İçeriğe atla

Havadan keşif

Havadan keşif aparılma
Keşif uçağı

Havadan keşif, stratejik amaçlı bir askerî keşiftir. Keşif uçakları ile yapılmaktadır.[1] Keşif rolü, topçu gözlemcisi, görüntü istihbaratı toplama ve düşman manevralarının gözlemlenmesi dahil olmak üzere çeşitli gereksinimleri karşılayabilir. Ayrıca askerî coğrafya, askerî jeoloji, askerî inşaat, topoğrafik harita'ların yapılması zamanı da uyğulanır.[2] Hava fotoğrafçılığı ve videosu da yapılabilir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2021. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ</span> Türk havacılık ve uzay sanayii şirketi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) (TAI - Turkish Aerospace Industries, Inc.), Türkiye’de hava platformlarının tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, tamamlanması, yenilenmesi ve satış sonrası hizmetleri alanlarındaki teknoloji merkezidir. Şirket dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380'e ve askerî nakliye uçağı Airbus A400M'ye parça üretmektedir. Ayrıca şirket 2013 yılında ilk uçuşunu gerçekleştiren Airbus A350'ye kanatçık üretmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Özel Kuvvetler Komutanlığı</span> Türk Özel Kuvvetleri veya Bordo Bereliler

Özel Kuvvetler Komutanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin değişik sınıf ve rütbelerdeki subay, astsubay ve uzman erbaşlardan oluşan, iç ve dış tehditlerin bertaraf edilmesine karşı her türlü arazi ve iklim şartlarında görev yapabilecek nitelikte üst düzey eğitime tabi tutularak yetiştirilmiş seçkin askerlerden oluşan birlik. Doğrudan Genelkurmay Başkanlığına bağlı olarak tugay seviyesinde 1992 yılında kurulmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri kıyafet yönetmeliğine göre bordo renkte bere kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Esenboğa Havalimanı</span> Kuzeydoğu Ankara, Türkiyede uluslararası havalimanı

Esenboğa Havalimanı, Türkiye'nin başkenti Ankara'ya hizmet veren uluslararası havalimanıdır. Şehir merkezinin 28 km kuzeyinde, Çubuk ilçesi sınırları içindedir. 1955 yılında hizmete girdi. Havalimanının sahibi Devlet Hava Meydanları İşletmesi iken işletmecisi TAV Havalimanları'dır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî uçak</span> askeri amaçlar için yapılmış hava taşıtları

Askerî uçak ve helikopterler, savaşlarda kara ve su üstündeki hedefleri bombalamak, diğer uçakları tahrip etmek, keşif yapmak, personel ve mühimmat taşımak gibi amaçlarla silahlı kuvvetler tarafından kullanılan hava taşıtları. Özellikle av ve bombardıman görevlerinde kullanılanlar savaş uçağı ve saldırı helikopteri olarak adlandırılırlar. Askerî uçaklar av, bombardıman, av-bombardıman ve nakliye gibi kategorilere ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Savaş gemisi</span>

Savaş gemisi, öncelikli olarak deniz kuvvetleri ve donanma tarafından deniz savaşlarında kullanılmak üzere yapılan bir askerî gemi türüdür. Genellikle ticari gemi ve diğer gemi türlerinden tamamen farklıdırlar. Silahlandırılmış olabildiği gibi, ticari gemilerden farklı olarak hasara dayanıklı, manevra kabiliyeti yüksek ve hızlı tasarlanırlar. Ticari gemilerde olmadığı gibi, tipik bir savaş gemisi sadece silahlar, cephane ve mürettebatı için erzak taşır. Genellikle bir donanmaya bağlı olduğu gibi bazı durumlarda özel şirketlerin de savaş gemileri bulunabilir. Yapımı çok eskilere dayanan bu aracın yapılma nedeni, deniz ve okyanuslarda yolcu taşıyabilmesi ve deniz savaşı yapabilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık</span>

Havacılık, insanlar tarafından üretilmiş hava taşıtlarıyla uçmak ya da uçmak için gerekli olan makinelerin tasarımıyla veya bakımlarıyla uğraşmak demektir. Daha genel bir anlamda, havacılık terimi, hava taşıtı ile ilgili olan tüm eylemleri, endüstrileri, kurumları kapsamaktadır. Ticari havacılık, sivil havacılık, genel havacılık, askerî havacılık, deniz havacılığı, kara havacılığı, ultralight havacılık, sanal havacılık gibi türleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı tayyare bölükleri</span> Osmanlı İmparatorluğu’nun hava gücü

Osmanlı tayyare bölükleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun kara ve deniz kuvvetlerine ait askerî hava bölükleridir. Osmanlı askerî havacılığının tarihi Haziran 1909 veya Temmuz 1911'e kadar uzanmaktadır. Türk Hava Kuvvetleri, Yüzbaşı Fesa Bey (Evrensev) ve Mülazım-ı Evvel Yusuf Kenan Bey'in 1911'de uçuş eğitimi için Fransa'ya gönderilmesini askerî havacılığının başlangıcı sayarak, 2011 yılında havacılığın 100. yıldönümünü kutladı.

<span class="mw-page-title-main">Keşif (askeriye)</span> bölgede doğal özellikler ve düşman varlığı hakkında bilgi edinme harekâtı

Keşif, askerî harekâtta bir bölgede doğal özellikler ve düşman varlığı hakkında bilgi ve askerî istihbarat edinme harekâtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî gemi</span>

Askerî gemi, Deniz kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan gemi veya botlara verilen genel isimdir. Deniz savaşı için yaratılmıştır. Yapıları ve amaçlarıyla sivil gemilerden farklıdırlar. Askerî gemiler genellikle hasar kontrol sistemi ve silahlarla donatılmış şekilde seyir ederler. Bazı personel taşıma gemilerinde bu donanımlar hafiftir veya bulunmayabilir. Askerî gemiler, inşaat veya amaca göre sivil gemilerden farklıdır. Günümüzde dünya donanmalarında birçok farklı gemi var. Bu gemilerde uçak, helikopter, askerî araç ve askerî teknoloji'ler taşınabilir. Hepsinin farklı uygulamaları vardır ve bazı sınıflandırmalar belirli ülkelere özeldir. Farklı ülkeler çabalarını farklı gemi türlerine harcadılar ve bazıları neredeyse hepsine yatırım yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Keşif uçağı</span> Havadan keşif yapmak için tasarlanmış veya uyarlanmış bir askerî uçak

Keşif uçağı, hava keşif görevlerini yerine getirmek üzere tasarlanmış veya adapte edilmiş askeri bir uçaktır. Görevleri arasında görüntüsel istihbarat toplama, sinyal istihbaratı, ölçme ve imza istihbaratı bulunur. Modern teknoloji, ayrıca bazı uçakların ve insansız hava araçlarının (İHA'ların) genel istihbarat toplamanın yanı sıra gerçek zamanlı gözetim yapmasını da sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî devriye</span> devriye gezme, keşif kolu

Askerî devriye veya patrul genellikle belirli bir coğrafi bölgeyi izlemekle görevlendirilmiş kolluk kuvvetleri, askerî personel veya özel askerî şirket üyeleri olan personel grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Devriye gezme</span>

Askeri devriye gezme veya patrul yapma yaygın askerî taktiklerden biridir. Askeri birlik, küçük gruplar veya bireysel birimler, belirli bir hedefe ulaşmak ve ardından geri dönmek için daha büyük bir oluşumdan konuşlandırılır. Devriye gezme taktiği, kara birliklerine, zırhlı birimlere, deniz birimlerine ve savaş uçaklarına uygulanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Sualtı savaş</span>

Sualtı savaşı, harp ortamı ve deniz savaşları türlerinden biridir. Hava savaşı ve denizaltı savaşı ile beraber üç operasyonel alandan biridir. Sualtında yapılan özel operasyon ve mücadeleyi ifade eder. Denizaltı ve denizaltısavar savaşı eylemleri bulunuyor. Denizaltılara karşı özel dalış bombaları ve torpido füzeleri fırladılabilir. Bu zaman savaş uçağı ve helikopterler de devreye girebilir.

<span class="mw-page-title-main">Deniz havacılığı</span>

Deniz havacılığı, askerî branş türlerinden biridir. Askerî havacılık gücünün deniz kuvvetleri tarafından uygulanmasıdır. Deniz havacılığı tipik olarak bir uçak gemisi aracılığıyla hedefe daha yakın bir konuma projelendirilir. Taşıyıcı tabanlı uçak'lar, zorlu taşıyıcı operasyonlarına dayanacak kadar sağlam olmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî araç</span>

Askeri araç bir taşıt türüdür. Tüm kara muharebe ve nakliye araçlarını içerir. Askerî kuvvetler için tasarlanmıştır ve askerî birlikler tarafından önemli ölçüde kullanılmaktadır. Birçok askerî aracın, araç zırhı veya off-road yetenekleri vardır. Cenevre Sözleşmeleri uyarınca saha ambulansları ve mobil ilk yardım istasyonları gibi savaş dışı tüm askerî araçlar, uygun ve açık bir şekilde işaretlenmelidir.

<span class="mw-page-title-main">Stealth teknolojisi</span>

Düşük gözlemlenebilir teknoloji olarak da adlandırılan stealth teknoloji, askerî taktikler, pasif ve aktif elektronik karşı önlemlerin bir alt disiplinidir. Personeli, uçakları, gemileri, denizaltıları, füzeleri, uyduları ve kara araçlarını radar, kızılötesi, sonar ve diğer tespit yöntemlerine göre daha az görünür yapmak için kullanılan bir dizi askerî teknoloji yöntemidir. Elektromanyetik spektrumun bu kısımları için askerî kamuflaj'a karşılık gelir. Bu teknoloji ile hayalet uçaklar, hayalet helikopterler, hayalet gemiler, hayalet araçlar geliştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Hava üssü</span> askerî bir kuvvet tarafından askeri uçakların operasyonu için kullanılan havalimanı

Hava üssü, bir askerî üs türüdür. Havaalanı ve aerodrom alanlarında kurulur. Üs askerî helikopter, genel maksat uçağı, önleme uçağı, savaş uçağı, askerî nakliye uçağı, çok rollü savaş uçağı, bombardıman uçağı, insansız hava muharebe aracı, avcı uçağı, saldırı uçağı ve keşif uçağı'ndan oluşur. Askerî havacılık ve deniz havacılığı türlerinde olur. Bir hava üssünde tipik olarak sivil havaalanına benzer bazı tesisler - hangar, hava trafik kontrolü, uçak kurtarma ve yangınla mücadele merkezi bulunur. Bazı askeri havaalanlarında yolcu tesisleri vardır. Bazı hava üslerinde, uçakları düşman saldırılarından korumak için kaplamalar, sertleştirilmiş uçak sığınakları ve hatta yer altı hangarları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">1958 Amerika Birleşik Devletleri Lockheed C-130 uçağının düşürülmesi</span> 1958 Amerikan C-130 uçağının Sovyetler tarafından düşürülmesi olayı

2 Eylül 1958'de, Soğuk Savaş döneminde, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'ne ait bir Lockheed C-130 Hercules, Ermenistan SSC-Türkiye sınırı boyunca gerçekleştirilen bir keşif uçuşu sırasında Erivan'ın 50 kilometre kuzeybatısında, Sovyetler Birliği hava sahasında Sovyet Hava Kuvvetleri'ne ait MiG-17 avcı uçakları tarafından düşürüldü. Sovyetler Birliği tarafından uçakta bulunan 17 kişiden 6'sının öldüğü açıklandı ve ölenlerin naaşları Amerika Birleşik Devletleri'ne iade edildi, ancak diğer 11 kişinin varlığı reddedildi.

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı keşif</span>

Zırhlı keşif, bir askerî keşif türüdür. Karasal keşif ile zırhlı savaşın birleşimidir. Genellikle tanklar, tekerlekli veya paletli askerî keşif aracı türleri kullanılır.