İçeriğe atla

Hava Lisesi

Hava Lisesi
Kuruluş19 Ekim 1957
Kapanış1974
Ülke Türkiye
Şehirİzmir
İlçeKonak
TürüAskerî lise

Hava Lisesi, 1957 yılında Hava Harp Okuluna öğrenci yetiştirmek için Manisa'da kurulan, daha sonra İzmir'e taşınan ve 1974 yılında kapatılan askerî lise. Ardılı olarak tekrar "Hava Lisesi" adıyla 2008 yılında Bursa'da açılan Işıklar Askerî Hava Lisesi, 2016 yılında çıkarılan 669 sayılı KHK hükmü uyarınca diğer askerî liselerle birlikte kapatılmıştır.[1]

Tarihçe

1950'ler Hava Kuvvetlerinin büyük gelişmeler yaşadığı bir dönem olmuştur. Bu dönemde havacılık eğitiminde çok önemli eğitim müesseseleri kurulmuştur. 1956 yılına kadar hava eğitim müesseseleri doğrudan Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı bulunuyordu. Bu durumda bulunan hava eğitim birlik ve tesislerinde işlerin daha süratle yürütülmesini ve eğitimde birlik ve beraberliği sağlamak amacıyla 30 Ağustos 1956 tarihinde Hava Eğitim Kolordu Komutanlığı kurulmuş ve Türk Hava Kuvvetlerinin, eğitimle ilgili bütün birlik ve kurumları bu komutanlık emrinde toplanmıştır. Bu kuruluş 1957 yılında Hava Eğitim Komutanlığı adını almıştır.

17 Eylül 1957 tarihinde Hava Kuvvetleri Komutanlığının emri ile Hava Eğitim Kolordu Komutanlığına bağlı olmak şartıyla Hava Harp Okuluna öğrenci yetiştirmek maksadıyla Hava Lisesinin açılmasına karar verilmiştir.

Hava Lisesi ilk olarak Manisa'da 100 öğrenci ile 1957-1958 eğitim-öğretim döneminde faaliyetine başlamıştır. Başlangıç aşamasında Hava Lisesi, kendi binası tamamlanana kadar öğretim faaliyetlerine Manisa'daki bir sivil lisenin iki kısmında devam etmiştir.

Hava Lisesinin resmi açılış merasimi Milli Savunma Bakanı Şemi Ergin, Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hamdullah Suphi Göker, milletvekilleri, Hava Eğitim Komutanlığı personeli ve Manisalıların katılımıyla 19 Ekim 1957 tarihinde yapılmıştır. Resmî açılışından sonra 100 öğrencisi ile birlikte 28 Ekim 1957 Pazartesi günü fiilen eğitim hayatına başlamıştır.

Manisa'da 100 öğrenci ile 1957-1958 eğitim öğretim yılını tamamlayan Askerî Hava Lisesi, öğrencilerin daha gelişmiş şartlar altında yetişmesini sağlamak maksadıyla Manisa'dan İzmir'deki Güzelyalı garnizonuna intikal etmiştir.

Askerî Hava Lisesi, 1958 yılında İzmir'e taşınmasından kapatıldığı 1974 yılına kadar, İzmir içerisinde dört ayrı binada yerleşme yapmıştır. 17 Ağustos 1958 yılında İzmir'e ilk taşındığı zaman Güzelyalı garnizonunda bulunan barakalarda ve şimdiki er koğuşlarında faaliyetini sürdüren Hava Lisesi, buradan 1967 yılında Hava Harp Okulu'nun Yeşilköy-İstanbul'a taşınmasıyla Güzelyalı'daki boşalan tesislere yerleşmiştir.

Hava Lisesi, Güzelyalı garnizonundan sonra 1968 yılında İzmir, Üçkuyular'daki Hava Lisan Okul Komutanlığının Astsubay Yatakhanesine yerleşmiştir. Aynı yıl okulun kapatılması kararı alınmış ve birinci sınıfa öğrenci alınmamıştır. 1969-1970 Eğitim yılında bir sınıf ile eğitim devam etmiştir. Okul daha sonra 1970 yılında üç sınıfa da öğrenci alarak yeniden Çiğli'de açılmıştır. Çiğli, 2. Ana Jet Üs Komutanlığının yerleşme alanı içerisinde, kendisine ayrılan binalarda eğitim-öğretim faaliyetine 1974'e kadar devam etmiştir.

Hava Lisesi zaman içerisinde bazı isim değişiklikleri de yaşamıştır. Manisa'da Hava Lisesi Yurt Müdürlüğü, İzmir'de Hava Lisesi Müdürlüğü ve Hava Lisesi Komutanlığı isimleri kullanılmıştır.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı arasında yapılan 5 Kasım 1973 tarihli protokolle Kara Kuvvetleri Komutanlığına devredilen Hava Lisesi 1973-1974 eğitim-öğretim yılında, öğretimine Çiğli'de Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı olarak devam etmiştir. 1973-1974 eğitim-öğretim yılı Hava Lisesi mezunlarından, tabi olacakları sağlık uçuş muayenesi ve deneme uçuşlarını kazanan öğrenciler Hava Harp Okuluna, uçuş statüsünü kaybeden öğrenciler ise Kara Harp Okuluna gönderilmişlerdir.

2008'de Işıklar Askerî Lisesi Hava Kuvvetleri Komutanlığına devredilerek Bursa'da Işıklar Askerî Hava Lisesi adıyla yeniden bir hava lisesi açılmıştır. Bu lise, 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası diğer liselerle birlikte kapatılmıştır.

Mezunları

Hava Lisesi, 5 Hava Orgeneral yetiştirmiştir:

4'ü Hava Kuvvetleri, 1'i Harp Akademileri Komutanı olarak görev yapmıştır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde Milli Savunma Üniversitesi kuruldu". 14 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Işıklar Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokulu (JAMYO), Bursa'da, Jandarma Genel Komutanlığına astsubay yetiştirmek için ön lisans düzeyinde eğitim ve öğretim yapan iki yıl süreli bir askerî okuldur. 18 Aralık 2017 tarihinde alınan karar ile daha önce Türk Silahlı Kuvvetleri Kara ve Hava harp okullarına öğrenci yetiştiren okul, İçişleri Bakanlığına bağlı Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Komutanlığına devredilerek Işıklar Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okulu adını almıştır. Okul eğitime 5 Ocak 2018 tarihinde diğer okuldan yapılan nakille bin 700 öğrencisi ile başlamıştır. Eylül 2018'den itibaren Işıklar Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokulu, her yıl bin 500 yeni öğrenci alarak eğitimine devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuleli Askerî Lisesi</span> İstanbulda eski bir askerî lise

Kuleli Askerî Lisesi ya da günümüzdeki resmî adıyla Millî Savunma Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Kuleli Yerleşkesi, İstanbul Boğazı kıyısında, Anadolu yakasında yer alan askerî okul. Bugünkü yerleşkede harp okullarını kazanan subay adayları, 1 yıl yabancı dil eğitimi almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kara Harp Okulu</span> Türk Kara Kuvvetlerine muvazzaf subay yetiştiren lisans seviyesinde eğitim veren askerî okul, harbiye

Kara Harp Okulu (KHO) ya da geleneksel adıyla Harbiye; Ankara'da bulunan ve Türk Kara Kuvvetlerinin muvazzaf subay kaynağı olan, lisans seviyesinde eğitim veren askerî okuldur.

<span class="mw-page-title-main">Hava Harp Okulu</span> Türk Hava Kuvvetlerine muvazzaf subay yetiştiren lisans düzeyindeki eğitim kurumu

Hava Harp Okulu (HHO), Türk Hava Kuvvetlerine muvazzaf subay yetiştiren, lisans derecesinde akademik eğitim ve öğretim veren askeri okul. 2016 yılında çıkarılan kanun hükmünde kararname ile Milli Savunma Üniversitesine bağlanmıştır.

Maltepe Askerî Lisesi, Kara Harp Okulu Maltepe Yerleşkesi Komutanlığı İzmir ili Güzelbahçe ilçesinde Kara Kuvvetleri Komutanlığına subay yetiştiren Kara Harp Okuluna ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda üniversitelerin belirlenen bölümlerine daha sonra silahlı kuvvetlerde çalışmak üzere öğrenci temini için lise düzeyinde eğitim ve öğretim yapan, dört yıl süreli fen bilimleri alan programı uygulayan Türkiye'deki askerî liselerden biriydi. 4 kilometrekarelik alana kurulmuş olan Maltepe Askerî Lisesi Türkiye'nin en büyük lisesi, dünyanın da en büyük ikinci lisesiydi. Büyük yüzölçümü ve içinde barındırdığı spor tesisleriyle Türkiye'deki 27 üniversitenin kampüsünden büyüktü.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Lisesi</span> Heybeliadada eğitim vermiş askerî lise

Deniz Lisesi veya eski adıyla Bahriye Mektebi, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı bünyesindeki yabancı dil ağırlıklı liselerin fen bilimleri alanı programı uygulayan, Deniz Harp Okulu'na öğrenci yetiştiren bir askeri lisedir. 31 Temmuz 2016 tarihinde Olağanüstü Hal kapsamında çıkartılan kanun hükmündeki kararname ile kapatılmıştır. 2017 itibarıyla Deniz Harp Okulunun hazırlık bölümü olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Harp Akademileri</span> Yüksek lisans seviyesinde eğitim vermiş askerî okul

Harp Akademileri Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı yüksek lisans düzeyinde eğitim ve öğretim veren, nitelikli kurmay subay yetiştiren bir askerî akademiydi. Eğitim ve öğretim faaliyetlerin Yenilevent'teki yerleşkesinde sürdürüyordu. 31 Temmuz 2016 tarihinde 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL kapsamındaki Kanun Hükmündeki Kararname ile birlikte kapatıldı. Aynı KHK'da yapılan düzenlemeyle Enstitüler adı altında Milli Savunma Üniversitesine bağlı olan yeni bir yapı oluşturuldu.

İzmir Çınarlı Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Türkiye'nin büyük Meslek okullarından biridir. Okul 1958-1959 öğretim yılında İzmir şehrinin ilk meslek lisesi olan Mithat Paşa Sanat Enstitüsü'ne bağlı olarak Güzelyalı Pratik Kız Sanat Okulu'nun bulunduğu binada sadece Elektrik ve Radyo Bölümleri olarak açılmıştır.

Ahmet Çörekçi, Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

Fevzi Uçaner Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Askerî lise</span>

Askerî lise, askerî eğitim, öğretim ve pozitif bilim dersleri vererek harp okuluna, subay adayı, asteğmen, askerî öğrenci yetiştirmek üzere kurulan askerî eğitim vermiş kurum. Harp akademisi ve askerî kolej'in bir biçimidir.

Erdal Ceylanoğlu Türk asker. Eski Türk Kara Kuvvetleri Komutanı.

Halil Sözer, Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

Cumhur Asparuk (1941) Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

İlhan Kılıç Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

Orhan Yöney Türk asker. Eski Eğitim ve Doktrin Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Milli Savunma Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ), 31 Temmuz 2016 tarihinde Millî Savunma Bakanlığı'na bağlı olarak kurulan askerî yükseköğretim kurumudur. Üniversitede eğitim ve öğretime 12 Şubat 2017 tarihinde Hava Harp Okulu'nda yapılan törenle başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Küçükakyüz</span> Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı

Hasan Küçükakyüz, Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

Fikret Özden Boztepe Türk asker. Eski Jandarma Genel Komutanı.

Halit Nusret Toroslu Türk asker. Eski Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri.