İçeriğe atla

Hatırla Sevgili (şarkı)

Hatırla Sevgili ya da Hatırla Ey Peri, Muhlis Sabahaddin Bey'in Nihavend makamındaki semai (Türk sanat müziği/Klasik Türk müziğinde bir usûl) bestesi. Orijinali "Hatırla Margaretha"dır.

İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı Hatırla Margrit Şu Mesut Geceyi[1], Hatırla Sevgili Şu Mesut Geceyi[2] ve Hatırla Sevgili Şu mesut Geceyi[3] çeşitlemeleri bulunmaktadır.[4]

Abdulhamit'in baş hafiyesi Fehim Bey Bursa'ya vali olarak atanmıştır. II. Meşrutiyet olunca halk tarafından linç edilerek öldürülmüştür. Bu şarkı da onun Fransız sevgilisi Margaretha adına yazılmıştır.[5] Μενεξέδες και ζουμπούλια olarak Yunanistan'da beste geleneksel İstanbul müziği olarak geçmektedir.[6] Sırbistan'da "Zar je morala doć" (Зар је морала доћ) olarak bilinir.Sırp halk şarkısı olarak geçmektedir.[7] Rusya'da Ах зачем эта ночь olarak bilinir.[8] 2006 yılında Hatırla Sevgili dizisine adını vermiş ve bu dizinin jenerik müziği olmuştur.

Kaynakça

  1. ^ "Hatırla Margrit şu mesut geceyi Muhlis Sabahattin Ezgi". Omarşiv. 1 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2024. 
  2. ^ "Hatırla sevgili şu mesut geceyi Muhlis Sabahattin Ezgi". Omarşiv. 1 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2024. 
  3. ^ "Hatırla sevgili şu mesut geceyi Muhlis Sabahattin Ezgi". Omarşiv. 1 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2024. 
  4. ^ "İndim havuz başına". Omarşiv. 29 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2024. 
  5. ^ "Türkiye'de Paşa tutuklamalarının 100 küsur senelik hüzünlü tarihi". 11 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2015. 
  6. ^ Μενεξέδες και ζουμπούλια
  7. ^ Tamburaško pevačko društvo - Zar je morala doć (1917)
  8. ^ Ах, зачем эта ночь - Юлия Зиганшина

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sabahattin Ali</span> Türk yazar, şair, gazeteci ve öğretmen (1907–1948)

Sabahattin Ali, Türk yazar ve şair. Edebî kişiliğini toplumcu gerçekçi bir düzleme oturtarak yaşamındaki deneyimlerini okuyucusuna yansıttı ve kendisinden sonraki Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatını etkileyen bir figür hâline geldi. Daha çok öykü türünde eserler verse de romanlarıyla ön plana çıktı; romanlarında uzun tasvirlerle ele aldığı sevgi ve aşk temasını, zaman zaman siyasi tartışmalarına gönderme yapan anlatılarla zaman zaman da toplumsal aksaklıklara yönelttiği eleştirilerle destekledi. Kuyucaklı Yusuf (1937), İçimizdeki Şeytan (1940) ve Kürk Mantolu Madonna (1943) romanları Türkiye'deki edebiyat çevrelerinin takdirini toplayarak hem 20. yüzyılda hem 21. yüzyılda etkisini sürdürdü.

Nazan Öncel,, Türk şarkıcı, söz yazarı ve besteci. "Sokak Kızı" lakabıyla da anılan şarkıcının ilk kırk beşliği, Sana Kul Köle Olmuştum başlığıyla 1978 yılında yayımlandı. 1982 yılında LP formatında yayınladığı ilk albümü tutmayınca, TRT için demolar yapmayı bıraktı, sadece sahne çalışmalarıyla mesleğine devam etti. 9 yıl sonra, 27 Aralık 1991'de yayınladığı Bir Hadise Var albümü ile şöhrete kavuştu.

Gönül Yazar, Türk sanat müziği şarkıcısı ve sinema oyuncusu. Türk müzik tarihinde yer alan en uzun soluklu isimlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Operet</span>

Operet, olayları gülünç ve toplumsal, siyasal yergi öğeleri içererek anlatan müzikal sahne oyunudur.

<i>Hatırla Sevgili</i> Türk televizyon dizisi (2006–2008)

Hatırla Sevgili, Sis Yapım imzalı, 2006-2008 yılları arasında atv'de yayımlanan dram, romantik ve tarihî türdeki Türk televizyon dizisidir. 2 sezondan oluşan dizi, 68. bölümü ile final yaparak sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Ferhat Göçer</span> Türk şarkıcı ve doktor

Ferhat Göçer, Kürt kökenli Türk şarkıcı ve doktordur.

Deniz Uğur Gülener, Türk sinema, tiyatro, dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısı ve senaryo yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Nükhet Duru</span> Türk oyuncu ve şarkıcı

Nükhet Duru, Türk şarkıcı ve oyuncudur. 70'li ve 80'li yıllarda Türkiye'de popüler müziğin en güçlü seslerinden ve en meşhur şarkıcılarından biri oldu.

Hâzım Körmükçü, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Neveser Kökdeş</span> Türk besteci

Neveser Kökdeş, Türk besteci, güfteci, tanburidir.

TRT İstanbul Radyosu veya yaygın olarak kullanılan adıyla İstanbul Radyosu, Türkiye'nin en eski ve en büyük radyolarından biridir.

Ayşe, 1929'da Muhlis Sabahaddin Ezgi tarafından bestelenen Türkçe operet. 1966'da Lûtfullah Sururi tarafından radyofonize edilen eser, 2000'li yıllarda Gülriz Sururi tarafından düzenlenerek yeniden sahneye konmuştur. ö

Muhlis Sabahattin Ezgi, Türk besteci, opera sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Suphi Ezgi</span> Türk müzikolog ve besteci

Mehmet Suphi Ezgi, Türk hekim, müzik bilimci ve besteci. Ezgi, Türk musikisinin ses sistemini bilimsel bir temele dayandırmaya çalışmış ilk kuramcılardan birisi olarak kabul edilmektedir.

Hey Onbeşli, Anadolu'da yaygın olarak söylenen, Anadolu dışında da çeşitlemeleri bulunan bir türküdür.

Fazile Suzan Lütfullah, Türk opera sanatçısı.

<i>Güler Duman 94</i>

Güler Duman '94, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 22 Şubat 1994 tarihinde çıkardığı on birinci albümüdür. Albüm, Duygu Müzik tarafından satışa sunulmuştur. 1990'lı yılların klasik albümlerinden biri olarak değerlendirilen albüm, aynı zamanda yüz binlerce satarak Türkiye'nin en çok satan Türk halk müziği albümlerden biri olmuştur. Albümün kayıtları 1993 yılının Ağustos ayında başlamıştır. Dört ay süren kayıtlar yılın son ayında tamamlanmıştır. Albümde bir parçanın söz ve müziği Güler Duman'a aittir. Duman, bunun dışında albümde Hasret Gültekin, Pir Sultan Abdal, Mahzuni Şerif ve Musa Eroğlu gibi sanatçıların eserlerini seslendirmiştir. Albümle birlikte "Türkülerle Gömün Beni" adlı parçanın video klibi de yayınlanmış ve albümün satışlarını olumlu derecede etkilemiştir. 1 Mayıs 1994 tarihinde söz ve müziği Hasret Gültekin'e ait olan "Güle Yel Değdi" adlı ikinci video klibini yayınlamıştır.

Çok Yaşa Sen Ayşe, Hicaz makamında, nim sofyan ritime sahip şarkıdır. Bestesi ve güftesi Muhlis Sabahâttin Ezgi'ye aittir. Ayşe Operetinde söylenen şarkılardandır. Mahmure Hanım tarafından söylenmiştir. Ayna Vur Patlasın Çal Oynasın olarak söylemiştir. Ayna versiyonunda sözler değiştirilmiştir.İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı bir eserdir.

Karadeniz Marşı, sözleri ve bestesi Muhlis Sabahattin Ezgi'ye marştır.

Trakya Marşı, sözleri Sabri olan ve Ali Rıza Şengel (Eyyubi) tarafından bestelenen marştır. Marş acemkürdi makamında ve düyek usuldedir. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı bir eserdir.Edirne Marşı(Edirne'ye Girer İken) çeşitlemesi bulunmaktadır. Edirne Marşının sözleri İskeçeli Sıtkı Bey bestesi ise Muallim Kazım Bey olarak gözükmektedir.