İçeriğe atla

Hat 6 (Montreal Metrosu)

Metro hatları ve 1984'te önerilen uzantılar

Hat 6, Montreal Metrosu'nun önerilen bir yüzeysel çalışan hattıydı. Metro'nun mevcut hatlarında kullanılan lastik tekerlek teknolojisinin aksine, Hat 6'nın trenleri çelik tekerlekler üzerinde çalışacaktı. 1979'da mevcut demiryolları boyunca bir dizi yeni "bölgesel metro" hattının ilki olarak planlanan (konsept olarak Paris RER ve San Francisco BART'a benzer) Quebec Ulaştırma Bakanlığı (MTQ), Hat 6'nın 1989 yılına kadar 23,3 km Kanada Ulusal demiryolu hattı boyunca hizmete başlamasını bekliyordu. MTQ'nun 1982 tarihli bir önerisine göre, Hat 6, Turuncu Hat ile Du College ve Sauve istasyonlarında kesişecek ve henüz inşa edilmemiş Kırmızı Hat veya Hat 3 ile planlanan bir aktarma ile birlikte, hattın toplam 11 istasyonu olacaktı. Adanın kuzey kısmı boyunca uzanan hat, St Laurent, Ahuntsic, Saint-Michel, Montreal-Nord, Riviere-des-Prairies ve Pointe-aux-Trembles bölgelerinden geçecekti.[1] Planlanan istasyonlar arasında viyadükler boyunca yükseltilmiş duraklar ve zemin seviyesinde diğerleri yer alıyordu.

MTQ'ya göre, trenler yoğun saatlerde her beş dakikada bir, günün geri kalanında ise her on beş dakikada bir 120 km/sa (75 mph), yani yeraltı Metro hatlarının yaklaşık iki katı hızla çalışacaktı. Trenler yoğun saatlerde dört vagonlu setler halinde, günün geri kalanında ise iki vagonlu setler halinde çalışacaktı.

Montreal'deki ekonomik yavaşlama nedeniyle Hat 6 önerisinden 1985 yılında vazgeçilmiştir. İnşa edilmemiş 3 ve 7 hatlarının aksine, Hat 6 planlama sürecinde hiçbir zaman bir renk alacak kadar ilerleyemedi.[] Réseau de transport métropolitain]] (RTM)'nin 2014 yılında açılan Mascouche hattı, Hat 6'nın doğu kısmına benzer bir güzergah izlemektedir.

Planlanan istasyonların listesi

Hat için aşağıdaki istasyonlar planlanmıştır:[1]

  • Du Collège
  • Côte-Vertu (Line 3 Red ile planlanan aktarma, Hat 2 (turuncu) üzerindeki mevcut Côte-Vertu istasyonu ile karıştırılmamalıdır)
  • De L'Acadie
  • Sauvé
  • Papineau
  • Saint-Michel
  • Pie-IX
  • Viau
  • Lacordaire-Langelier
  • Armand-Bombardier
  • Rodolphe-Forget
  • Rivière-des-Prairies
  • Pointe-aux-Trembles

Kaynakça

  1. ^ a b "Le Métro fait surface: La ligne 6". Quebec Science, vol. 21, no. 3, Kasım 1982. Ministere des Transports du Quebec and le Conseil des Transports de la region de Montreal.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Metrosu</span> Ankarada hizmet veren metro sistemi

Ankara Metrosu, Türkiye'nin başkenti Ankara'da hizmet veren hafif raylı ve metro sistemidir. EGO Genel Müdürlüğü tarafından işletilmektedir. 1996'da hizmete giren ilk hatla birlikte Ankara Metrosu, İstanbul'dan sonra Türkiye'de hizmete giren ikinci metro sistemi olmuştur. Hem toplam ağ uzunluğu olarak hem de yıllık yolcu sayısı bakımından Türkiye'nin en büyük ikinci metro sistemidir. İlk olarak 30 Ağustos 1996'da A1 Hafif Raylı Sistemi faaliyete geçmiştir. 28 Aralık 1997'de M1 Metro Hattı, 12 Şubat 2014'te M3 Metro Hattı, 13 Mart 2014'te M2 Metro Hattı, 5 Ocak 2017'de M4 Metro Hattı ve 12 Nisan 2023'te ise M4 Metro Hattı hizmete açılmıştır. Sistemde toplam 57 istasyon bulunmaktadır. A1 hattı 8,5 km, M1 hattı 14,6 km, M2 hattı 16,5 km, M3 hattı 15,3 km, M4 hattı ise 12,5 km uzunluğundadır. A1 uzatması inşa hâlindedir. A2 uzatması ihale aşamasındadır. M4 uzatmaları ile M2ᴀ, M2ʙ M5, M6 ve M7 hatlarının ise yapımı planlanmaktadır. Ankara Metrosu, hatların geçtiği halleriyle Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Sincan ve Yenimahalle ilçelerinden geçmektedir. Gelecekte Pursaklar, Akyurt ve Çubuk ilçelerinden de geçecektir.

<span class="mw-page-title-main">Metro</span> kentsel alanda yolcu taşıyan demiryolu sistemi

Metro, genellikle kentsel alanlarda bulunan yüksek kapasiteli toplu taşıma türüdür. Otobüslerden, fünikülerden veya tramvaylardan farklı olarak, genellikle metro sistemleri özel bir geçiş hakkı üzerinde çalışan, yayalar veya diğer araçlar tarafından erişilemeyen ve tünellerde bulunan demiryollarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ankaray</span> Ankarada hizmet veren hafif raylı sistem

Ankaray, Türkiye'nin başkenti Ankara'da hizmet veren hafif raylı sistemdir. Hizmete girdiği 30 Ağustos 1996 itibarıyla, Ankara'nın ilk, Türkiye'nin -İstanbul'daki M1 hattı'ndan sonra- ikinci hafif raylı sistemidir. Ankaray kelimesi, Ankara ile ray kelimelerinin birleştirilmiş hâlinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Metrosu</span> İstanbul, Türkiyede hizmet veren metro ağı

İstanbul Metrosu, Türkiye'nin nüfus bakımından en büyük şehri olan İstanbul'daki metro sistemidir. 3 Eylül 1989'da M1 hattının hizmete girmesiyle birlikte faaliyete başlamıştır. Günümüzde M1ᴀ, M1ʙ, M2, M3, M4, M5, M6, M7, M8, M9 ve M11 olmak üzere 11 hattan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Metrosu</span> İzmirde hizmet veren metro sistemi

İzmir Metrosu, Türkiye'nin İzmir'de hizmet veren metro sistemidir. Sahibi İzmir Büyükşehir Belediyesi, işletmecisi ise İzmir Metro A.Ş.'dir. Sistemde biri işletmede, biri inşa hâlinde, üçü ise proje aşamasında olan beş hat bulunmaktadır. Sistemin ilk hattı olan ve ilk aşaması 22 Mayıs 2000'de hizmete giren M1 hattı üzerinde yirmi dört istasyon bulunmaktadır. Bu hat üzerindeki son genişletme 4 Mart 2024'te tamamlanmış ve 2018'de hatta 120 milyon yolcu taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">M4 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M4 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda yer alan metro hatlarından biridir. Anadolu Yakası'nın ilk metro hattı olma özelliğini taşır. İlk istasyonu Kadıköy, son istasyonu ise Sabiha Gökçen Havalimanı olmak üzere 23 istasyonu mevcuttur ve istasyonlar tamamen yer altındadır. Kadıköy ve Ayrılık Çeşmesi istasyonları ile Tavşantepe - Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki istasyonlar hariç, hat D.100'e paralel gider. 17 Ağustos 2012 tarihinde Kadıköy - Kartal, 10 Ekim 2016 tarihinde Kartal - Tavşantepe uzatması ve 2 Ekim 2022 tarihinde Tavşantepe - Sabiha Gökçen Havalimanı uzatması hizmete girmiştir. M4 hattı, 33,5 kilometre (20,8 mi) uzunluğu ile İstanbul'da M11 hattından sonraki en uzun ikinci metro hattıdır. Hattaki toplam seyahat süresi 52 dakikadır. İşletme 8'li ve 4'lü tren dizileriyle yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">M2 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M2 Metro Hattı, İstanbul'da yer alan metro hatlarından birisidir. Hattın 16 istasyonu olup, Haliç Metro Köprüsü üzerinde yer alan Haliç Metro İstasyonu haricindeki 15 istasyon yer altında yer almaktadır. Hat, yaklaşık olarak 2,5 dakikada bir sıklıkla çalışır.

<span class="mw-page-title-main">F1 (İstanbul Füniküleri)</span> İstanbul Füniküleri hattı

F1 Füniküler Hattı, İstanbul'da yer alan füniküler hatlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">İZBAN</span> İzmirde faaliyet gösteren banliyö treni sistemi

İzmir Banliyö Sistemi ya da kısaca İZBAN, diğer adıyla Egeray, Türkiye'nin İzmir ilinde hizmet veren banliyö treni sistemidir. Selçuk – Aliağa arasındaki 136 kilometre (85 mi) uzunluğundaki banliyö hattında 41 istasyon bulunmaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD ortaklığında hayata geçirilen sistem, Türkiye'nin en uzun şehir içi banliyö hattıdır. İZBAN'da yolcu taşımacılığına 30 Ağustos 2010'da başlanmış, hattaki son genişletme ise 8 Nisan 2019'da tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">M5 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M5 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakasında, ilk istasyonu Üsküdar, son istasyonu ise Samandıra Merkez olan 26,5 km uzunluğunda 20 istasyonlu bir metro hattıdır. Metro hattında çalışan araçlar Türkiye'nin ilk sürücüsüz metro araçları olma özelliğine sahiptir. M4 Metro Hattı'ndan sonra Anadolu Yakası'nın ikinci metrosu olma özelliğini taşır. Hattın Üsküdar - Yamanevler arasındaki ilk bölümü 15 Aralık 2017'de hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M8 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M8 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda ilk istasyonu Bostancı, son istasyonu ise Parseller olan 14,27 km uzunluğundaki 13 istasyonlu sürücüsüz metro hattıdır. Kuzey-güney aksında önemli bir bağlantı oluşturan hat, "150 günde 150 proje" hedefi kapsamında 6 Ocak 2023'te hizmete girmiştir.

M10 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu yakasında, tamamı Pendik ilçe sınırları içinde, ilk istasyonu Pendik Merkez, son istasyonu ise Sabiha Gökçen Havalimanı olan 9,64 km uzunluğundaki metro hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">M1 (İzmir Metrosu)</span> İzmir Metrosu hattı

M1 Metro Hattı, İzmir Metrosu'nun batıda Narlıdere Kaymakamlık ile doğuda Evka 3 arasında hizmet veren 27 km uzunluğundaki metro hattıdır. Yirmi dört istasyonu bulunan hat, İzmir Metrosu'nun işletmede olan tek hattıdır. 22 Mayıs 2000'de hizmete giren hattaki son genişletme 4 Mart 2024'te tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">Altunizade (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu istasyonu

Altunizade (M5) Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M5 Metro Hattı'nda yer alan ve 15 Aralık 2017'de hizmete giren yer altı metro istasyonudur.

HızRay veya M34 Hızlı Metro Hattı, Eylül 2020'de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından gündeme getirilen, İstanbul'un doğu-batı doğrultusunda yapılacağı duyurulan hızlı metro projesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hat 7 (Montreal Metrosu)</span> Montreal Metrosunun hiçbir zaman inşa edilmeyen önerilen hattı

Hat 7 aynı zamanda Beyaz Hat olarakta bilinir, Montreal Metrosu için önerilen ancak planlama aşamasını geçemeyen hattır.

<span class="mw-page-title-main">Hat 3 (Montreal Metrosu)</span> Montreal Metrosunun hiçbir zaman inşa edilmeyen önerilen hattı

Hat 3, aynı zamanda Kırmızı Hat olarakta bilinir, Montreal Metrosu için önerilen bir hattı.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Hat (Montreal Metrosu)</span> Montreal, Quebec, Kanadadaki metro hattı

Hat 1 olarak da bilinen Yeşil Hat, Montreal, Quebec, Kanada'daki Montreal Metrosu'nun dört hattından biridir. Hat, Boulevard de Maisonneuve'nın altından Montreal şehir merkezinin ticari bölümünden geçmektedir. Esas olarak kuzeydoğu-güneybatı ekseninde ilerlemektedir ve Berri-UQAM'da Turuncu ve Sarı Hat ile ve Lionel-Groulx'da şehir merkezinin batısındaki Turuncu Hat'ta aktarma imkanı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Turuncu Hat (Montreal Metrosu)</span> Montreal Metrosu hattı

Turuncu Hat veya Hat 2 olarakta bilinir, Montreal, Quebec, Kanada'daki Montreal Metrosu'nun dört metro hattından en uzunu ve ilk planlanmış olanıdır. İlk ağın birinci etabını oluşturmuş ve 1980'den 1986'ya kadar uzatılmıştır. 28 Nisan 2007'de Laval'da üç yeni istasyon açılarak Montreal Adası'ndan ayrılan ikinci hat haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lionel-Groulx (Montreal Metrosu)</span> Montreal Metrosu istasyonu

Lionel-Groulx Metro İstasyonu, Montreal, Quebec, Kanada'nın Le Sud-Ouest ilçesinde bulunan bir Montreal Metrosu istasyonudur. Montreal Taşımacılık tarafından işletilmektedir ve Yeşil Hat ile Turuncu Hat arasında bir aktarma istasyonudur ve platformlar arası aktarma mevcuttur. Saint-Henri]] bölgesinde, Atwater Avenue boyunca, bu bölgenin Little Burgundy ile doğu sınırında yer almaktadır. Hatlar arası aktarmalar da dahil edildiğinde, istasyon metronun en yoğun istasyonlarından biridir. İstasyon ilk olarak Yeşil Hat istasyonu olarak 1978 yılında açılmıştır. Turuncu Hat kısmı ise 1980'de hizmete açılmıştır.