İçeriğe atla

Hasköy İskelesi

Koordinatlar: 41°02′26″K 28°56′57″D / 41.04056°K 28.94917°D / 41.04056; 28.94917
Hasköy İskelesi
Harita
KonumPiripaşa, Beyoğlu
Türkiye
Koordinatlar41°02′26″K 28°56′57″D / 41.04056°K 28.94917°D / 41.04056; 28.94917
Sahipİstanbul Büyükşehir Belediyesi
İşletmeciŞehir Hatları
Hat(lar)Eyüpsultan-Üsküdar (Haliç hattı)
Eyüpsultan-Kadıköy hattı
Otobüs işletmecileri
  • 36T, 38T, 47, 47A, 47Ç, 47E, 47K, 47N, 50E, 50N, 54HT, 54K 54TE
Minibüs
  • Şişhane-Yunus Emre Mahallesi, Şişhane-Vialand AVM, Şişhane-İmar Blokları
Yapı
Yapı türüAhşap
OtoparkHayır
Bisiklet altyapısıHayır
Engelli erişimiHayır

Hasköy İskelesi, Haliç'in kuzey kıyısındaki iskelelerden biridir. Beyoğlu ilçesi Hasköy semtindedir. Ahşap olan yapının üzeri kurşun ile örtülüdür. Şehir Hatları'nın Eyüpsultan-Üsküdar ve Eyüpsultan-Kadıköy hatları tarifeli seferlerinde kullanılmaktadır. İskelenin hemen yanında Rahmi M. Koç Müzesi ve Haliç Kürek Spor Kulübü yer alır. 90 metrekareden oluşan kapalı alanda yolcu bekleme alanı ve personel mahalli bulunur.[1]

Kara tarafı park ile çevrili olan iskeleye Hasköy Caddesi'nden yaya olarak erişim mümkündür. Yeni Galata Köprüsü yapıldıktan sonra Hasköy İskelesi'nin Haliç Tersaneleri tarafına çekilen Eski Galata Köprüsü ise tamamen kaldırılmıştır.

Çevre alanı

Kaynakça

  1. ^ "Hasköy İskelesi - Şehir Hatları". www.sehirhatlari.istanbul. 22 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fatih</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Fatih, tarihî yarımada (Suriçi) olarak da bilinen, İstanbul şehrinin kurulup geliştiği bölgenin tamamını kaplayan ve şu anda İstanbul ilinin merkez ilçesidir. Valilik, büyükşehir belediye başkanlığı, emniyet müdürlüğü ve şehrin vergi dairesi gibi kurumların yer alıyor olması sebebiyle İstanbul'un merkezi sayılır. Güneybatıdan Zeytinburnu, kuzeybatıdan Eyüpsultan ilçeleri; kuzeyden Haliç, doğudan İstanbul Boğazı ve güneyden Marmara Denizi ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Karaköy</span> Beyoğlu, İstanbulda bir semt

Karaköy, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı semt. Bankaları ve iş hanlarıyla ünlü en eski ticaret merkezlerinden biridir. Eski Galata semtinin modern adıdır. Tarih boyunca bir liman ve ticaret merkezi olma özelliğiyle ön plana çıkmıştır. Boğaziçi'nin Avrupa tarafında Haliç'in ağzında yer alır. Karaköy, şehrin çok tarihsel bölgelerinden ve en eskilerinden biridir. 19. yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı Devleti'nin finans merkezi haline gelmişti. Bugün ise, önemli bir ticaret ve ulaşım merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Rahmi M. Koç Müzesi</span> Müze

Rahmi M. Koç Müzesi, İstanbul'un Hasköy semtinde, Haliç kıyısında bir sanayi müzesidir. 1994 yılında iş insanı Rahmi Koç'un desteği ile açılmış müze, Türkiye'de sanayi, ulaşım, endüstri ve iletişim tarihine adanmış ilk önemli müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Hasköy, Beyoğlu</span>

Hasköy, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı, Haliç kıyısında bir semt.

<span class="mw-page-title-main">Ayvansaray</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

Ayvansaray, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda Fatih ilçesinde bir semttir. Tarihî yarımadada, suriçinde kalan mahalle Haliç'in güney kıyılarında kurulmuştur. Doğusunda Balat, batısında, Eyüpsultan'ın Defterdar mahallesi, kuzeyinde Haliç ve güneyinde Edirnekapı yer alır. Ayvansaray, Bizans döneminde Blakernai semtinin kurulu olduğu yerdedir.

<span class="mw-page-title-main">Sütlüce, Beyoğlu</span> Beyoğlu, İstanbul, Türkiyede mahalle

Sütlüce, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı mahallelerden biridir. Güneyinde Halıcıoğlu, kuzeyinde ve batısında Haliç, doğusunda Örnektepe mahalleleri bulunur.

Kırmızı Minare Camii ya da Kiremitçi Ahmet Camii, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alan Osmanlı döneminden kalma, tarihî bir ibadethanedir. Hasköy semtinde, Yün-İplik Fabrikası'nın yanında; Rahmi M. Koç Müzesi'nin arkasında bulunur. 1591 yılında, camiye adını veren Kiremitçi Ahmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. Cami içindeki mimber ise sarayda görev yapan kapıcıbaşı Esedullah Ağa ve eşi tarafından eklenmiştir. Cami, 1889 yılında, III. Ahmet döneminde kapsamlı bir onarım geçirmiştir. Son onarım çalışması ise, 1994 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülmüştür.

<i>Fenerbahçe</i> (vapur) İstanbuldaki bir vapur

Fenerbahçe, 1952'de İskoçya'da yapımına başlanan ve 29 Mayıs 1953'te İstanbul'da hizmete giren bahçe tipi yolcu vapurudur. Türkiye Denizcilik İşletmeleri Şehir Hatları İşletmesi bünyesinde çalışan vapur 23 Aralık 2008'de hizmetten alınarak Rahmi M. Koç Müzesi'nde sergilenmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Şehir Hatları</span> İstanbul deniz taşımacılığı kuruluşu

Şehir Hatları ya da tam adıyla İstanbul Şehir Hatları Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş., İstanbul'da deniz yolu ile taşımacılık alanında faaliyette bulunan kamu kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Haliç-i Dersaadet Şirket-i Hayriyesi</span>

Haliç-i Dersaadet Şirket-i Hayriyesi, diğer bilinen isimleriyle Dersaadet Haliç Vapurları Osmanlı Anonim Şirketi, Haliç Dersaadet Vapurları Şirketi, Haliç Vapurları Şirketi, Haliç Şirketi, 1856'dan 1941'e kadar Haliç'te yolcu taşımacılığı yapan vapurculuk anonim şirketi. 1941'de kamulaştırılarak bütün hakları Şehir Hatları'na devredilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eyüpsultan İskelesi</span>

Eyüpsultan İskelesi, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde Haliç üzerinde bir iskeledir. Pierre Loti Tepesi'nin güneyinde yer almaktadır. Şehir Hatları tarafından işletilen iskeleden Üsküdar, Kadıköy, Kabataş ve Beşiktaş'a seferler düzenlenmektedir. İlçedeki tek faal vapur iskelesidir.

<span class="mw-page-title-main">Karaköy İskelesi</span> İstanbul, Beyoğlunda bir iskele

Karaköy İskelesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan bir iskeledir. İskele, Haliç'te Galata Köprüsü'nün doğusunda yer almaktadır. Şehir Hatları tarafından işletilen iskeleden Eyüpsultan, Kadıköy, Bostancı ve Üsküdar'a giden seferler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sütlüce İskelesi</span>

Sütlüce İskelesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan bir iskeledir. İskele, Haliç'te yer almaktadır. Şehir Hatları tarafından işletilen iskeleden Üsküdar, Kadıköy, Kabataş ve Beşiktaş'a da seferler düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar İskelesi</span>

Üsküdar İskelesi, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan bir iskeledir.

İstanbul Boğazı'nda ve Haliç'te Şehir Hatları tarafından işletilen kırk iskele vardır.

<span class="mw-page-title-main">Eminönü İskelesi</span> Fatih, Eminönünde bir iskele

Eminönü İskelesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan bir iskeledir. İskele, Bağcılar-Kabataş tramvayına ve Eminönü peronlarına yakındır.

<span class="mw-page-title-main">Ayvansaray İskelesi</span> İstanbul, Fatihte bir iskele

Ayvansaray İskelesi, Haliç'in güney kıyısındaki iskelelerden biridir. Ahşap olan yapının üzeri kiremit ile örtülüdür. Yapı, korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillidir. Şehir Hatları'nın Eyüpsultan-Sütlüce-Ayvansaray-Hasköy-Balat-Fener-Kasımpaşa-Karaköy-Üsküdar iskelelerine uğrayan Haliç hattı tarifeli seferlerinde kullanılmaktadır. İskele ile tramvay hattının Ayvansaray istasyonuna ulaşılabilir.

Balat İskelesi, Haliç'in güney kıyısındaki iskelelerden biridir. Ahşap olan yapının üzeri kiremit ile örtülüdür. Yapı, korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillidir. Şehir Hatları'nın Eyüpsultan-Sütlüce-Ayvansaray-Hasköy-Balat-Fener-Kasımpaşa-Karaköy-Üsküdar iskelelerine uğrayan Haliç hattı tarifeli seferlerinde kullanılmaktadır. İskele ile tramvay hattının Balat istasyonuna ulaşılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Fener İskelesi</span> İstanbulda iskele

Fener İskelesi, Haliç'in güney kıyısındaki iskelelerden biridir. Ahşap olan yapının üzeri kiremit ile örtülüdür. Şehir Hatları'nın Eyüpsultan-Üsküdar ve Eyüpsultan-Kadıköy hatları tarifeli seferlerinde kullanılmaktadır. İskele ile tramvay hattının Fener istasyonuna ulaşılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kasımpaşa İskelesi</span> İstanbulda iskele

Kasımpaşa İskelesi, Haliç'in kuzey kıyısındaki iskelelerden biridir. Kasımpaşa semtindedir. İdari olarak Beyoğlu ilçesi, Bedrettin mahallesindedir. Şehir Hatları'nın Üsküdar-Eyüpsultan, Kadıköy-Eyüpsultan ve Beşiktaş-Eyüpsultan hatları tarifeli seferlerinde kullanılmaktadır. İskeleye Turabi Baba caddesinden yaya olarak erişim mümkündür.