İçeriğe atla

Havacılık ve uzay

Uydu, uçak, uzay mekiği, helikopter, insansız hava aracı, paraşüt, hava gemisi ve hava balonu.
Genel havacılık ve uzay ürünleri

Havacılık ve uzay, tüm hava taşıt ve platformlarını kapsayan bir bilim dalı ve sektördür. Havacılık ve uzay kuruluşları, hava ve uzay araçlarını araştırma, tasarlama, üretme ve işletme ile ilgilenirler.

Havacılık ve uzay faaliyetleri genel olarak;

  1. Ticari
  2. Endüstriyel
  3. Askeri

olarak gruplandırılabilir.

Bazı Hava Araçları

Havacılık

Ana madde: Havacılık

Havacılık sektörü; uçak, helikopter, zeplin, planör, balon, insansız hava aracı gibi atmosfer içi araç ve platformları bünyesinde barındırır. Bu sektörü askeri ve sivil havacılık olmak üzere ikiye ayırabiliriz.

Askeri Havacılık

Askeri havacılığı genel olarak bombardıman uçakları, avcı uçakları, nakliye araçları, eğitim uçakları, keşif uçakları ve taarruz helikopterleri oluşturur.

Sivil Havacılık

Sivil havacılık, askeri olmayan tüm havacılık faaliyetlerini kapsar. Sivil havacılığı da genel havacılık ve tarifeli yolcu taşımacılığı olarak ikiye ayırabiliriz.

Uzay Aracı

Uzay

Uzay sektörü; roket, uydu, uzay aracı, uzay istasyonu gibi atmosfer dışı araç ve platformları bünyesinde barındırır.

Havacılık ve uzay mühendisliği

Havacılık ve uzay mühendisleri; hem atmosfer içi hem atmosfer dışı tüm araç ve platformların tasarımı, imalatı, inşası, onarılması ve işletilmesi ile sorumlu çok kapsamlı bir mühendislik dalıdır.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mühendislik</span> tasarımdan ekipman imalatına kadar ilerleyişi sağlayan işlevler kümesi, uygulamalı bilim

Mühendislik, köprüler, tüneller, yollar, araçlar ve binalar dahil olmak üzere makineler, yapılar ve diğer öğeleri tasarlamak ve inşa etmek için bilimsel ilkelerin kullanılmasıdır. Mühendislik disiplini, her biri uygulamalı matematik, uygulamalı bilim ve uygulama türlerinin belirli alanlarına özel vurgu yapan, geniş bir yelpazede uzmanlaşmış mühendislik alanları’nı kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Uçak mühendisliği</span>

Uçak mühendisliği, hava ile etkileşimde bulunan taşıt, hareketsiz nesne ve cihazların tasarlanması, geliştirilmesi, üretilmesi, test edilmesi, bakım/onarım işlemlerinin yapılması ve tüm bu süreçlerin yönetilmesiyle ilgilenen mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık ve uzay mühendisliği</span> mühendislik dalı

Havacılık ve uzay mühendisliği, insanlı ve insansız hava ve uzay araçlarının geliştirilmesiyle ilgili bir mühendislik dalıdır. Havacılık mühendisliği ve uzay mühendisliği olarak örtüşen iki dalı bulunur. Aviyonik mühendisliği benzerdir, ancak havacılık mühendisliğinin elektronik sistemleri kısmını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ</span> Türk havacılık ve uzay sanayii şirketi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) (TAI - Turkish Aerospace Industries, Inc.), Türkiye’de hava platformlarının tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, tamamlanması, yenilenmesi ve satış sonrası hizmetleri alanlarındaki teknoloji merkezidir. Şirket dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380'e ve askerî nakliye uçağı Airbus A400M'ye parça üretmektedir. Ayrıca şirket 2013 yılında ilk uçuşunu gerçekleştiren Airbus A350'ye kanatçık üretmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî uçak</span> askeri amaçlar için yapılmış hava taşıtları

Askerî uçak ve helikopterler, savaşlarda kara ve su üstündeki hedefleri bombalamak, diğer uçakları tahrip etmek, keşif yapmak, personel ve mühimmat taşımak gibi amaçlarla silahlı kuvvetler tarafından kullanılan hava taşıtları. Özellikle av ve bombardıman görevlerinde kullanılanlar savaş uçağı ve saldırı helikopteri olarak adlandırılırlar. Askerî uçaklar av, bombardıman, av-bombardıman ve nakliye gibi kategorilere ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Hava Meydanları İşletmesi</span>

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), Türkiye sınırları içindeki havalimanlarının işletilmesi ve Türk hava sahasındaki trafiğin düzenlenmesi ve denetimiyle görevli kamu iktisadi kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, ulaştırma ve altyapı işlerinden sorumlu olan bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık</span>

Havacılık, insanlar tarafından üretilmiş hava taşıtlarıyla uçmak ya da uçmak için gerekli olan makinelerin tasarımıyla veya bakımlarıyla uğraşmak demektir. Daha genel bir anlamda, havacılık terimi, hava taşıtı ile ilgili olan tüm eylemleri, endüstrileri, kurumları kapsamaktadır. Ticari havacılık, sivil havacılık, genel havacılık, askerî havacılık, deniz havacılığı, kara havacılığı, ultralight havacılık, sanal havacılık gibi türleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Havaalanı</span> hava aracı operasyonları için genişletilmiş destek olanaklarına sahip, hava araçlarının kalktığı ve indiği yer

Havaalanı, hava meydanı veya havalimanı; hava araçlarının kalkması ve inmesi için özel olarak hazırlanmış, hava araçlarının bakım ve diğer ihtiyaçlarının karşılanmasına, yolcu ve yük alınmasına ve verilmesine ilişkin tesisleri bünyesinde bulunduran yerlerdir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Hava Kuvvetleri Müzesi</span> Müze

İstanbul Hava Kuvvetleri Müzesi, Yeşilköy'de askeri havaalanın bitişiğinde yer alan ve Türk hava kuvvetlerine ait uçakların sergilendiği müzedir.

Güvercinlik Havalimanı Ankara'nın 10 km batısında bir askerî havaalanıdır. Ankara'nın ilk havaalanı ve Türk Hava Yolları'nın ilk teknik bakım merkezi olmuş, daha sonra askerî amaçlara tahsis edilmiştir. Günümüzde Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer almaktadır. Havaalanı'ndan Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığına bağlı birlikler ve Genelkurmay Başkanlığına doğrudan bağlı bazı birimler yararlanmaktadır. Kara Havacılık Komutanlığı da burada konuşlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de uzay mühendisliği eğitimi</span>

Türkiye'de uzay mühendisliği eğitimi, üniversiteler tarafından lisans ve lisansüstü düzeylerde sürdürülmektedir.

Türkiye'de uçak mühendisliği dalında eğitim veren yedi kurum vardır:

Havacılık ve uzay mühendisi, hava ile etkileşen her çeşit mühendislik ürünün tasarlanması ve inşaat projelerinin hazırlanması, üretilmesi, bakım ve onarım teknolojisi ve işletmesi konularında eğitim ve araştırma yapar. Yapımı düşünülen hava taşıtının dizaynını, ön projesini hazırlar. Uçak yapımı için gerekli üretim, yöntemleri arasından hangisinin niçin daha ekonomik olacağına karar verir. Bu konuda gerekli modelleri hazırlayarak deneylerini yapar, tasarladığı hava taşıtının performans özelliklerini saptar ve istemlere göre incelemesini yapar. Havacılık ve Uzay mühendisleri, Türkiye'de THY’de, Türk Silahlı Kuvvetlerinde, Kara ve Hava Kuvvetleri'nde ana bakım üstlerinde, TUSAŞ ve bazı özel hava taşıtları şirketlerinde temel elemanlar olarak çalışabilecekleri gibi, eğitimleri sırasında almış oldukları otomotiv gibi mekanik bilgi gerektiren alanlarda da çalışabilmektedirler. Kendi alanlarında çalışma imkânları, ülke şartlarındaki gelişmelere paralel olarak artmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hava kuvvetleri</span> Bir ordunun, hava savaşından ve hava savunmasından sorumlu silahlı hizmet dalı

Hava kuvvetleri ya da bazı ülkelerde anıldığı ismiyle hava ordusu, en geniş anlamda, ana olarak hava savaşı yürütmek üzere kurulmuş ve ülkenin havadan savunulmasını sağlamak için uçak, helikopter gibi hava araçlardan ve bunlarla ilgili yer hizmetlerinden, kuruluşlarından oluşturulan teşkilattır. Daha spesifik olarak, hava kuvvetleri bir ordunun; kara kuvvetleri, donanması ve diğer askeri kuvvetlerinden farklı olarak hava savaşından sorumlu silahlı hizmet dalıdır. Tipik olarak, hava kuvvetleri, ülkenin hava sahasının kontrolünü sağlamak, kontrol stratejik ve taktik bombardıman görevleri yürütmek ve kara ve deniz kuvvetlerine destek sağlamaktan sorumludur.

Kara Havacılık Komutanlığı, karargahı Ankara'da bulunan Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde Türk ordusuna döner kanatlı hava desteği sağlayan askeri birim.

<span class="mw-page-title-main">Millî Havacılık Akademisi</span>

Ulusal Havacılık Akademisi (UHA) — Azerbaycan devletinin yükseköğrenim kurumudur. Azerbaycan Hava Yolları bünyesi dahilindedir.

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Teknik Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu teknik üniversite

Eskişehir Teknik Üniversitesi ya da kısaca ESTÜ, Türkiye'deki bir devlet üniversitesidir. 18 Mayıs 2018 tarihinde Anadolu Üniversitesine ait çeşitli eğitim birimlerinin aktarılmasıyla iki farklı yerleşkede beş fakülte, üç enstitü ve iki meslek yüksekokulu ile Eskişehir'de eğitim vermeye başlamıştır. Üniversite 2019 yılı itibarıyla 1.317 personel ve yaklaşık 14.000 öğrenciyle eğitim-öğretime devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aerodrom</span>

Aerodrom, hava sahası olan kara veya su alanıdır. Uçak, helikopter ve planörlerin kalkışını, inişini, rulesini, yerleştirilmesini ve bakımını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesi Başkanlığı</span>

Havacılık Dairesi Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı arama kurtarma, asayiş ve kaçakçılıkla mücadele, terörle mücadele ve trafik kontrolü üzerine havadan faaliyetlere destek olmakla görevli birimdir. 19 Ekim 1981'de kurulan havacılık dairesi başkanlığı Helikopter ve uçakların yanı sıra İHA ve SİHA hava araçları ilede hizmet vermektedir.