İçeriğe atla

Hawk-Eye

Kremlin Kupası'nda kullanılan Hawk-Eye kamera sistemi, 20 Ekim 2012, Moskova

Hawk Eye (TürkçeŞahin Gözü), tenis ve kriket gibi oyunlarda topu sayısal ortamda izleyen sistemin adı.

2001 yılında Dr. Paul Hawkins tarafından geliştirilmiştir ve birçok spor karşılaşmasında TV kanalları tarafından kullanılmaktadır.

Sistem, bilgisayara bağlı saha çevresine yerleştirilmiş 8 kameradan oluşmaktadır. Bilgisayar gerçek zamanda, kameralardan aldığı bilgilerle topun 3 boyutlu trajesini ve hızını hesaplamaktadır. Daha sonra bu görüntü istenen açıdan tekrar oluşturabilmektedir. Böylece topun saha içine veya dışına çıkıp çıkmadığı daha objektif belirlenebilmektedir. Sistemin hassasiyeti 2–3 mm arasındadır.

Hawk Eye (Şahin Gözü) teknolojisi, profesyonel teniste 2006 yılının Mart ayında Miami Masters turnuvasında resmi olarak denenmiştir. Teknoloji US Open 2006'da ilk kez bir Grand Slam turnuvasında yer almıştır.

Hawk Eye teknolojisinin tenis sporunun içine girmesiyle yeni bir kural da oyuna eklenmiş oldu. Buna göre oyuncular, her sette hakemin kararına karşı üçer kez itiraz (challenge) haklarını kullanarak sonucu Hawk Eye teknolojisinin belirlemesini tercih edebilirler. Tribünlerin de görebileceği dev bir ekrana yansıtılan animasyon sonucu oyuncu haklı çıkarsa, itiraz hakkı saklı kalır.

Tarihçesi

Hawk-Eye 2000 yılında Siemens'in bir alt şirketi olan Romsey Roke Manor Research Limited tarafından İngiltere'de geliştirildi. Paul Hawkins ve David Sherry teknolojinin patenti için başvurdu, ancak daha sonra bu başvuru geri çekildi.[1] Tüm teknoloji ve fikrî mülkiyet, Winchester, Hampshire'deki Hawk-Eye Innovations Ltd adlı ayrı bir şirkete devredildi. İlk olarak Roke Manor Research ve Sunset + Vine arasında bir ortak girişim olarak kuruldu[2] ve Hawk-Eye ilk defa Sunset + Vine, Channel 4 televizyon tarafından kriket yayınında kullanıldı.

14 Haziran 2006 tarihinde, Wisden Group'un liderliğinde ve Amerikalı zengin Mark Getty'nin de içinde bulunduğu bir yatırım grubu şirketi tarafından £4.4m'a satın alındı.[2][3] Wisden'in şirketi satın almada amacı kriket yayınında varlığını güçlendirmekti. Ayrıca Hawk-Eye'ı basketbola uyarlıyarak diğer uluslararası sporlarlara da girmeği planlıyordu. Hawk-Eye'nin web sitesine göre, sistem televizyonda görünen veriden çok daha fazla veri üretmektedir.

Hawk-Eye Eylül 2010'da tekrar satışa çıkarıldı ve Mart 2011'de son olarak £15m-£ 20m'a Sony elektronik şirketine satıldı.[4][5][6]

Rakip teknolojiler

Başlıca iki teknolojik rakibi bulunmaktadır:

Cyclops, 1980 yılından beri ATP ve WTA profesyonel tenis turlarında elektronik çizgi hakemi olarak kullanılmaktadır. Grand Slam turnuvalarında yerini Hawk-Eye almıştır.

FoxTenn'da diger bir rakip elektronik çizgi hakemi sistemidir. Toprak saha da dahil olmak üzere anlık verileri kullanarak topun trajesini takip ederek yerle temas ettiği noktayı belirleyebilmektedir.[7]

Kaynakça

  1. ^ VIDEO PROCESSOR SYSTEMS FOR BALL TRACKING IN BALL GAMES 9 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. esp@cenet Patent belgesi, 14 Haziran 2001
  2. ^ a b "Tinpolis PLC Interim Results, 14 June 2006". 15 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2023. 
  3. ^ "Wisden buys Hawk-Eye". The Guardian. 14 Haziran 2006. 19 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2023. 
  4. ^ "Hawk-Eye ball-tracking firm bought by Sony". BBC News. 7 Mart 2011. 7 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2023. 
  5. ^ Website company: About Hawk Eye 9 Mayıs 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., visited 25 May 2012
  6. ^ "On the ball: Sony pounces on Hawk Eye wizardry". The Times. 6 Mart 2011. 17 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2023. 
  7. ^ "Hawkeye vs FoxTenn: Two tech firms are battling it out to win the tennis line-call business". 16 Mart 2019. 7 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Futbol</span> çim veya toprak zeminde, on birer oyuncudan oluşan iki taraf arasında topla oynanan takım sporu

Futbol, on birer oyuncudan oluşan iki takım arasında, kendine özgü küresel bir topla oynanan takım sporudur. 21. yüzyıl itibarıyla 200'ün üzerinde ülkede 250 milyonu aşkın oyuncu tarafından oynanmakta olup dünyadaki en popüler spordur.

<span class="mw-page-title-main">Tenis</span> raket ile oynanan bir spor

Tenis, raket ve topla iki kişi arasında ya da ikişer kişilik iki takım arasında oynanan olimpik bir spor. Oyuncular raketleri ile içi boş lastik bir tenis topunu ağ (file) üzerinden rakibinin sahasına (kort) atmaya çalışırlar. Kort toprak kort, çim kort ve sert kort türlerinde olur. Kurallar dahilinde en çok puanı alan oyuncu kazanır.

Elektronik kitap, E-kitap veya e-Kitap, bilgisayarların veya diğer elektronik cihazların düz panel ekranında okunabilen metinden oluşan dijital biçimde sunulan bir kitap yayınıdır. Bazen "basılı bir kitabın elektronik versiyonu" olarak tanımlansa da, bazı e-kitapların basılı bir eşdeğeri yoktur. E-kitaplar, özel E-kitap okuyucu cihazlar, masaüstü, dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar da dahil olmak üzere kontrol edilebilir bir görüntü aygıtına sahip herhangi bir cihazda okunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Sony</span> Japonya merkezli uluslararası firma

Sony, Japonya kökenli çokuluslu şirketler topluluğu. Topluluğun ana şirketi, Tokyo'nun Minato semtinde yerleşik olan Sony Corporation'dır. Sony, dünyanın en büyük tüketici elektroniği ve profesyonel elektronik üreticilerinden biridir. Ayrıca dünyanın en büyük oyun konsolu üreticisi, dünyanın ikinci en büyük video oyun yayıncısı ve en kapsamlı medya şirketlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Açık (tenis)</span>

Amerika Açık Tenis Turnuvası, her yıl Ağustos ayında New York Queens'te bulunan USTA Billie Jean King National Tennis Center'nde düzenlenmekte olan, dört dünya Grand Slam tenis turnuvasından sonuncusudur. İlk olarak 1881 yılında düzenlenen turnuva, kronolojik olarak diğer Grand Slam turnuvaları olan Avustralya Açık, Fransa Açık ve Wimbledon'dan sonra düzenlenmektedir. Amerika Açık, sert zeminde oynanmaktadır.

Siemens AG, Avrupa'nın en büyük teknoloji holdinglerinden bir tanesidir. Şirketin yönetimi Almanya'nın Berlin ve Münih kentlerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Palm OS</span> Mobil işletim sistemi

PalmOS, PalmSource şirketi tarafından cep bilgisayarları (PDA'lar) için tasarlanan bir işletim sistemidir. PalmSource firması Palm isim hakkını Mayıs 2005'te PalmOne şirketine satmıştır. Kasım 2004'te PalmSource, Linux tabanlı bir PalmOS sürümü üzerinde çalıştıklarını duyurmuş, Eylül 2005'te PalmSource, Access Co. şirketi tarafından satın alındıktan sonra Linux tabanlı sistem Access Linux Platform olarak adlandırılıp PalmOS'un yerini almıştır. Ayrıca, 2009 yılında Palm OS'un ana lisans sahibi Palm, Inc., gelecek cihazları için Palm OS'tan WebOS'a geçmişti. Günümüzde LG tarafından geliştirilen WebOS, Akıllı televizyonlarda kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">UEFA Şampiyonlar Ligi</span> Avrupanın en üst seviye futbol turnuvası

UEFA Şampiyonlar Ligi, kısaca UCL veya yaygın kullanımıyla Şampiyonlar Ligi, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) tarafından her yıl düzenlenen ve UEFA'ya bağlı birinci liglerdeki takımların mücadele ettiği uluslararası bir futbol turnuvasıdır. UEFA üyesi her ülke şampiyonunun katıldığı organizasyon, Avrupa'daki kulüp düzeyindeki en prestijli turnuva konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Dell</span>

Dell, Teksas (ABD) merkezli, Lenovo ve HP'nin ardından dünyanın en büyük üçüncü kişisel bilgisayar üreticisidir. Aynı zamanda sunucu ve diğer ağ birleşenleri, veri depolama donanımı, yazılım ve KDA (PDA) gibi yan bileşenler üreten firma, dünya genelinde 133.000 kişiye iş olanağı sağlamaktadır. 1984 yılında Michael Dell tarafından kurulan şirket, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Futsal</span> salon futbolu olarak bilinen ve kendine özgü kuralları olan spor

Futsal, salon futbolu olarak bilinen ve genel olarak futbola benzese dahi kendine özgü kuralları olan spordur. Beşe beş futbol, halı saha futbolu ve mini futbol ile benzerlikleri var.

Askerî Elektronik Sanayi ya da kısaca ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin askerî haberleşme ihtiyaçlarını karşılanması amacıyla 1975 yılında kurulan Ankara merkezli savunma sanayisi şirketi.

Lockheed Martin çok uluslu, 1995 yılında Lockheed Corporation ve Martin Marietta iştiraki olarak kurulmuş ileri teknoloji ve havacılık şirketidir. Merkezi Maryland eyaletinin Bethesda şehrinde olmak üzere, dünya çapında 56 ülkede faaliyet göstermekte ve 140,000 çalışanı bulunmaktadır. Şu anki icra kurulu başkanı ve şirket başkanı James D. Taicklet'dir. Şirket ABD ordusunun bel kemiğidir ve son olarak beşinci nesil F35 savaş uçağı ile dikkatleri üzerine çekmiştir.

Video oyunları ABD, Japonya ve Avrupa'da 70'lerin sonu ve 80'lerin başlarında oluşacak yeni eğlence sektörünün temellerini, 1971 yılı ortalarında ticari bir eğlence olarak ortaya çıkmasıyla atmıştır. Kuzey Amerika video oyun çöküşü olarak da bilinen ve 1983 yılında Kuzey Amerika'daki oyun şirketlerinin birer birer iflas ettiği ve 2 sene sonra toparlandığı dönemden sonra video oyun endüstrisi 10 yıllık bir dönemden fazla süren büyüme dönemine girmiştir. Video oyun piyasası 11 milyon USD'lik bir büyüklüğe ulaştığında, eğlence sektöründeki en kârlı endüstri olan sinema endüstrisine rakip olmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sony Interactive Entertainment</span> Tokyo merkezli video oyunu endüstrisinde çalışan, Sonyye bağlı şirket

Sony Interactive Entertainment (SIE) (Japonca: ソニー・インタラクティブエンタテインメント Sonī Intarakutibu Entateinmento), Sony'nin video oyunu ve dijital eğlence alanında faaliyet gösteren yan kuruluşudur. Şirket, 16 Kasım 1993'te Sony Computer Entertainment adıyla PlayStation oyun konsollarını üretmek amacıyla kuruldu. Şirketin Kuzey Amerika ve global merkezi San Mateo'da yer almakta olup Asya şirketi olan Sony Interactive Entertainment Japan Asia Tokyo'da ve Avrupa şirketi olan Sony Interactive Entertainment Europe Londra'da yer almaktadır.

Kriket kuralları, kriketin dünya çapında uyumlu ve adil bir biçimde oynanması amacıyla Marylebone Cricket Club (MCC) tarafından hazırlanan kurallar bütünü. Marylebone Cricket Club, günümüzde İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan bir kulüp olarak faaliyetlerine devam etmekte olup, sporun resmî bir yönetim kurumu olmamasına karşın; kuralların telif haklarına sahip olduğundan kuralları yalnızca kendisi değiştirebilmektedir. Ancak bir kural değişikliği yapılabilmesi için sporun dünya genelindeki yönetim teşkilatı olan Uluslararası Kriket Konseyinden (ICC) çıkan kararlar doğrultusunda yapılmaktadır.

Gol çizgisi teknolojisi, elektronik araçlar vasıtasıyla topun çizgiyi geçip geçmediğini tespit ederek hakeme yardımcı olan bir sistemdir. Gol çizgisi teknolojisinin amacı hakemlerin yetkisini almak değil karar vermelerine yardımcı olmaktır. Premier League, 2010 FIFA Dünya Kupası ve 2012 Avrupa Futbol Şampiyonasında ortaya çıkan eleştirilerin ardından sisteme daha önce karşı çıkan FIFA, teknoloji için önerilen dokuz sistemi test etti ve sadece iki tanesi testlerden başarıyla geçti.

<span class="mw-page-title-main">Ashleigh Barty</span> Avustralyalı tenisçi (d. 1996)

Ashleigh "Ash" Barty, Avustralyalı profesyonel eski tenis oyuncusu ve eski kriket oyuncusu. Hem tek kadınlarda hem de çift kadınlarda en üst sırada yer alan Avustralyalıdır ve Haziran 2019'da WTA sıralamasında teklerde dünya 1 numarası olmuştur. Barty, 2019 Fransa Açık'ta bir Grand Slam tekler şampiyonluğu, bir de partneri CoCo Vandeweghe ile birlikte 2018 Amerika Açık'ta bir Grand Slam çiftler şampiyonluğu da dahil olmak üzere WTA Tour'da altı tekler ve on iki çiftler şampiyonluğu kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Pala Alpitour</span>

Pala Alpitour ; Santa Rita, Torino, İtalya'da bulunan çok amaçlı Kapalı spor salonudur. Torino Olimpiyat Stadı'na birkaç metre mesafededir. Arena'nın buz hockeyi etkinlikleri için koltuk kapasitesi 12,350 kişilik ve bu kapasiteden dolayı İtalya'nın en büyük kapalı spor arenasıdır. Arena 2006 Kış Olimpiyatları için €87 milyon Euro harcanarak yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2022 FIFA Dünya Kupası finali</span>

2022 FIFA Dünya Kupası finali, 18 Aralık 2022 tarihinde Katar'ın Luseyl şehrinde bulunan Luseyl Stadyumu'nda oynanmış 2022 FIFA Dünya Kupası final maçıdır. Maç, Arjantin ve 2018 şampiyonu Fransa arasında oynandı. Polonya'dan Szymon Marciniak'ın hakemliğini yaptığı final 88.966 taraftarın önünde gerçekleşti.