İçeriğe atla

Hataia

Hataia
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Cnidaria
Sınıf:Hydrozoa
Takım:Anthoathecatae
Familya:Acaulidae
Cins:Hataia
Hirai and Yamada, 1965

Hataia, Acaulidae familyasına bağlı bir hayvan cinsidir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "ITIS". 30 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'ın idari bölümleri</span>

Azerbaycan, coğrafî durum, ekonomik şartlar ve kamu hizmetlerinin gerekleri göz önünde bulundurularak meydana getirilmiş olup Azerbaycan'daki en büyük idarî birim, özerk cumhuriyettir. Azerbaycan'ın sonraki idarî birimleri "şehirler” ve “rayonlar" olarak belirlenmiştir. Şehirler ve rayonlar, Türkiye'deki illere tekâbül eder. Azerbaycan'daki bazı şehirler direkt olarak merkezî yönetime bağlıdır. Bu şehirler, ekonomik ve kalkınma açısından daha gelişmiş olduğu için Türkiye'deki büyükşehirlere denk gelir. Şehirler de şehir rayonlarına bölünmüştür. Şehir rayonları, Türkiye'deki ilçelere tekâbül eder.

Yediler, kendilerine özel görevler verilmiş peygamberler; İbrahim, Halil, Musa, Harun, İdris, Yusuf ve İsa.

Yedi Ulu Ozan, Alevîlik'te söyledikleri deyişler ile Alevi inancını halka anlatan ve yaşadıkları dönemden bugüne Zakirler ve sözlü edebiyat ile mesajlar ulaştıran, biri hükümdar diğerleri halktan olan, birçoğunun Ehl-i Beyt soyundan geldiğine inanılan şair ve ozanlara denir. Alevi-Bektaşi çevrelerince Yedi Ulu Ozan olarak kabul edilen şairler genellikle 15. ile 17. yüzyıllar arasında yaşamıştır. Bu şairlerin arasında Seyyid Nesîmî, Hatâî, Fuzûlî, Yemînî, Pîr Sultan Abdal, Virânî ve Kul Himmet bulunmaktadır. Bu şairlerin eserleri ve şiirleri, Alevi-Bektaşi geleneğinin önemli bir parçası olarak kabul edilmiş ve geniş bir hayran kitlesi tarafından değer görmüştür. Alevi-Bektaşi geleneğine yön veren bu ozanlar, farklı dönemlerde yaşamalarına rağmen benzer üsluplar kullanmışlar ve dikkat çektikleri konu ve içeriklerde benzerlikler göstermişlerdir. Eserlerinin temelinde Alevilik öğretisinin bulunması, hem kendi dönemlerinde hem de sonraki nesillerde büyük etkiler yaratmalarına ve Alevi-Bektaşi geleneğine önemli katkılarda bulunmalarına neden olmuştur. Bu nedenle, bu ozanlar genellikle "Yedi Ulu Ozan" olarak nitelendirilmişlerdir. Bu ozanların ulu olarak nitelendirilmesinin başlıca nedenleri, yaşam felsefeleri, eserlerindeki konu birliği, Ali ve On İki İmam sevgileridir. Dolayısıyla, bu ozanlar sadece kendi dönemlerinde değil, aynı zamanda Alevi-Bektaşi inancının devamlılığını gösteren kanaat önderleri olarak da kabul edilmişlerdir. Yedi Ulu Ozan'dan üç isim, Nesîmî, Fuzûlî ve Hatâî, hem Türkiye'de hem de Azerbaycan'da büyük şairler olarak önemli bir yere sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Hatai Rayonu</span>

Hatai, Azerbaycan'ın başkenti Bakü şehri içindeki bölge. 13 Nisan 2009 tarihinde nüfus sayısı 245.200 kişi olmuştur. Toplam alan sahası 30 km²dir. Eski ismi Şaumyan olmuştur. 5 Ocak 1990 yılından şimdiki ismini taşıyor.

<span class="mw-page-title-main">Aleviliğin tarihi</span>

Alevîlik inancı, Anadolu'nun Müslümanlaşması sürecinde önemli izler bırakan, Hoca Ahmed Yesevî, Ebu'l Vefâ, Kutb'ûd-Dîn Haydar, Hacı Bektaş-ı Veli, Ahi Evran, Taptuk Emre, Yunus Emre ve Abdal Musa gibi önemli dînî şahsiyetlerin fikirleriyle yapılandırılmıştır. Ayrıca Alevîlik, Hallâc-ı Mansûr, Seyyid Nesîmî, İsmâ‘il Safevî (Hatai) ve Pir Sultan Abdal ile Hubyar Sultan'a da ayrı bir ehemmiyet vermektedir. Şah İsmâ‘il Safevî, Alevîlik inancının Anadolu'da yayılmasında çok önemli ve etkin bir rôl oynamıştır. Alevîlik inancının, Anadolu'ya gelen Hacı Bektaş-ı Veli sayesinde ve ozanların nefesleriyle hayat bulduğuna inanılmaktadır.

Hâkk-Muhammed-Ali Anadolu Alevîliği'nde mevcût, batılılarca kısmen Hristiyanlıktaki Teslis (Üçleme) i'tikadına benzetilen "Allah-Muhammed-Ali" inancıdır. Fakat Hristiyanlık'ta hepsi aynı şeyi ifade ederken Alevilik'te aynı şeyi ifade etmemektedir. Yani Allah en büyüktür. Muhammed sonra gelir. Sonrasında ise Ali gelmektedir.

Cahide Keskiner Türk tezhip ve minyatür sanatçısıdır.

Sultan Ali, Safevi Tarikatı şeyhidir. Şah İsmail'in abisidir.

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Mehdiyev</span>

Fazil Mehdiyev, Karabağ savaşı'nda çatışmada ölen Azerbaycan Ulusal Kahramanı askerdir.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Nezerli</span>

Hikmet Nezerli, Hocalı katliamında ölen Azerbaycan askeri. Azerbaycan'ın Millî Kahramanı ünvanına sahiptir.

Şubat 1999 Azerbaycan ara genel seçimleri, Azebaycan Millî Meclisi 1. Yasama Dönemi 11 sayılı Hatai 3. seçim çevresinden milletvekili seçilen Resul Guliyevin milletvekilliğinin düşürülmesi ve 26 sayılı Nesimi 1. Nesimi seçim çevresinden milletvekili seçilen bağımsız milletvekili Yusuf Vekilov'un vefatı üzerine boşalmış sandalyeler için düzenlenen seçimler.

<span class="mw-page-title-main">Temmuz 1998 Azerbaycan ara genel seçimleri</span>

Temmuz 1998 Azerbaycan ara genel seçimi, Azebaycan Millî Meclisi 1. Yasama Dönemi 9 sayılı 1. Hatai seçim çevresinden milletvekili seçilen bağımsız miletvekili Garip Mammadov'un Devlet Komitesi başkanı olarak atandığı için milletvekili görevinden istifa etmesi, 45 sayılı Şuşa-Cebrail-Hocavend seçim çevresinden milletvekili seçilen bağımsız Polat Bülbüloğlu'nun bakan olması sebebi ve milletvekillerinin ilk dönem için geçerli olan %15 makam sahibi olma kotası sebebiyle milletvekilliğinden istifa etmesi üzerine boşalmış sandalye için düzenlenen seçimler.

<span class="mw-page-title-main">Ocak 2001 Azerbaycan ara genel seçimleri</span>

Ocak 2001 Azerbaycan Ara Genel Seçimleri, Azerbaycan Millî Meclisi 2. dönem üyelerinin belirlenmesi için Kasım 2000'de yapılan milletvekili genel seçimlerinde 10 sayılı Hatai İkinci, 38 sayılı Sumgayıt Birinci, 51 sayılı Ağsu-Kürdemir, 68 sayılı İmişli seçim çevrelerinin sonucu Merkezi Seçim Komisyonu tarafından, 7 sayılı Yasamal İkinci, 9 sayılı Hatai Birinci, 53 sayılı Astara, 56 sayılı Berde Şehir, 65 sayılı Kusar, 94 sayılı Hacıgabul- Salyan ve 99 saylı Şemkir seçim çevrelerinin sonuçları ise Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Bu 11 seçim çevresinde seçim sonuçlarının iptal edilmesi nedeniyle 7 Ocak 2001 tarihinde yapılan yenileme seçimleridir.

<span class="mw-page-title-main">2020 Azerbaycan genel seçimleri</span> Azerbaycanda parlamento seçimi

2020 Azerbaycan genel seçimleri, 9 Şubat 2020 tarihinde yapılan ve Azerbaycan Millî Meclisi 6. döneminin 125 yeni üyesinin belirlendiği seçimlerdir. Normal şartlarda 8 Kasım 2020 tarihinde yapılması gereken seçim, Yeni Azerbaycan Partisi milletvekillerinin talebi, cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in onayı ile 5. dönem Azerbaycan Millî Meclisinin feshedilmesi üzerine cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından erkene alınmıştır. Bu seçim Azerbaycan tarihinde ilk erken genel seçim olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Şah İsmail Hatai (Bakü Metrosu)</span>

Şah İsmail Hatai metro istasyonu, Bakü metrosunun 2. Hattında yer alan bir istasyondur. 22 Şubat 1968 tarihinde açılan istasyonun ilk ismi Ermeni asıllı bolşevik devrimci, Bakü Sovyetine liderlik etmiş Stepan Şaumyan olmuştur. Ebulfez Elçibey döneminde adı değiştirilmiş ve ismini I. İsmail'den alarak Şah İsmail olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İkbal Ağazade</span> Azeri siyasetçi

İkbal Fehruz oğlu Ağazade, Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi 2., 3. ve 4. dönem milletvekili, Birinci Karabağ Savaşı gazisi, Azerbaycan Ümit Partisi 2. Genel Başkanı (2002-), 2008 ve 2013 Azerbaycan cumhurbaşkanlığı seçiminde cumhurbaşkanı adayı.

Hüseynbala Fazıl oğlu Miralamov ― Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi 3., 4. ve 5. dönem milletvekili, yazar, profesör, siyasetçi.

İsmayılov İnkilab Elekber oğlu, Azerbaycan'ın Millî Kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">2024 Azerbaycan genel seçimleri</span>

2024 Azerbaycan genel seçimleri, 1 Eylül 2024 tarihinde düzenlenmesi planlanan genel seçimlerdir.

Acaulidae Capitata alttakımına bağlı bir hayvan familyasıdır.