İçeriğe atla

Havva Karakaş

Havva Karakaş
Doğum16 Temmuz 1961 (63 yaşında)
İzmir
Evlilik(ler)iHasan Karakaş
ÇocuklarıEzgi Karakaş
AlanıTürk halk müziği - Balkan Halk Müziği Ses sanatçısı
Balkan Halk Müziği Derleme Yapımcısı
Etkin yıllar1981 - 2008 (TRT Görevi)
Ünlü yapıtlarıBalkan Havası (2011) (Kendi Derlemelerinden Oluşan Müzik Albümü)
Ödüller
  • Motif Vakfı 14. Motif Halk Bilim Ödülü
  • Troya Folklor Araştırmaları Derneği 2013 Troya Kültür Sanat Ödülleri

Havva Karakaş (d. 16 Temmuz 1961, Çamdibi, Bornova), Türk halk müziği şarkıcısı, Balkan türküleri yorumcusu.

Aile hayatı

16 Temmuz 1961 tarihinde İzmir'de dünyaya gelen Havva Karakaş, Makedonya'nın Ovçebol bölgesi'ne bağlı Cumali kasabasından Türkiye'ye göç eden bir ailenin beşinci çocuğudur. 1983 yılında TRT İzmir Radyosu Türk halk müziği Saz sanatçısı ve koro şefi Hasan Karakaş ile evli olup, bir kız çocuk annesidir.

Sanat eğitimi

İlkokul Döneminde Öğretmeninin sesinin güzelliğini keşfetmesi ve Müzik eğitimi alması konusundaki teşvikleri üzerine TRT İzmir Radyosu Koro Şefi ve THM Ses Sanatçısı Durmuş Yazıcıoğlu'ndan uzun yıllar Halk müziği nazariyatı, nota ve repertuvar dersleri aldı.

Sanat hayatı

TRT'nin 1981 yılında açmış olduğu Yetişmiş Ses Sanatçısı sınavında başarılı olarak İzmir Radyosunda göreve başladı. Emekli olacağı 2008 yılına kadar kurum Repertuvarına Sayısız Balkan eseri Kazandırdı. unutulmaya yüz tutmuş Rumeli Türkülerini gün yüzüne çıkarıp, kültür hazine arşivimize girmesine yardımcı oldu. Yorumcu, besteci ve derlemeci olarak, TRT Türk halk müziği repertuvarına çok sayıda Rumeli türküsü kazandırdı. Bunların arasında en popüler olanları, Göçmen Kızı, Şefo, Hokka Hokka Lokumları, Kanbana Mari Miyo ve Şeriban. Balkan müziği üzerine yoğunlaştırdığı araştırmalarının yanı sıra, Ankara Televizyonunca canlı olarak yayınlanan “Balkan Havası” programının 4 yıl solist ve sunuculuğunu yaptı. TRT İzmir Radyosunda 28 yıl 8 ay bilfiil hizmet verdikten sonra, 2008 yılının Eylül ayında kendi isteğiyle memuriyetten ayrıldı

Son çalışmaları

Görevde Bulunduğu süre içerisinde Yurt içi ve Yurt dışında, bilhassa Balkan ülkelerinde yapılan çok sayıda konser ve festivallerde görev aldı ve halen de çeşitli konser ve etkinliklerle sanat hayatına devam etmektedir.

Görev aldığı yurt dışı, konser ve festivallerden bazıları: Makedonya konseri (Değişik şehirlerde 8 konser ) Cumhuriyet treni ile Balkan gezisi ve konserler (Bulgaristan, Makedonya,Yunanistan) 1.Balkan festivalinde Türkiye'yi temsilen görevli (Belgrat,Sırbistan) Kosova konserleri (Gilan, Priştine, Prizren)

Albümleri

2011 yılında Balkan, Rumeli ve Trakya Türkülerinden oluşan, Balkan Havası adını verdiği, kendi derleme ve bestelerinden oluşan bir albüm çıkardı.

  • Balkan Havası (2011)

TRT Repertuvarındaki derlemelerinden bazı örnekler

  • Ak güvercin olaydım
  • Susuz köy başlarında Hilmiye'm
  • Ardaya suya varma
  • Bekir ağam bağları
  • Köprüden geçer iken
  • Duman çökmüş yar yolunu seçemem
  • İki turnam gelir aşaden aman
  • Benim bugün ahım var
  • Hokka hokka lokumları
  • Kar yağar alçaklara
  • Aklida basma giyersin beyim aman
  • Ben bir göçmen kızı gördüm tuna boyunda
  • Gidin sorun babasına
  • İstanbul'dan çıkar vapur dumanı
  • Oduncular dağdan odun indirir
  • Radalya minaresi yetmiş basamak
  • Üç çınar altında lambalar yanar
  • Üşüdüm Eminem üşüdüm

Ödülleri

2009 yılında Balkan Havası programıyla Medya Halk Müziğine Hizmet Ödülü, 2013 yılında ise, Halk Müziği dalında Troya-Sanat Ödülünü aldı

  • Motif Vakfı'nın 14. Motif Halk Bilim Ödülü - Balkan Havası programıyla Türk kültürüne yapmış olduğu katkı nedeniyle
  • Troya Folklor Araştırmaları Derneği'nin 2013 Troya Kültür Sanat Ödülleri (Halk Müziği dalında)

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Şimşek</span>

Hikmet Şimşek, Türk müzisyen, orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Özay Gönlüm</span> Türk saz ve söz sanatçısı

Kemal Özay Gönlüm, Türk halk müziği sanatçısı.

Ali Fuat Aydın, Geleneksel Türk halk müziğinin temel çalgılarından bağlamanın temsilcilerinden olup özellikle zeybek tavrı üzerine yoğunlaşmıştır. 1973'te Aydın – Karpuzlu - Ektirli Köyü’nde doğdu. Sırasıyla İzmir Mustafa Urcan İlkokulu (1984), İzmir Bornova Anadolu Lisesi (1991) ve Ankara Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünden (1998) ve Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümünden (2010) mezun oldu.

Nalan Altınörs Türk şarkıcıdır.

Azerin, Azeri bir ses sanatçısıdır. 5 yaşındayken Azerbaycan Devlet Televizyonu ve Radyosu'nda solist olarak çocuk şarkıları söylemeye başlayan Azerin, 9 yaşında dünyaca ünlü Cücelerim Dans ve Müzik Topluluğu'nun, 15 yaşında Azerbaycan Devlet Televizyonu ve Radyosu'nda Menekşe Korosu'nun solisti oldu. Azerbaycan Devlet Konservatuvarı Şan Bölümü mezunu olan Azerin; başta İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Fransızca, İngilizce, Özbekçe, Kırgızca, Kazakça ve bazı Balkan dilleri olmak üzere birçok dilde şarkı söylemektedir.

Mehmet Nida Tüfekçi, Türk halk müziği sanatçısı. Uzun yıllar TRT'de çalıştıktan sonra Devlet Konservatuvarında öğretim üyeliği yapmıştır. Eşi Neriman Altındağ Tüfekçi ile birlikte hocası Muzaffer Sarısözen'in izinden gitmiş ve Türk halk müziği konusunda Türkiye'nin en önemli isimlerinden birisi olmuştur.

Kutlu Payaslı, Türk Sanat Müziği sanatçısı ve şefi.

<span class="mw-page-title-main">Neşet Ertaş</span> Türk halk ozanı

Neşet Ertaş, Türk halk ozanı, Türkmen/Abdallık kültürünün ve müzik geleneğinin son büyük temsilcisidir. "Bozkırın Tezenesi" olarak da tanınır.

Neriman Altındağ Tüfekçi, İlk kadın Türk halk müziği solisti ve ilk kadın orkestra şefidir. Türk sanat müziği sanatçısı Perihan Altındağ Sözeri ile kardeştir.

Doç. Dr. Hüseyin Yaltırık TRT İzmir Radyosu Türk halk müziği ses sanatçısı ve Türk halk müziği eski sorumlusudur.

Soner Özbilen, TRT İstanbul Radyosu Türk halk müziği sanatçısı, koro şefi.

Necdet Tokatlıoğlu, Türk besteci, solist, korist, müzisyen ve orkestra şefidir. Kendi bestelerinden oluşan 5 plak ve çok sayıda 45'lik plak dolduran Tokatlıoğlu'nun, 95'e yakın Türk Sanat Müziği bestesinin 68'i TRT repertuvarında bulunmaktadır. En tanınmış yapıtlarından bazıları Bir Sevgi İstiyorum, Gelme İstemem Artık ve Al Aşkını Çal Başına'dır.

Özlem Özdil, Türk Halk Müziği ses ve saz sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Emine Ata</span> THM ses sanatçısı

Emine Ata, TRT Ankara Radyosu Türk Halk Müziği Ses Sanatçısı.

Tuğçe Pala, TRT İstanbul Radyosu Türk Sanat Müziği ses sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Selma Geçer</span> Türk şarkıcı

Selma Geçer, Türk halk müziği şarkıcısıdır.

Mükerrem Kemertaş, Türk Halk Müziği sanatçısıdır.

Mustafa Keser, Ses sanatçısı ve bestekâr.

Bircan Pullukcuoğlu, TRT Ankara Radyosu Halk Müziği Ses ve Bağlama sanatçısıdır. 15 Ağustos 1948'de Aydın ilinin Söke ilçesinde dünyaya gelen sanatçı, Coşkun Güla'dan müzik eğitimi aldı. Pek çok türküyü notaya geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Elif Avcı</span> Türk Sanat Müziği vokalisti

Elif Avcı aslen Malatyalı olan bir halk müziği sanatçısıdır.