İçeriğe atla

Hasbara

Hasbara (İbraniceהסברה), tam anlamıyla "açıklama" anlamına gelen İbranice sözcük. İsrail ve İsrail yanlısı gruplar tarafından bu terim, İsrail Devleti'nin bakış açışı ve siyasetini savunmaya çabalayan iletişim girişimlerini tanımlamak için kullanılır. İsrail Dışişleri Bakanlığı ayrıca Yahudi diasporasına bir çevrimiçi hasbara kursu düzenlemektedir.[1]

Edward Said[2] ve Noam Chomsky[3] gibi İsrail'in politikalarına ilişkin eleştirilerde bulunmuş şahıslar, hasbara'yı bir tür 'İsrail yanlısı propaganda' olarak görürler.[4][5] Chomsky'e göre "'hasbara' sözcüğü (...) İsrail propagandasını cisimleştirir; söz konusu soru ne olursa olsun, İsrail'in tutumu her zaman doğrudur ve bunu [karşı taraftakilere] sırf anlatmak yeter."[6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Cours 5 Ağustos 2012 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi proposés sur le site officiel du ministère des affaires étrangères israélien.
  2. ^ 22 Temmuz 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde [https://web.archive.org/web/20140722025653/http://www.mediamonitors.net/edward37.html arşivlendi. 22 Temmuz 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 22 Temmuz 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 22 Temmuz 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 22 Temmuz 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 22 Temmuz 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 22 Temmuz 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 22 Temmuz 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 22 Temmuz 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 22 Temmuz 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)İngilizcePropaganda and war] 22 Temmuz 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. par Edward Said, 2001.
  3. ^ (İngilizce) Noam Chomsky, İngilizceFateful triangle: the United States, Israel, and the Palestinians, İngilizcePluto Press, 1999, p. Missing parameter/s! (Template:P.)154.
  4. ^ (İngilizce) Guttman, Nathan, İngilizceDancing the Hasbara, İngilizceMoment (magazine), août 2006.
  5. ^ « Hasbara ; et quelques contre-poisons » 11 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. par Normand Baillargeon, 20 janvier 2009.
  6. ^ (İngilizce) Noam Chomsky, İngilizcePirates and Emperors, Old and New: International Terrorism in the Real World, İngilizceSouth End Press, 2002, p. Missing parameter/s! (Template:P.)182.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Noam Chomsky</span> Amerikalı filozof ve dil bilimci

Avram Noam Chomsky (,

<span class="mw-page-title-main">Edward W. Said</span> Filistinli-Amerikalı akademisyen (1935–2003)

Edward Wadie Said, karşılaştırmalı edebiyat profesörü ve aktivist, teorisyen.

Sözdizim, söz dizimi ya da Fransızcadan ödünçleme biçimiyle sentaks, doğal dillerdeki cümle kurma ilke ve kurallarını inceleyen ve bu dildeki cümlelerin esnekliğini inceleyen dilbilim dalıdır.
Eski Yunanca "birlikte düzenleme, dizme" anlamına gelen sentaks terimi dilbilimde, doğal dillerde nasıl cümle oluşturulacağına dair bir kurallar ve prensipler çalışmasıdır. Bir bilim dalına ait olmasına ek olarak “Modern İrlandacanın Sözdizimi"nde olduğu gibi, sözdizim terimi herhangi bireysel bir dilin cümle yapısına hâkim olan kurallara ve prensiplere de doğrudan ilgili olarak da kullanılır. Sözdizim, dilin yatay, yani satır şeklinde dizilen bir sistem olduğunu gösterir. Bu diziliş, sesten, morfemlere, morfemlerden daha büyük öbeklere dilin her seviyesinde mevcuttur. Sözdizimin yalnız cümle seviyesini gösteren bir terim olarak kullanılması doğru ama eksik bir kullanımdır.

<span class="mw-page-title-main">Irgun</span>

Irgun, 1931-1948 arasında Filistin Mandası'nda faaliyet gösteren siyonist bir milis örgütüdür. Eski ve büyük Yahudi paramiliter örgüt Haganah'ın bir koluydu. Grup Haganah'tan ayrıldıktan sonra Haganah Bet veya alternatif olarak haHaganah haLeumit ya da Hama'amad olarak tanınmaya başlandı. Irgun üyeleri, 1948 Arap-İsrail savaşının başlangıcında İsrail Silahlı Kuvvetleri'ne dahil edildi. Irgun ayrıca İbranice harflerin bir kısaltması veya IZL kısaltması Etzel olarak da bilinmektedir.

Liberteryenizm, özgürlüğün ve özgürlüğün bileşenlerinin siyaset içerisinde en önemli değer olduğuna inanan bir siyaset felsefesidir. Liberteryen felsefeye göre insanlar özgür olduğunda herkes için daha güvenli, daha iyi ve daha adil bir dünya yaratılabilir. Liberteryenizmin bazı türleri ise negatif özgürlüğe daha çok odaklanır. Liberteryenler otonomi ve seçme özgürlüğünü maksimize etmeye çalışır; seçim özgürlüğü, gönüllü iş birliği ve bireysel karar önceliğini vurgular, bu doğrultuda da devletin minimize edilmesini savunur. Popüler anlamda, otoriterlik ile zıt anlamda kullanılır. Liberteryenler otorite ve devlet iktidarı konusunda aynı şüpheciliği paylaşıyorlar, ancak bazıları mevcut ekonomik ve politik sistemlere muhalefetlerinin kapsamı konusunda farklılaşıyor. Çeşitli liberteryen düşünce okulları, devletin ve özel iktidarın meşru işlevlerine ilişkin bir dizi görüş sunar ve genellikle zorlayıcı sosyal kurumların sınırlandırılmasını veya tasfiye edilmesini ister.

<i>Haaretz</i> İsrailli günlük gazete

Haaretz veya tam ismiyle Hadashot Ha'aretz (חַדְשׁוֹת הָאָרֶץ‎, romanize: Ḥadshot Ha'aretz, lit. "vatan haberleri"), İsrail'in en eski günlük gazetesi olan gazetedir. 1919'da kurulan gazete, Berliner formatında İbranice ve İngilizce olarak yayım yapmaktadır. İnternet'te de her iki dilde yayını vardır. Kuzey Amerika'da ise haftalık olarak çıkarılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mizrahi Yahudileri</span> Kuzey Afrika ve Orta Doğudaki yerli Yahudi soyundan gelen kişiler

Mizrahi Yahudileri veya İbranice -im eki kökenli Mizrahim, doğulu anlamına gelip Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Kafkasya'daki Yahudilere verilen genel addır. İsrail'de ise "Mizrahi" terimi daha çok Arap dünyasındaki ve Arap dünyasına komşu ülkelerdeki Yahudilere denir. Irak, Suriye, Lübnan, Yemen, İran, Afganistan, Buhara, Mağrib Yahudileri, Berberi, Kürt, Azerbaycan, Dağıstan, Hindistan, Pakistan Yahudileri ve Çerkes Yahudileri başlıca Mizrahi Yahudileridir.

<span class="mw-page-title-main">Milim</span>

"Milim", İsrailli şarkıcı Harel Skaat tarafından seslendirilen İbranice bir şarkıdır. Sözleri Noam Horev, bestesi ise Tomer Hadadi'ye ait olan şarkı, Kdam Eurovision 2010 isimli ulusal finalde birinci geldikten sonra 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'nın en büyük favorilerinden biri olarak İsrail'i temsil etmiş idi. Şarkı, 27 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirilen ikinci yarı finalde ilk ona girerek finalde yarışmaya hak kazandı ve 29 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirilen finalde 71 puan toplayarak on dördüncü geldi.

Hasbara Fellowships, İsrail'e öğrenciler getiren ve bu öğrencileri İsrail yanlısı etkinlikler için yetiştiren bir kurumdur. İsrail Dışişleri ile bağlantılı olan Aish HaTorah tarafından 2001 yılında New York merkezli olarak kurulmuştur. Organizasyon, 220'nin üzerindeki Kuzey Amerika kampüslerinde yaklaşık 2.000 öğrenci olduğunu söylemektedir. Hasbara'nın sözcük anlamı İbranice "açıklama"dır.

Otosansür, açık bir baskı olmadan, başkalarının hassasiyetlerine saygı göstererek, herhangi bir makamın ve yetkili kurumun engellemesi olmadığı halde, kişinin kendi çalışmalarını sansürleme veya sınıflandırması eylemidir.

Liberteryen sosyalizm veya özgürlükçü sosyalizm, güdümsüz, ekonomik ya da toplumsal katmansız, birey özgürlüğüne ve eşitliğine dayalı, her tür bilgiye erişmede ve kullanmada fırsat eşitliği sağlayan, anarşist özelliklere sahip bir sosyalizm anlayışıdır.

Kültür eleştirmeni, söz konusu kültürü bütün olarak ve genellikle radikal bir temelde eleştiren kimsedir. Sosyal ve kültürel teorisi arasında önemli bir örtüşme vardır.

İsrail, İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilen 1992 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi üç ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Dafna Dekel, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Ze Rak Sport" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Dekel, 85 puan toplayarak yarışmayı altıncı sırada tamamladı.

İsrail, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gerçekleştirilen 2001 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi üç ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Tal Sondak, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "En Davar" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Sondak, 25 puan toplayarak yarışmayı on altıncı sırada tamamladı.

<span class="mw-page-title-main">Neokolonyalizm</span>

Neokolonyalizm veya yeni sömürgecilik, gelişmekte olan bir ülkeyi etkilemek için önceki sömürgecilik ile doğrudan askeri kontrol veya dolaylı siyasi kontrol yöntemleri yerine kapitalizmi, küreselleşmeyi ve kültür emperyalizmini kullanma pratiğidir.

Evrensel ahlakçılık, kültür, ırk, din, milliyet, cinsel yönelim ve diğer herhangi bir ayırt edici özellikten etkilenmeksizin tüm benzer kabul edilen bireyler için bir evrensel etiğin olduğunu savunan meta-etik kavramıdır.

<span class="mw-page-title-main">Makrina</span>

Genç Makrina, hristiyan bir azize ve bir manastırın kurucusudur. Küçük kardeşi Nissalı Gregor kendisinin kutsallığı ve münzeviliği hakkında olan Makrina'nın Hayatı adlı eseri yazmıştır. Ortodoks, Katolik ve Anglikan Kiliselerince aziz kabul edilir. 19 Temmuz anılır.

Yönetim ve Bağlama bir sözdizim kuramı olup 1980'lerde esas olarak Noam Chomsky tarafından geliştirilen dönüşümsel dilbilgisi geleneğinde bir öbek yapılı dilbilgisidir. Bu kuram, önceki kuramların radikal olarak gözden geçirilmiş hâlidir ve daha sonra Yetinmeci Çizgi (1995) ve en sonuncusu Three Factors in Language Design (2005) olan önemli bazı makaleler adı altında gözden geçirilmiştir. Yönetim ve Bağlama kuramı üzerine Chomsky tarafından yazılmayan geniş bir literatür olmasına rağmen, Chomsky'nin makaleleri araştırma gündeminin belirlenmesinde temel oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İsrail Diyarı</span>

İsrail Diyarı, Kenan bölgesinde bulunan ve sınırları kesin olarak belli olmayan coğrafî bölgeye Yahudiler tarafından verilen bir isimdir. Tanah metinleri dini ve tarihi terimleri, Kenan Diyarı, Vaadedilmiş Topraklar, Kutsal Topraklar ve Filistin'i içeriyor. Bu bölgenin sınırlarının tanımları, İbrani Kutsal Kitabı'ndaki pasajlar arasında değişiklik gösterir ve Yaratılış 15, Çıkış 23, Sayı 34 ve Hezekiel 47'de özel olarak bahseder. Kutsal Kitap'ın başka yerlerinde dokuz kez, yerleşik topraklar "Dan'dan Beerşeba'ya" ve üç kez "Hamat'ın girişinden Mısır çayına kadar" olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Chomsky hiyerarşisi</span>

Biçimsel dil kuramı, bilgisayar bilimi ve dilbilimde Chomsky hiyerarşisi, biçimsel diller arasındaki ast-üst ilişkisini tanımlar. Biçimsel dilbilgisi (gramer) bir dilin alfabesinden seçilmiş harflerden oluşan sözcüklerin veya sözcükler seçilerek oluşturulmuş cümlelerin, dilin sözdizimine göre doğru olup olmadığını belirler. Dilbilimci Noam Chomsky, artan karmaşıklıkta 4 farklı biçimsel dilbilgisi sınıfının bulunduğunu kuramsal olarak açıklamıştır. Buna göre üst sınıflar, alt sınıfların özelliklerini taşıyan cümleler oluşturabilir.