İçeriğe atla

Hashtag aktivizmi

First Lady Michelle Obama, 2014 Chibok kaçırılmasını desteklemek için "#bringbackourgirls" etiketiyle bir tabela tutuyor. 7 Mayıs 2014 tarihinde FLOTUS Twitter hesabına gönderildi.

Hashtag aktivizmi, sosyal medya sitesi Twitter kökenli Hashtaglerin internet aktivizmi amacıyla kullanılmasıdır.[1][2][3][4] Terim aynı zamanda hashtaglerin kullanıldığı sosyal medya platformlarında beğeni ve paylaşım yoluyla destek gösterme eylemi için de kullanılır.[5] Hashtag aktivizminin amacı genel olarak tartışmalı bir konuda aynı fikirdeki kişileri bir araya getirmektir. Buradaki tartışmalı konuların içeriği genellikle toplumsal ve siyasi sorunlar olmaktadır.[6] Bu nedenle, başta Twitter olmak üzere sosyal medya platformlarını kullanmak yeni nesil bir aktivizm olarak görülebilmektedir.[7] Bu sayede kişiler kendilerine çeşitli kurumlar üzerine nüfuz alanı edinebilmektedirler.[8]

Hashtag aktivizmini destekleyen kişiler dünyanın her yerinden insanların bu sayede harekete geçebildiğini savunurken[9] eleştiren kişiler hashtag aktivizminin ne kadar büyük çapta bir değişim yarattığını sorguluyorlar.[10]

Tarihçesi

İnternette hashtag paylaşımı 2007 yılında Google'un eski yazılımcısı Chris Messina tarafından icat edildi.[11] Onun amacı insanların düşüncelerini özgürce dile getirebileceği, diğerlerini de bu yönde cesaretlendirebileceği ve sosyal hakların ya da taleplerin savunulabileceği bir platform oluşturmaktı. Onun bu ülküsünün hashtag aktivizminin nüveleri olduğu çok açıktır.

Hashtag aktivizmi terimi ilk kez 2011'de The Guardian tarafından "Occupy Wall Street" eylemlerini tanımlamak için kullanıldı.[12] Bu eylemlerde hashtag, eylemi yönetmek ve tarafta bulmak amacıyla kullanıldı.[13] Bundan sonra Twitter, Facebook, Instagram ve Tumblr gibi platformlarda hashtag'in kullanım amacında değişim oldu.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "George Will: Hashtag Activism "Not Intended To Have Any Effect On The Real World"". Real Clear Politics. 13 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2014. 
  2. ^ Carr, David (25 Mart 2012). "Hashtag Activism, and Its Limits". The New York Times. NYtimes. 9 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2014. 
  3. ^ "#BringBackOurGirls: Why hashtag activism has its critics". Mediaite. 12 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2014. 
  4. ^ Taibi, Catherine (11 Mayıs 2014). "Fox News Panel Slams #BringBackOurGirls Hashtag Activism". Huffington Post. 6 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2014. 
  5. ^ "Why Social Media Activism Is Not A Cop-Out". The Odyssey Online (İngilizce). 17 Şubat 2016. 29 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2017. 
  6. ^ Hahn, Allison. "Hashtag Activism". Salem Press Encyclopedia. 13 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ Moscato, Derek. "Media portrayals of hashtag activism: a framing analysis of Canada's #Idlenomore movement". Media and Communication. 
  8. ^ Jackson, Sarah J.; Bailey, Moya; Foucault Welles, Brooke (2020). #HashtagActivism (İngilizce). The MIT Press. doi:10.7551/mitpress/10858.001.0001. ISBN 978-0-262-35650-3. 
  9. ^ Khan-Ibarra, Sabina (13 Kasım 2014). "The Case For Social Media and Hashtag Activism". Huffington Post (İngilizce). 16 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2017. 
  10. ^ Dewey, Caitlin (8 Mayıs 2014). "#Bringbackourgirls, #Kony2012, and the complete, divisive history of 'hashtag activism'". The Washington Post. 9 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2017. 
  11. ^ Couts, Andrew (18 Ocak 2015). "The new era of hashtag activism - The Kernel". The Kernel. 25 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ Augenbraun, Eric (29 September 2011). "Occupy Wall Street and the limits of spontaneous street protest". theguardian. 29 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2014. 
  13. ^ Yaverbaum, Eric (9 Aralık 2015). "#HashtagActivism -- Turning Whispers Into Shouts and Fighting Stigma With Story". Huffington Post (İngilizce). 10 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aktivizm</span> Toplumda algılanan daha büyük bir iyiye doğru değişim yaratma çabaları

Aktivizm, aksiyonizm veya etkincilik, toplumsal değişme ya da politik değişiklik meydana getirmek için kasıtlı bir biçimde yapılan eylem olarak tanımlanabilir. Bu eylem çelişmeli tartışmalarda taraflardan birini desteklemek ya da muhalefet etmektir.

<span class="mw-page-title-main">X (sosyal ağ)</span> sosyal ağ hizmeti

X veya yaygın olarak kullanılan eski adıyla Twitter, Amerikan X Corp. şirketi tarafından işletilen çevrimiçi bir sosyal medya ve sosyal ağ hizmetidir. X'te kullanıcılar metin, fotoğraf ve video paylaşabilirler. Kayıtlı kullanıcılar gönderi paylaşabilir, gönderileri beğenebilir, yeniden paylaşabilir ve diğer kayıtlı kullanıcılara doğrudan mesaj (DM) gönderebilirken, kayıtsız kullanıcılar yalnızca herkese açık gönderileri görüntüleyebilir. Amerika Birleşik Devletleri dışındaki X kullanıcılarına yasal olarak İrlanda merkezli Twitter International Unlimited Company tarafından hizmet verilmekte olup, bu durum söz konusu kullanıcıları İrlanda ve Avrupa Birliği veri koruma yasalarına tabi kılmaktadır.

The Huffington Post, 9 Mayıs 2005 tarihinde kurulan, Amerikan liberal haber sitesi ve blog. Arianna Huffington, Kenneth Lerer ve Jonah Peretti tarafından yaratılan sitede çeşitli haber kaynakları ve köşe yazıları bulunmaktadır. Site; siyaset, iş dünyası, eğlence, çevre, teknoloji, popüler medya, yaşam tarzı, kültür, komedi, sağlıklı yaşam, kadın ve köşe yazarlarının oluşturduğu yerel haberler içermektedir. Drudge Report gibi muhafazakar haber sitelerine liberal bir alternatif sağlamak için oluşturulmuştur. Platform, doğrudan sitede yayınlanan içeriğin yanı sıra video blog, ses ve fotoğraf yoluyla kullanıcı tarafından oluşturulan içeriklere de yer vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Wall Street'i İşgal Et</span>

Wall Street'i İşgal Et, 17 Eylül 2011'de New York'ta, ABD'nin finansal kalbi Wall Street'te, Kanadalı aktivist grup Adbusters tarafından başlatılan halk eylemleri ve toplumsal hareket. Eylemler barışçıldır ve eylemcilerin çoğunluğunu eğitimli gençler oluşturmaktadır. Amacı sosyal eşitsizliği ve şirketlerin ABD yönetimi üzerindeki nüfuzunu protesto etmektir. Eylemler Arap Baharı'ndan etkilenerek başlamıştır. Protestocuların sloganı Biz %99'uzdur. Eylemler tüm ABD'ye yayıldı.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal ağ</span> Kişinin çevresindeki diğer kişilerle oluşturduğu ilişki ağı

Sosyal ağ kavramını ilk kez 1954 yılında Barnes, kişinin çevredeki diğer insanlarla olan ilişkilerini tanımlamak amacıyla kullanmıştır. İnternet ortamında, kullanıcıların kendilerini tanımlayarak her kültürden farklı kullanıcı ile iletişime geçtiği, bunun yanında normal sosyal yaşamda kullanılan jest ve mimik hareketlerini simgeleyen sembollerle duygu ve düşüncelerini sanal olarak ifade ettiği, bu şekilde sosyal iletişim kurduğu ortamlar “sosyal ağ” olarak tanımlanmaktadır. Bugün sosyal ağlar dediğimizde en büyük örnek olarak karşımıza Facebook, Instagram, Twitter ve LinkedIN gibi web siteleri çıkmaktadır.

Sosyal Medya Pazarlama, sosyal medya siteleri aracılığıyla trafik kazanma ve dikkat çekme işlemiyle ilgilidir. Her ne kadar e-pazarlama ve dijital pazarlama terimleri akademik çevrede hâlâ baskın olsa da, sosyal medya pazarlaması hem uygulayıcılar hem de araştırmacılar için giderek daha popüler hale geliyor. Yıllar boyunca popüler sosyal ağ sitelerine örnek olarak Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, Myspace, Pinterest, LinkedIn, Snapchat, YouTube ve Threads, ayrıca Telegram ve WhatsApp gibi anlık mesajlaşmalar aittir. Bu ağlar kullanıcıların reklamlarını hiper hedefleyebilecekleri önde gelen platformlardır. Sosyal medyada tanıtım için uygun içerik türleri arasında yazı, video ve resim paylaşımları, hikayeler, canlı yayınlar, müşteri beğenmeleri ve yorumları, infografikler ve kaliteli görsel içerikler bulunur. Reklamverenler, Google AdSense gibi dijital araçları kullanarak, reklamlarıyla sosyal girişimcilik, aktivizm veya video oyunlarıyla ilgilenen kişiler gibi çok spesifik demografik grupları hedefleyebilir. Sosyal medya sadece halkla ilişkiler ve doğrudan pazarlama aracı olarak değil aynı zamanda bir iletişim kanalı olarak da kullanılabilir.

<i>Hashtag</i> diyez işareti

Hashtag, (okunuşu: heşteg) ya da diyez etiketi, pek çok mikroblog ve toplumsal ağlarda bir sözcük ya da sözün başına kare işareti (#) eklenerek oluşturulur. Mikroblog ve Facebook, Instagram, Twitter ve benzeri toplumsal ağ hizmetlerinde, "#" simgesinin sözcük ya da sözcük öbeğinin önüne eklenerek oluşturulan bağlantılar, anlık bilgileri kategorileştirmeye ve kitlelere ulaştırmaya yardımcı olur. Hashtag'ler yalnızca belirli bir ortama bağlıdır; resim ve video dosyalarının içerisinden bağlantı veremezler. Bir hashtag, tüm bir tümce ya da tümce içinde birkaç sözcüğü vurgulayabilir (Örneğin; "Türkiye'yi sarsan 19 günün saat saat dönüm noktaları #yaşarkenyazılantarih" tümcesi, içinde yer alan "#yaşarkenyazılantarih" hashtag'ine gönderilerek o etiket altında herkesin birbirinin paylaştığı mesajları görmesi sağlanmış olur. Birçok toplumsal paylaşım ağında istenilen her sözcük ya da sözü bu şekilde hashtag ile yazarak, o etiket altında kişiler bir araya gelebilir.

<span class="mw-page-title-main">Vikimaraton</span>

Vikimaraton, Vikipedi, OpenStreetMap ve LocalWiki gibi çevrimiçi projelerde yer alan topluluklardaki editörler tarafından toplu olarak temel düzenleme eğitimleri de dahil olmak üzere, genellikle belirlenmiş bir konu ya da içerik ile ilgili konuların geliştirilmesi amacıyla yapılan çalışmalara verilen isimdir.

Liberteryen Transhümanizm veya Özgürlükçü Transhümanizm Liberteryenizm ve Transhümanizm'i birleştiren bir siyasi ideolojidir. Kendini Liberteryen Transhümanist olarak tanımlayan Ronald Bailey ve Glenn Reynolds gibi kişiler "İnsan güncellenmesi hakkı"nı savunurlar ve serbest piyasanın bu hakkı en iyi sağlayan şey olduğunu çünkü serbest piyasanın diğer ekonomik sistemlere göre daha fazla refah ve kişisel özgürlük sağladığını öne sürerler.

Turkey Blocks veya TurkeyBlocks.org; Türkiye’de gerçekleşen internet sansürlerini ve bu sansürlerin siyasi olaylarla olan korelasyonunu gözlemleyen bağımsız bir dijital araştırma organizasyonudur. Proje, izleme araçlarının oluşturduğu ağı kullanarak, Türkiye’de yaşanan felaketler ve insan hakları, ifade özgürlüğü ve kamu politikası ile alakalı politik önem taşıyan olaylar sırasında, başta sosyal medya servisleri olmak üzere iletişim kanallarında sistemli şekilde sansürleme yapıldığını ortaya çıkarmış ve belgelemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Öğrenci aktivizmi</span>

Öğrenci aktivizmi, öğrencilerin siyasi, çevresel, ekonomik veya sosyal değişim amacıyla yaptıkları aktivizmdir. Sıklıkla okullara, müfredata ve eğitim kaynaklarına odaklanmasına rağmen, öğrenci grupları daha büyük politik olayları da etkilemişlerdir.

Siyasal ve sosyal teoride ivmecilik veya akselerasyonizm, kapitalizmin ya da tarihsel olarak kapitalizmi karakterize eden belirli süreçlerin radikal toplumsal değişim yaratmak için üstesinden gelmek yerine hızlandırılması gerektiği fikridir. "İvmecilik" kapitalizmin kendi yıkıcı eğilimlerini hızlandıracağı ve nihayetinde çöküşüne yol açacağı inancıyla kapitalizmin yoğunlaşmasını desteklemek için daha geniş ve genellikle aşağılayıcı bir şekilde ifade edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Twitter diplomasisi</span>

Twitter diplomasisi,, sosyal medya web sitesi Twitter'ın devlet başkanları, hükümetlerarası kuruluşların (IGO) liderleri, diplomatlar tarafından diplomatik sosyal yardım ve kamu diplomasisi yürütmek için kullanılmasıdır.

Çevrimiçi ayıplama, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında veya daha özelde e-posta grupları gibi ortamlarda bir kişinin hedef haline getirilmesidir. Çevrimiçi ayıplama genellikle internette özel bilgilerin ifşa edilmesini içerdiğinden internet gizliliği ve medya etiği konusunda bir tartışma kaynağı olmuştur. Çevrimiçi ayıplama iptal, linç kültürü, dokslama, olumsuz görüşler ve intikam pornosu şeklinde cereyan edebilir.

Monday Motivation, #MondayMotivation hashtag'i altında sosyal medya platformlarında bir internet trendidir. Pinterest, Instagram, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında kullanılmaktadır. Pazartesi, yaygın olarak bilinen Monday Blues fenomeninin bir sonucu olarak bu tür hashtag için seçilen gündü. Hashtag ayrıca, kullanıcıları Pazartesi sabahı yataktan kalkmaya motive etmek ve yeni haftaya başlamaya ilham vermeyi amaçlamaktadır.

Veri aktivizmi, teknoloji ve verileri kullanan sosyal bir uygulamadır. Açık kaynak hareketleri gibi mevcut aktivizm alt kültürlerinden biridir. Veri aktivizmi, veri altyapısı tarafından etkinleştirilen ve sınırlandırılan belirli bir aktivizm türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Dorothy Day</span> Amerikalı gazeteci (1897 – 1980)

Dorothy Day, Amerikalı bir gazeteci, sosyal aktivist ve anarşist.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal hareket teorisi</span>

Sosyal hareket teorisi, sosyal bilimler içinde, genellikle sosyal mobilizasyonun neden meydana geldiğini, ortaya çıkardığı biçimleri açıklamaya çalışan disiplinler arası bir düşünceler bütünüdür. Sosyal hareketlerin oluşumu ve işleyişinin potansiyel sosyal, kültürel ve politik sonuçları üzerine incelemeler içerir.

Marka aktivizmi, işletmelerin sosyal, siyasi, ekonomik veya çevresel değişim süreçlerinde rol oynayabilmesinin bir yoludur. Marka aktivizmini uygulayan işletmeler, kâr için değil, hizmet ettikleri topluluklar ve onların ekonomik, sosyal ve çevresel sorunları için endişe gösterirler, bu da işletmelerin müşteriler ve potansiyel müşterilerle değer temelli ilişkiler kurmasına olanak tanır. İşletmeler marka aktivizmini, işletmelerin ve markalarının parçası oldukları toplumlara yönelik vizyonu, değerleri, hedefleri, iletişimi ve davranışları aracılığıyla ifade eder. Pazarlama odaklı ve şirket güdümlü olan kurumsal sosyal sorumluluk ve çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim politikalarının aksine, marka aktivizmi toplum odaklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Slacktivizm</span>

Slacktivizm veya Tembel Aktivizm, sosyal medya veya çevrimiçi imza kampanyaları gibi yollarla siyasi veya sosyal bir davayı destekleme yöntemidir ve çok az çaba veya bağlılık içermesiyle karakterize edilmektedir. Slacktivizmin diğer biçimleri arasında sosyal medyada bir amaç hakkında "beğenme", "paylaşma" veya "tweet atma", bir internet imza kampanyasını imzalama, amacı destekleyen bir durumu veya mesajı kopyalayıp yapıştırma, amaçla ilişkili belirli hashtag'leri paylaşma veya dayanışmayı belirtmek için sosyal ağ hizmetlerinde kişinin profil fotoğrafını veya avatarını değiştirme gibi çevrimiçi faaliyetlerde bulunmak yer almaktadır.