İçeriğe atla

Hayal Perdesi (dergi)

Hayal Perdesi
EditörCelil Civan
Aybala Hilal Yüksel
KategorilerSüreli Yayın, İki Aylık Dergi
Sıklıkİki Aylık
İlk sayıOcak 2010 (Dergi olarak)
Son sayıKasım 2018 (Dergi olarak)
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
ISSN2149-2158

Hayal Perdesi, Türkiye'de yayımlanan iki aylık sinema dergisidir. 2003 yılında fanzin olarak çıkmaya başlayan dergi Ocak 2010 tarihinden itibaren e-dergi formatında yayımlanmaya başlamıştır.[1] Ocak 2015'te yayımlanan 44. sayıdan itibaren matbu olarak çıkmaktadır. Dergi, Kasım 2018'de 67. sayısını yayımladıktan sonra yayın hayatına veda ettiğini açıklamıştır.

Tarihçe

Hayal Perdesi Sinema Dergisi'nin temelleri Bilim ve Sanat Vakfı bünyesinde 2001 yılında İhsan Kabil önderliğinde yapılmaya başlanan atölyelerde atılmıştır. Film tartışmaları, film yapımı ve senaryo yazımı bölümlerinden oluşan bu atölyeler sonucunda 2003 yılında bir fanzin çıkarılması gündeme gelmiştir. İsimsiz bir şekilde ve belli bir periyot gözetmeksizin yayımlanmaya başlayan fanzinler dördüncü sayıdan itibaren Hayal Perdesi adıyla çıkmaya başlamıştır. Hayal Perdesi, 13 sayılık fanzin geçmişinden sonra Ocak 2010 tarihinde profesyonel bir mecraya geçme düşüncesiyle e-dergi formatında yayın hayatına devam etmiştir. E-dergi formatında yer alan yazılar her yıl "Hayal Perdesi Yıllığı" adıyla kitap şeklinde de basılmıştır.[2]

Ocak 2015 tarihinde yayımlanan 44. sayıyla birlikte dergi matbu olarak basılmaya başlamıştır.[3] Kasım 2018 tarihinde yayımlanan 67. sayıyla birlikte yayın hayatına veda etmiştir.[4]

Bölümler

Hayal Perdesi Sinema Dergisi'nde 49. sayı itibarıyla aşağıda yer alan bölümler yer almaktadır.

  • Gündem
  • Vizyon
  • Söyleşi
  • Portre
  • Açık Alan
  • Belgesel Odası
  • TSA (Türk Sineması Araştırmaları)
  • Malumatfuruş
  • Akademi
  • Kamera Arkası
  • Canlandırma
  • Büyülü Gerçek
  • Uzaktan Kumanda
  • Sinefil
  • Eskimeyen Filmler
  • Kitaplık
  • Kulis
  • Pek Yakında

Kaynakça

  1. ^ "Hayal Perdesi Süreli Yayın Detayları". Türk Sineması Araştırmaları Merkezi. 22 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2015. 
  2. ^ "Hayal Perdesi Artık Yıllık". Dünya Bülteni. 22 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2014. 
  3. ^ ""Hayal Perdesi" Sinema Dergisi, Yayın Hayatına Basılı Devam Edecek". NTV, ntv.com.tr. 13 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2015. 
  4. ^ "Hayal Perdesi Okurlarına Veda Etti". Sinefesto. 17 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Roll, 1996-2009 tarihleri arasında basılı olarak yayımlanan müzik ve kültür sanat dergisi.

Türk Dili, Türk Dil Kurumunun Ekim 1951'den beri çıkardığı aylık dil ve edebiyat dergisi.

Varlık, 15 Temmuz 1933'te Yaşar Nabi Nayır tarafından yayımlanmaya başlanan aylık sanat ve edebiyat dergisidir.

Sinematürk, genel yayın yönetmenliğini sinema tarihçisi Burçak Evren'in yaptığı aylık sinema dergisi. İçeriğinde güncel röportajlar, sinema teorisine ilişkin yazı ve araştırmalar, Türk sinemasına dair mbelge niteliği taşıyan fotoğraflar ile haber, eleştiri ve diğer yazılar yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Dergi</span> yayın türü

Dergi, belirli aralıklarla yayımlanan, genellikle kuşe veya mat kâğıda basılan ya da elektronik olarak dağıtılan süreli yayın. Dergiler genellikle belirli zaman aralıklarıyla piyasaya çıkan sayılar halinde yayımlanır ve her sayı birden fazla içerik barındırır. Reklam alma, satış ve abonelik yöntemleriyle gelir elde ederler.

<i>Boxer</i> (dergi)

Boxer, Türkiye'de aylık yayımlanan bir erkek dergisiydi.

Billboard Türkiye, Doğuş Yayın Grubu bünyesinde Türkiye'de dağıtımı yapılan, Kasım 2006'da yayına başlamış Türkçe bir müzik dergisidir.

<i>Ses</i> (dergi)

Ses, Türkçe bir magazin dergisi.

<i>Mad</i> (dergi)

Mad 1952 yılından beri yayımlanmakta olan popüler bir Amerikan mizah dergisidir.

Davetsiz Misafir, Türkiye'de yayımlanan bilimkurgu, siyaset ve eleştiri dergisi. Yayın hayatına 2002 yılı mayıs ayında bir fotokopi fanzin olarak başladı. İlk iki sayısı fanzin olarak yayımlanan dergi üçüncü sayısından itibaren basılı bir yayın haline geldi. Türkiye genelinde dağıtımı yapılan dergi, 2005 yılına kadar mevsimlik olarak toplam 10 sayı yayımlandı. İçeriğinde bilimkurgu öyküleri ve bilimkurgu yazarları ve edebiyat eleştirmenlerinin makale ve eleştirileri dışında güncel siyasete, feminizme, anti-militarizme, anarşizme ve post-yapısalcı felsefeye dair makalelere yer verdi.

<i>Yeni Sinema</i> (dergi, 1966)

Yeni Sinema 1966 - 1970 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık sinema dergisidir. Türk Sinematek Derneği'nin yayın organı olan dergi önceleri aylık olarak çıkarken yayın hayatına bazen 3 ayda bir, bazen de iki sayı bir arada çıkmak sureti ile devam etmiş ve 5 yıl içinde 30 sayı yayımlanmıştır. Yayınına 10 yıl ara verdikten sonra 1980 yılında Nisan/Mayıs aylarına ait olan 31. sayısı, Ağustos 1980'de de 32. sayısı çıktı ve dergi bir daha çıkmamak üzere kapandı.

<i>NTV Tarih</i>

NTV Tarih, Doğuş Yayın Grubu'nun aylık olarak hazırlanan popüler tarih dergisi. İlk sayısı 17 Ocak 2009'da çıkan derginin yayın yönetmenliğini Gürsel Göncü yapmaktadır.

<i>Sinema</i> (dergi) Türkiyede 1994-2013 yılları arasında yayınlanmış dergi

Sinema, ilk kez 1 Ekim 1994'te "Popüler Sinema Dergisi" üst başlığı ile Türkiye'de yayımlanmaya başlayan aylık sinema dergisidir. Zaman içinde birkaç kez yayımcısı ve sahipleri değişmiş olsa da, bugüne kadar aynı isimle ve aynı formatta çıkmaya devam etmektedir. Aralık 2003 tarihli 104. sayıdan sonra dergi nüshalarına sayı numarası verilmesi uygulamasından vazgeçilmiş olmakla birlikte hesaplandığı zaman Eylül 2011 tarihi itibarıyla toplam 197 sayı yayımlanmıştır. Turkuvaz'ın dergiyi atv kanalıyla birlikte Kalyon İnşaat'a satmasıyla beraber, AutoMoto Sport, Global Enerji, Touch İstanbul, Cosmo Girl, Transport ve Aktüel dergileriyle birlikte 19 Aralık 2013'te kapatıldığı açıklanmıştır. Bu olay, medya tarafından da eleştirilmiştir.

<i>Samsunspor</i> (dergi)

Samsunspor, Samsunspor'un 2004 yılından itibaren çıkarmaya başladığı resmî basılı yayın organı. İlk kez İsmail Uyanık'ın başkanlığı döneminde çıkarılan dergi 16 sayı yayımlandıktan sonra uzun bir süre rafa kaldırılmış, Ekim 2008 tarihinde ise yeni başkan Fuat Köktaş'ın döneminde tekrar yayıma başlamıştır. 14. sayısı 3.000 adet deneme amacıyla basılmış, ilgi üzerine ise basıma devam edilmiştir.

Türk Yurdu, 1911 yılından beri yayını aralıklarla devam eden milliyetçi fikir dergisidir. Günümüzde Türk Ocakları Genel Merkezi aylık yayın organı olarak Ankara'da yayımlanmaktadır.

Doctor Who Magazine, Büyük Britanya bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun dergisi. Derginin şu anki editörü Tom Spilsbury'dir. Guinness Rekorlar Kitabı'na en uzun soluklu TV dizisine ait dergi olarak girmiştir.

Türk Sineması Araştırmaları, Bilim ve Sanat Vakfı tarafından İstanbul Şehir Üniversitesi ortaklığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle 1 Eylül 2013' te hayata geçirilmiş, Türk sineması hakkında bilgiler barındıran çevrimiçi bir veritabanıdır.

<i>Altyazı</i> (dergi) Aylık sinema dergisi

Altyazı, ilk kez Ekim 2001'de Türkiye'de yayımlanmaya başlayan aylık sinema dergisidir. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden oluşan bir grup arkadaş tarafından 2001 yılında çıkarılmaya başlanmıştır. İlk çıktığı dönemde fotoğraf sanatı dergisi Geniş Açı'nın desteklediği dergi 2003 yılından itibaren Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi bünyesine dahil olmuştur.

Ecinniler, 2020 yılından itibaren yayınlanan İstanbul merkezli, iki aylık bağımsız bir Türkçe kültür ve edebiyat dergisidir.