İçeriğe atla

Hatuniye Camii (İzmir)

Koordinatlar: 38°25′14″K 27°08′28″D / 38.42056°K 27.14111°D / 38.42056; 27.14111
Hatuniye Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumKonak, İzmir, Türkiye Türkiye
Koordinatlar38°25′14″K 27°08′28″D / 38.42056°K 27.14111°D / 38.42056; 27.14111
İnançİslam
DurumEtkin
Mimari
Mimari biçimOsmanlı mimarisi
Tamamlanma17. yüzyıl
Özellikler
Minare sayısı1

Hatuniye Camii, Hacı Hüseyin Ağa tarafından eşi Tayyibe Hatun adına o dönem "Tilkilik" olarak adlandırılan bölgede yaptırılan, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan cami.

Yapımı

Başdurak Camii'nin banisi Hacı Hüseyin Ağa tarafından eşi Tayyibe Hatun adına yaptırmıştır.[1] İnşası 17. yüzyılın ikinci yarısında tamamlanmıştır. 1730'larda tamirattan geçirilmiştir. Bir büyük merkezi kubbe ve onu destekleyen iki küçük kubbenin örttüğü, iki eklentili gayrimuntazam planlı bir camidir.[2] Kubbe süslemeleri turkuaz, mavi ve yeşil renkler ağırlıklı olacak şekilde düzenlenmiştir. Kare planlı caminin bir de son cemaat yeri vardır. Mihrabı yuvarlak bir niş şeklindedir; minberi ahşaptandır ve geometrik motiflerle bezenmiştir. İç süslemeleri, renk tercihleri açısından aynı dönemde yaptırılan Kemeraltı Camii veya aynı dönemde aynı kişi tarafından yaptırılan Başdurak Camii'ne benzemektedir. Civarında Dönertaş Sebili bulunmaktadır.

Günümüz

Günümüzde Kurtuluş Mahallesi olarak bilinen bölge eskiden adını camiden alarak Hatuniye Mahallesi olarak bilinirdi ve Yahudi nüfusun da yoğun olarak yaşadığı bir bölgeydi.[3] İzmir Anafartalar Caddesi ile 943 Sokak'ın kesiştiği köşededir. Caminin avlusundaki medrese hücreleri İzmir Büyükşehir Belediyesince kamulaştırılmış ve park haline getirilmiştir. Cami son dönemde restorasyon ihtiyacıyla medyada yer bulmuştur.[4] Adını bu camiden alan "Hatuniye İlim Yayma ve İsrafı Önleme Derneği" adında bir dernek de mevcuttur.[5][6] Ramazan aylarında camide iftar verilmektedir.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Yeni Asır - Basmane 24 saat ayakta - 25 Nisan 2016". 30 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2016. 
  2. ^ "İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü - Tarihi Camiler". 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2016. 
  3. ^ "Yeni Asır -Kurtuluş ateşinin yakıldığı mahalle - 29 Mayıs 2016". 1 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2016. 
  4. ^ İzmir’deki Hatuniye Camii restore bekliyor! - 11 Mayıs 2016
  5. ^ "Milliyet - Mülteciler İzmir'de Yalnız Değil - 16 Aralık 2015". 10 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2016. 
  6. ^ "Hürriyet - Camide imam ve dernek arasında gerginlik - 7 Şubat 2015". 21 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2016. 
  7. ^ Sabah - İzmir'in asırlık camileri Ramazan'a hazır - 6 Haziran 2016

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sabancı Merkez Camii</span> Adanada inşa edilen mimarı Necip Dinç olan cami.

Sabancı Merkez Camii, Adana'nın Reşatbey semtinde, Merkez Park'ın güneyinde ve Seyhan Nehri'nin batı kıyısında 1998 yılında hizmete açılmış cami.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Ayasofya Camii</span> Türkiyenin İstanbul şehrinde yer alan bir Bizans eseri

Küçük Ayasofya Camii, İstanbul'un Küçük Ayasofya Mahallesi'ndeki cami. Bizans İmparatoru I. Justinianus ve karısı Theodora tarafından 527-536 yılları arasında Aya Sergios ve Bakhos Kilisesi adıyla yaptırılan kilise, 1497'de II. Beyazıt dönemi Darüssaade ağası Hüseyin Ağa tarafından camiye çevrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şişli Camii</span> İstanbul, Türkiyede bir cami

Şişli Camii, İstanbul, Türkiye'de, Şişli ilçesinde bulunan bir camidir. Halâskârgazi Caddesi ile Abide-i Hürriyet Caddesi'nin kesişmesiyle oluşan bir adacıkta konumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Bayram Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami

Hacı Bayram Câmii, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami. Augustus (Ogüst) Tapınağı'nın bitişiğindedir. İlk zaviye olarak yapılış tarihi hicri 831 yılı (1427-1428) olan caminin ilk mimarı Mimar Mehmet Bey hakkında bilgi bulunmamaktadır. Günümüzdeki mimari yapısı XVII. ve XVIII. yüzyıl camilerinin karakterlerini taşımaktadır. Uzunlamasına dikdörtgen bir plana sahip yapı, taş kaideli, tuğla duvarlı ve kiremit çatılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hatuniye Camii (Tokat)</span> Tokatta cami, imaret ve medreseden oluşan Osmanlı dönemi külliyesi

Hatuniye Camii, Osmanlı padişahı II. Bayezid'in Tokat'ta annesi Gülbahar Hatun adına yaptırmış olduğu camidir.

<span class="mw-page-title-main">Gülbahar Hatun Camii</span>

Gülbahar Hâtûn Camii ya da Büyük İmaret Cami ya da Hâtûniye Camii Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim tarafından annesi Gülbahar Hatun adına 1514 yılında Trabzon'da yaptırılmış bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Cami (Bursa)</span> Bursa, Türkiyede bir cami

Yeşil Cami, Bursa'da ilk dönem Osmanlı mimarisinin önemli örnekleri arasında yer alan bir tarihi yapı.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Hesna Hatun Camii</span>

Hacı Hesna Hatun Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Sultantepe Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. Mihrimah Sultan'ın dadısı olan Hacı Hesna Hatun adına eşi Arslan Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1584 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1585 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Müderris Abdülbaki Efendi Camii</span> camii

Müderris Abdülbaki Efendi Camii ya da Baki Efendi Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Sultantepe Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. Aziz Mahmud Hüdayi'nın damadı ve Tiryaki Hasan Paşa'nın oğlu olan İzmir ve Halep kadısı Müderris Abdülbaki Efendi tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1644 yılında başlanan cami aynı yılda ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hisar Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Hisar Camii, İzmir, Konak ilçesinde, adını verdiği Hisarönü bölgesi ile Kemeraltı Çarşısı ve Kızlarağası Hanı çevresinde yer alan cami.

<span class="mw-page-title-main">Kestanepazarı Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Kestanepazarı Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan (Hicri) 1078, (Miladi) 1667-68 yılında inşası tamamlanmış cami.

<span class="mw-page-title-main">Salepçioğlu Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Salepçioğlu Camii İzmir'in Konak ilçesinde bulunan Salepçizade Hacı Ahmed Ağa tarafından yaptırılmış ve 1897-1905 yılları arasında inşası tamamlanmış cami.

<span class="mw-page-title-main">Başdurak Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Başdurak Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan, Kemeraltı Çarşısı'nın ana güzergâhlarından olan Anafartalar Caddesi üzerindeki cami.

Kemeraltı Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan, adını içinde bulunduğu Kemeraltı Çarşısı'ndan alan, çarşının ana güzergahlarından olan Anafartalar Caddesi üzerindeki camidir. Yusuf Çavuşzade Ahmet Ağa Camii ve Mûsâ Bâlî Camii olarak da bilinir.

Yapıcıoğlu Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan ve bulunduğu Yapıcıoğlu semtine adını veren cami.

Eşrefpaşa Camii, adını banisi olan Osmanlı dönemi valilerinden Hacı Mehmet Eşref Paşa'dan alan, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan cami.

<span class="mw-page-title-main">Çorakkapı Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Çorakkapı Camii, İzmir'in Konak ilçesinde, Basmane semtinde bulunan, Basmane Garı'nın karşısındaki cami.

Rum Mehmet Paşa Camii, İzmir'in Tire ilçesinde bulunan tarihi cami.

<span class="mw-page-title-main">Kayalar Camii</span>

Kayalar Camii, İzmir'in Foça ilçesinde bulunan cami.

<span class="mw-page-title-main">Hamidiye Camii (İzmir)</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Hamidiye Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan ve adını banisi II. Abdülhamid'den alan camidir.