İçeriğe atla

Havar, Bahreyn

Havar
قشصشا

جزر
BölgeGüney Bölgesi
İlHavar Adaları İli
Diğer Koordinatlar: 25°38′N, 50°44′E
Yüzölçümü
 • Toplam6.3 km²
Rakım21 m
Nüfus
 (2002)
 • Toplam3.711
 • Yoğunluk503/km²

Havar, (Bahreyn Arapçası:قشصشا) Bahreyn'in, Güney Bölgesi'nde, Havar Adaları İli'nde bulunan şehir.[1] Aynı zamanda Havar Adaları İli'nin başkentidir ve en büyük şehridir. 2002 nüfus sayımlarına göre, Şehrin nüfusu, 3,711, yüzölçümü ise 6,5 km²'dir. Bu durumda nüfus yoğunluğuda kilometrekareye yaklaşık 500 kişidir. Rakımı ise 21 metre ya da 71,5 fittir. 2006 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alınmıştır.

Kaynakça ve dipnotlar

  1. ^ Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn</span> Batı Asyada, Basra Körfezinde yer alan bir ada ülkesi

Bahreyn, resmi adıyla Bahreyn Krallığı, Asya'da, Basra Körfezi'nde yer alan bir ada ülkesidir. Bahreyn'in güneydoğusunda Katar, batısında Suudi Arabistan yer alır. Takım adalardan oluşan ülke toplam 50 doğal ada ve 33 yapay adadan meydana gelir. Kuzeybatıdan, 25 Kasım 1986 kullanıma açılan ve 25 km. uzunluğundaki Kral Fahd Geçidi ile deniz üzerinden kara yolu ile Suudi Arabistan'a bağlanmıştır Maldivler ve Singapur'dan sonra Asya'nın üçüncü en küçük ülkesidir. Başkenti ve en büyük şehri Manama'dır.

<span class="mw-page-title-main">Seyhan</span> Adana ilçesi

Seyhan, Türkiye'nin Adana ilinin bir ilçesidir. İlçe, tamamıyla Adana şehir merkezi içerisinde kabul edilmektedir ve tüm ilçeye bir alt tabaka belediye olan Seyhan Belediyesi hizmet vermektedir. Seyhan, Adana ilinin sakinlerinin %35'ine ve Adana şehrinin sakinlerinin yaklaşık olarak yarısına ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye'deki en kalabalık sekizinci metropol ilçe statüsündedir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Kaledonya</span> Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu üyesi bölge

Yeni Kaledonya, Melanezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un güneybatısında yer alan, Fransa'ya bağlı bir bölge olarak özel bir statü ile kendine özgü bölge konumunda olan Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu üyesi bölge. Yeni Kaledonya'nın başkenti Nouméa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kanarya Adaları</span> Atlas Okyanusunda İspanyaya bağlı takımadalar

Kanarya Adaları, Fas'ın batısında İspanya'ya bağlı, Atlas Okyanusu'nda yer alan takımadalar. Kanarya Adaları yerel idare bakımından 2 Ağustos 1982'de yürürlüğe giren bir kanunla Kanarya Adaları Özerk Topluluğu" olarak kabul edilmişlerdir. Kanarya Adaları Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera ve El Hierro olmak üzere başlıca 7 ada ile birkaç küçük adacıktan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Adana</span> Adana ilinin merkezi olan şehir

Adana, Türkiye'nin Adana ilinin merkezi olan şehridir. Seyhan, Yüreğir, Çukurova ve Sarıçam olmak üzere 4 ilçeye bölünür. Türkiye'deki altıncı büyük metropolitan alan olup ülkenin önde gelen tarım, ticaret ve kültür merkezlerinden biridir. Türkiye'deki maden zengini 4. bölge olan Adana; krom, demir, manganez, kurşun ve çinko yatakları açısından önem taşımaktadır.

Özbekistan millî futbol takımı, Özbekistan'ı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. Özbekler SSCB'den ayrıldıktan sonra ilk millî futbol karşılaşmalarını 17 Haziran 1992 günü Tacikistan'la oynadılar. Özbekistan millî takımı diğer Orta Asya millî takımlarından daha başarılıdır. Özbekistan millî takımının danışmanlığını bu ülkenin Bunyodkor takımını 2008-2009 sezonunda çalıştırmış olan Zico yapmıştır. Takım hiçbir zaman Dünya Kupası'na katılamamıştır.

Asya Futbol Konfederasyonu'nun 2004 Asya Kupası finalleri Çin'de 17 Temmuz ve 7 Ağustos günleri arasında düzenlendi. Pekin'deki final karşılaşmasında Çin'nin yenen Japonya şampiyon oldu.

<span class="mw-page-title-main">Gürün, Nusaybin</span>

Gürün, Mardin ilinin Nusaybin ilçesine bağlı bir mahalledir.

<i>Başım Belada</i> Ağustos 1991de yayımlanan Ahmet Kaya albümü

Başım Belada Ağustos 1991'de yayımlanan Ahmet Kaya albümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Güney (Bahreyn ili)</span> Bahreynde bir il

Güney ili, Bahreyn'in illerinden biridir. İl, ülkenin güneyinde yer almakta olup Hevar Adaları'nı da kapsamaktadır. Yüzölçümü 489 km² olan ilin nüfusu 17 Mart 2020 tarihi itibarı ile 305.547'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn'deki Yahudilerin tarihi</span>

Bahreyn Yahudileri dünyanın en küçük Yahudi cemaatlerinden biridir. Bir zamanlar nüfusu 1500'e kadar ulaşan cemaatte bugün geriye elliden az üye, bir sinagog ve bir de küçük mezarlık kalmıştır.

Hawar, adı aşağıdaki anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Havar Adaları</span>

Havar Adaları, Bahreyn'in güneyinde bulunan, Güney Bölgesi'ne bağlı takımadadır. 7 büyük ve yaklaşık 25 küçük adacıktan oluşur. Bu adalardan en büyüğü Hawar Adası'dır. Basra Körfezi'nde bulunan takımadanın en büyük şehri Hawar'dır. Ardından ise Kuzey Hawar şehri gelir.

<span class="mw-page-title-main">Manama</span> Bahreynin başkenti

Manama, Bahreyn'in başkenti ve yaklaşık 155.000 kişilik nüfusu ile ülkenin en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn pasaportu</span>

Bahreyn pasaportu, Uluslararası seyahat için Bahreyn vatandaşlarına verilen belgedir. Milliyet, Pasaport & İkemet Genel Müdürlüğü aracılığıyla pasaportlar verilir. Bu kurum, bölgede kendi türünün en eskilerinden biri olarak 1929 yılında ilk pasaportu vermeye başladı. Bazı Bahreynli vatandaşlarının pasaportlarını yenileme taleplerinin reddedilmesi gazeteci Robert Fisk tarafından 1996 yılında eleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn Kuşatması (1559)</span>

Bahreyn Kuşatması, 1559 yılında Lahsa Valisi Mustafa Paşa'nın İstanbul'a haber vermeden Osmanlı Devleti'ne bağlı bir emirlik olan Bahreyn'i işgal etmeye yönelik başarısız girişimi.

Bahreyn'de turizm: Bahreyn yılda dört milyon turist almakta, çoğu ziyaretçi Basra Körfezi Arap devletlerinden gelmekte ancak bölge dışından turist sayısı da artmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn-Türkiye ilişkileri</span> 1=Diplomatic relations between Bahrain and Turkey

Bahreyn-Türkiye ilişkileri, Bahreyn ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Bahreyn ile tarihi ilişkisi genelde dalgalı bir süreç geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn mutfağı</span>

Bahreyn mutfağı, Bahreyn'e özgü yemek pişirme tarzıdır. Bahreyn mutfağı, büryan, haris, habise, mahbus, mehyava, maklube, kuzi ve zalabye gibi yemeklerden oluşur. Arap kahvesi ise ulusal içecektir.

<span class="mw-page-title-main">Muharrek (il)</span>

Muharrek ili, Bahreyn'in illerinden biridir. İl, ülkenin kuzeydoğusunda yer almaktadır olup Muharrek adasını kapsamaktadır. Yüzölçümü 66,7 km² olan ilin nüfusu 17 Mart 2020 tarihi itibarı ile 268.106'dır.