İçeriğe atla

Hasanbeyli yazıtı

Yazıt

Hasanbeyli yazıtı, 1894 yılında Amanos Dağları'nın batı yamaçlarındaki Hasanbeyli Köyü'nde bulunan bazalt taşı üzerindeki Fenike yazıtıdır.[1]

Zincirli yakınlarında kazı yapan Felix von Luschan tarafından bulunmuştur.

Fenikece yazıt 5 satır uzunluğunda olup "Adana şehrinin kralı", "Assur kralı" ve "Awariku"dan (Karatepe yazıtında da) bahsedilmektedir. Üst üste iki haçlı kısa bir Yunanca yazıt yerleştirilmiştir; Bizans döneminde sınır işareti olarak kullanıldığı sanılıyor.

MÖ 8. yüzyıla tarihlenmektedir. Stel 42 x 34 x 23 cm boyutlarındadır. Şu anda Berlin'deki Vorderasiatisches Museum'da bulunmaktadır. Yazıt KAI 23 olarak biliniyor.

Bibliyografi

Kaynakça

  1. ^ Charles Clermont-Ganneau, L'INSCRIPTION PHÉNICIENNE DE HASSAN-BEYLI, Études d'archéologie orientale

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orhun Yazıtları</span> 8. yüzyıla tarihlenen Göktürk yazıtları

Orhun Yazıtları, Göktürk Yazıtları ya da Köktürk Yazıtları, Eski Türkçe (𐰆𐰺𐰴𐰣∶𐰖𐰔𐱃𐰞𐰺𐰃) olan, Türklerin bilinen ilk alfabesi olan Orhun alfabesi ile II. Köktürk Kağanlığı döneminde Göktürkler tarafından yazılmış yapıtlardır. Birçok kişi ilk Türkçe yapıt olarak bilse de ilk Türkçe yapıt Çoyr Yazıtıdır. Orhun yazıtları Türkçenin tarihsel süreçteki gramer yapısı ve bu yapının değişimiyle ilgili bilgiler verdiği gibi Türklerin devlet anlayışı ile yönetimi, kültürel ögeleri, komşuları ile soydaşlarıyla olan ilişkileri ve sosyal yaşantısıyla ilgili önemli bilgiler içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Davud</span> İsrail ve Yehuda kralı

Davud, Tanak'a göre, Birleşik İsrail Krallığı'nın kralı olmuş bir Yahudi kraldı. İşboşet'in yerine gelir ve tahtı kendisinden sonra oğlu Süleyman'a bırakır.

Elegeş Yazıtları ya da Elegest Yazıtı, MS 650'li yıllarda dikilmiş ve Elegest Irmağı vadisinde bulunmuş olan bir Göktürk yazıtıdır. Orhun Yazıtları’ndan yaklaşık 100-150 yıl önce yazılmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Aigai</span>

Aigai, Manisa ilinin Yunusemre ilçesinde Köseler Köyü'nün 2 km güneyindeki Yunt Dağlarının tepelerinden birisi olan Gün Dağı'nın zirvesinde kurulmuş olan, kısmen ayaktaki harabelerden ibaret bir antik kenttir. Nemrut Kale adıyla da bilinir. Tüm Aiolis bölgesinin en sağlam kalmış kentidir. Denizden 365 metre yüksekliktedir ve çevresi, yüksekliği 1500 metreyi bulan surlarla çevrilidir.

Antik Mısır tarihi'nin Altıncı Hanedan‘ı içinde yer alan bilinen yöneticiler.

<span class="mw-page-title-main">Frigler</span> Antik Hint-Avrupa halkı

Frigler, Antik Çağ'da Orta Anadolu'da yaşamış Hint-Avrupa kökenli bir halk. Hititlerin MÖ 1200 civarında yıkılmasından sonra muhtemelen Güneydoğu Avrupa'dan bölgeye gelmişlerdir. Herodot ve Strabon gibi antik yazarların verdikleri bilgiler, dilbilim bulguları ve Güneydoğu Avrupa halkları ile aralarındaki maddi kültür benzerlikleri nedeniyle Friglerin Avrupa kökenli oldukları düşünülmektedir. Makedonyalıların komşuları olan ve Avrupa'da oturdukları sırada Brigler adını taşıyan Frigler, Makedonya ve Trakya'dan Boğazlar yolu ile Anadolu'ya göç eden Trak boylarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Yenisey</span> Moğolistandan gelen, Sibiryadan geçen ve Kuzey Kutbu Okyanusuna akan nehir

Yenisey Nehri Arktik Okyanusu'na boşalan en büyük nehir sistemidir. Angara (Ангара) ve Selenga kolları ile birlikte dünyanın en uzun beşinci akarsuyu olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">II. Hasan</span>

Mawlay al-Hassan bin Mohammed bin Yusef al-Alawi 1961'den ölümüne kadar Fas Kralı olarak hüküm sürdü.

<span class="mw-page-title-main">XI. Innocentius</span>

Papa XI. Innocentius, asıl adı Benedetto Odescalchi, 21 Eylül 1676 - 12 Ağustos 1689 döneminde papa.

<span class="mw-page-title-main">İran (kelime)</span>

İran sözcüğü, ilk kez Nakş-ı Rüstem'deki I. Ardeşir'in kabartmasına eşlik eden yazıtta tespit edilmiş Orta Farsça Ērān, Pehlevice ʼyrʼn sözcüklerinden gelmektedir. Burada Orta Farsça yazıta eşlik eden Partça dilindeki yazıtta kral için ardašīr šāhān šāh aryān ifadesi kullanılırken, kralın Orta Farsça yazıttaki adı ardašīr šāhān šāh ērān dır.

<span class="mw-page-title-main">İvriz</span>

İvriz, Konya ilinin Halkapınar ilçesinin İvriz mahallesine bağlı, Ereğli ilçesinin 12 km güneydoğusunda bulunan Demir Çağı arkeolojik sit alanıdır.

Zincirli Höyük Gaziantep il merkezinin batısında, İslahiye ilçesinin 10 km. kuzeyinde yer alan bir höyüktür. Amanos Dağları'ndan doğu - batı yönünde geçit veren Beyhan Geçidi'ndeki ovada, küçük bir bataklığın batı kenarındadır. Geç Hitit Dönemi buluntuları ile tanınmıştır. Antik adı Aramice'de Sam'al olup Geç Hitit Dönemi'nin en önde gelen metropollerinden biri ve bir kraliyet merkezi olarak bilinmektedir. Günümüzden 3 bin yıl önce 40 hektarlık bir alana yayılmış bir kentti. Zincirli Höyük kazılarında ele geçen Asur Kralı Esarhaddon'a ait bir kitabe, kentin Sam'al olduğunu doğrulamaktadır. Hitit İmparatorluğu'nun MÖ 1.200'lerden sonra çöküşü ardından Güneydoğu Anadolu Bölgesi - Kuzey Suriye genel yayılımında, tarihçilerin Geç Hitit Devletleri, Kuzey Suriye Krallıkları ya da Suriye - Hitit Devletleri olarak adlandırdıkları devletler kurulmuştu. Bu devletlerin başkentlerinde, kentin merkezini oluşturan yönetsel ve dinsel yapılar bir yükseltide kurulmuş, ayrıca tahkim edilmiş bir kale içinde yer alınmıştır. Kentler, çift sur ile çevrilidir. Zincirli kenti de bu başkentlere bir örnek oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Horasan, Erzurum</span> Erzurum ilçesi

Horasan, Erzurum iline bağlı ilçedir. Horasan ilçesi kuzey ve doğuda Kars, güneydoğuda Ağrı illeri, güneyde Karayazı, batıda Köprüköy ve Pasinler, kuzeybatıda Narman ilçeleriyle çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Hekatomnos Anıt Mezarı</span> Milasta antik anıt mezar

Hekatomnos Anıt Mezarı, Karya'nın kurucu satrapı Hekatomnos'un günümüzde Muğla'nın Milas ilçesinde yer alan anıt mezarı.

<span class="mw-page-title-main">Behistun Yazıtı</span> İranda bulunan çok dilli bir antik yazıt

Behistun Yazıtı, Kirmanşah, İran yakınlarındaki Bisütun Dağının bir uçurumunda yer alan çok dilli bir yazıt ve büyük bir taş kabartma. Ahameniş İmparatoru I. Darius döneminde hazırlanmıştır ve I. Darius'un imparatorluğu genişletişinden bahseder. Eski Farsça, Elamca ve Babilce yazılmış, bilinen en uzun üç dilli çivi yazısı olduğu için çivi yazısının deşifre edilmesi açısından önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Yinxu</span>

Yinxu, Çin'in antik ve büyük tarihi başkentlerinden biridir. Bilinen en eski Çin yazısının tanınmasıyla sonuçlanan fal yazıtlarının arkeolojik keşfinin kaynağıdır. Yinxu olarak bilinen arkeolojik kalıntılar, sekiz kuşağa 255 yıl boyunca var olan Çin'in Shang Hanedanı'nın son başkenti Yin'in ve 12 kralın egemenliğindeki antik Yin şehrini temsil etmektedir. Yinxu 1899 yeniden keşfedilmiş olup Çin'in en eski ve en büyük arkeolojik alanlarından biridir ve 2006 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edildi. Yinxu, Henan eyaletine bağlı Anyang kenti yakınlarında ve Hebei ile Shanxi eyalet sınırlarının yakınında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dağlı Kalesi</span> Erdemlide bir kale

Dağlı Kalesi Mersin ilinde yer alan bir ilk çağ kalesidir.

Nakalakevi yazıtı, Ortakent yazıtı ve Puçhuleti yazıtı olarak da bilinir, tarihsel Eruşeti bölgesinde, eskiden bir kent olan Nakalakevi’deki Urartu yazıtıdır. Urartu kralı I. Argişti dönemine ait bu çiviyazısı yazıtta, kralın Torium (Tariun) ülkesine sefer yaptığı, yol üzerindeki Diaohi ülkesini yerle bir ettiği belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sekhemkhet</span>

Sekhemkhet Eski Krallık döneminde 3. Hanedanlığın Mısır kralı (firavunu) idi. Saltanatının MÖ 2648'den MÖ 2640'a kadar olduğu düşünülmektedir. Ayrıca doğum adı Djoser-tety ve Helenleştirilmiş adı Tyreis ile bilinir. Sekhemkhet muhtemelen kral Djoser'in erkek kardeşi veya en büyük oğluydu. Sadece birkaç yıl hüküm sürdüğü için bu kral hakkında çok az şey biliniyor. Ancak, Saqqara'da bir basamaklı piramit dikti ve Wadi Maghareh'de iyi bilinen bir kaya yazıtı bıraktı.

Ahmet Sağat, kariyerini Kocaelispor'da sürdürmekte olan Türk-Alman futbolcudur.