Çek ve Slovak siyasi yaşantısında çok önemli rol oynadılar.

<span class="mw-page-title-main">Hitler'in Masa Konuşmaları</span>

Hitler'in Masa Konuşmaları, Adolf Hitler tarafından verilen ve 1941'den 1944'e kopyalanan bir dizi II. Dünya Savaşı monologuna verilen başlıktır. Hitler'in sözleri Heinrich Heim, Henry Picker ve Martin Bormann tarafından kaydedildi ve daha sonra farklı editörler tarafından üç farklı dilde farklı başlıklar altında yayınlandı.