İçeriğe atla

Hatuna Kalmahelidze

Khatuna Kalmakhelidze
ხათუნა კალმახელიძე
Görev süresi
21 Aralık 2009 - 19 Eylül 2012
Yerine geldiğiDimitri Shashkin[1]
Yerine gelenGiorgi Tughushi
BaşkanMikheil Saakaşhvili
Kişisel bilgiler
Doğum 11 Şubat 1979 (45 yaşında)
Tiflis, Gürcistan

Hatuna Kalmakhelidze, (11 Şubat 1979) (Gürcüce; ხათუნა კალმახელიძე) Aralık 2009'dan Eylül 2012'ye kadar Ceza İnfaz ve Hukuki Yardım Bakanı olarak görev yapan Gürcü siyasetçi.[2]

Erken dönem

Kalmakhelidze, 11 Şubat 1979'da Gürcistan'ın Tiflis şehrinde doğdu. Hunter College'dan Siyaset Bilimi alanında lisans derecesiyle mezun oldu ve Ekonomi alanında yan dal yaptı. 2005'ten 2007'ye kadar George Washington Üniversitesi Elliott Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde okudu. Uluslararası İlişkiler ve Uluslararası Güvenlik alanında yüksek lisans derecesi aldı. Kalmakhelidze, Amerika Birleşik Devletleri'ndeyken Birleşmiş Milletler Gürcistan Misyonu'nda da çalıştı. 2006 yılında Uluslararası Seçim Sistemleri Vakfı (IFES) Siyasi Finans Araştırma Birimi'nde çalıştı.[3]

Siyasi kariyer

Kalmakhelidze, Gürcistan'a döndükten sonra Gürcistan Dışişleri Bakanlığı'nda Siyasi Direktör Yardımcısı olarak işe alındı. 21 Aralık 2009'da Ceza İnfaz ve Hukuki Yardım Bakanı olarak atandı.[3][4] Kalmakhelidze göreve geldikten sonra ülkenin ceza infaz sisteminde reformlar yaparak devlet cezaevlerinin %80'ini Avrupa standartlarına uygun hale getirdi.[5]

Kalmakhelidze, bir gün önce Tiflis'teki bir hapishanede mahkûmların dövüldüğü ve tecavüze uğradığını gösteren video görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından halkın öfkesi üzerine 19 Eylül 2012'de istifasını sundu.[6]

Kalmakhelidze İngilizce, Almanca, Fransızca ve Rusça bilmektedir.[3][7]

Kaynakça

  1. ^ "Ministry of Education and Science. Dimitri Shashkin". 24 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2011. 
  2. ^ "Government of Georgia". 17 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2011. 
  3. ^ a b c "Ministry of Corrections and Legal Assistance of Georgia". []
  4. ^ "Geo Database". []
  5. ^ "Хатуна Калмахелидзе: "Через два-три года в пенитенциарной системе бытовые проблемы будут полностью устранены"" [Khatuna Kalmakhelidze: "In two-three years, communal problems within the penitentiary system will be solved"]. Medianews. 10 Aralık 2010. 12 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2011. 
  6. ^ Prison System Minister Resigns 26 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  7. ^ "Government of Georgia. Khatuna Kalmakhelidze". 28 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan</span> Kafkasyada bir ülke

Gürcistan, Karadeniz'in doğu kıyısında, Güney Kafkasya'da yer alan ülkedir. Eski Sovyet cumhuriyetlerinden biri olan Gürcistan'ın kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiye yer alır. Ülkenin batı sınırını Karadeniz belirler.

<span class="mw-page-title-main">Tiflis</span> Gürcistanın başkenti

Tiflis, Gürcistan'ın başkenti ve en kalabalık ilidir. Tiflis Gürcistan'ın doğusunda, Tiflis Havzasında, Kura Nehri'nin iki yakasında kurulmuştur. Kuzeyinde Saguramo Dağları'nın güney yamacı, doğusunda İgris Zageni Dağı'nın kuzeybatı bölümü ve güneyinde Trialeti Dağları uzanmaktadır. Şehir 502 km²'lik bir alanı kaplar ve 1.152 milyondan fazla nüfusa sahiptir. MS 5. yüzyılda İberya Kralı Vahtang Gorgasali tarafından kurulan şehir, o zamandan beri çeşitli Gürcü krallıklarının ve cumhuriyetlerinin başkenti olarak hizmet etti.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Adalet Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, adalet ve yargı işlerinden sorumlu olan bakanlıktır. Bakanlığın temel görevleri arasında, kanunlarda öngörülen mahkemelerin kurulması ve teşkilatlandırılması, ceza infaz kurumları, icra ve iflas daireleri gibi adalet kurumlarının planlanması, idari gözetimi ve denetimi yer alır. Kamu veya özel kurumlarla iş birliği yaparak adalet hizmetlerinin geliştirilmesine katkıda bulunur ve kanunlarla veya cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle verilen diğer görevleri yerine getirir.

<span class="mw-page-title-main">Miheil Saakaşvili</span> 3. Gürcistan devlet başkanı

Miheil Saakaşvili, Gürcü ve Ukraynalı siyasetçi ve hukukçudur. Gürcistan'ın 2004-2007, 2008-2013 yılları arasında iki farklı dönemde devlet başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Eka Tkeşelaşvili</span>

Ekaterine Tkeshelashvili Gürcü hukukçu, politikacı ve 5 Mayıs 2008 tarihinden itibaren Gürcistan Dışişleri Bakanı. Tiflis Üniversitesi'ni bitirdikden sonra Gürcistan Adalet bakanı ve Başsavcı olarak görev yapmıştır. Onun ilk ismi Katherine, kısaltılmış olarak Eka (ეკა) kelimesi kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Giorgi Margvelaşvili</span> 4. Gürcistan devlet başkanı

Giorgi Margvelaşvili, Gürcü akademisyen ve siyasetçi. 2013-2018 yılları arasında Gürcistan devlet başkanı olarak görev aldı. Gürcistan Eğitim ve Bilim Bakanı olarak Bidzina İvanişvili'nin kabine üyesi olunca, 2000 yılından 2006 yılına kadar Gürcistan Halkla İlişkiler Enstitüsü rektörü oldu ve yine 2010-2012 tarihlerinde bu görevi yaptı. Bu yıllarda, siyaset ve Gürcistan toplumu üzerine sık sık yorumlar yaptı. Şubat 2013'te Başbakan Birinci Yardımcısı olarak atandı. 11 Mayıs 2013 Başkakan Bidzina İvanişvili liderliğindeki Gürcü Rüyası koalisyonu, Ekim 2013'teki başkanlık seçimleri için aday olarak Margvelaşvili'nin adını verdi. Margvelaşvili herhangi bir siyasi partiye üye değildir.

<span class="mw-page-title-main">İrakli Garibaşvili</span> 15. Gürcistan başbakanı

İrakli Garibaşvili, Gürcü politikacı ve eski işletme yöneticisi. 20 Kasım 2013 tarihinden 23 Aralık 2015 tarihinde istifa edene kadar Gürcistan Başbakanı olmuştur. Garibaşvili Ekim 2012 yılında, uzun süreli ortağı, iş insanı Bidzina İvanişvili ile siyasete girdi. 2012-2013 Bidzina İvanişvili kabinesinde İçişleri Bakanı olarak görev yaptı. İvanişvili kendi isteği ile Kasım 2013'te Başbakanlıktan istifa ederek halefi Garibaşvili'yi yeni başbakan olarak atamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Giorgi Kvirikaşvili</span> 12. Gürcistan başbakanı

Giorgi Kvirikaşvili, Gürcü siyasetçi. 30 Aralık 2015 ile 21 Haziran 2018 tarihleri arasında Gürcistan başbakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yunan vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları</span>

Yunanistan vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları Yunanistan vatandaşlarına karşı diğer devlet makamlarının uyguladığı ilgili ülkeye girişlerini düzenleyen idari kısıtlamalardır. 1 Ocak 2017 itibarıyla Yunanistan vatandaşları toplam 171 ülkeye vizesiz veya sınır kapısında vize alarak seyahat edebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan başbakanı</span> Gürcistanın hükûmet başkanı

Gürcistan başbakanı, Gürcistan Parlamentosu tarafından seçilip Gürcistan devlet başkanı tarafından atanan Gürcistan Bakanlar Kurulunun en kıdemli bakanıdır. Gürcistan Hükûmeti Başkanının resmi unvanı tarih boyunca değişmiştir, ancak liderin görev ve işlevleri sadece marjinal olarak değişmiştir. Gürcistan'ın ilk başbakanı Noe Ramişvili'dir.

2020-21 UEFA Uluslar C Ligi, 2020-21 UEFA Uluslar Ligi'nin üçüncü seviye liginin ikinci sezonudur.

<span class="mw-page-title-main">Tamar Çugoşvili</span> Gürcü politikacı

Tamar Çugoşvili, Kasım 2016'dan itibaren Gürcistan Parlamentosu'nun İlk başkan yardımcısı olarak görev yapan Gürcü bir siyasetçi. Çugoşvili, Gürcistan dışişleri bakanıdır ve "Gürcistan Rüyası - Demokratik Gürcistan" partisinin siyasi konsey üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tiflis Özgür Üniversitesi</span>

Özgür Tiflis Üniversitesi, Gürcistan'ın Tiflis şehrinde bulunan ve genellikle Gürcistan'ı Yeniden Yapılandıran Adam olarak kabul edilen Gürcü devlet adamı, iş adamı ve hayırsever olan Kakha Bendukidze tarafından kurulan özel bir araştırma üniversitesi. 2007 yılında kurulan üniversitenin 7 lisans ve lisansüstü okulları şunlardır: Görsel Sanatlar ve Tasarım, Uluslararası İlişkiler Üniversitesi, Mimari, Yönetim ve Sosyal Bilimler, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri, Fizik, Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği, Hukuk.

Gürcistan'da siyaset, çok partili sisteme sahip parlamenter temsili demokratik bir cumhuriyeti kapsamaktadır. Gürcistan Cumhurbaşkanı devlet başkanıdır ve Gürcistan Başbakanı hükûmet başkanıdır. Başkan ve Hükûmet, yürütme yetkisine sahiptir. Yasama yetkisi hem hükûmete hem de tek kamaralı Gürcistan Parlamentosu'na verilmiştir.

2022-23 UEFA Uluslar C Ligi, 2022-23 UEFA Uluslar Ligi'nin üçüncü seviye liginin üçüncü sezonudur.

<span class="mw-page-title-main">Dimitri Kumsişvili</span> Gürcü siyasetçi

Dimitri Kumsişvili, 27 Kasım 2016-13 Haziran 2018 tarihleri arasında ülkenin Birinci Başbakan Yardımcısı ve 13 Kasım 2017-13 Haziran 2018 tarihleri arasında Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı olarak görev yapan Gürcü bir politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan-İsrail ilişkileri</span>

Gürcistan-İsrail ilişkileri, Gürcistan ve İsrail arasındaki diplomatik, ticari ve kültürel bağlardır. ABD ile diplomatik ilişkilerin yanı sıra diplomatik ilişkiler resmi olarak 1 Haziran 1992'de kuruldu. Gürcistan'ın Tel Aviv'de büyükelçiliği var. İsrail'in Tiflis'te büyükelçiliği var.

Brezilya-Gürcistan ilişkileri, Brezilya Federatif Cumhuriyeti ile Gürcistan arasındaki uluslararası ilişkilerdir. Her iki ülke de Birleşmiş Milletler üyesidir.

Bu madde 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri A Grubu eşleşmelerini ve sıralamalarını göstermektedir.

Yemen vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları, diğer devlet otoriteleri tarafından Yemen vatandaşlarına uygulanan idari giriş kısıtlamalarıdır. 2 Temmuz 2019 itibarıyla, Yemen vatandaşları 33 ülkeye vizesiz veya varışta vize erişimine sahipti ve Henley Pasaport Endeksi'ne göre Yemen pasaportu seyahat özgürlüğü açısından 104. sırada yer aldı.