İçeriğe atla

Haute Couture

Chanel tarafından 1965 yılında üretilmiş haute couture etek-ceket takım.

Haute couture (Türkçe okunuşu: otkutür) kişinin özel siparişi üzerine hazırlanmış, özel dikim giysi anlamına gelen ve Fransızcadan gelen bir moda terimidir. Tam karşılığı ise "yüksek dikiş"dir. Buna karşın, her özgün ya da kişiye özel dikilen tasarım haute couture olarak sınıflandırılmaz Genellikle üst gelir seviyesinde elit müşterilerin ölçülerine ve beğenisine göre hazırlanan giyim türüdür. Yani kişinin kendi tercihlerine göre tasarımcının tasarımında değişiklikler yapılmasına olanak sağlar. Gelinlik buna bir örnek olabilir fakat haute couture sadece abiye değil müşterilerin günlük giyim ihtiyaçlarını da karşılar. Bir moda evinin Haute Couture Sendikası'na (Chambre Syndicale de la Haute Couture) üye olabilmesi için hem abiye hem de günlük giyim üretiyor olması gerekir.

Günümüzde tüm dünyada yaklaşık 4,000 haute couture müşterisi kaldığı tahmin edilmektedir. Yanlış bilinenin aksine haute couture müşterinin çoğunluğunu ünlüler değil, adını dahi bilmediğimiz çok zengin ailelerin mensupları oluşturmaktadır. Haute couture dikilen sade bir etek-ceket takım 20,000 Euro gibi bir fiyattan başladığı gibi işlemeli parçalar ve gece elbiseleri altı rakamlı fiyatları bulmaktadır. Fransa ve Avrupa'daki üretim maliyetlerinin çok artmasından dolayı günümüzde yüksek satış fiyatlarına rağmen moda evlerinin haute couture bölümü şirketlere kar getirmemektedir. Buna rağmen, moda evlerinin parfüm ve çanta gibi daha uygun fiyatlı ürünlerinin satışına yardımcı olduğundan dolayı bir reklam gideri olarak, haute couture atölyeleri yaşamını sürdürmeye devam etmektedir. Bazı markalar haute couture atölyelerini kapatmış ve günümüzde sadece hazır giyim (pret-a-porter) üretmektedir.

1700'lerde ilk adımları atılan Haute Couture akımı, Fransa'da 19. yüzyıl sonlarında günümüzdeki anlamını kazanmıştır. Bir "haute couture" atölyesi olabilmek için, Haute Couture Sendikası'na (Chambre Syndicale de la Haute Couture) üye olmak gerekmektedir. Bu sendikaya üye olabilmek için ise atölyede çalışacak insan sayısından çalışanların saat ücretine, dekorasyonundan üretim adetlerine kadar her konuda belli kurallar bulunmaktadır. Atölyeler her yıl defile başına en az 35-40 parçadan oluşan 2 koleksiyon hazırlamakla yükümlüdür. Tüm kıyafetler yüzlerce saatlik uğraşlar sonucu yalnızca elle dikilmektedir. Tamamen insan emeğine ve becerisine dayalı bu akım, yalnızca çok özel bir kesime hitap etmektedir.

Haute Couture Sendikası'nın (Chambre Syndicale de la Haute Couture) üyeleri: (Günümüzdeki ve geçmişteki üyeler)

  • Armani Prive
  • Atelier Versace
  • Balmain (eski üye)
  • Chanel
  • Christian Dior
  • Christian Lacroix (eski üye)
  • Christophe Josse
  • Dice Kayek (konuk üye)
  • Elie Saab
  • Emanuel Ungaro (eski üye)
  • Escada (eski üye)
  • Louis Féraud (eski üye)
  • Franck Sorbier
  • Giambattista Valli
  • Givenchy
  • Guy Laroche (eski üye)
  • Jean Paul Gaultier
  • Jeanne Lanvin (eski üye)
  • Ted Lapidus (eski üye)
  • Mak Shoe (eski üye)
  • Maison Martin Margiela
  • Nina Ricci (eski üye)
  • Paco Rabanne (eski üye)
  • Pierre Cardin (eski üye)
  • Rochas (eski üye)
  • Schiaparelli
  • Stéphane Rolland
  • Thierry Mugler (eski üye)
  • Valentino
  • Victor & Rolf
  • Yves Saint Laurent (eski üye)

Uluslararası olarak haute couture sayılmasa da, Yıldırım Mayruk, Vural Gökçaylı, Dilek Hanif ve Özgür Masur gibi tasarımcılar Türkiye'deki haute couture standartlarında üretim yapan moda evlerine örnek gösterilebilir.[]

İlgili Araştırma Makaleleri

Tekstil mühendisliği, Mühendislik Fakültesine bağlı bir yükseköğretim bölümüdür. Tekstil mühendisliği bölümleri 4 yıllık lisans programlarına bağlı olarak özel sektöre yönelik Tekstil mühendisi yetiştirmektedir. tekstil hammaddelerini değişik tekniklerle işleme ve bu alanda yeni teknikler geliştirme konusunda eğitim ve araştırma yapan mühendislik dalıdır. Tekstil mühendisleri genelde dokuma ve konfeksiyon fabrikalarında, fiziksel kontrol laboratuvarlarında, yapay lif üreten fabrikalarda, boyarmadde ve tekstil yardımcı maddesi üreten fabrikalarda çalışırlar.

<span class="mw-page-title-main">Reklam</span> pazarlama için kullanılan iletişim biçimi

Reklam, "insanları gönüllü olarak belli bir davranışta bulunmaya ikna etmek, belirli bir düşünceye yöneltmek, dikkatlerini bir ürüne, hizmete, fikir ve kuruluşa çekmeye çalışmak, onunla ilgili bilgi vermek, ona ilişkin görüş ve tutumlarını değiştirmelerini veya belirli bir görüşü ya da tutumu benimsemelerini sağlamak amacıyla oluşturulan; iletişim araçlarından yer ya da süre satın almak yoluyla sergilenen ya da başka biçimlerde çoğaltılıp dağıtılan ve bir ücret karşılığı oluşturulduğu belli olan "duyuru"dur.

İşletmeden işletmeye ya da sıkça kullanılan İngilizce business-to-business ibaresinin kısaltılmış şekli olan B2B, şirketler arası pazarlama ya da satış uygulamalarına verilen addır. B2B genellikle işletmeden tüketiciye satış (B2C) ve tüketiciden tüketiciye satış ile karşılaştırılır. Son yıllarda e-B2B türü de yaygınlaşmıştır. Elektronik Ticaret Koordinasyon Kurulu (ETKK) Hukuk Çalışma Grubu’nun 8 Mayıs 1998 tarihli raporunda elektronik ticaret; “bireyler ve kurumların, açık ağ ortamında internet ya da sınırlı sayıda kullanıcı tarafından ulaşılabilen kapalı ağ ortamlarında internet, yazı, ses ve görüntü şeklindeki sayısal bilgilerin işlenmesi, iletilmesi ve saklanması temeline dayanan ve bir değer yaratmayı amaçlayan ticari işlemlerin tümünü ifade etmektedir.” şeklinde tanımlanmıştır.

  1. Daha iyi müşteri tatmini ve desteği
  2. Yeni ürün ve hizmetlerin pazara hızla sunulması
  3. Daha iyi servis
  4. Daha iyi alış ve satış işlemleri
  5. Daha az işletim maliyeti
  6. Daha az üretim maliyeti
  7. Daha düşük stok maliyeti
<span class="mw-page-title-main">Lada Niva</span> Sovyet-Rus yapımı arazi aracı

Lada Niva veya VAZ-2121, Sovyet/Rus otomobil üreticisi firması AvtoVAZ tarafından üretilen off-road aracıdır. Özellikle eski SSCB ülkelerinde oldukça popülerdir. Ayrıca Kanada, Güney Amerika, İzlanda ve arazi şartlarının güç olduğu bölgelerde fiyatının uygunluğunun da getirdiği sonuçla popüler olmuştur. Avustralya gibi bölgelerdeyse çok değişik iklim şartları için üretilmesinin getirdiği sebepten dolayı klimasının yeterli gelmemesinden dolayı popülerliği sınırlı kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Giorgio Armani</span> İtalyan girişimci

Giorgio Armani, özellikle erkek giyim tasarımlarıyla tanınan İtalyan moda tasarımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sütyen</span> Kadınlar tarafından kullanılan bir giyecek

Sütyen, kadınlar tarafından meme ve göğüsleri örtmek, desteklemek ve kaldırmakta kullanılan bir giyecektir. Genelde iç çamaşırı sayılmakla beraber özellikle giyenin vücut hatlarını belirlemesi nedeniyle temel bir giyecek olarak da nitelendirilmektedir. 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başında geliştirilerek korsenin yerini almıştır. Dünyanın hemen her yerinde üst vücut parçası için en yaygın kullanılan iç çamaşırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Cardin</span> Fransız moda tasarımcısı (1922-2020)

Pierre Cardin, İtalyan asıllı Fransız modacı.

<span class="mw-page-title-main">Muhittin Sebati</span>

Muhittin Sebati Türk ressam ve heykeltıraştır.

<span class="mw-page-title-main">Entegre devre</span> genellikle silikondan yapılmış yarı iletken maddeler ile tasarlanmış metal bir levha üzerine yerleştirilen elektronik devreler grubu

Entegre devre, entegre, tümdevre, yonga, kırmık, çip, mikroçip ya da tümleşik devre; genellikle silisyumdan yapılmış yarı iletken maddeler ile tasarlanmış, metal bir levha üzerine yerleştirilen ve bir muhafaza ile kaplanan elektronik devreler grubudur. Entegreler, komponentleri ayrık olan elektronik devrelerden genellikle daha küçük boyutludur. Entegre devreler çok küçük bir alanda milyarlarca transistör ve elektronik devre elemanı içerecek kadar küçültülebilir. Bir devre içerisindeki her bir iletken sıranın genişliği teknolojinin elverdiği ölçüde küçültülebilir. Entegre devreler küçük boyutu, hafifliği ve kullanım kolaylığı ile günümüzün modern elektronik sektöründe çok önemli bir yer tutmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yasemin Akat</span> Türk modacı

Yasemin Akat, Türk moda tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Vakko</span> Türk lüks giyim şirketi

Vakko, lüks hazır giyim ürünlerinin üretimi ve satışını gerçekleştiren bir Türk firmasıdır. 1934'te Şen Şapka ismi altında Vitali Hakko'nun girişimiyle Sultan hamamı'nda kuruldu. 1940'lardan sonra Vakko ismi altında üretimlerine devam etti ve 1962'de İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde ilk büyük mağazasını açtı. 1969'da Merter'de ilk Vakko Fabrikası inşa edildi. O dönemde Türkiye'de kendi sektörünün en büyüğü olma özelliğini taşıyordu. 1973'te Ankara'daki ve 1979'da İzmir'deki, ikinci ve üçüncü mağazaları faaliyete girince Vakko, mağazacılık ağını daha da genişletmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Moda</span> giyim, kişisel süsleme veya dekoratif sanatlarda popüler stil veya uygulama

Moda, özellikle giyim kuşam, ayak giyimi, aksesuar, makyaj, pirsing ya da mobilyada popüler stil ya da uygulama için kullanılan genel bir terimdir. Moda, toplumun belirli bir dönem içerisinde nesnelerin nasıl kullanıldığının yanı sıra, bu nesnelerin tüketim trendlerini de belirler.

<span class="mw-page-title-main">Gömülü sistem</span> Belli bir fonksiyonu yapmaya yönelik bilgisayar sistemi

Gömülü sistem, bilgisayarın kendisini kontrol eden cihaz tarafından içerildiği özel amaçlı bir sistemdir. Genel maksatlı, örneğin kişisel bilgisayar gibi bir bilgisayardan farklı olarak, gömülü bir sistem kendisi için önceden özel olarak tanımlanmış görevleri yerine getirir. Sistem belirli bir amaca yönelik olduğu için tasarım mühendisleri ürünün boyutunu ve maliyetini azaltarak sistemi uygunlaştırabilirler. Gömülü sistemler genellikle büyük miktarlarda üretildiği için maliyetin düşürülmesinden elde edilecek kazanç, milyonlarca ürünün katları olarak elde edilebilir.

Ekonomik şartlarda, elektrik alınıp satılabilir. Elektrik piyasası; genellikle finansal veya zorunlu değiş tokuş şeklinde; satın alımlara, satışlara ve kısa dönemli ticaretlere olanak tanıyan bir sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Wella</span> Almanya merkezli saç bakım şirketi

Wella, Darmstadt, Almanya merkezli büyük bir Alman saç bakım şirketidir. 1880 yılında Franz Ströher tarafından kurulan saç bakımı, saç şekillendirme ve kuaförlerin yanı sıra satışa sunulan renklendiricilerde uzmanlaşmıştır ve Procter & Gamble tarafından Coty, Inc.'e 2015 yılında 40 diğer P&G markasının satışına kadar kontrol edilmiştir.

Christian Dior SE, Avrupa'nın en büyük lüks mallar grubu olan LVMH'ye başkanlık eden Fransız iş insanı Bernard Arnault tarafından yönetilen bir Avrupa moda şirketidir. Dior, LVMH bünyesinde %42,36 pay ve %59,01 oy hakkına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Lüks mal</span>

Lüks mal, ekonomide yüksek gelir seviyesine sahip tüketicileri hedefleyen yüksek fiyatlı mallardır. Ürün serisinin en üst noktası ve lüksü çağrıştırır.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım kategorileri</span>

Yazılım kategorileri, yazılım gruplarıdır. Yazılımın bu kategoriler açısından anlaşılmasını sağlamaktadırlar. Farklı sınıflandırma şemaları, yazılımların farklı yönlerini dikkate alır.

<span class="mw-page-title-main">Emilie Flöge</span>

Emilie Louise Flöge Avusturyalı bir moda tasarımcısı ve iş insanıdır. Ressam Gustav Klimt'in hayat arkadaşıdır.

Balenciaga SA, 1919 yılında İspanyol modacı Cristóbal Balenciaga tarafından San Sebastián, İspanya'da kurulan ve şu anda Paris'te bulunan lüks bir moda evidir. Balenciaga, hazır giyim ayakkabı, çanta ve aksesuar üretmekte ve koku için adını ve markasını, Coty'e lisanslamaktadır. Şu anda Fransız şirketi Kering'e aittir.