İçeriğe atla

Hattatzade İsmail Paşa

Hattatzade İsmail Paşa (d. rumi 1276 (miladi 1860), Tokat), Türk siyasetçi.

Mülkiye, hukuk ve medrese eğitimi almıştır. Mebus seçilmeden önce İsmail Paşa Beyrut'ta ikamet etmek zorunda kalmıştır. 23 Temmuz 1908'de II. Meşrutiyet'in ilanından sonra yapılan seçimlerde Tokat sancağından aday olmuş, 13 Kasım 1908 günü 90 oyla mebus olarak seçilmeyi başarmıştır. Sicil numarası 232'dir.[1] Meclis-i Mebusan'da 151 kez söz alıp 3 defa öneri sunmuştur.[2]

Kaynakça

Özel
Genel
  • Güneş, İhsan (1997). Türk Parlamento Tarihi. II. Ankara: TBMM Vakfı Yayınları. 
  • Çolak, Mustafa; Daşdemir, Hasan (2018). II. Meşrutiyet Dönemi (1908 - 1911) Mebusan Meclisi'nde Tokat Mebusları ve İcraatları. Tokat: Gaziosmanpaşa Üniversitesi Yayınları. ISBN 978-975-7328-76-6. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Meclis-i Âyan</span> Osmanlı parlamentosunun üst kanadı

Meclis-i Âyan, Osmanlı Devleti'nin Meşrutiyet sistemi içinde bir senato veya bir Üst Kamara benzeri bir kurum olup, Meclis-i Mebûsan ile birlikte Meclis-i Umumî'yi meydana getiren ve 23 Aralık 1876 tarihli Kanûn-ı Esâsî'ye (Anayasa) göre kurulmuş yasama organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Meclis-i Mebûsan</span> Osmanlı parlamentosunun alt kanadı

Meclis-i Mebûsan, Osmanlı İmparatorluğu'nda, 23 Aralık 1876 tarihli anayasaya göre kurulmuş ve Birinci Meşrutiyet ve İkinci Meşrutiyet dönemlerinde görev yapmış çift meclisli yasama organının alt organıdır. Seçilmiş parlamenterlerden oluşmakta ve padişah tarafından atanan üst kamara üyelerinin oluşturduğu Seçkinler Meclisi ile birlikte, genel parlamentoyu oluşturmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Meşrutiyet</span> Osmanlı Devletinde ikinci anayasal monarşi dönemi (1908–1920)

İkinci Meşrutiyet, Osmanlı Anayasası'nın, 30 yıl askıda kaldıktan sonra, 23 Temmuz 1908'de yeniden ilan edilmesiyle başlayan ve Mebuslar Meclisinin Sultan Vahdettin tarafından 11 Nisan 1920'de tasfiyesi ile sona eren dönemdir. Bu dönemde parlamenter demokrasi, seçim, siyasi parti, askerî darbe ve diktatörlük olgularıyla tanışılmış, iki büyük savaş yaşanmış ve imparatorluğun dağılmasına tanık olunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Meclis-i Mebûsan 3. dönem mebusları listesi</span>

Meclis-i Mebûsan 3. dönem mebusları listesi, 1908 Osmanlı genel seçimleri ile Meclis-i Mebûsan'a seçilen mebusların tam listesidir. 17 Aralık 1908 - 18 Ocak 1912 tarihleri arasında görev yaptı.

1914-1918 Osmanlı Meclis-i Mebusanı, Bâb-ı Âli Baskını sonrası 1914'te tek parti düzeninde seçime gidildi ve V. Meclis-i Mebûsan 87 sandalyenin tamamını İttihat ve Terakki kazandı. Bu Meclis I. Dünya Savaşı boyunca görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Münif Yeğenağa</span>

Ali Münif Yeğenağa, Türk devlet ve siyaset adamı.

Mutedil Hürriyetperveran Fırkası, İttihat ve Terakki Partisi'ne karşıt olan mebusların Meclis-i Mebûsan içinde başlattıkları yeni bir siyasal oluşumdur. Bu yeni oluşum, Kasım 1909'da Arap, Rum ve Arnavut mebuslar tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Kâzım Kadri</span> Osmanlı Devletinin son yıllarında valilik ve nazırlık yapmış devlet insanı ve yazar (1870 - 1934)

Hüseyin Kazım Kadri ya da Hüseyin Kazım Bey Osmanlı Devleti'nin son yıllarında valilik ve nazırlık görevlerinde bulunmuş devlet adamı ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Adil Arda</span> Osmanlı ve Türk siyasetçi

Hacı Mehmed Adil Arda, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinde önemli görevler üstlenmiş siyaset ve devlet adamı.

Şeyh Hacı Mustafa Hakkı Efendi, Türk siyasetçi.

İmamzade Ömer Mümtaz Bey, Türk siyasetçidir.

Hacı Kasım Efendi, Türk siyasetçidir.

Zehirzade Ahmed Paşa,, Son Osmanlı döneminde Arap politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Arif Fazıl Efendi</span> Osmanlı siyasetçi

Arif Fazıl Efendi, Osmanlı siyasetçisi.

Şahin Bey Dino, Osmanlı İmparatorluğu ve Arnavutluk'ta Arnavut siyasetçi ve diplomat.

Kasım Nuri Efendi, Osmanlı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Emir Arslan Bey</span> Arap asıllı Osmanlı siyasetçi

Muhammed Mustafa Emir Arslan Bey, Arap asıllı Osmanlı siyasetçi.

Fraşirili Gani Bey, Türk siyasetçidir.

İlhami Bey (Dinçer) (?-?), Türk siyasetçidir.

Ali Haydar Midhat Bey, Türk siyasetçidir.