İçeriğe atla

Hassas tarım

Kontrol Edilmiş
Farklı renkli görüntüler hassas tarımda uzaktan algılama uygulamalarını göstermektedir.[1]

Hassas tarım, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini artırmak için zamansal ve mekansal değişkenlikleri gözlemlemeye, ölçmeye ve buna yanıt vermeye dayalı bir tarım yönetimi stratejisidir.[2] Hem bitkisel hem de hayvansal üretimde kullanılmaktadır. Hassas tarım genellikle tarımsal operasyonları otomatikleştirmek, teşhis, karar verme veya performanslarını iyileştirmek için teknolojiler kullanmaktadır.[3][4] Hassas tarım araştırmalarının amacı, kaynakları korurken girdilerden elde edilen verimleri optimize etmek için tüm çiftlik yönetimi için bir karar destek sistemi oluşturmaktır.[5][6]

Bu birçok yaklaşımdan biri olan fitojeomorfolojik yaklaşım, çok yıllı bitki büyüme özelliklerini topolojik arazi özellikleriyle ilişkilendiren bir metodolojiyi ifade etmektedir. Fitojeomorfolojik yaklaşıma olan ilgi, jeomorfoloji bileşeninin genellikle çiftlik alanının hidrolojisini belirlediği gerçeğinden kaynaklanmaktadır.[7][8]

Hassas tarım uygulamaları, GPS (Küresel Konum Belirleme Sistemi) ve GNSS (Küresel Uydu Seyrüsefer Sistemi) teknolojilerinin ortaya çıkmasıyla mümkün hale gelmiştir. Çiftçiler ve araştırmacılar, tarla içindeki kesin konumlarını belirleyebildikleri için, ölçülebilir birçok değişkenin mekansal değişkenliğinin haritalarını oluşturabilmektedirler.[9] Benzer veriler, GPS donanımlı biçerdöverlere monte edilen sensör dizileri tarafından da toplanmaktadır. Bu diziler, multispektral görüntülerle birlikte klorofil seviyelerinden bitki su durumuna kadar her şeyi ölçen gerçek zamanlı sensörlerden oluşmaktadır.[10] Bu veriler, kaynakların en iyi şekilde dağıtılması için ekim makineleri, püskürtücüler ve benzeri ekipmanlar da dahil olmak üzere değişken oranlı teknoloji (VRT) ile uydu görüntüleriyle birlikte kullanılmaktadır. Ancak son teknolojik gelişmeler, insan varlığına ihtiyaç duymadan kablosuz olarak veri iletebilen gerçek zamanlı sensörlerin doğrudan toprakta kullanılmasına olanak sağlamıştır.[11][12][13]

Hassas tarım, nispeten ucuz olan ve acemi pilotlar tarafından kullanılabilen insansız hava araçları sayesinde de mümkün olmuştur. Bu tarımsal dronları, ortofoto oluşturmak için fotogrametrik yöntemler kullanılarak bir araya getirilebilecek bir tarlanın birçok görüntüsünü yakalamak için multispektral veya RGB kameralarla donatılabilmektedir. Bu multispektral görüntüler, geleneksel kırmızı, yeşil ve mavi (RGB) renk değerlerine ek olarak yakın kızılötesi ve kırmızı kenar spektrum değerleri gibi piksel başına birden fazla değer içermektedir. Bu değerler, bitkisel indeksleri işlemek ve analiz etmek için kullanılan NDVI (Normalleştirilmiş Fark Bitki Örtüsü İndeksi) gibi bitkisel indekslerin hesaplanmasına imkan sağlar.[14] Bu dronlar, görüntü yakalayabilir ve yükseklik gibi ek coğrafi referanslar sağlayabilir; bu da yazılımın hassas topografya haritaları oluşturmak için harita cebiri işlevlerini yerine getirmesine olanak tanır. Bu topografik haritalar, mahsul sağlığını topografi ile ilişkilendirmek için kullanılabilir. Elde edilen sonuçlar, değişken oranlı uygulamalar yoluyla su, gübre, bitki öldürücüler ve büyüme düzenleyiciler gibi kimyasal mahsul girdilerini optimize etmek için kullanılabilir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Precision Farming : Image of the Day". earthobservatory.nasa.gov. 30 Ocak 2001. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2009. 
  2. ^ "Precision Ag Definition | International Society of Precision Agriculture". www.ispag.org. 20 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2021. 
  3. ^ The State of Food and Agriculture 2022 − Leveraging agricultural automation for transforming agrifood systems. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). 2022. doi:10.4060/cb9479en. ISBN 978-92-5-136043-9. 13 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2024. 
  4. ^ In Brief to The State of Food and Agriculture 2022 − Leveraging automation in agriculture for transforming agrifood systems. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). 2022. doi:10.4060/cc2459en. ISBN 978-92-5-137005-6. 13 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2024. 
  5. ^ McBratney, A., Whelan, B., Ancev, T., 2005. Future Directions of Precision Agriculture. Precision Agriculture, 6, 7-23.
  6. ^ Whelan, B.M., McBratney, A.B., 2003. Definition and Interpretation of potential management zones in Australia, In: Proceedings of the 11th Australian Agronomy Conference, Geelong, Victoria, 2–6 Feb. 2003.
  7. ^ Howard, J.A., Mitchell, C.W., 1985. Phytogeomorphology. Wiley.
  8. ^ Kaspar, Thomas C.; Colvin, Thomas S.; Jaynes, Daniel B.; ve diğerleri. (March 2003). "Relationship Between Six Years of Corn Yields and Terrain Attributes". Precision Agriculture. 4 (1): 87-101. doi:10.1023/A:1021867123125. ISSN 1385-2256. 
  9. ^ McBratney, A. B.; Pringle, M. J. (September 1999). "Estimating Average and Proportional Variograms of Soil Properties and Their Potential Use in Precision Agriculture". Precision Agriculture. 1 (2): 125-152. doi:10.1023/A:1009995404447. ISSN 1385-2256. 
  10. ^ Reyns, P., Missotten, B., Ramon, H. et al. Precision Agriculture (2002) 3: 169. https://doi.org/10.1023/A:1013823603735
  11. ^ M. Sophocleous et al., "A Stand-Alone, In Situ, Soil Quality Sensing System for Precision Agriculture," in IEEE Transactions on AgriFood Electronics, doi: 10.1109/TAFE.2024.3351953.
  12. ^ M. Sophocleous and J. Georgiou, “Precision agriculture: Challenges in sensors and electronics for real-time soil and plant monitoring,” 2017 IEEE Biomed. Circuits Syst. Conf., pp. 1–4, 2017. https://doi.org/10.1109/BIOCAS.2017.8325180
  13. ^ Sophocleous, M. (2016). "IoT & Thick-Film Technology for Underground Sensors in Agriculture". 28 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ Anderson, Chris (May–June 2014). "Agricultural Drones Relatively cheap drones with advanced sensors and imaging capabilities are giving farmers new ways to increase yields and reduce crop damage". MIT Technology Review. 7 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tarım</span> bitki ve hayvan evcilleştirme bilimi.

Tarım veya ziraat, bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesi, bunların kalite ve verimlerinin yükseltilmesi, bu ürünlerin uygun koşullarda muhafazası, işlenip değerlendirilmesi ve pazarlanmasını ele alan bilim dalıdır. Diğer bir ifade ile insan besini olabilecek ve ekonomik değeri olan her türlü bitkisel-Hayvansal ürünün bakım, besleme, yetiştirme, koruma ve mekanizasyon faaliyetlerinin tamamı ile durgun sularda veya özel alanlarda yapılan balıkçılık faaliyetlerinin tümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sensör</span>

Sensör,, fiziksel bir olayı tespit etmek amacıyla bir çıkış sinyali üreten cihazdır.

<span class="mw-page-title-main">Patates</span> patlıcangiller familyasından yumruları yenen otsu bitki türü

Patates, patlıcangiller (Solanaceae) familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür. Patates sözcüğü Amerika yerlilerinin dilinden İspanyolca aracılığıyla çeşitli Avrupa dillerine geçmiş, Türkçeye İtalyanca ve Yunancadan girmiştir. Türkçe eş anlamlısı olarak çisil sözcüğü bulunmaktadır. Kıbrıs ağzında patatese badadez denilmektedir. Boyu 70–80 cm'ye varan, beyazımsı-pembemsi çiçekler açan, yumruları hariç zehirli köklü bir bitkidir. Patatesi diğer sebzelerden ayıran en büyük özelliği tohum ile üreme yerine Vejetatif üreme yapmasıdır. Yani patates ile geri dönüşüm kullanılarak elde edilmesidir. Örneğin: bir patates parçasını toprağın altına koyduğunuzda bu önce kendiliğinden patates bitkisi olur sonra patatesler toprağın altında çoğalırlar.

<span class="mw-page-title-main">Soya</span> bir baklagil türü

Soya, baklagiller (Fabaceae) familyasından 1 - 1,5 m boyunda, kısmen sarılıcı, dallanmış, tek yıllık Doğu Asya kökenli bir bitkidir. Bitki, yenilebilir fasulyesi için yetiştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Veganlık</span> Hayvan kökenli ürünleri ve gıdaları kullanmayı reddeden yaşam tarzı

Veganlık veya veganizm, bazı nedenlerle hayvan kökenli gıdaları ve diğer hayvansal ürünleri kullanmayı reddetmektir. Vegan kişiler, vejetaryen'lerden farklı, hayvan kullanımı yoluyla elde edilen gıdaları, giyecekleri ve yumurta, süt, bal, yün gibi diğer tüm yan ürünleri kullanmayı reddeder.

<span class="mw-page-title-main">Sulama</span>

Sulama, mahsullerin, peyzaj bitkilerinin ve çimenlerin büyümesine yardımcı olmak için toprağa kontrollü olarak su verilmesidir. Sulama, 5.000 yılı aşkın bir süredir tarımın ana özelliklerinden biri olmuştur ve dünya çapında birçok kültür tarafından geliştirilmiştir. Sulama, kuru alanlarda ve ortalamanın altında yağış alınan zamanlarda mahsullerin yetiştirilmesine, peyzajın korunmasına ve bozulmuş toprakların yeniden yeşillendirilmesine yardımcı olur. Bu kullanımlara ek olarak sulama, mahsulleri dondan korumak, tahıl tarlalarında yabani ot büyümesini engellemek ve toprak konsolidasyonunu önlemek için de kullanılır. Ayrıca hayvanları serinletmek, tozu azaltmak, kanalizasyon suyunu bertaraf etmek ve madencilik faaliyetlerini desteklemek için de kullanılır. Yüzey ve yüzey altı sularının belirli bir yerden uzaklaştırılmasını sağlayan drenaj ise genellikle sulama ile birlikte incelenir.

Tarım bilimi, tarımın uygulanmasında ve anlaşılmasında kullanılan doğal, ekonomik ve sosyal bilimlerin bir bölümünü kapsayan, geniş bir biyoloji alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tarla tarımı</span>

Tarla tarımı, gıda, yakıt, elyaf ve arazi ıslahı için bitkiler üreten ve kullanan bilim ve teknolojidir. Tarımsal araştırma, bitki genetiği, bitki fizyolojisi, meteoroloji ve toprak bilimleri alanlarındaki çalışmaları kapsıyor. Biyoloji, kimya, ekonomi, ekoloji, yer bilimi ve genetik gibi bilimler kombinasyonunun uygulanmasıdır. Günümüzde tarımsal araştırmacılar, gıda üretmek, daha sağlıklı yemekler hazırlamak, tarımın çevresel etkilerini yönetmek ve bitkilerden enerji çıkarmak da dahil olmak üzere pek çok konuda çalışıyorlar. Çoğu zaman ekin dönüşü, sulama ve drenaj, bitki ıslahı, bitki fizyolojisi, toprak sınıflandırması, toprak verimliliği, yabancı ot kontrolü, böcek kontrolü gibi alanlarda uzmanlaşmışlardır.

Gıda güvenliği risk analizi, sadece yüksek kalitede ürünler üreterek halk sağlığını ve güvenliğini korumak için değil, aynı zamanda ulusal ve uluslararası standartlar ile pazar koşullarına uymak anlamında da önem arz etmektedir.Risk analizi uygulanarak gıda güvenliği ile ilgili sistemlerde risk analizi uygulaması güçlendirilerek gıda temelli hastalıklar azaltılabilir. Gıda güvenliği risk analizi üretim odaklı ilerler Zaman zaman özellikle karmaşık ve tartışmaya açık olan analizlerde bağımsız bir uzmanın görüşünden faydalanılır. Genellikle bir bilinmezlik söz konusu olduğundan, test etmeden sonuç ile ilgili bir neticeye varılamaz. 

<span class="mw-page-title-main">Tarım tarihi</span>

"World Cotton Production". Yara United States (İngilizce). 2018. 7 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2022.

Gıda güvencesi, gıdanın bulunabilmesinin ve bireylerin buna erişebilme yeteneğinin bir ölçüsüdür. Uygun fiyat sadece bir faktördür. Gıda güvencesizliğinin binlerce yıl öncesinde bile bir endişe kaynağı olduğuna dair kanıtlar vardır. Antik Çin ve Antik Mısır'daki merkezi otoritelerin yiyecekleri kıtlık zamanlarında depolardan serbest bıraktığı biliniyor. 1974'te Dünya Gıda Konferansı'nda, “gıda güvencesi” terimi, arzı vurgulayarak tanımlandı. Gıda güvencesinin "gıda tüketiminin istikrarlı bir şekilde genişlemesini karşılayabilmek ve üretim ve fiyatlardaki dalgalanmaları dengeleyebilmek için dünya gıda kaynaklarından, her zaman, yeterli, besleyici, çeşitli, dengeli ve makul temel gıda maddelerinin bulunabilirliği olduğunu" söylediler. Daha sonra yapılan tanımlara “talep ve erişim” konularını eklendi. 1996 Dünya Gıda Zirvesi'nin son raporu, gıda güvencesinin "tüm insanlar her zaman, aktif ve sağlıklı bir yaşam için diyet ihtiyaçlarını ve gıda tercihlerini karşılamak için yeterli, güvenli ve besleyici gıdalara fiziksel ve ekonomik erişime sahip olduklarında" var olduğunu belirtir.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir tarım</span> Mümkün olduğunca yenilenebilir kaynaklara dayalı tarım

Sürdürülebilir tarım, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılama yeteneğinden ödün vermeden toplumun mevcut gıda ve tekstil ihtiyaçlarını karşılayacak sürdürülebilir yollarla yapılan tarım anlamına gelir. Ekosistem hizmetleri anlayışına dayanabilir. Tarımın sürdürülebilirliğini artırmanın birçok yöntemi vardır. Sürdürülebilir gıda sistemleri içinde tarım geliştirirken, esnek iş süreci ve tarım uygulamalarının geliştirilmesi önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Tarım robotu</span>

Tarım robotları, tarımsal amaçlı kullanılan robotlardır. Günümüzde robotların tarımda ana uygulama alanı hasat aşamasındadır. Tarımda robotların veya drone'ların başlamakta olan uygulamaları arasında yabancı ot kontrolü, bulut tohumlama, tohum ekimi, hasat, çevresel izleme ve toprak analizi bulunmaktadır. Doğrulanmış Pazar Araştırmasına göre, tarım robotları pazarının 2025 yılına kadar 11.58 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

<span class="mw-page-title-main">Tarımsal drone</span> dünyada Zeytinin başkenti Narlıcaya hoşgeldiniz UNESCO tarafından tescillenen dünyanın en kaliteli sofralık siyah zeytini sadece Narlıca köyü Orhangazi Bursada yetişir teşekkürler ibrahim çelik

Bir tarımsal drone, tarım operasyonlarını optimize etmeye, mahsul üretimini artırmaya ve mahsul büyümesini izlemeye yardımcı olmak için kullanılan insansız bir hava aracıdır. Sensörler ve dijital görüntüleme yetenekleri, çiftçilere tarlalarının daha zengin bir resmini sunabilmektedir. Bir tarım drone'u kullanmak ve ondan bilgi toplamak, mahsul verimini ve çiftlik verimliliğini arttırmada faydalı olabilmektedir. Bir drone tarafından sağlanan havadan görünüm, sulama sorunları, toprak çeşitliliği ve haşere, mantar istilası gibi birçok sorunu ortaya çıkarabilir, görüntüleyebilmektedir. Multispektral görüntüler, yakın kızılötesi bir görünümün yanı sıra görsel bir spektrum görünümünü de gösterir. Kombinasyon, çiftçiye sağlıklı ve sağlıksız bitkiler arasındaki farkları göstermektedir. Bu fark her zaman insan gözüyle açıkça görülememektedir. Bu nedenle, bu görüşler mahsulün büyümesini ve üretimini değerlendirmede yardımcı olabilmektedir. Ekinler, herhangi bir zamanda tarımsal dronlar kullanılarak incelenebilir ve bu da sorunların hızlı bir şekilde tanımlanmasına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Gıda endüstrisi</span>

Gıda endüstrisi, dünya nüfusu tarafından tüketilen gıdanın çoğunu sağlayan karmaşık, çeşitli işletmelerden oluşan küresel bir ağdır. Gıda endüstrileri terimi, gıda maddelerinin üretimi, dağıtımı, işlenmesi, dönüştürülmesi, hazırlanması, muhafazası, nakliyesi, belgelendirilmesi ve paketlenmesine yönelik bir dizi endüstriyel faaliyeti kapsamaktadır. Günümüzde gıda endüstrisi, büyük ölçüde emek-yoğun olan küçük, geleneksel, aile tarafından yürütülen faaliyetlerden büyük, sermaye-yoğun ve son derece mekanize endüstriyel süreçlere kadar uzanan imalat ile son derece çeşitlenmiştir. Birçok gıda endüstrisi neredeyse tamamen yerel tarıma, ürüne veya balıkçılığa bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'da tarım</span>

Rusya'da tarım, Rusya Federasyonu ekonomisinin önemli bir parçasıdır. Tarım sektörü, planlı ekonomiden piyasa odaklı bir ekonomiye geçmek için mücadele ederken 1990'ların başında ciddi bir geçiş dönemi düşüşü yaşadı. Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasının ardından, Sovyet tarımının bel kemiği olan büyük kolektif ve devlet çiftlikleri, devlet garantili pazarlama ve tedarik kanallarının ani kaybıyla ve yeniden yapılanma için baskı yaratan değişen yasal ortamla mücadele etmek zorunda kaldı. On yıldan kısa bir süre içinde, besi hayvanı stokları yarı yarıya azaldı, yemlik tahıllara olan talebi aşağı çekti ve tahıl için ekilen alan %25 oranında düştü.

Ecocrop, bir ekinin belirli bir ortam için uygunluğunu belirlemek için kullanılan bir veritabanıydı. Birleşmiş Milletler'e bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından geliştirilen bu sistem, farklı yerlerde ve iklim koşullarında ekin canlılığını tahmin eden bilgiler sağlamıştır. Aynı zamanda bir bitki kataloğu ve bitki büyüme özellikleri olarak da hizmet etti.

<span class="mw-page-title-main">Albert Howard</span>

Sir Albert Howard, İngiliz bir botanikçidir. Akademik geçmişi botanik olabilir. Hindistan'da çalışırken genellikle bir patolog olarak görülüyordu; kompost uygulamalarının değerinin sağlığında bir artış olduğuna dair tutarlı gözlemlerinin nedeni büyük olasılıkla buydu. Howard, Hindistan'ın sürdürülebilir tarım tekniklerini belgeleyen ve yayınlayan ilk Batılıydı. Hintli köylülerden ve topraklarında bulunan haşerelerden bir şeyler öğrenmek için hatırı sayılır bir zaman harcadıktan sonra, bu ikisini profesörü olarak adlandırdı. Erken dönem organik hareketin başlıca figürlerinden biriydi. İngilizce konuşulan dünyada pek çok kişi tarafından Rudolf Steiner ve Eve Balfour ile birlikte eski Hint organik tarım tekniklerinin en önemli savunucularından biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hücresel tarım</span>

Hücresel tarım, geleneksel tarımdan elde edilen protein, yağ ve dokuları üretmek için yeni yöntemler oluşturmayı ve tasarlamayı amaçlayan bir yaklaşımdır. Bu amaçla, biyoteknoloji, doku mühendisliği, moleküler biyoloji ve sentetik biyolojinin bir kombinasyonunu kullanarak hücre kültürlerinden tarımsal ürünlerin üretimine odaklanır.

<span class="mw-page-title-main">Yenileyici tarım</span>

Rejeneratif tarım, gıda ve tarım sistemlerine yönelik bir koruma ve rehabilitasyon yaklaşımıdır. Bu yaklaşım, toprakların yenilenmesine, Biyoçeşitliliğin artırılmasına, su döngüsünün iyileştirilmesine, ekosistem hizmetlerinin geliştirilmesine, biyolojik birikimin desteklenmesine, iklim değişikliğine karşı direncin artırılmasına ve çiftlik toprağının sağlığının ve canlılığının güçlendirilmesine odaklanmaktadır.