İçeriğe atla

Hassan Sami Kocamemi

Hassan Sami Kocamemi, (d. 1887 - ö. 13 Haziran 1970), Türk futbolcu ve iktisatçı. Fenerbahçe'nin 6 numaralı kurucu üyesidir.[1]

Hassan Sami Kocamemi
Fenerbahçe’nin 1910-11 sezonu kadrosunda Hassan Sami Kocamemi
Kişisel bilgileri
Tam adıSamipaşazade Hassan Sami
Doğum tarihi 1887
Doğum yeriÜsküdar,
Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm tarihi 13 Haziran 1970
Ölüm yeriİstanbul, Türkiye
Mevkii Defans
Profesyonel kariyeri*
YıllarTakımMaç(Gol)
1907-1914Fenerbahçe
* Yalnızca lig maçları ve gollerini içerir.

Kulüp kuruculuğunun yanı sıra ilk Fenerbahçe futbol takımında savunma mevkiinde görev yapmıştır.[2] Fenerbahçe'nin kuruluşundan, futbolu bıraktığı 1913 yılına kadar; birçok maçta görev alan Hassan Sami Bey, Fenerbahçe ile 1911-12 ve 1913-14 İstanbul Futbol Ligi şampiyonluğunu ve 3 kez de özel turnuvada şampiyonluk yaşamıştır. Dedesi Abdurrahman Sami Paşa, Babası Basra Valisi Mutasarrıf Abdurrahman Hasan Bey'dir.[3] Hassan Sami Bey, ayrıca Fenerbahçe'nin 3 numaralı kurucu üyesi Samipaşazade Necip (Okaner) Bey ile kuzendir. Hassan Sami Bey, İstanbul Alman Lisesi'nden mezun olmasının ardından dönemin Alman İmparatorluğu'nda bulunan Jena Üniversitesi'nde İktisat eğitimi almıştır. 13 Haziran 1970 tarihinde hayatını kaybeden Hassan Sami Kocamemi'nin naaşı, 14 Haziran günü Pertevniyal Valide Sultan Camii'nden kaldırıldı.[4]

28 Nisan 1927 tarihli Servet-i Fünun dergisinde Hassan Sami Bey'in babası ve Samipaşazade Sezai’nin ağabeyi olan Abdurrahman Hasan Bey’e ait görsel

Başarıları

Kaynakça

  1. ^ "Kuruluşu Tescil Olunan İlk Türk Kulübü; Fenerbahçe". fenerbahce.org. Fenerbahçe Spor Kulübü. 9 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2013. 
  2. ^ "KULÜP TARİHİ". angelfire.com. angelfire.com. 30 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2013. 
  3. ^ "Fenerbahçe Spor Kulübü Tarihi (1907-1957)". Dr. Rüştü Dağlaroğlu. Nadir Kitap Yayınevi. 20 Haziran 2006. 15 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2006. 
  4. ^ "(Vefat Haberi) Fenerbahçe Spor Kulübü". Milliyet Gazetesi. Milliyet Gazetesi. 14 Haziran 1970. s. 2. 25 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2003. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe SK</span> Türk spor kulübü

Fenerbahçe Spor Kulübü, 1907 yılında Ziya Songülen, Ayetullah Bey, Necip Okaner, Asaf Beşpınar ve Enver Yetiker tarafından İstanbul'un Kadıköy ilçesi, Moda semtinde kurulan spor kulübü. İlk renkleri sarı-beyaz olup, 1908 yılından itibaren, kurucuları tarafından sarı lacivert olarak değiştirilmiştir. Fenerbahçe, 1924 yılından beri düzenlenen Türkiye Ligi şampiyonalarında toplamda 28 şampiyonluk ile en çok şampiyon olan Türk futbol takımıdır. Türkiye'nin en eski, başarılı ve en çok taraftara sahip kulüplerinden biri olan Fenerbahçe'nin etkin şubeleri futbol, basketbol, voleybol, atletizm, boks, espor, kürek, masa tenisi, yelken ve yüzmedir.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Hüsnü Kayacan</span>

Fuad Hüsnü Kayacan, Türk asker, futbolcu, hakem ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (futbol takımı) 1958-59 sezonu</span>

Fenerbahçe 1958-59 sezonunda, son kez düzenlenen İstanbul Ligi 16. şampiyonluğuna namağlup ulaştı ve 1904'ten beri düzenlenen İstanbul Ligi'nde en çok şampiyonluk kazanan takım oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ziya Songülen</span> Fenerbahçe SK kurucusu ve ilk başkanı

Nurizade Ziya Songülen, Şevkipaşazade Ayetullah ve Necip Okaner ile birlikte Fenerbahçe Spor Kulübü'nü kuran üç kişiden biridir. Kulübün ilk başkanı ve 1 numaralı üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ayetullah Bey</span> Türk futbolcu

Mehmed Ayetullah Bey, Çerkes asıllı Türk futbolcu. Ziya Songülen ve Necip Okaner ile birlikte Fenerbahçe Spor Kulübü'nü kuran 3 kişiden birisidir. Fenerbahçe'nin 2 numaralı üyesi ve 2. Başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe U21</span>

Fenerbahçe U21 Takımı, Fenerbahçe Spor Kulübünün TFF A2 Ligi'nde bulunan futbol takımıdır. İç saha maçlarını Fenerbahçe Dereağzı Lefter Küçükandonyadis Tesisleri'nde bulunan sahada yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Necip Okaner</span> Türk asker, sporcu ve akademisyen

Enver Necip Okaner Türk asker, sporcu ve akademisyen. Ziya Songülen ve Şevkipaşazade Ayetullah ile birlikte Fenerbahçe Spor Kulübü'nü kuran 3 kişiden birisidir ve kulübün 3 numaralı üyesi olup, Fenerbahçe'nin tarihteki ilk takım kaptanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (erkek masa tenisi takımı)</span> Fenerbahçe Spor Kulübü’nün erkek masa tenisi takımı

Fenerbahçe erkek masa tenisi takımı Fenerbahçe Spor Kulübü'nün erkek sporcularından oluşan masa tenisi branşıdır. Takım, kulübün diğer branşlarına da ev sahipliğinde bulunan Dereağzı Tesisleri'nde çalışmalarını yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Taşçı</span> Türk futbolcu

Tevfik Haccar Taşçı, Fenerbahçe'nin 5 numaralı kurucu üyesi ve 1909-10 yılında kulübün başkanlığında bulunmuş spor adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (futbol takımı)</span> Türk futbol kulübü

Fenerbahçe erkek futbol takımı, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün Süper Lig'de mücadele eden profesyonel futbol takımıdır. Kulübün futbol dışında faaliyet gösterdiği diğer spor dalları basketbol, voleybol, atletizm, boks, kürek, yelken, yüzme ve masa tenisidir. Fenerbahçe futbol takımı, iç saha maçlarını İstanbul Kadıköy'de bulunan 50.530 kişilik Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda yapmaktadır. 1907 yılında bir futbol kulübü olarak kurulan Fenerbahçe, Türkiye futbol tarihinin başarılı ve en çok taraftarı olan spor kulüplerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Galip Kulaksızoğlu</span> Türk futbolcu

Galip Kulaksızoğlu, Fenerbahçe'nin ilk kadrolarında yer alan Türk futbolcu ve spor kulübü yöneticisi. 1910 yılında Fenerbahçe'de futbolculuk, teknik direktörlüğün yanında bir de başkanlık yapmıştır. Aynı zamanda Moda Denizcilik Kulübü müdürü idi.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Elkatipzade</span> Türk futbolcu ve spor kulübü yöneticisi

Mustafa Elkatipzade, Türk spor yöneticisi. Fenerbahçe'nin tarihteki 3. teknik direktörüdür. Ayrıca Türk futbolundaki ilk altyapı sistemini oluşturan isimdir. Fenerbahçe Spor Kulübü iki numaralı üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin İzzi</span> Türk futbolcu

Hüseyin Ahmet İzzi, Türk futbolcu. Fenerbahçe'de, 1909 ve 1913 yılları arasında sağ kanat mevkiinde forma giymiş futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Esat Kaner</span>

Esat Kaner, Türk futbolcu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Sabri Çerkes</span> Türk futbolcu

Sabri Çerkes, Fenerbahçe’de 1907-1917 yılları arasında 10 sezon boyunca savunma mevkiinde görev almış, Çerkes asıllı Osmanlı eski futbolcudur. Fenerbahçe’nin 9 numaralı üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Abbas Elkatipzade</span> Türk futbolcu

Abbas Elkatipzade, defans mevkiinde forma giymiş eski Türk futbolcudur. Fenerbahçe'nin 1911-1912 yılında kazandığı ilk lig şampiyonluğundaki takım kadrosunun oyuncularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Aşkın</span> Türk futbolcu

Kemal Aşkın, defans mevkiinde forma giymiş Türk eski futbolcudur. Fenerbahçe'nin 1911-1912 yılında kazandığı ilk lig şampiyonluğundaki takım kadrosunun oyuncularındandır.

Fenerbahçe 1908-09 sezonu, Fenerbahçe'nin tarihindeki 3. sezonudur. Bu sezonda Fenerbahçe Futbol Takımı; ilk kez İstanbul Futbol Ligi'nde mücadele etmiş ve bu sezonu 2. sırada tamamlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Enver Yetiker</span>

Enver Kemal Yetiker Türk öğretmen, gümrük müfettişi ve Fenerbahçe Spor Kulübü'nün kurucu üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe Boks Şubesi 1913-14 sezonu</span>

Fenerbahçe Boks Şubesi 1913-14 sezonunda bireysel çabalarla faaliyete geçti.