İçeriğe atla

Hatuniye Camii (Kahramanmaraş)

Koordinatlar: 37°35′01″K 36°55′42″D / 37.58361°K 36.92833°D / 37.58361; 36.92833
Hatuniye Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumKahramanmaraş, Türkiye
Koordinatlar37°35′01″K 36°55′42″D / 37.58361°K 36.92833°D / 37.58361; 36.92833
İnançİslam
MezhepSünni
Açılış1510
DurumAktif
Mimari
Mimari türCami
İnşaat başlangıcı1509
Tamamlanma1510
Özellikler
Kapasite500 kişi
Uzunluk21,30 m
Genişlik8 m
Genişlik (merkez)24 m
Kubbe sayısı1
Kubbe yüksekliği (dış)21,30 m
Kubbe yüksekliği (iç)15,00 m
Kubbe çapı (dış)8,00 m
Kubbe çapı (iç)5,00 m
Minare sayısı1
Minare yüksekliği21,30 m
MalzemelerKesme taş, ahşap, kiremit

Kahramanmaraş Hatuniye Camii, Kahramanmaraş şehir merkezinde bulunan caminin Dulkadirli Beyinin kızı, Yavuz Sultan Selim'in annesi tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır. Camiinin orijinal halinden bugüne bir tek minaresi gelebilmiştir. Camii şehir merkezinde Kurtuluş Mahallesi sınırları içerisindedir. Camii, 2023 yılında yaşanan depremlerde ağır hasar aldı.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kahramanmaraş</span> Kahramanmaraş ilinin merkezi olan şehir

Kahramanmaraş, halk arasındaki kısa adıyla Maraş, Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinin merkezi olan şehirdir. Maraş Muhaberesi sırasında işgale direnişi nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 05 Nisan 1925 tarihinde şehre İstiklâl Madalyası verilmiştir. Maraş olan adı, 7 Şubat 1973 tarihinde Türk Kurtuluş Savaşı'nın başarı ile sonuçlanmasında dolayı adı Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Habib-i Neccar Camii</span> Antakyada bir cami

Habib-i Neccar Camii, Antakya'da bulunan tarihî cami. Kurtuluş Caddesi üzerinde bulunan cami, Antakya şehrinin Müslüman Araplar tarafından fethedildiği 7. yüzyılda inşa edilmiş eski bir caminin yerinde 11. yüzyılda Memlüklüler döneminde inşa edilmiş; 19. yüzyılda Osmanlı mimarisi tarzında yenilenmiştir. Hem Müslümanlar hem de Hristiyanlar tarafından da ziyaret edilen, ortak dinsel mekandır. Camii, 2023 Kahramanmaraş depremlerinde ağır hasar almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Elbistan</span> Kahramanmaraşın bir ilçesi

Elbistan, Kahramanmaraş iline bağlı bir ilçedir. Akdeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu bölgelerinin kesiştiği noktada konumlanmıştır. Şehir merkezinin nüfusu yaklaşık olarak 110.000'dir. TÜİK 2023 yılı ADNKS nüfus sayımına göre tüm ilçe nüfusu belde ve köyleriyle birlikte 127.755'dir.

<span class="mw-page-title-main">Berat</span>

Berat, orta güney Arnavutluk'ta Berat ilinin merkezidir. Yüzölçümü 379.98 km² olan şehrin nüfusu 2011 tahminlerine göre 60.031'dir.

<span class="mw-page-title-main">Zağnos Paşa Camii</span> Balıkesirde bir cami

Zağnos Paşa Camii veya Balıkesir Ulu Camii, Türkiye'nin Balıkesir şehir merkezinde bulunan15. yüzyıl yapısı cami.

<span class="mw-page-title-main">Kanlıkavak, Göksun</span>

Kanlıkavak, Kahramanmaraş ilinin Göksun ilçesine bağlı klasik bir Anadolu kasabasıdır. Kanlıkavak, Kahramanmaraş-Malatya ve Kayseri-Malatya yolu üzerindedir. Kanlıkavak ve çevresinde çok yüksek dağlar mevcuttur. Kanlıkavak herhangi bir doğa güzelliğine, tarihi ya da turizm güzelliğine sahip değildir.

<span class="mw-page-title-main">Döngel, Onikişubat</span>

Döngel, Kahramanmaraş ilinin Onikişubat ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Öşlü, Onikişubat</span>

Öşlü, Kahramanmaraş ilinin Onikişubat ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Tekir, Onikişubat</span> Kahramanmaraş Onikişubata bağlı bir mahalle

Tekir, Kahramanmaraş ilinin Onikişubat ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kahramanmaraş Ulu Camii</span>

Kahramanmaraş Ulu Cami, Kahramanmaraş'ta bulunan Dulkadiroğulları döneminde inşa edilmiş bir camidir. Yanında Taş Medrese ve Kapalıçarşı bulunur. Kahramanmaraş Kalesi'ne yakın bir konumdadır. Taçkapı üstündeki yazıttan Dulkadiroğulları'ndan Süleyman oğlu Ala Üd-Devle Bey'in 1496'da yaptırdığı anlaşılmaktadır. Üst kısmı onarılarak sürekli değiştirilmektedir. Ana mekanı dikdörtgen şeklindedir. Üçgen şeklindeki mihrap; mukarnas, palmet ve lotüs motiflerinden oluşmuştur. Minaresi camiden bağımsız şekildedir. Taban kısmı karedir.

<span class="mw-page-title-main">Konya</span> Konya ilinin merkezi olan şehir

Konya, Türkiye'nin Konya ilinin merkezi olan şehirdir. 1875'te kurulan Konya Belediyesi, 1987'de çıkarılan 3399 sayılı yasa gereğince "büyükşehir" statüsüne kavuşmuş olup 1989'dan beri belediye hizmetleri bu statüye göre yürütülmektedir. 2014'te 6360 sayılı kanun ile büyükşehir belediyesinin sınırları il mülki sınırları olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Gaziantep</span> Gaziantep ilinin merkezi olan şehir

Gaziantep ya da eski ve halk arasındaki kısa adıyla Antep Türkiye'nin Gaziantep ilinin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">D 400</span> Türkiyede bir devlet karayolu

D.400, Türkiye'de bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Kahramanmaraş Abdülhamid Han Camii</span>

Abdülhamid Han Camii, 34. Osmanlı padişahı II. Abdülhamid adına yaptırılmış bir camidir. Her cuma günü II. Abdülhamid adına hutbe okunmaktadır. Türkiye'nin 4. büyük, Kahramanmaraş'ın ise en büyük camisidir. Kapasitesi 10 bindir. Yapı, Onikişubat İlçesi, Abdulhamit Han Mahallesi, Mercimek Tepe Caddesi'nde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar Tren İstasyonu</span> İstanbul, Türkiyede bir tren istasyonu

Üsküdar Tren İstasyonu, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Üsküdar ilçesi Mimar Sinan Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait yer altı tren istasyonudur.

Ankara'da din; gündelik yaşamda hatrı sayılır bir yer kaplamaktadır. Ankara gerek tarihî bağlar gerek de günümüz toplumunun hoşgörüsü sayesinde birçok İbrahimî dinin bir arada yaşayabildiği ve varlığını devam ettirebildiği bir şehirdir. Kentte aynı anda hem cami hem kilise hem de sinagog bulunması da bunun en büyük kanıtlarından bir tanesidir.

Elbistan Ulu Camii, Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinin Elbistan ilçesinde yer alan bir camidir. Caminin ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Caminin taç kapısı üzerindeki kitabede H. 637 tarihi yazılıdır. Aynı kitabede II. Gıyâseddin Keyhüsrev döneminde faaliyet gösteren Emîr Mübârizüddin Çavlı ismi de görülmektedir. Kitabeden hareketle caminin emir tarafından kitabe üzerindeki tarihte inşa edildiği ya da kitabenin emir tarafından inşa edilmiş başka bir camiden buraya taşındığı görüşlerine ulaşılmaktadır. Caminin günümüzdeki haline, Şah İsmail'in 1507 yılında Elbistan'da gerçekleştirdiği işgal dönemi sonrasında ulaşmıştır. 1515-1522 yılları arasında cami Şehsuvaroğlu Ali Bey tarafından yeniden inşa edilmiş olmalıdır.

Göksun Ulu Camii, Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinin Göksun ilçesinde yer alan bir camidir. 1922 yılında dönemin kaymakamı Kayserili Talat Bey tarafından yaptırılmıştır. 1943 yılında üç kubbeli son cemaat yeri ve tek şerefeli minare eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya, Dulkadiroğlu</span>

Sakarya, Kahramanmaraş ilinin Dulkadiroğlu ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Akçakoyunlu, Onikişubat</span> Mahalle

Akçakoyunlu, Kahramanmaraş ilinin Onikişubat ilçesine bağlı bir mahalledir.İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Mağralı; batısında Karamanlı; güneyinde Yusuflar; doğusunda Şehit Evliya mahalleleri bulunmaktadır. Merkezindeki Akçakoyunlu Camii adını mahalleden almıştır.