İçeriğe atla

Haxe

Haxe
ParadigmasıÇoklu Paradigma
İlk çıkışı14 Kasım 2005 (18 yıl önce) (2005-11-14)
TasarımcıHaxe Foundation
GeliştiriciHaxe Foundation
Kararlı sürüm4.3.6[1] Bunu Vikiveri'de düzenleyin (7 Ağustos 2024 (2 ay önce) (7 Ağustos 2024))
EtkilendikleriECMAScript, OCaml, Java, JavaScript, C++, PHP, C#, Python, Lua, ActionScript, NekoVM
Uygulama diliOCaml
PlatformuIA-32, x86-64, AArch64, armel, armhf, mips, mips64el, mipsel, ppc64el, s390x
İşletim sistemiAndroid, iOS; Linux, macOS, Windows
LisansGPL 2.0, kütüphane: MIT
Olağan dosya uzantıları.hx, .hxml
Web sitesihaxe.org

Haxe özgür ve açık kaynak kodlu, çapraz platform, çok programlama diline (Kaynak kod (İngilizce: Transpile) veya İkili kod olarak) çevrilebilen bir programlama dilidir.

Haxe standart kütüphanesinde tüm desteklenen platformlarda kullanılabilecek fonksiyonlar ve veri tipleri içerir içerir nümerik veri tipleri, yazı, dizeler, haritalar, ikili kod, yansıma, matematik, HTTP sunucusu vs, dosya sistemi ve yaygın dosya tipleri için okuma ve yazma desteği gibi.

Standart kütüphane MIT Lisansı altında yayınlananmaktadır, Derleyici ise OCaml ile yazılmış olup GPL 2.0 ile lisanslanmıştır.

Haxe tanımlama dosyalarınıda destekler, bu dosyalar var olan kütüphaneler hakkında bilgi içerebilir ve aralarındaki bağlantıyı basitleştirebilir.

Derlenebilir platform ve dillere "Hedef" denir.

Haxe'nin derlenebildiği diller ve ortamlar (Hedefler)
İsim Çıkış Platform Kullanım Haxe Sürümünden itibaren
Flash Bytecode Flash: AVM2, Flash Player 9+, AIR Kişisel Bilgisayarlar, Tarayıcılar, Sunucular 2005 (alfa sürümü)
Neko Bytecode Neko Sanal Makinesi Sunucular, Kişisel Bilgisayarlar, Komut Satırıı 2005 (alfa sürümü)
Javascript Kaynak Kod JavaScript: HTML5, NodeJS, PhoneGap Sunucular, Kişisel Bilgisayarlar, Tarayıcılar, Mobil 2006 (beta)
ActionScript Kaynak Kod ActionScript 3: AIR, Flex, Royale Sunucular, Kişisel Bilgisayarlar, Tarayıcılar, Mobil 2007 (1.12), 2019'da kaldırıldı (4.0)
C++ Kaynak Kod Windows, Linux, macOS, Android, iOS, Palm, WebOS Sunucular, Kişisel Bilgisayarlar, Tarayıcılar, Mobil,, Komut Satırı, Oyun Konsolları 2009 (2.04); cppia 2014'te eklendi (3.2)
C# Kaynak Kod .NET Framework, .NET Core, Mono Sunucu, Kişisel Bilgisayarlar, Mobil 2012 (2.10)
Java Kaynak Kod Java: Java OpenJDK Sunucu, Kişisel Bilgisayarlar 2012 (2.10)
Python Kaynak Kod Python Yorumlayıcısı Komut Satırı, Web, Kişisel Bilgisayar 2014 (3.2)
Lua Kaynak Kod Lua Yorumlayıcısı Web, Kişisel Bilgisayar, Komut Satırı, Mobil 2016 (3.3)
HashLink Bytecode HashLink VM veya HL/C (C dosyasına derle) Sunucular, Kişisel Bilgisayarlar, Tarayıcılar, Komut Satırı, Mobil, Oyun Konsolları 2016 (3.4)
JVM Bytecode JVM: HotSpot, OpenJ9 Sunucular, Kişisel Bilgisayarlar 2019 (4.0)
Eval Yorumlayıcı Haxe Yorumlayıcısı Prototipleme, komut dosyaları 2019 (4.0)
  1. ^ "Release 4.3.6". 7 Ağustos 2024. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">C (programlama dili)</span> programlama dili

C, yapısal bir programlama dilidir. Bell Laboratuvarları'nda, Ken Thompson ve Dennis Ritchie tarafından UNIX işletim sistemini geliştirebilmek amacıyla B dilinden türetilmiştir. Geliştirilme tarihi 1972 olmasına rağmen yaygınlaşması Brian Kernighan ve Dennis M. Ritchie tarafından yayımlanan "C Programlama Dili" kitabından sonra hızlanmıştır. Günümüzde neredeyse tüm işletim sistemlerinin yapımında %95'lere varan oranda kullanılmış, hâlen daha sistem, sürücü yazılımı, işletim sistemi modülleri ve hız gereken her yerde kullanılan oldukça yaygın ve sınırları belirsiz oldukça keskin bir dildir. Keskinliği, programcıya sonsuz özgürlüğün yanında çok büyük hatalar yapabilme olanağı sağlamasıdır. Programlamanın gelişim süreciyle beraber programlamanın karmaşıklaşması, gereksinimlerin artması ile uygulama programlarında nesne yönelimliliğin ortaya çıkmasından sonra C programcıları büyük ölçüde nesne yönelimliliği destekleyen C++ diline geçmişlerdir.

Delphi, Object Pascal'ı temel alan bir olaya dayalı programlama dili ve masaüstü, mobil, web ve konsol yazılımları için tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Delphi, 2008 yılından beri Embarcadero Technologies tarafından geliştirilmektedir.

OCaml, Fransız Ulusal Bilişim ve Uygulamaları Araştırma Kurumunda (INRIA) Xavier Leroy tarafından geliştirilen, ücretsiz ve özgür bir lisans altında sunulan, ML programlama dilleri ailesine mensup, hem yorumlanan hem de derlenip doğal makine koduna dönüştürülebilen gelişmiş bir fonksiyonel programlama dilidir.

<span class="mw-page-title-main">C♯</span> programlama dili

C#; Microsoft tarafından .NET Teknolojisi için geliştirilen modern bir programlama dilidir. Sözdizimi C-like bir deneyim sunar.

Python, nesne yönelimli, yorumlamalı, birimsel (modüler) ve etkileşimli yüksek seviyeli bir programlama dilidir.

Veri yapısı, bilgisayar ortamında verilerin etkin olarak saklanması ve işlenmesi için kullanılan yapı.

Çapraz Derleyici üzerinde çalıştığı platformdan farklı olan platformlar için çalıştırılabilen kodlar üreten derleyicidir. Böyle bir araç, erişiminizde olmayan bir platform için kod derlenmesi gerektiğinde ya da böyle bir platform üzerinde kod derleme işleminin yapılmasının imkânsız olduğu durumlarda faydalı olabilir.

Office Open XML ya da bilinen adıyla OOXML, XML tabanlı bir dosya sistemi olup, elektronik belgelerin saklanmasını amaçlar.

Cg Nvidia tarafından Microsoft la yakın işbirliği ile, tepe ve nokta tarayıcıları programlayabilmek için geliştirilen yüksek seviye bir tarayıcı dilidir. Microsoft un HLSL sine benzer. Cg C tabanlı olması ve aynı söz dizilimini kullanmasına rağmen,C nin bazı özellikleri düzenlenmiş, renk ve normal gibi yeni veri tipleri eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Code::Blocks</span>

Code::Blocks, özgür açık kaynak kodlu bir C++ tümleşik geliştirme ortamıdır. wxWidgets tabanlı tamamen özelleştirilebilir arabirimiyle, GNU/Linux, Microsoft Windows, MacOS platformlarında sorunsuzca kullanılabilmektedir. Gelişmiş plugin desteğiyle kod yazımı esnasında ihtiyaç duyabileceğiniz birçok yardımcı fonksiyon sunar ve kod üzerinde tam bir hakimiyet kurmanıza olanak tanır.


Microsoft Visual Studio, Microsoft tarafından geliştirilen bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Microsoft Windows, Windows Mobile, Windows CE, .NET Framework, .NET Compact Framework ve Microsoft Silverlight tarafından desteklenen tüm platformlar için yönetilen kod ile birlikte yerel kod ve Windows Forms uygulamaları, web siteleri, web uygulamaları ve web servisleri ile birlikte konsol ve grafiksel kullanıcı arayüzü uygulamaları geliştirmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Geriye uyumluluk</span>

Telekomünikasyon ve bilişim teknolojisinde yeni aygıtların eski aygıtlar tarafından üretilmiş girdileri çalıştırabilme yeteneğine geriye uyumluluk denir. Yeni standartlar için tasarlanmış bir ürün eski standartlara erişebiliyor, okuyor veya oynatabiliyorsa o ürüne geriye uyumludur denir. Örneğin veri biçimleri ve iletişim protokolünü içeren standartlar gibi.

Yazılım geliştirme kiti (SDK) belli bir yazılım paketi, yazılım çatısı, donanım platformu, bilgisayar sistemi, oyun konsolu, işletim sistemi veya bunlara benzer bir platform için uygulama üretmeyi sağlayan yazılım geliştirme araçlarından oluşan yazılımdır.

Bilgi işlem platformu, bir uygulama yazılımı çalıştırmak için donanım mimarisi ve bir yazılım çerçevesi, yazılım, çeşitli bazı kombinasyon veya sıralamalarını içermektedir. Tipik platformlarda bir bilgisayar mimari, işletim sistemi, programlama dilleri ve ilgili kullanıcı arabirimi içerir.

<span class="mw-page-title-main">MATLAB</span>

MATLAB, çok paradigmalı sayısal hesaplama yazılımı ve dördüncü nesil programlama dilidir. Özel mülk bir programlama dili olan MATLAB, MathWorks tarafından geliştirilmektedir. MATLAB kullanıcıya, matris işleme, fonksiyon ve veri çizme, algoritma uygulama, kullanıcı arayüzü oluşturma, C, C++, Java ve Fortran gibi diğer dillerde yazılmış programlarla arabağlama imkânı tanır.

Dart, ilk kez Google tarafından geliştirilen ve daha sonraları ECMA tarafından standart (ECMA-408) haline getirilen açık kaynaklı ve genel-amaçlı bir programlama dilidir. Dart dili kullanılarak web, sunucu, mobil uygulamalar ve IoT cihazları geliştirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Android yazılımı geliştirme</span>

Android yazılım geliştirmesi Android işletim sistemi için yeni uygulamaların oluşturulduğu süreçtir. Uygulamalar genellikle Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak Java programlama dilinde geliştirilir; ancak diğer geliştirme ortamları da mevcuttur. Google, Android uygulamaları Kotlin, Java ve C++ dilleri kullanılarak Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak yazılabilir" ve diğer dilleri kullanmak da mümkün olduğunu belirtiyor. Go, JavaScript, C, C++ veya Assembly gibi Java sanal makinesi (JVM) dışı tüm diller, muhtemelen kısıtlı API desteğiyle araçlar tarafından sağlanabilecek JVM dil kodunun yardımına ihtiyaç duyar.

Cocoa, masaüstü işletim sistemi macOS için Apple'ın yerel nesne yönelimli programlama ve uygulama programlama arayüzüdür (API).

Windows Runtime, 2012 yılında ilk olarak Windows 8 ve Windows Server 2012'de tanıtılan platform tabanlı bir uygulama mimarisidir. WinRT, C++/WinRT, C ++/CX, JavaScript-TypeScript, yönetilen kod dilleri C Sharp ve Visual Basic .NET (VB.NET) 'in geliştirilmesini destekler. WinRT uygulamaları, hem x86 hem de ARM mimarisini doğal olarak destekler ve daha fazla güvenlik ve kararlılık sağlamak için sandbox ortamında çalışabilir. WinRT bileşenleri, yerel, yönetilen ve betik dilleri dahil olmak üzere birden fazla dil ve API arasında birlikte çalışabilirlikle tasarlanmıştır.

Programlama deyimi veya kod deyimi, bir veya daha fazla programlama dili içinde yinelenen bir yapının özel bir özelliğini ifade eder. Geliştiriciler programlama deyimlerini bir veya daha fazla kod parçasını ilişkilendirerek ve anlam vererek tanır. Deyim, uygulamada bitişik veya dağınık kod parçaları ile temsil edilen, koddaki bir örüntünün altında yatan bir kavram olarak görülebilir. Bu parçalar çeşitli programlama dillerinde, iskelet ve hatta kütüphanelerde mevcuttur. Genel olarak konuşursak, bir programlama deyimi, kullanılan programlama dilinde yerleşik bir özellik olmayan basit bir görevin algoritma veya veri yapısının doğal bir dil ifadesidir. Bir programlama diline yerleştirilmiş alışılmadık veya dikkate değer bir özellik. Ayrıca terim, uygulama algoritmalarının uygulanması ve ihmal edilmesi açısından karmaşık algoritmalara veya tasarım örüntülerine atıfta bulunmak için daha geniş bir şekilde kullanılabilir.