İçeriğe atla

Hasköy, Beyoğlu

Hasköy
Hasköy′de bir cadde
Beyoğlu
Beyoğlu
ÜlkeTürkiye Türkiye
BölgeMarmara
İlİstanbul
İlçeBeyoğlu
Zaman dilimiUTC+03.00 (UDAS)
Alan kodu(+90) 212
Plaka kodu34

Hasköy, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı, Haliç kıyısında bir semt.

Osmanlı döneminde Yahudi, Ermeni, Rumlar ve bazı Mekke Şerifliği soyundan gelen üyeler oturduğu bir semtti.

Aynalıkavak Kasrı ve Rahmi M. Koç Müzesi bu semttedir.

Beyoğlu beş ana semte ayrılır. Bunlar Beyoğlu, Karaköy (Galata), Hasköy, Kasımpaşa ve Taksim’dir. Haliç kıyısında Kağıthane ile Kasımpaşa arasında yer alan semt Fatih Sultan Mehmet İstanbul’un fethinden sonra çadırını buraya kurduğu için ‘padişaha özgü köy’ anlamına geldiği için semtin adına “Hasköy” denmiştir. Padişahın hocası Akşemsettin de burada bir süre oturmuştur. Osmanlı döneminde Hasköy bahçeleriyle ün kazandı. Bahçelerinde portakal, limon, turunç, nar, kübbad, adkavuğuna benzeyen iri yumuşak bir limon yetiştirilmiştir. Bugün Hasköy’de tersane ve çeşitli büyüklükte atölyeler bulunmaktadır.

Hasköy İskelesi, sol tarafta Rahmi M. Koç Müzesi, en sağda Eski Galata Köprüsünün bir bölümü (Şubat 2013)

Hasköy halkının çoğu Taşkızak Tersanesi’nde ve onun etrafında bulunan tornacılık, dökümcülük işleriyle uğraşan atölyelerde çalışmaktadır. Bir kısmı da marangoz atölyelerinde, geri kalan bölümü de değişik yerlerde çalışarak geçimini sağlamaktadır. Ayrıca Aynalı Kavak Kasrı da Hasköy’de bulunmaktadır. Hasköy birçok tarihi olaya şahitlik yapmıştır. Hasköy’de Fatih Sultan minberi vardır. Aynalı Kavak Karakolu’nun karşı tarafında sağlık ocağı için ayrılmış olan yerde III. Selim’in tası bulunmaktadır. Cami Altı Tersanesi’nin bir kısmı da Hasköy’de bulunmaktadır. 1852 ile 1962 yılları arasında Yahudi Köprüsü Haliç üzerinden Hasköy ve Balat'ı birbirine bağlamıştır.[1] Günümüzde, Haliç Köprüsü Halıcıoğlu ile Ayvansaray arasını birleştirmektedir. Uzunluğu 995 metre, genişliği 31,25 metre, yüksekliği 22 metredir. Üzerinde üçü gidiş, üçü geliş olmak üzere toplam 6 şerit otoyolu; ayrıca iki yanında da üçer metrelik yaya kaldırımı vardır. Hasköy’de bulunan Hasbahçe Kağıthane gibi bir eğlence yeriymiş. Her Pazar ve Cuma günleri Hasbahçe halka açılmıştır. Burada Sultan orkestrası çalmaktaymış. Her bir yerden buraya insanlar yemekleriyle gelirler ve eğlenirlermiş. Bu eğlenceler Sultan Mecid devrine kadar sürmüştür. Hasköy’ün üst bölümlerinde ağaçsız fakat yeşil ve ikamet edilmeyen bir bölge varmış. Buranın ismi Okların Meydanı’ymış. Baharlarda bu bölgede ok yarışmaları tertip edilirmiş. Özellikle Sultan I. Selim zamanında kazananlar için ziyafet verilirmiş. Okun düştüğü yere sütun dikilirmiş. Burada sayısız çiçeklerle ve oklarla bezenmiş sütunlar varmış. Ok atıcılarının marifetleri anlatılmakta ve övülmekteymiş. Bunlar arasında sultanlar da varmış (IV. Murat Gazi 1623-1640). Hasköy’ün bir diğer adı da Pikridion’dur. Bu isme eski Bizans yazılarında rastlanmaktaymış. Hasköy 5. yüzyıldan sonra önem kazanmıştır. Bizans’ın ileri gelen kişileri burada oturmaktaymış.

Hasköy Yahudi Mezarlığı,[2] Birçok farklı dilde mezar taşları bulunan mezarlıkta, Kasımpaşa'da deniz kenarında bir sarayı olan Osmanlı sarayında bankerlik yapan Abraham Kamondo'nun mezarı bulunmaktadır. Nisan 2011'de mezarlık, Yahudi karşıtı bir eylem gibi görünen bir şekilde birkaç mezar taşını kıran vandallar tarafından kirletilmiştir.[3] Düzinelerce Yahudi mezarına yönelik bir başka tahrip eylemi Temmuz 2022'de gerçekleşti.[4]

Galeri

Ulaşım

Otobüs Hatları

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Yahudi Köprüsü". Kültür Envanteri. 
  2. ^ "Türk Musevi Cemaati - Hasköy Çıksalın Mezarlığı". www. turkyahudileri.com. 5 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2022. 
  3. ^ "Jewish cemetery desecrated in Turkey during Passover holiday". EJP. 1 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2012. 
  4. ^ Dozens of Jewish graves damaged in 600-year-old Turkish cemetery 22 Temmuz 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., jta.org, 21 Temmuz 2022
  5. ^ Aynalıkavak Kasrı 10 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., ibb.gov.tr, erişim 14 Mart 2013

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beyoğlu</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Beyoğlu veya eskiden Pera, İstanbul ilinin Avrupa yakasında bulunan ilçelerinden biridir. Kuzeybatıda Şişli ve Kâğıthane, doğuda Beşiktaş ve İstanbul Boğazı, güneyde ve batıda ise Haliç ile sınırlı ilçenin yüzölçümü 8,76 km2'dir ve 45 mahalleden oluşmaktadır. İsmini Pera da denen, Tünel–Taksim arasında uzanan İstiklal Caddesi ve ona açılan sokakların belirlediği alanı kapsayan Beyoğlu semtinden alır.

<span class="mw-page-title-main">Kâğıthane</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Kâğıthane, İstanbul iline bağlı bir ilçedir. Kuzeyde Sarıyer, kuzeydoğuda Beşiktaş, doğu ve güneyde Şişli, güneybatıda Beyoğlu ve batıda Eyüpsultan ile çevrilidir. İlçenin, Kâğıthane Deresi'nin sona erdiği kısmında Haliç'e kısa bir kıyısı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Okmeydanı</span>

Okmeydanı, İstanbul ilinin Kâğıthane, Şişli ve Beyoğlu ilçelerine bağlı bir semttir. Fatih Sultan Mehmet'in bu bölgede okçuluk müsabakaları için kurdurduğu ok meydanı ve okçuluk tekkesi nedeniyle bu ad verilmiştir. Yakın komşuluğundaki caddelerde uzun mesafelere atılan okların düştüğü yerleri belirlemek için dikilmiş menzil (nişan) taşları vardır. Okmeydanı semtinin tapuları Fatih Sultan Mehmet Vakfındadır. Bu nedenle zaman zaman Okmeydanı semtinin yıkılması söz konusu olmuştur. Vakıf zaman zaman yıkım için bölgeye gelmektedir. Ama yıkım şimdiye kadar gerçekleşmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Küçüksu Kasrı</span> İstanbul’da bulunan tarihi yapı

Küçüksu Kasrı veya Göksu Kasrı, İstanbul'un Küçüksu semtinde, Göksu Deresi ile Küçüksu Deresi arasında, Boğaziçi'nde Üsküdar-Beykoz sahilyolu üzerinde yer alan kasır. Sultan Abdülmecid tarafından Nigoğos Balyan'a yaptırılmış, inşaatı 1856 yılında tamamlanmıştır. Eski adı "Göksu Kasrı" olan bu yapı, padişahların, Boğaziçi kıyılarındaki biniş kasırlarından biridir. Kasırlar sadece hünkârların malı sayılan ve sarayların haricinde inşa edilen, köşkten büyük binalardır. Devamlı ikamet için kullanılmayan kasırlar, padişahların dinlenmeleri için vakit geçirdikleri yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Şişli</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Şişli, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda yer alan bir ilçesidir. 25 mahallesi bulunan Şişli, doğuda Beşiktaş, kuzeyde ve batıda Kâğıthane ve güneyde Beyoğlu ilçeleri ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Haliç</span> Boğaziçi girişindeki Tarihî yarımada ve Beyoğlu platolarını birbirinden ayıran deniz girintisi

Haliç, İstanbul'un Avrupa yakasını kaplayan Çatalca Yarımadası'nın güneydoğu ucunda, Boğaziçi girişinde, İstanbul ve Beyoğlu platolarını birbirinden ayıran deniz girintisi. Denizin kendisine ulaşan akarsu yatağının bir bölümünü istila etmesiyle meydana gelen yapının jeomorfolojik adı olan Arapça haliç sözcüğü, İstanbul halicinin kent açısından taşıdığı önemden dolayı Osmanlılar döneminden bu yana bir özel isim haline gelmiş, birçok semti kapsayan bir kent bölgesi adı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kasımpaşa</span> İstanbulda bulunan bir semt

Kasımpaşa, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesinde bulunan tarihî semt.

<span class="mw-page-title-main">Şişhane</span>

Şişhane İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı bir semttir.

<span class="mw-page-title-main">Balat, Fatih</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

Balat, İstanbul'un Avrupa Yakası'da Fatih ilçesinde, Haliç kıyısında, Ayvansaray ile Fener semtleri arasında yer alan bir semttir. Balat adı, Rumca saray anlamına gelen palation kelimesinden gelmektedir; surlardaki Blaherna Sarayı'na yakınlığından ötürü semte bu isim verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aynalıkavak Kasrı</span> İstanbul, Beyoğlu’nda bulunan tarihi bir yapı

Aynalıkavak Kasrı, İstanbul'un Hasköy, Beyoğlu kıyısında bulunan kasır. İstanbul fethedildiğinde Okmeydanı yamaçlarında büyük bir koruluktu. Bu koruluk sahile doğru inmekteydi.

Kulaksız İstanbul'da Beyoğlu ilçesine bağlı bir mahalle. Kasımpaşa merkeze en yakın yerde 300m en uzak yerde 1.5 km uzaklıkta bulunur. Çoğunluğu eski evlerden oluşan bir mahalledir. Kasımpaşa Zindanarkası Mezarlığı ve Kulaksız Mezarlığı bu mahallede bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zincirlikuyu</span>

Zincirlikuyu İstanbul'da Şişli ilçesinin Beşiktaş ilçesi ile olan sınırında, Esentepe ile Levent arasında kalan, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü bağlantı yolu, Büyükdere Caddesi ve Barbaros Bulvarı'nın kesiştiği bölgede yer alan semt. Büyükdere Caddesi ile Barbaros Bulvarı'nın kesişme noktası Zincirlikuyu Kavşağı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Tepebaşı, Beyoğlu</span>

Tepebaşı, Beyoğlu'nda, İstiklal Caddesi'ne paralel giden Meşrutiyet Caddesi ile Tarlabaşı Bulvarı'nın devamı olan Refik Saydam Caddesi arasında kalan semt.

<span class="mw-page-title-main">Sütlüce, Beyoğlu</span> Beyoğlu, İstanbul, Türkiyede mahalle

Sütlüce, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı mahallelerden biridir. Güneyinde Halıcıoğlu, kuzeyinde ve batısında Haliç, doğusunda Örnektepe mahalleleri bulunur.

Handanağa Camii ya da Kuşkonmaz Camii, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alan tarihî bir idabethanedir. Hasköy semtinde, Haliç kıyısında yer alan cami, II. Mehmed dönemi ağalarından, Handan Ağa tarafından yaptırılmıştır. 1400'lü yıllarda yaptırılan caminin içi, 1500'lü yıllarda İznik çinileriyle süslenmiş; 1800'lü yıllarda ise mayolika çinileri eklenmiştir. İlk yapıldığında alt katı kayıkhane olarak kullanılsa da, Haliç kıyılarının ıslahı sırasında, kıyının askeriye tarafından toprakla doldurulması nedeniyle kıyıdan uzaklaştı. Kayıkhane daha sonra ibadet mekânı olarak yapıya eklendi. Cami, 1700'lerde, 1800'lerde ve 1960'ta kapsamlı onarımlar geçirdi. Cami, kareye yakın dikdörtgen planlıdır. Tek minaresi vardır. Minare tuğladan yapılma olup, sıva kaplı ve boyalıdır. Çatısı kızıl kiremit ile örtülüdür.

<span class="mw-page-title-main">Çıksalın</span>

Çıksalın, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesinde yer alan bir semttir. İlçenin batısında, D100 kara yolunun sağında, Haliç'e bakan bir tepe üzerine yayılmıştır. İdari olarak Halıcıoğlu ve Piripaşa mahalleleri sınırları içinde kalmaktadır. Semt, İstanbul'un en büyük Musevi mezarlığına ev sahipliği yapmaktadır.

Hasköy Musevi Mezarlığı ya da Beyoğlu Musevi Mezarlığı, İstanbul'da bulunan bir mezarlıktır. Beyoğlu ilçesinin Halıcıoğlu mahallesi sınırları içinde yer almaktadır.

Beyoğlu'ndan geçen ulaşım hatları;

Hasköy İskelesi, Haliç'in kuzey kıyısındaki iskelelerden biridir. Beyoğlu ilçesi Hasköy semtindedir. Ahşap olan yapının üzeri kurşun ile örtülüdür. Şehir Hatları'nın Eyüpsultan-Üsküdar ve Eyüpsultan-Kadıköy hatları tarifeli seferlerinde kullanılmaktadır. İskelenin hemen yanında Rahmi M. Koç Müzesi ve Haliç Kürek Spor Kulübü yer alır. 90 metrekareden oluşan kapalı alanda yolcu bekleme alanı ve personel mahalli bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kasımpaşa İskelesi</span> İstanbulda iskele

Kasımpaşa İskelesi, Haliç'in kuzey kıyısındaki iskelelerden biridir. Kasımpaşa semtindedir. İdari olarak Beyoğlu ilçesi, Bedrettin mahallesindedir. Şehir Hatları'nın Üsküdar-Eyüpsultan, Kadıköy-Eyüpsultan ve Beşiktaş-Eyüpsultan hatları tarifeli seferlerinde kullanılmaktadır. İskeleye Turabi Baba caddesinden yaya olarak erişim mümkündür.