İçeriğe atla

Hatice Altuğ

Hatice Altuğ
Doğum1978
Karamanlı, Burdur
EğitimBilkent Üniversitesi
ÖdüllerBaşkanlık Erken Kariyer Ödülü[1]
Adolph Lomb Madalyası[2]
Kariyeri
DalıNanoteknoloji
Çalıştığı kurumlarStanford Üniversitesi
Boston Üniversitesi

Hatice Altuğ (d. 1978; Karamanlı, Burdur), Boston Üniversitesi'nde nanoteknoloji alanında çalışan Türk bilim insanı.[3]

Hayatı

1978 yılında Burdur'un Karamanlı ilçesinde dünyaya gelen Altuğ, ortaokul ve liseyi Antalya okudu. 1996 yılında Antalya Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü'nü tam burslu olarak kazandı.[3] Lisans eğitiminin ardından 2000 yılında Stanford Üniversitesi'nden tam burs alarak "Uygulamalı Fizik" bölümünde doktora eğitimine başladı. Stanford Üniversitesi'ndeki eğitimi boyunca lazer sistemleri ve optik aletler üzerine çalışmalar yürüttü.[3]

Stanford Üniversitesi'ndeki eğitimini tamamlayarak 2007'de Amerika'daki Boston Üniversitesi'ne geçen Hatice Altuğ, burada nanoteknoloji alanındaki çalışmalarına devam etmektedir.[4] Boston Üniversitesi'nde yaptığı çalışmalar sonucu vücutta hastalık taşıyan virüsleri tespit eden portatif ve düşük maliyetli bir cihaz geliştiren Altuğ, ekip arkadaşlarıyla birlikte cihazın geliştirilmesi çalışmalarına devam etmektedir.[3][5]

Altuğ, yaptığı bu çalışmalar ile 2010 yılında, Amerikan Ulusal Bilim Vakfı'nın (National Science Foundation) verdiği "Başkanlık Erken Kariyer Ödülü"'nün sahibi olurken, 2011 yılında ise Popular Science Dergisi'ndeki "Yılın En Başarılı 10 Genç Bilim İnsanı" listesine girdi.[1][3]

Ödülleri

  • 2012 - Adolph Lomb Madalyası[2]
  • 2011 - Amerikan Ulusal Bilim Vakfı - "Başkanlık Erken Kariyer Ödülü"[1][6]

Kaynakça

  1. ^ a b c "The Presidential Early Career Award for Scientists and Engineers: Recipient Details". nsf.gov (İngilizce). National Science Foundation. 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2017. 
  2. ^ a b "The Optical Society Announces 18 Awards for 2012". osa.org. The Optical Society. 2 Nisan 2012. 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2017. 
  3. ^ a b c d e Öz, Işıl (20 Eylül 2011). "Boston Üniversitesi'nde bir Türk kızı: Yardımcı Doçent Doktor Hatice Altuğ". T24. t24.com.tr. 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2017. 
  4. ^ Peek, Katie (11 Ekim 2011). "Brilliant 10: The Light Wrangler". popsci.com (İngilizce). Popular Science. 5 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2017. 
  5. ^ "'Türkiye Avrupa ve ABD'yle yarışabilir'". Milliyet Gazetesi. milliyet.com.tr. 30 Eylül 2011. 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2017. 
  6. ^ "Obama'dan ödül alan ilk Türk bilim kadını". Sabah Gazetesi. sabah.com.tr. 13 Kasım 2011. 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Utkan Demirci, Türk mühendis ve Profesör. Stanford Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Canary Kanser Erken Teşhis Merkezinde kendi araştırma grubunun başında görev yapmaktadır. 2005-2014 yılları arasında Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Brigham and Women's Hastanesi ve Harvard-MIT Sağlık Blimleri ve Teknolojileri Biyomedikal Mühendisiği Bölümü'nde Biyo Akustik Mikro Elektro Mekanik Sistemler Laboratuvarını kurdu ve yönetti. Dr. Demirci 2013 yılında epilepsi hastalığının tanı ve tedavisinde kullanılabilecek ucuz ve etkili bir cihaz geliştirerek Bright Future Ödülüne layık görülmüştür. 2006 yılında AIDS hastalığı üzerine yaptığı başarılı çalışmalarlaMassachussetts Institute of Technology Technology Review Magazine tarafından biyoteknoloji alanında dünyayı değiştirecek olan ilk 35 bilim insanı arasında gösterilen Türk Bilim insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alan Heeger</span>

Alan Jay Heeger Amerikalı fizikçi ve Nobel Kimya Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Zewail</span>

Ahmed Hassan Zewail Mısırlı-Amerikalı bilim insanı. 1999 yılında femtokimya üzerine çalışmaları için Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde fizik ve kimya profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Adam Riess</span>

Adam Guy Riess, Özellikle Süpernovalar üzerine yaptığı araştırmalar ile tanınan Amerikalı astrofizikçi. Riess 2006 yılında Shaw Ödülü ve 2011 yılında Nobel Fizik Ödülü sahibi olmuştur. Nobel Fizik Ödülünü Saul Perlmutter ve Brian Schmidt ile birlikte evrenin genişlemesinin hızlandığına dair kanıt arama çalışmaları nedeniyle almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eric Cornell</span> Amerikalı fizikçi

Eric Allin Cornell Carl E. Wieman ile Bose-Einstein yoğunlaşması üzerine yaptıkları buluş nedeniyle 2001 Nobel Fizik Ödülü kazanmış Amerikan fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">David Wineland</span> Amerikalı fizikçi

David Jeffrey Wineland Nobel ödüllü NIST laboratuvarında çalışan Amerikan fizikçi. İleri düzeyde optik özellikle de lazer soğutulmuş sıkışık iyonlar ve iyonları kullanarak kuantum hesapları yapmak üzerinedir. 2012 yılında Nobel Fizik ödülünü kuantum sistemlerinin ölçümü ve kullanımı sağlayan deneysel metotlar ile kazanmıştır, Serge Haroche ile paylaşmıştır.

Melvin Schwartz, Amerikalı fizikçi. 1988 yılında arkadaşları Leon Max Lederman ve Jack Steinberger ile birlikte nötrinolar üzerine yaptıkları çalışmalar ile Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

Hans Georg Dehmelt, Alman asıllı Amerikalı fizikçi. 1989 yılında fizik dalında Nobel Ödülü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ataç İmamoğlu</span> Türk bilim insanı

Ataç İmamoğlu, kuantum optiği ve kuantum hesaplama konularında yaptığı çalışmalarıyla tanınan, akademik ilgi alanları yarı iletkenler fiziği ve doğrusal-olmayan optik olan Amerikalı-Türk bilim insanı ve fizikçisi.

<span class="mw-page-title-main">David Thouless</span> İngiliz fizikçi (1934 – 2019)

David J. Thouless tam adı ile David James Thouless, Britanyalı fizikçi ve bilim insanı.

Aydoğan Özcan, Türk elektrik ve elektronik mühendisi.

<span class="mw-page-title-main">Stanley Whittingham</span>

Michael Stanley Whittingham İngiliz - Amerikalı kimyager. Binghamton Üniversitesi'nde hâlen kimya profesörlüğü ve Malzeme Araştırmaları Enstitüsü ile Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programının yöneticiliğini yapmaktadır. Ayrıca Binghamton'daki Kimyasal Enerji Depolama Merkezi'nin de (NECCES) yöneticiliğini yapmaktadır Akira Yoshino ve John B. Goodenough ile birlikte 2019 yılında Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Paul Alivisatos</span> Amerikalı kimyager

Paul Alivisatos, nanoteknolojinin gelişimi ve nanokristallerin üretiminde öncü sayılan, bu konudaki çalışmalarıyla uluslararası alanda kabul görmüş, Amerikalı bir bilim insanıdır.

Harden M. McConnell, Amerikalı bilim insanı. Son 50 yılın önde gelen fiziksel kimyagerlerinden biridir. Çalışmaları bugün bilim içindeki birçok alanın temelini oluşturmuştur. Ulusal Bilim Madalyası, Wolf Ödülü ve Ulusal Bilim Akademisi'ne seçilmesi de dâhil olmak üzere aldığı birçok ödülle uluslararası alanda tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mary Jo Nye</span> Amerikalı akademisyen

Mary Jo Nye, Amerikalı bilim tarihçisi ve akademisyen. Bilimsel keşif ile sosyal ve politik olgular arasındaki ilişkiler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır.

Ali Aliev, 10 Eylül 1955'te doğmuştur. Kırım Tatarı bir fizikçi olan Ali Aliev, NanoTech Enstitüsü'nde araştırma profesörü ve The School of Natural Sciences Fizik Bölümü'nde yardımcı doçenttir. 2011 yılında Time dergisi tarafından “Yılın Mucidi” seçilmiştir. Aliev'in güncel araştırma alanları nanobilim ve nanoteknolojiler, elektrokromizm ve akustiktir.

<span class="mw-page-title-main">Carolyn R. Bertozzi</span> Amerikalı kimyager

Carolyn Ruth Bertozzi, Amerikalı kimyager. Hem kimya hem de biyolojiyi kapsayan geniş kapsamlı çalışmaları ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Goldhaber</span> Amerikalı fizikçi (1911 – 2011)

Maurice Goldhaber, 1957'de nötrinoların negatif sarmallığa sahip olduğunu belirleyen Amerikalı fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Helen Quinn</span> Avustralyalı fizikçi (d. 1943)

Helen Rhoda Arnold Quinn, Avustralyalı parçacık fizikçisi ve eğitimcisidir. Teorik fizikte, doğanın simetrisine karşılık gelen Peccei-Quinn teorisi ve Üç tip parçacık etkileşimi için birleşik bir teori arayışında katkıları bulunmaktadır. Quinn, Ulusal Bilimler Akademisi'nin Bilim Eğitimi Kurulu Başkanı olarak, K-12 Fen Eğitimi için Bir Çerçeve: Uygulamalar, Kesişen Kavramlar ve Temel Fikirler — Yeni Nesil Bilim Standartlarının temelli bir çalışma yürütmüş, birçok devlet tarafından benimsenmiştir.Başarıları arasında Uluslararası Teorik Fizik Merkezi'nden Dirac Madalyası, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nden Oskar Klein Madalyası, Avustralya Nişanı'nın Onursal Görevlisi olarak atanması, Amerikan Fizik Derneği'nden Teorik Parçacık Fiziği için JJ Sakurai Ödülü bulunmakla beraber, Amerikan Fizik Enstitüsü'nden Fizikte Liderlik için Karl Taylor Compton Madalyası ve Franklin Enstitüsü'nden Fizikte 2018 Benjamin Franklin Madalyası'na layık görülmüştür.

Hilmi Volkan Demir, Türk mühendis ve bilim insanı. En çok beyaz ışık üretimi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır.