İçeriğe atla

Hashibur Rahman Swapon

Hashibur Rahman Swapon
Ulusal Meclis Üyesi
Görev süresi
29 Ocak 2014 - 2 Eylül 2021
Yerine geldiğiChoyon Islam
Yerine gelenBoşta
Seçim bölgesiSirajganj-6
Ulusal Meclis Üyesi
Görev süresi
14 Temmuz 1996 - 1998
Yerine geldiğiKamruddin Ahia Khan Majlish
Yerine gelenChoyon Islam
Seçim bölgesiSirajganj-7
Bangladeş Sanayi Bakan Yardımcısı
Görev süresi
1998-2001
Kişisel bilgiler
Doğum 16 Mayıs 1954(1954-05-16)
Sirajganj, Doğu Bengal, Pakistan
Ölüm 2 Eylül 2021 (67 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Ölüm nedeni COVID-19
Partisi
Mesleği Siyasetçi

Hashibur Rahman Swapon (d. 16 Mayıs 1954 – ö. 2 Eylül 2021), Pakistan doğumlu Bangladeşli siyasetçi.[1][2]

Yaşamı

Swapon, 16 Mayıs 1954'te Sirajganj, Doğu Bengal, Pakistan'da doğdu.[3] Bangladeş Milliyetçi Partisi'nden girdiği Bangladeş Ulusal Meclisi'nde 1996-1998 ve 2014-2021 yılları arasında iki dönem delege olarak görev aldı.[4][5]

Ölümü

Swapon, 2 Eylül 2021'de İstanbul, Türkiye'de COVID-19 kaynaklı sağlık sorunları nedeniyle 67 yaşında öldü.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Hashibur Rahman Swapon". Amarmp (İngilizce). 10 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2018. 
  2. ^ Ohiduzzaman, Md. (2010). "JS body recommends steps against food adulteration". newstoday.com.bd. 14 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2018. 
  3. ^ সিরাজগঞ্জ-৬ আসন : ধরে রাখতে চায় আ.লীগ, উদ্ধারে মরিয়া বিএনপি. Bhorer Kagoj (Bengali). 23 Aralık 2018. 4 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2020. 
  4. ^ "Hashibur Rahman Swapon History". Amarmp (İngilizce). 14 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2018. 
  5. ^ Chowdhury, Moinul Hoque. "EC warns two Awami League MPs for breach of polls code". bdnews24.com. 14 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2018. 
  6. ^ "Sirajganj 6 MP Hasibur Rahman Swapon passes away". 2 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2021. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş</span> Asyada bir ülke

Bangladeş, resmî olarak Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. Myanmar ile Hindistan sınır komşusudur. Bangladeş'in anlamı "Bengal'in ülkesi" olup resmî dili Bengalcedir. Nüfusun %91'i Müslüman, resmî dini İslam'dır. Geri kalan kısmı çoğunlukla Hindu'dur. Budizm ve Hrıstiyanlık ülkedeki diğer yaygın dinlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş bayrağı</span> Ulusal bayrak

Bangladeş bayrağı, Bangladeş devletinin ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Bengalce</span> doğu Hint-Aryan dillerinden biri

Bengalce veya Bengal Dili, bir doğu Hint-Ari dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Dakka</span> Bangladeşin başkenti

Dakka, Bangladeş'in başkenti ve Dakka ilinin merkezi. Dakka bir megakenttir ve Güney Asya'daki en büyük şehirlerden biridir. Buriganga Nehrinin kıyısında yer alan Dakka'nın nüfusu büyükşehir alanı ile birlikte 12 milyondur ve bu özelliğiyle Bangladeş'in en büyük şehridir. Dünyanın en fazla nüfusa sahip 9. şehridir ve ayrıca dünyadaki nüfusu en yoğun şehirlerden de biridir. Dakka "Camiler Şehri" olarak bilinir ve dünyanın en iyi muslinini üretmesiyle tanınmıştır. Aynı zamanda "dünyanın çekçek başkenti" olarak da bilinir. Her gün yaklaşık 400 bin kişi şehirde çekçek kullanmaktadır. Bugün bölgedeki en büyük kültür, eğitim ve iş merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş Kurtuluş Savaşı</span> Bangladeşin Pakistandan bağımsızlığını kazandığı savaş

Bangladeş Kurtuluş Savaşı, geçmişte Doğu Pakistan adını taşıyan bölgede gerçekleşen ve Bengalce konuşan halkın Bangladeş adı altında kendi kaderini tayin hakkı kapsamındaki bağımsızlığıyla sonuçlanan silahlı çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Begüm Halide Ziya</span> 9. Bangladeş başbakanı

Begüm Halide Ziya Bangladeş'in Mart 1991-Mart 1996 ve Haziran 2001-Ekim 2006 tarihleri arasında görev yapan ilk kadın başbakanıdır. Ayrıca Benazir Butto'dan sonra islam dünyasındaki ikinci kadın başbakandı. Bangladeş'in eski cumhurbaşkanı Ziaur Rahman'ın dul eşidir. 1978'de merhum kocası tarafından kurulan Bangladeş Milliyetçi Partisi'nin (BNP) 1984'ten beri başkanı ve lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş-Türkiye ilişkileri</span>

Bangladeş-Türkiye ilişkileri, Bangladeş ve Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Bağlantısızlar Hareketi ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir. Türkiye'nin Dakka'da bir elçiliği var ve Bangladeş'in Ankara'da elçiliği ve İstanbul'da bir konsolosluğu var.

SK. Md. Nurul Haque Bangladeş Awami Ligi politikacısı ve Khulna-6 Parlamentosu üyesi.

Azizur Rahman, Bangladeş Avami Birliği politikacısı ve Maulvibazar-3 Parlamentosu'nun eski üyesidir.

Mannan Hira, Bangladeşli oyun yazarı, film yapımcısı ve yönetmeni. "En İyi Drama Yazarı" kategorisinde 2006'da Bangladeş Edebiyat Akademisi Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Kabori Sarwar</span>

Kabori Sarwar, Bangladeşli aktris, siyasetçi ve sosyal hizmetler görevlisi.

Toabur Rahim, Bangladeşli siyasetçi. Bangladeş Avami Birliği partisinden Bangladeş Parlamentosu'nda Sylhet şehri 14. bölgeyi temsil etti.

Md. Akabbar Hossain, Bangladeş Avami Birliği üyesi siyasetçiydi. Dört dönem üst üste Tangail-7 seçim bölgesinden Bangladeş Ulusal Meclisi'ne delege olarak girdi.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş Soykırımı</span> Pakistan Ordusu tarafından Doğu Pakistandaki Bengallilere yönelik soykırım

Bangladeş Soykırımı, 26 Mart 1971'de, Batı Pakistan'ın egemen olduğu Pakistan hükûmeti, Bengallilerin kendi kaderini tayin etme çağrılarını bastırmak için ülkenin Doğu Pakistan'ına askeri bir baskıya başladığında - Işıldak Operasyonu - başladı. Dokuz ay süren Bangladeş Kurtuluş Savaşı sırasında, Pakistan Silahlı Kuvvetleri ve Cemaat-i İslamiden Pakistan yanlısı İslamcı milisler 300.000 ile 3.000.000 arasındaki Bengalliyi öldürdü ve sistematik bir soykırım tecavüzü kapsamında 200.000 ile 400.000 arasında Bengalli kadına tecavüz etti. Bangladeş Hükûmeti, soykırım sırasında 3.000.000 kişinin öldürüldüğünü ve bunun da Holokost'tan bu yana yaşanan en büyük soykırım olduğunu belirtiyor.

<span class="mw-page-title-main">1969 Doğu Pakistan kitlesel ayaklanması</span>

Doğu Pakistan'daki 1969 kitlesel ayaklanması Doğu Pakistan demokratik bir siyasi hareketti. Ayaklanma, bir dizi kitlesel gösteri ve hükûmetin silahlı kuvvetleri ile göstericiler arasındaki ara sıra çıkan çatışmalardan oluşuyordu. Huzursuzluk, 1966'da Awami Ligi'nin Altı puan hareketiyle başlamasına rağmen, 1969'un başında ivme kazandı ve Pakistan'ın ilk askeri hükümdarı olan Mareşal Eyüp Han'ın istifasıyla doruğa ulaştı. Ayaklanma ayrıca Agartala Komplo Davasının geri çekilmesine ve Şeyh Mujibur Rahman ve meslektaşlarının beraatine yol açtı.

Şah Muazzam Hüseyin, Bangladeşli siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Şeyk Anne Rahman</span>

Şeyk Anne Rahman, Bangladeşli kadın siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Natore (eyalet)</span>

Natore, Bangladeş'in Rajshahi bölgesinde bir vilayettir. Vilayetin başkenti, aynı adı taşıyan Natore şehridir. Vilayetin toplam yüzölçümü 1900,2 km²'dir. Vilayet, bugün upazila ya da thana adı verilen 7 idarî birimden oluşmaktadır. Natore, vilayetin büyük bölümü düz araziden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Panna Kaiser</span>

Panna Kaiser, Bangladeşli kadın siyasetçi.

Manu Majumdar, Bangladeşli siyasetçi.