İçeriğe atla

Hatıra amaçlı avcılık

Hatıra amaçlı avcılık, av hayvanlarının spor amaçlı olarak avlanmasıdır. Öldürülen hayvanın genellikle başı, derisi ya da boynuzları hatıra amaçlı olarak saklanır. Eti ise bazen besin olarak da kullanılır.

Hatıra amaçlı avcılığı destekleyenler kadar karşı çıkanlar da vardır. Tartışmalar arasında öne çıkan konular spor amaçlı avcılığın ahlakiliği ve avlanmak için ödenen paraların av hayvanları popülasyonu ile yerel halklara sağladığı yararlardır.

Hatıra amaçlı avcılık, kaçak avlanma ile karıştırılmamalıdır. Kaçak avcılık yasadışıdır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kar leoparı</span> Büyük kedi türü

Kar leoparı, kar parsı olarak da bilinir, kedigiller (Felidae) familyasının Panthera cinsinin bir üyesi olan büyük kedi türü.

<span class="mw-page-title-main">Avcılık</span> Vahşi hayvanları aramak, takip etmek ve öldürmek

Avcılık, başlangıçta insanların karınlarını doyurmasına yönelik olan bir faaliyet. İlk insanlar ovalarda dolaşırken toplayabildikleri bitkiler ve kovalayıp yakalayabildikleri küçük hayvanlarla beslenmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Diana (mitoloji)</span> Roma mitolojisinde ayın ve avcılığın bakire tanrıçası

Diana, Roma mitolojisinde ayın ve avcılığın bakire tanrıçasıydı. Yunan mitolojisinde Artemis'e denktir. İkiz erkek kardeşi Apollon ile Delos adasında doğmuş olan Diana'nın, ebeveynleri Jüpiter ile Latona'dır. Gökteki sembolü aydır. Geyik ve dişi ayı sembol hayvanlarıdır. Avcılar ismiyle bilinen bir av grubu vardır. Genellikle 12 ile 15 yaşlarında kız görünümündedir. Avcılar grubunda tarih boyunca genellikle kızlar bulunsa da nadiren erkekler de bulunmuştur. Ay tanrıçası görevini Selene' den almıştır. Ay ve avcılığın yanında kız çocukları, doğum ve daha birçok şeyin tanrıçasıdır.

Hayvanlara uygulanılan şiddet veya hayvan istismarı; kabul edilemez şiddete sebep olan veya hayvanlara zarar veren davranışların bir bütünüdür. Kabul edilemez acı kişiden kişiye göre değişmektedir. Bazıları kabul edilemez şiddeti sadist eğilimlerle hayvanlara eziyet etmek olarak tanımlarken, bazıları kürk avcılığını, tıbbi, bilimsel veya kozmetik sanayide yapılan testleri bu istismarın içerisine alır.

<span class="mw-page-title-main">Av tüfeği</span> ek bir ateşlemede bir veya daha fazla mermi ateşleyebilen yivsiz ateşli silah

Av tüfeği, avcılıkta kullanılan tüfeklere verilen genel ad. Ancak Türkiye'de yürürlükte olan yasalar gereği yivli av tüfeklerinin satın alınması bulundurulması ve taşınması oldukça zor koşullara dayandığından olsa gerek ki uzun zamandan beri av tüfeği kavramı "yivsiz av tüfekleri" için kullanılmaktadır ancak gerçekte yivli tüfekler de birer av tüfeği kavramına dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Zıpkın</span>

Zıpkın, ip ya da misinaya bağlı çentikli bir şişin el ya da tetik mekanizması yardımıyla fırlatılarak, sualtı ve deniz avcılığında balık, balina ya da diğer sualtı hayvanlarının avlanması ve yakalanmasında kullanılan mızrak gibi bir av silahıdır. Hedefteki avı atılan şiş sayesinde deldikten sonra, şişin uç kısmındaki kelebek sayesinde kaçmasını engeller ve avcının, şişin kıç tarafına bağlanılan ip yardımıyla avını yakalamasını sağlar. Günümüzde zıpkınlar, ahşap, alüminyum ve karbon gibi malzemelerden üretilmekte, havalı ve lastikli olarak ikiye ayrılmaktadır. Zıpkın boyu, zıpkının kullanılacağı ava göre farklılık göstermektedir. Günümüzdeki kullanımına göre 90-82-75-60-45 cm ve altı boylarındaki zıpkınlar taş altı ve sığ su avlarında, 100-110-120-130-140 cm ve üzeri boylarındaki zıpkınlar mesafeli atışların için, derin su ve büyük balık avlarında kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sait Selahattin Cihanoğlu</span> Türk futbolcu, avcı ve Fenerbahçenin eski başkanı

Sait Selahattin Cihanoğlu, Türk futbolcu, avcı ve Fenerbahçe Kulübü'nün 17. Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu</span>

Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu'nun tarihi Türkiye'deki spor aktiviteleri ile uğraşan tüm toplulukların Türkiye İdman Cemiyetleri adı altında bir araya getirilmesi ile başlar. Atıcılık ve avcılık faaliyetleri Türkiye İdman Cemiyetleri çatısı altında 1923 yılında başlatılır.

<span class="mw-page-title-main">Balina avcılığı</span>

Balina avcılığı, geçmişi MÖ 3.000 yılına kadar uzanan bir eylemdir. Geleneksel Arktik evrim ile 17. yüzyıl başlarında balina avı filolarının geliştirdiği balina avcılığı, 18. ve 19 yüzyılda ulusal bir rekabet hâline gelmiş ve endüstri hâlini almıştır. 1930'lu yıllara kadar balina avcılığı adı altında yaklaşık 30.000 balina öldürülmüştür.

Av şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Koşu</span> bacakların hızlıca ileri geri gitmesiyle vücudu ileri götürme faaliyeti

Koşu, koşmak eylemi esas alınarak yapılan bir tür spordur. Koşu, yarış amaçlı yapılabileceği gibi vücudun dinamizminin sağlanması için tek başına da yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">New Bedford</span>

New Bedford, ABD Massachusetts'de bir şehirdir. 2010 nüfus sayımına göre 95.072 kişi yaşamaktadır. Massachusetts'in altıncı büyük şehridir. Lakabı "balina avı şehri"dir. Şehirdeki en önemli yapı New Bedford Balina Avcılığı Millî Tarih Parkı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Avcı-toplayıcı</span> Yiyeceklerinin tamamını veya çoğunu toplayan ya da avlayan insanlar

Avcı ve toplayıcı, kültüre alınmış bitkilerin tarımını yapan ya da evcilleştirilmiş hayvanları yetiştiren toplumların aksine, tarım ve hayvancılıkla uğraşmayan, yabani bitkileri toplayıp yabani hayvanları avlayan toplumlardır. Tarımın ve hayvancılığın gelişiminden önce bütün toplumların yaşam tarzı olan avcı ve toplayıcılık, bugün bu uğraşlarla geçimini sağlamayan toplumlarda görülür. Avcılık daha çok erkeklerce yapılırken, yabani bitki ve meyve toplayıcılık da büyük ölçüde kadın ve çocuklarca yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kaçak avlanma</span>

Kaçak avlanma, avcılık, hasat toplama, balıkçılık veya tuzak yoluyla yabani bitkilerin ve hayvanların yasa dışı biçimde ele geçirilmesidir. İlgili yasal zemin, bir mülkiyet yasası veya yaban hayatı koruma ve yönetme amaçlı yerel veya uluslararası hukuki düzenleme olabilir. Avcılık yasaları ve yönetmeliklerinin ihlali normalde kanunlara göre cezalandırılabilir; toplu halde bu tür ihlaller ise kaçak avlanma olarak bilinir. Buna karşılık, evcil hayvanları ve bitkileri çalmak veya öldürmek hırsızlık olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kapan</span>

Kapan, genel anlamıyla avlanmak veya haşerelere karşı önlem amaçlı kurulan düzeneklerdir.

Av kanunu çeşitli balık ve yabani hayvanların öldürülmesi veya ele alınması eylemlerine sınırlama ve düzenleme getirmektedir. Bu kanunlar balıkçılık veya avcılığın belli bir zamanda yasaklanmasına, avlanabilecek maksimum hayvan sayısının sınırlanmasına ve limitli eşya ve olta kullanımını sağlamaya yaramaktadır. Avcılar, balıkçılar ve kanunu tasarlayanlar evren ve popülasyonu koruyabilmek için bu tarz kanunların çıkması gerektiğini birlikte onaylamışlardır. Av kanunları ayrıca av lisansı ücretlerini ve hayvan koruma bütçelerini ayarlamakla da ilgilenir. Genel olarak yabani hayatın koruma altına alınmasıyla ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Doğancılık</span> evcilleştirilmiş ve eğitilmiş doğanların kullanıldığı bir avcılık şekli

Doğancılık, evcilleştirilmiş ve eğitilmiş doğanların kullanıldığı bir avcılık şeklidir. Avcılıkta doğanların seçiminde avlanma alanının türü etkilidir. Genellikle sincap ve tavşan gibi küçük hayvanlar avlanır.

<span class="mw-page-title-main">Av ilâhları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Av ilâhları, hayvan avcılığı ve avcılık sırasında kullanılan alet ve becerilerle ilgili mitolojilerde görülen tanrı ve tanrıça figürleridir. Av ilâhları çok tanrılı dinlerdeki ortak figürlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Av sahası</span>

Bir av sahası vahşi hayvanların güvenli bir şekilde yaşadığı veya spor için kontrollü bir şekilde avlandığı geniş bir arazi alanıdır. Avcılık yasaklanmışsa bir av sahası doğa koruma alanı olarak kabul edilebilir; bununla birlikte, bir av sahasının odağı özellikle hayvanlar (fauna) iken, bir doğa koruma alanı bölgenin doğal biyotasının tüm yönleriyle ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Avcılık karşıtlığı</span>

Avcılık karşıtlığı, av uygulamasına karşı çıkan ve buna karşı yasal düzenleme isteyen kurumlar veya kişilerce benimsenir. Avcılık karşıtı yasalar, hayvanları öldürmeyi azaltma veya avcılığı düzene sokma bakımından çeşitlilik gösterir. 2004'te çıkarılan İngiliz Avcılık Yasası ile 1972'de çıkarılan Amerikan Deniz Memelilerini Koruma Yasası arasında böyle bir fark söz konusudur. Tehlikedeki türlerin avlanması da yasalar arasındaki farklardan biri olabilir.