İçeriğe atla

Hayalî video oyun konsolu

Hayali video oyun konsolu (ya da basitçe hayali konsol), kurgu bir video oyunu konsolu öykünücüsüdür.[1][2] Retrogaming deneyiminin gerçek bir sistem veya sistemin öykünücüsü olmadan sağlanmasına ve geliştiricinin kurgusal donanım kısıtlamaları belirlemesine olanak tanır.

Popüler bir hayali konsol örneği, orijinal Celeste oyununun geliştirilmesinde kullanılan PICO-8'dir.[2][3][4] PICO-8 de dahil olmak üzere TIC-80 ve Pixel Vision 8 gibi birçok konsol programlama için Lua dilini kullanır. JavaScript ve Python gibi birçok farklı üst seviye dil de başka konsollar tarafından desteklenir.[5][6] İki konsol aynı dili kullansa dahi bu onların uyumlu olduğu anlamına gelmez. Konsollar arası programlama sözdizimi ve API uyumsuzluğu olabilmektedir. Farklı konsollarda yazılan programları uyumlu hale getirmeye çalışan yazılımlar vardır ancak tamamen doğru çalıştıklarının garantisi yoktur.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Channel F emulator created for Pico-8 Fantasy console". RAM OK ROM OK. 5 Mart 2020. 2 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2021. 
  2. ^ a b Hayes, Spencer (25 Temmuz 2017). "Your field guide to fantasy consoles". Itch.io. 2 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2021. 
  3. ^ Dawe, Liam (9 Haziran 2020). "PICO-8 fantasy console arrives on itch.io, available in a bundle". GamingOnLinux. 14 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2021. 
  4. ^ Prescott, Shaun (24 Ekim 2018). "Someone has ported Wolfenstein 3D for the Pico-8 fantasy console". PC Gamer. 2 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2021. 
  5. ^ R., Bhagyashree (28 Ocak 2019). "Introducing SCRIPT-8, an 8-bit JavaScript-based fantasy computer to make retro-looking games". 2 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2021. 
  6. ^ Aversa, Davide (8 Eylül 2020). "And so you want to choose a Fantasy Console". 2 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2021. 
  7. ^ "PICO-8 to TIC-80 converter". GitLab. 5 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Programlama dili</span>

Programlama dili, yazılımcının bir algoritmayı ifade etmek amacıyla, bir bilgisayara ne yapmasını istediğini anlatmasının tektipleştirilmiş yoludur. Programlama dilleri, yazılımcının bilgisayara hangi veri üzerinde işlem yapacağını, verinin nasıl depolanıp iletileceğini, hangi koşullarda hangi işlemlerin yapılacağını tam olarak anlatmasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Scala (programlama dili)</span>

Scala, hem nesne yönelimli programlamayı hem de fonksiyonel programlamayı destekleyen, statik olarak yazılmış güçlü bir genel amaçlı programlama dilidir. Kısa ve öz olacak şekilde tasarlanan Scala'nın tasarım kararlarının çoğu Java eleştirilerini ele almayı amaçlıyor.

<span class="mw-page-title-main">JavaScript</span> programlama dili

JavaScript, HTML ve CSS ile birlikte World Wide Web'in temel teknolojilerinden biri olan programlama dilidir. Web sitelerinin %97'sinden fazlası, web sayfası hareketleri için istemci tarafında JavaScript kullanırlar ve kullanılan kodlar genellikle üçüncü taraf kitaplıkları içerir. Tüm büyük web tarayıcılarında, kaynak kodunu kullanıcıların cihazlarında yürütebilmek için özel bir JavaScript motoru bulunur.

<span class="mw-page-title-main">C♯</span> programlama dili

C#; Microsoft tarafından .NET Teknolojisi için geliştirilen modern bir programlama dilidir. Sözdizimi C-like bir deneyim sunar.

Python, nesne yönelimli, yorumlamalı, birimsel (modüler) ve etkileşimli yüksek seviyeli bir programlama dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Nesne yönelimli programlama</span> nesne kavramına dayalı programlama paradigması

Nesne yönelimli programlama veya kısaca NYP, Her işlevin nesneler olarak soyutlandığı bir programlama yaklaşımıdır. NYP destekleyen programlama dilleri yüksek seviye diller olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">JSON</span> insanların okuyabileceği yapıda yazı temelli standart

JSON ; bütün programlama dilleri arasında, yapılandırılmış veri değişimini kolaylaştıran bir metin biçimidir. Yay ayraç, köşeli ayraç, iki nokta ve virgüllü yazımı ile birçok bağlam ve uygulamada kullanışlıdır. ECMAScript Dil Şartnamesi 'nde tanımlandığı gibi JavaScript'te bulunan nesne değişmezlerinden esinlenilerek tasarlanmıştır. ECMAScript Programlama Dilinden türetilmiştir fakat programlama dilinden bağımsızdır. JSON sahip olduğu ağaç yapısıyla DOM ve XML ile benzerlik gösterse de bunlardan tamamen farklı bir yapıdadır.

<span class="mw-page-title-main">Qt (çalışma alanı)</span>

Qt, birden çok platformu destekleyen bir grafiksel kullanıcı arayüzü geliştirme araç takımıdır. Genellikle GUI programları geliştirmek için kullanılsa da gelişmiş kütüphanesi GUI bileşenlerinin dışında birçok araç içermektedir. Qt, en çok KDE masaüstü ortamında, Opera ağ tarayıcısında ve Skype anlık mesajlaşma programlarında kullanılmasıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Unreal Engine</span> video oyunu motoru

Unreal Engine, Epic Games tarafından geliştirilen ve ilk olarak 1998 yılında yayınlanan Unreal isimli birinci şahıs nişancı oyununda kullanılan oyun motoru. Esas olarak birinci şahıs nişancı oyunları için geliştirilmesine karşın, sonraları çeşitli türlerdeki oyunlarda kullanıldı. C++ ile yazılmış kodu sayesinde yüksek derecede taşınabilirliğe sahiptir ve günümüzde birçok oyun geliştirici tarafından kullanılan bir araç haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">WebGL</span>

WebGL, kâr amacı gütmeyen teknoloji şirketler birliği Khronos Group tarafından yönetilen, web ortamında 3 boyutlu grafik çizimi sağlanmasını amaçlayan bir web standardıdır. OpenGL ES 2.0 üzerine temellendirilmiştir, otomatik hafıza yönetimli JavaScript gibi dillere uyum sağlaması için küçük değişikliklere uğramış olsa da WebGL OpenGL ES'ten çok da farklı değildir. Uyumlu web tarayıcısında herhangi bir eklenti kurulmasını gerektirmeden, HTML5'in Canvas elementi üzerinde 3 boyutlu grafik çizimi yapılmasını mümkün kılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım motoru</span> bilgisayar programının merkezi kısmı

Yazılım motoru, bilgisayar biliminde bir yazılımın altyapısı, temeli anlamına gelir. Yazılım motorları programı çalıştırabilmek için de kullanılmaktadır. Bu yazılımlar diğer programlardan farklıdır. Bir programın içerisinde çalışırlar veya bir bütün oluştururlar. Yazılım motorları bir tarayıcının içerisinde JavaScript motoru veya bir oyun motoru gibi çeşitli türlere sahiptirler. Web tarayıcısı içerisinde de JavaScript, AJAX gibi dillerde yazılmış eklentilerin çalışmasını sağlarlar.

<span class="mw-page-title-main">Node.js</span> Server-side JavaScript frameworkü

Node.js, açık kaynaklı, genelde sunucu tarafında çalışan ve ağ bağlantılı uygulamalar için geliştirilmiş bir çalıştırma ortamıdır. Node.js uygulamaları genelde istemci tarafı betik dili olan JavaScript kullanılarak geliştirilir.

Dart, ilk kez Google tarafından geliştirilen ve daha sonraları ECMA tarafından standart (ECMA-408) haline getirilen açık kaynaklı ve genel-amaçlı bir programlama dilidir. Dart dili kullanılarak web, sunucu, mobil uygulamalar ve IoT cihazları geliştirilebilir.

TypeScript özgür ve açık kaynak kodlu programlama dili. Microsoft tarafından geliştirilmekte ve desteklenmekte olan TypeScript; bünyesinde barındırdığı derleyici sayesinde, yazılan kodu JavaScript koduna çevirir. TypeScript gerek istemci taraflı, gerekse sunucu taraflı yazılım geliştirmede kullanılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">CHIP-8</span>

CHIP-8, Joseph Weisbecker tarafından geliştirilmiş yorumlamalı programlama dilidir. İlkin 1970 ortalarında COSMAC VIP ve Telmac 1800 8-bit mikrobilgisayarlarında kullanılmıştır. CHIP-8 programları CHIP-8 sanal makinesinde çalışmaktadır. Kendisi video oyunlarını bu bilgisayarlarda daha kolay programlamak için yaratılmıştır. CHIP-8'in basitliği ve uzun tarihi ve popülerliği, CHIP-8 emülatörlerinin ve programlarının günümüzde de yapılmasını sağlamıştır.

WebAssembly, yürütülebilir programlar için taşınabilir bir ikili kod biçimine karşılık gelen bir metin biçimidir. Bunun yanı sıra bu tür programlar ve bunların ana bilgisayar ortamı arasındaki etkileşimleri kolaylaştırmak için yazılım arabirimlerini de ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Cloud9 IDE</span>

Cloud9 IDE, sürüm 2.0'dan sürüm 3.0'a kadar açık kaynak olarak yayınlanan bir Çevrimiçi IDE'dir. C, C++, PHP, Ruby, Perl, Python, Node.js ile JavaScript ve Go gibi birçok programlama dilini destekler.

<span class="mw-page-title-main">PICO-8</span>

PICO-8, Lexaloffle tarafından geliştirilmiş bir sanal makine ve oyun motoru. 1980'lerin 8-bit sistemlerinin grafik ve ses sınırlamalarını taklit eden bir fantezi konsoludur. Bu kısıtlamaların amacı, geliştiricileri sınırlayarak yaratıcılık ve becerilerini sınırlı bir ortamda ortaya çıkarmalarını sağlamaktır. Bu sınırlamalar ayrıca çoğu PICO-8 oyununun benzer görünüş ve hissiyata sahip olmasına sebep olur.

<span class="mw-page-title-main">TIC-80</span>

TIC-80, özgür ve açık kaynak kodlu bir fantezi konsoludur. Konsol dahilinde 1980'lerdeki kısıtlı sistemleri taklit eden bir ortamda oyun yapımı, oynanışı ve paylaşımını mümkün kılar.

Büyüktür işareti, bir matematiksel semboldür. Büyüktür işareti, bir sayının bir başka sayıdan büyük olduğunu göstermek için kullanılır. Büyüktür işareti ">" olarak yazılır. Örnekler: 8 > 3, 9 > 6, 14 > 10 ve 12 > 9