İçeriğe atla

Havaalanı güvenliği

İskoçya Glasgow Havaalanı'ndan.

Havaalanı güvenliği; kazara ya da kötü niyetli kişilere karşı yolcu, personel ve uçakların korunmasında kullanılan teknik ve yöntemler ile ilgilidir.

Açıklama

Her gün çok sayıda insan havaalanlarından geçmektedirler. Belirli bir yerde bulunan insanların sayısının çokluğu, terör ve diğer suç unsurları için potansiyel hedef teşkil ederler.[1] Benzer şekilde uzun kuyruklardaki insanlar ve uçaklara yapılacak saldırılar ile kaçırılan uçağı ölümcül bir silah gibi kullanım oranına sunması terörizm için bunu çekici bir hale getirmektedir. Son yıllarda bütün dünyada bu teşebbüsler ve farklı saldırılar çabalarında ister başarılı olsun ister olmasın terörün doğasındandır.

Havalimanı güvenliği, herhangi bir tehdit veya potansiyel doğacak tehlikelerin ülkeye girmesini önleme veya azaltmayı amaçlar. Havaalanı güvenliği bu konuda başarılı olur ise havaalanı veya ülkeye giren tehditlerin, yasa dışı öğelerin şansı büyük ölçüde azalır. Bu nedenle havaalanı güvenliği herhangi bir tehdit karşısında havaalanını ve ülkeyi korumak, aynı zamanda seyahat eden kişilerin güvende olduklarını temin etmek, ülke ve ülke insanlarını korumak gibi birkaç amaca birden hizmet eder.

Havaalanı güvenliğindeki asıl amaçlardan biri de uçak, yolcu ve mürettebatın zarar görmesini engellemenin yanı sıra ülkenin ulusal güvenlik ve terörle mücadele politikasına destek olmaktır.[2]

Havaalanı icra yetkisi

Bazı ülkeler havaalanlarını korumak için özel birimlere sahipken (Avustralya'da federal polis sorumluluğundadır),[3] diğer ülkelerde eyalet veya bölgesel seviyede kontrol sağlanabilmektedir. Havalimanında olması gereken önemli bazı personel ve özellikleri aşağıda verilmiştir.

Diğer kaynaklarsa şunlar olabilir:

  • Güvenlik görevlileri
  • Ücretli çalışanlar
  • Askeri güçler

Süreç ve ekipmanları

Bazı zamanlarda uçağın kaçırılmasını önlemek amaçlı, uçağa binerken yanında silah veya silah benzeri ekipmanları taşımasına müsaade edilen personel vardır. Bazı ülkelerde özel eğitimli kişiler, tehditleri sadece cihaza güvenerek tespit etmek yerine yolcularla direkt iletişime geçebilirler. Yolcular metal dedektör tarafından taranırlar. Tek bir sırt tarayıcısı hedefini 0.05 ile 0.1 mikro sievert radyasyona maruz bırakır. Bunu normal bir göğüs X-ray cihazı ile karşılaştırırsak, X-ray 100 kat daha fazla radyasyon bırakır. Patlayıcı tespitinde kullanılan makineler, X-ray cihazı ve patlayıcı tespit takip makinelerini içerir. ABD'de Ulaştırma Güvenlik İdaresi TSA uçaklarda kullanımına müsaade edilmeyen nesneleri araştırmada, sürekli daha etkin tarama cihazları üzerinde çalışılmaktadır. Bu cihazlar yolcuların elbiselerini çıkartmadan tarama yapabilmelerini sağlıyor. Patlayıcı tespit makineleri; hem yolcuların yanına aldıkları hem de kargo valizlerinin kontrolünde kullanılır. Bu cihazlar chromatography kullanan patlayıcılardan yayılan uçucu bileşenleri tespit eder.

Yolcuların üzerindeki gizlenmiş silah ve patlayıcıların tespitinde kullanılan Backscatter X-ray son yıllarda tartışmalı hale gelmiştir. Compton saçılmasını kullanılan bu cihazlar yolcuların düz bir panele yakın durmaları sonucu yüksek çözünürlükte resim üretiyor. İsrail'de 2008 yılı başında tanıtılan bir teknoloji yolcuların ayakkabılarını çıkarmadan metal dedektörüne girmesine olanak sağlıyor. Bu işlem ayakkabılardaki metalleri veya vücudun alt kısımlarındaki metalleri tespit etmek için yeterli olmadığında, alternatif olarak yolcular ayakkabılarıyla beraber jilet büyüklüğündeki bir nesneyi 1, 2 saniyenin altında bir sürede tarayarak tespit edebilecek kabiliyete sahip cihaz üzerine çıkıp yürürler.

Genellikle insanlar havaalanı güvenliği tarafından uçağın bulunduğu çıkış kapısı bölgesine girerken X-ray cihazı ile taranırlar. Bu bölgeler genellikle güvenli ve sterildir. Eğer iç hatlardan gelmişler ise tekrar taramadan geçmemeleri için güvenli bölgeden dışarı alınırlar. Ancak gerekli görülürse tekrar taramaya maruz kalabilirler. Metalden ve camdan yapılan malzemelerin silah gibi kullanılma ihtimaline karşı, havaalanlarındaki mağazalarda plastik gözlük ve kap kacak kullanılmaya başlandı.

ABD'de yolcu olmayanların gelen arkadaş ve akrabalarını karşılamak için havaalanında güvenli bölgeye girmelerine müsaade ediliyorken, 11 Eylül 2001'deki terör saldırısından dolayı bu durum oldukça kısıtlı hale geldi. Yolcu olmayanların, havaalanının güvenli olan bölgesine girmek için kapıdan giriş belgesi alması zorunludur. Bunun sebebi ise çocuklara, yaşlılara ve güvenli bölgede yapılan iş toplantılarına katılıma yardımcı olmaktır. ABD'de havaalanında yapılan iş toplantılarına katılmak için en az 24 saat önce havaalanı güvenliğine haber verilmelidir. ABD dışındaki birçok ülkede yolcu olmayanlar, havaalanının güvenli olan bölgesine yolcular gibi X-ray cihazından geçerek girebilirler.

Dış bağlantılar

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Silah veya teçhizat, canlıların diğer canlılara karşı savunma veya saldırı amacıyla kullandığı her türlü araç. Silahlar, bıçak ve kılıç gibi kesici araçlardan, top ve tüfek gibi patlayıcı araçlara kadar çok geniş bir yelpazede yer alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği</span> hava yolları için milletlerarası ticaret birliği kuruluşu

IATA, sadece havayolu şirketlerinin üye olabildiği, uluslararası bir ticaret kuruluşudur. Kurumun merkezi Kanada'nın Montreal şehrindedir.

<span class="mw-page-title-main">Glock</span>

Glock, ürettiği tabanca ve bıçaklarla öne çıkan Avusturyalı bir silah üreticisidir. Şirket 1963 yılında Deutsch-Wagram'da Gaston Glock tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Tank</span> Ateş gücü ve mobilitesi yüksek, ağır zırhlı araç

Tank; ana görevi doğrudan ateş gücü kullanımıyla düşman kuvvetlerine saldırmak olan, paletli ve zırhlı savaş aracı veya bu araçlardan oluşan birlikleri kapsayan askeri sınıf. Tankı diğer savaş araçlarından ayıran özellikleri ağır bir zırha, yüksek ateş gücüne ve her türlü arazide hızlı gidecek şekilde tasarlanmış sürüş takımlarına sahip olmasıdır. Her ne kadar masraflı ve lojistik açıdan çaba gerektiren araçlar olsa da, yer hedeflerine saldırma yeteneği ve piyadelerin moralini çökertmesi nedeniyle modern orduların vazgeçilmez unsurlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Mayın</span>

Mayın, kara taşıtlarını, gemileri veya hava araçlarını tahrip ya da hasar vermek, personeli yaralamak, öldürmek veya diğer şekillerde tesirsiz kılmak için tasarlanan, normal olarak koruyucu bir kaplama malzeme içinde bulunan patlayıcı ve onu harekete geçiren düzeneğe verilen addır. Mayın üzerinden geçilmesi halinde, zaman ayarlı olarak veya uzaktan kontrol araçları ile patlatılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Hava korsanlığı</span> bir hava taşıtının silahla ya da zor kullanarak ele geçirilmesi

Hava korsanlığı veya uçak kaçırma, bir hava taşıtının silahla ya da zor kullanarak ele geçirilmesi. Uçak kaçırma çeşitli amaçlara hizmet edebilir, uçak kaçıranlar geçmişte yolcuları rehin almış ya da öldürmüş, hatta 11 Eylül saldırılarında görüldüğü gibi uçağı silah olarak kullanmıştır; uçak kaçırma siyasi ve şahsi nedenlere dayanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Aletli iniş sistemi</span>

Aletli İniş Sistemi, pist başına yerleştirilmiş vericiler vasıtasıyla uçakların inişine yardımcı olan bir hassas yaklaşma sistemi. ILS, uçağın pist başına kadar hassas yaklaşmasını sağlayan bir seyrüsefer yardımcı sistemidir. Bulut tavanının alçak, görüş faktörlerinin kötü olduğu hava koşullarında, uçağın alçak bir biçimde piste yaklaşmasını ve piste elektronik cihazlarla emniyetli iniş yapmasını sağlar. Pilota istikamet ve süzülüş hattı bilgisi verir.

<span class="mw-page-title-main">Zürih Havalimanı</span> İsviçrenin en büyük uluslararası havalimanı

Zürih Havalimanı,, İsviçre´nin en büyük uluslararası havalimanıdır ve Unique tarafından işletilir.

<span class="mw-page-title-main">Anti personel mayını</span>

Anti-personel mayını kara mayını sınıfı içerisinde tanksavar mayınları gibi taşıtlara karşı kullanılan türün dışındaki insan hedeflerine karşı geliştirilmiş bir mayın türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar mayını</span> tank imha etmek için zemine yerleştirilen patlayıcı

Tanksavar mayını,, bir tür kara mayını olup tank ve zırhlı savaş araçlarına hasar vermek veya imha etmek amacıyla geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Yenişehir Havalimanı</span>

Bursa Yenişehir Havalimanı, 1944'te bir askeri üs olarak kurulan tesis, askeri havaalanına yapılan ilave tesislerle birlikte sivil hava ulaşımına hazır hale getirilerek Bursa Havaalanı adıyla, 3 Kasım 2000 tarihinde hizmete girdi. Sivil-askeri amaçla kurulan Hava Meydanının Bursa il merkezine uzaklığı 50 km olup 3000x45 ve 3000x30 metre boyutlarında iki adet beton kaplama pisti bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yarı askerî</span> Paramiliter

Bir yarı askerî ya da paramiliter güç, işlev ve örgütlenme olarak askerî ancak düzensiz gönüllülerden oluşan devletçe desteklenen bir tür yapı. Terim Yunanca harici anlamına gelen para ve asker anlamına gelen militer sözcüklerinden türemiştir. Paramiliter, yapısı, taktikleri, eğitimi, alt kültürü ve (çoğunlukla) işlevi profesyonel ordununkine benzeyen ancak bir ülkenin resmî veya meşru silahlı kuvvetlerinin parçası olmayan bir örgüttür. Paramiliter birimler, bir ülkenin askerî veya polis güçlerinin yerine getiremediği veya yerine getirmek istemediği görevleri yerine getirir. Diğer örgütler, silahsız olmalarına veya muharebe rolleri olmamasına rağmen, yalnızca yapıları itibarıyla da paramiliter olarak değerlendirilebilir.

Güvercinlik Havalimanı Ankara'nın 10 km batısında bir askerî havaalanıdır. Ankara'nın ilk havaalanı ve Türk Hava Yolları'nın ilk teknik bakım merkezi olmuş, daha sonra askerî amaçlara tahsis edilmiştir. Günümüzde Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer almaktadır. Havaalanı'ndan Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığına bağlı birlikler ve Genelkurmay Başkanlığına doğrudan bağlı bazı birimler yararlanmaktadır. Kara Havacılık Komutanlığı da burada konuşlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İzlanda Silahlı Kuvvetleri</span>

İzlanda Silahlı Kuvvetleri, İzlanda'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli birimdir. Silahlı kuvvetler sadece Sahil Güvenlik birimlerinden oluşmaktadır. NATO üyesi olmasına rağmen askeri gücü yok denecek kadar azdır. İzlanda Sahil Güvenliği, küçük silah, donanma topçu ve hava savunma silahları ile donanmış üç gemi ve dört uçaktan oluşmaktadır. Acil bir durumda Ulusal Komisyon'un tabi birimleri de İzlanda savunmasını katılabilir. Bunların arasında, istihbarat operasyonları ve özel birimden sorumlu Víkingasveitin, Ulusal Polis gücünün bir parçası olan bir yüksek eğitimli ve donanımlı terörle mücadele birimi kolları Ulusal Güvenlik Birimi vardır. Ayrıca uluslararası konuşlanmış olan küçük bir silahlı barış gücü olan Dışişleri Bakanlığı'na bağlı bir Kriz Müdahale Birimi (ICRU) vardır.

<span class="mw-page-title-main">EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg</span>

EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg, İsviçre'nin Basel, Fransa'nın Mulhouse ve Almanya'nın Freiburg kentleri tarafından ortaklaşa kullanılan uluslararası havaalanı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza</span>

ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza ABD İç Güvenlik Bakanlığına bağlı bir federal kolluk kuruluşudur. Ülkenin sınır, ekonomi, ulaşım ve altyapı güvenliğini sağlamak için tehditleri belirleme, soruşturma ve olası güvenlik açıklarını kapatmakla sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">2001 Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü saldırısı</span>

2001 Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü saldırısı, 3 Ocak 2001'de İstanbul'un Şişli ilçesindeki Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğüne, kendisini iş insanı olarak tanıtarak giren Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi mensubu Gültekin Koç'un, İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Tanrıverdi'nin odasına giderken dördüncü katta karşılaştığı Tanrıverdi'nin makam şoförünün kendisini durdurması üzerine paniğe kapılması ve üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirilen intihar saldırısı. Patlama sonucunda saldırganla birlikte bir sivil öldü, 7 kişi yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">Deniz mayını</span>

Deniz mayını, savaş gemilerine veya denizaltılara zarar vermek veya imha etmek için suya yerleştirilen müstakil bir patlayıcı cihazdır. Sualtı bombalarından farklı olarak mayınlar denize dökülür ve herhangi bir geminin yaklaşması veya temas etmesi ile tetiklenene kadar beklemeye bırakılır. Deniz mayınları, düşman nakliye hareketlerini engellemek veya gemileri bir limana hapsetmek için saldırgan bir şekilde veya dost gemileri korumak ve "güvenli" bölgeler oluşturmak için savunma amaçlı kullanılabilir.

Meskûn mahal savaşı (CQC/CQB) olan meskûn mahallerde gerçekleşen oldukça kısa mesafeden birden fazla asker veya paramiliter grup arasında yer alan ateşli silahlarla fiziksel bir mücadeleyi içeren taktik bir durumdur. Askeri birimler, polis / cezaevi görevlileri ve suç unsurları arasında ve diğer benzer durumlarda meydana gelebilir. Savaşta, genellikle 100 metreye kadar yakın mesafede, yakın el-göğüste çatışmadan yakın mesafe hedef müzakerelerine kadar, hedefe ateşli silahlarla saldıran personelce çeşitli büyüklükteki birimler veya ekiplerden oluşur. genellikle 5.56 mm çapındaki silahlar tercih edilir. Tipik yakın dövüş senaryosunda, saldırganlar, genellikle geri çekilmeleri için kolay bir yöntemi olmayan, savunanlar tarafından kontrol edilen bir aracı veya yapıyı çok hızlı, şiddetli bir şekilde ele geçirmeye çalışırlar. Saldırmak ve savunmak personele, rehinelere / sivile ve dost personele yakın bir şekilde birbirine karıştırılabildiğinden, yakın mesafeli muharebe, hızlı bir saldırı ve kesin bir ölümcül kuvvet uygulanmasını gerektirir. Operatörlerin silahları konusunda açık, yeterli uzmanlığa ve dost canlısı kayıpları sınırlandırmak ve operasyonel başarı olasılığını artırmak için hızlı kararlar alma yeteneğine ihtiyaçları vardır.

Bilgisayar Destekli Yolcu Ön Tarama Sistemi, Amerika Birleşik Devletleri'nde hava yolculuğu endüstrisinde uygulanan bir terörle mücadele sistemidir. Amerika Birleşik Devletleri Ulaştırma Güvenlik İdaresi (TSA), 49 USC § 114 (h)(2) uyarınca, hava korsanlığı, terörizm riski veya havayolu ve yolcu güvenliğine tehdit oluşturduğu bilinen ya da şüphelenilen kişilerin izleme listesi tutmaktadır. Bu liste, Amerika Birleşik Devletleri'nde uçak bileti satın almaya veya seyahat eden uçaklara binmeye çalışan teröristleri önceden tespit etmek ve algılanan tehditleri azaltmak için kullanılır.