İçeriğe atla

Hawar

Hawar, adı aşağıdaki anlamlara gelebilir:

Coğrafya

  • Havar, Bahreyn, Bahreyn'in bir şehri.
  • Hawar Adaları (bölge), Bahreyn'in bir ili.
  • Havar Adaları, Basra Körfezi'nde Bahreyn'e bağlı olan adalar bütünü.
  • Hawar Adası, Hawar Adaları'ndan en büyüğü.

Edebiyat

  • Hawar (dergi) - 15 Mayıs 1932 yılında Suriye'nin başkenti Şam'da yayınlanmaya başlayan ve toplamda 57 sayı ile 1943 yılına kadar yayın hayatında kalmış olan Kürtçe edebiyat dergisidir.
  • Hawar alfabesi - Kürtçe dilinin yazılması için kullanılan yazı sistemidir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn</span> Batı Asyada, Basra Körfezinde yer alan bir ada ülkesi

Bahreyn, resmi adıyla Bahreyn Krallığı, Asya'da, Basra Körfezi'nde yer alan bir ada ülkesidir. Bahreyn'in güneydoğusunda Katar, batısında Suudi Arabistan yer alır. Takım adalardan oluşan ülke toplam 50 doğal ada ve 33 yapay adadan meydana gelir. Kuzeybatıdan, 25 Kasım 1986 kullanıma açılan ve 25 km. uzunluğundaki Kral Fahd Geçidi ile deniz üzerinden kara yolu ile Suudi Arabistan'a bağlanmıştır Maldivler ve Singapur'dan sonra Asya'nın üçüncü en küçük ülkesidir. Başkenti ve en büyük şehri Manama'dır.

<span class="mw-page-title-main">Celadet Ali Bedirhan</span> Kürt dilbilimci

Celadet Ali Bedirhan, Kürt milliyetçisi dilbilimci, yazar, diplomat ve siyasetçi. Öğrenimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamlamıştır. Daha sonra Münih Ludwig Maximilian Üniversitesinde doktorasını tamamlamıştır. Kürt milliyetçi örgütü Hoybun'un ilk başkanıdır.

Özbekistan millî futbol takımı, Özbekistan'ı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. Özbekler SSCB'den ayrıldıktan sonra ilk millî futbol karşılaşmalarını 17 Haziran 1992 günü Tacikistan'la oynadılar. Özbekistan millî takımı diğer Orta Asya millî takımlarından daha başarılıdır. Özbekistan millî takımının danışmanlığını bu ülkenin Bunyodkor takımını 2008-2009 sezonunda çalıştırmış olan Zico yapmıştır. Takım hiçbir zaman Dünya Kupası'na katılamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn'deki şehirler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu maddede Bahreyn'deki şehirler listelenir.

<span class="mw-page-title-main">Gürün, Nusaybin</span>

Gürün, Mardin ilinin Nusaybin ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kürt alfabeleri</span>

Kürt alfabeleri, Kürt dillerinin yazılması için kullanılan yazı sistemleridir. Günümüzde çoğunlukla kullanılan iki sistem vardır. Türkiye'deki Kürtler tarafından kullanılan şekli 1932 yılında, Celadet Ali Bedirhan tarafından Latin alfabesinden uyarlanmıştır. Bu alfabeye Kurmancî, Hawar ya da Bedirxan alfabesi de denir. Türkiye ve Suriye'deki Kürtler tarafından kullanılmaktadır. Arap alfabesinden uyarlanmış olan Soranî alfabesi ise Irak ve İran'da kullanılmaktadır. Eski Sovyet cumhuriyetlerinde ve Orta Asya'da yaşayan Kürtler ise Kiril alfabesini kullanırlar. Bütün alfabelerin bir yazı sisteminde birleştirilmesini amaçlayan bazı Kürt dilbilimciler Yekgirtî adında yeni bir Latin alfabesi hazırladılar.

Osman Sebrî, Kürt şair ve yazar. Kürtçe alfabe, makaleler, şiirler, anılar kaleme aldı.

Havar Molla Muhammed Taher Zibari, Kürt asıllı Iraklı futbolcudur. Irak millî futbol takımının en başarılı oyuncularından biri olarak kabul edilen Hawar, Irak'ın 2007 Asya Kupası zaferinde katkıda bulunan futbolculardan biri olmuştur ve şu an Perspolis'te oynamaktadır. Kendisi gibi futbolcu olan kardeşi Halgurd Mulla Mohammed de Irak millî takımında oynamaktadır.

<i>Hawar</i> (dergi) 1932de Şamda yayımlanmaya başlayan ve toplamda 57 sayı çıkmış Kürtçe edebiyat dergisi

Hawar, 15 Mayıs 1932'de, Suriye'nin başkenti Şam'da yayınlanmaya başlayan ve toplamda 57 sayı ile 1943 yılına kadar yayın hayatında kalmış olan Kürtçe edebiyat dergisidir. Dergi Celadet Ali Bedirhan tarafından Şam'a yerleştikten sonra çıkarılmıştır. Derginin ilk 23 sayısı hem Latin hem de Arap alfabesiyle basılmış ancak daha sonra 24. sayıdan itibaren yalnızca Latin alfabesiyle yayınlanmıştır. Bundaki en büyük nedenin derginin yaratıcısı Celadet Ali Bedirhan'ın Kürtlerin Latin alfabesine geçmesi gerektiğini düşünmesi olduğu söylenmektedir. Hawar sözcüğünün Türkçe karşılığı imdattır.

<span class="mw-page-title-main">Fırat Cewerî</span>

Fırat Cewerî, Kürt yazar, çevirmen ve gazeteci.

Havar, Bahreyn'in, Güney Bölgesi'nde, Havar Adaları İli'nde bulunan şehir. Aynı zamanda Havar Adaları İli'nin başkentidir ve en büyük şehridir. 2002 nüfus sayımlarına göre, Şehrin nüfusu, 3,711, yüzölçümü ise 6,5 km²'dir. Bu durumda nüfus yoğunluğuda kilometrekareye yaklaşık 500 kişidir. Rakımı ise 21 metre ya da 71,5 fittir. 2006 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Havar Adaları</span>

Havar Adaları, Bahreyn'in güneyinde bulunan, Güney Bölgesi'ne bağlı takımadadır. 7 büyük ve yaklaşık 25 küçük adacıktan oluşur. Bu adalardan en büyüğü Hawar Adası'dır. Basra Körfezi'nde bulunan takımadanın en büyük şehri Hawar'dır. Ardından ise Kuzey Hawar şehri gelir.

Kadri Can veya Kadrican, sosyalist enternasyonalist Kürt yazar ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn pasaportu</span>

Bahreyn pasaportu, Uluslararası seyahat için Bahreyn vatandaşlarına verilen belgedir. Milliyet, Pasaport & İkemet Genel Müdürlüğü aracılığıyla pasaportlar verilir. Bu kurum, bölgede kendi türünün en eskilerinden biri olarak 1929 yılında ilk pasaportu vermeye başladı. Bazı Bahreynli vatandaşlarının pasaportlarını yenileme taleplerinin reddedilmesi gazeteci Robert Fisk tarafından 1996 yılında eleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn Kuşatması (1559)</span>

Bahreyn Kuşatması, 1559 yılında Lahsa Valisi Mustafa Paşa'nın İstanbul'a haber vermeden Osmanlı Devleti'ne bağlı bir emirlik olan Bahreyn'i işgal etmeye yönelik başarısız girişimi.

Öz Savunma Güçleri, 11 Ekim 2014 yılında kurulan Suriye Kürdistanı'nın çok etnik yapılı bölgesel savunma milis kuvveti. İnsan gücü yerel bölgede yaşayan insanlardan oluşur. Günümüzdeki komutanı Renas Roza'dır.

Hawar Haber Ajansı veya ANHA, Ağustos 2012 tarihinde kurulan Haseke merkezli haber ajansı. Suriye Kürdistanı'nın de facto resmi haber ajansı olup Suriye Demokratik Güçleri ile yakın ilişki içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi</span> Suriyede de facto özerk bölge

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (KDSÖY) Suriye'nin kuzeydoğu kesimindeki Suriye Kürdistanı'nda Arap, Çerkes, Kürt, Süryani ve Türkmenlerin yaşadığı, Ekim 2019 itibarıyla de facto özerk olan yönetim alanı. PYD tarafından bölgede önce özerk kantonlar, sonrasında federasyon ilan edilmiş; fakat hiçbiri Suriye hükûmeti veya diğer ülkeler tarafından tanınmamıştır. İsviçre'de ve birçok Avrupa ülkesinde temsilcilikleri vardır.

Bahreyn'de turizm: Bahreyn yılda dört milyon turist almakta, çoğu ziyaretçi Basra Körfezi Arap devletlerinden gelmekte ancak bölge dışından turist sayısı da artmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn-Türkiye ilişkileri</span> 1=Diplomatic relations between Bahrain and Turkey

Bahreyn-Türkiye ilişkileri, Bahreyn ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Bahreyn ile tarihi ilişkisi genelde dalgalı bir süreç geçirdi.